Tom Dumoulin stopt tijdelijk met wielrennen

Tom Dumoulin stopt tijdelijk met wielrennen
Door Raymond Kerckhoffs & Maxim Horssels
zaterdag 23 januari 2021 om 13:17
Breaking

Tom Dumoulin heeft besloten om een pauze in zijn wielercarrière in te lassen. De Limburger, die afgelopen najaar 30 jaar werd, besloot in samenspraak met zijn ploeg Jumbo-Visma om voor onbepaalde tijd met onbetaald verlof te gaan.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Gisteravond maakte Dumoulin dit bekend in een gesprek met de leiding van de Nederlandse wielerploeg tijdens het trainingskamp in Alicante. De Limburger zegt al een jaar als wielrenner ongelukkig te zijn. Hij wil de tijd nemen om uit te zoeken wat hij met zijn toekomst wil en een antwoord te zoeken op de vraag of hij nog profwielrenner wil zijn.

Het besluit om tijdelijk te stoppen komt voor velen als een grote verrassing. Eerder deze week liet Dumoulin in een interview nog weten uit te kijken naar het nieuwe seizoen, waarin hij van start zou gaan in twee kasseikoersen. “Voor dit voorjaar hebben we besloten het roer een beetje om te gooien. We gaan eens een keer kasseien rijden, dat wordt wel lachen.”

“Het voorjaar vind ik altijd een heel mooie periode. Iedereen staat dan te trappelen, inclusief ikzelf, om weer ingang te schieten. Ik moet wel heel eerlijk bekennen dat het qua resultaten nooit mijn beste periode is geweest. Dit wordt mijn tiende profjaar en ik heb eigenlijk nog nooit geschitterd in het voorjaar. Ik hoop en denk elk jaar dat het dit jaar wél gaat lukken. Ik ga er weer vol voor.”

foto: Cor Vos

Seizoen 2021
Dumoulin zou zijn seizoen beginnen in Strade Bianche, daarna was het plan als kopman te starten in Tirreno-Adriatico en vervolgens de eensdagskoersen Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic en de Ronde van Vlaanderen te rijden.

De heuvelklassiekers, waaronder de Amstel Gold Race, zou hij overslaan om dan een rustperiode in te lassen om vervolgens via de Ronde van Romandië op te bouwen naar de Tour de France. Na de Tour waren de Olympische Spelen het WK wielrennen twee grote doelen. Door deze planning gaat nu een streep.

Blessures
De 30-jarige kopman van de Nederlandse ploeg kwakkelt al twee jaar met zijn sportieve carrière. In 2019 raakte hij geblesseerd aan zijn knie door een valpartij in de vierde etappe van de Giro d’Italië 2019. Die kwetsuur hield hem bijna heel het seizoen aan de kant.

De gevolgen van een val in de Giro – foto: Cor Vos

Dat jaar liet hij uit onvrede met zijn toenmalige ploeg Team Sunweb zijn contract ontbinden voor een overstap naar Jumbo-Visma. Maar ook bij de geelzwarte ploeg heeft Dumoulin nog niet zijn geluk teruggevonden. In de Tour de France van vorig jaar kampte hij met een zitvlakblessure en was hij het niet altijd eens met de gekozen ploegtactiek. Desondanks sloot hij die ronde af als zevende.

Stoppen
Na afloop van de Tour 2020 onthulde Dumoulin al eens gedacht te hebben aan stoppen. “Ik heb een verschrikkelijke tijd gehad na mijn knieblessure. Toen kwamen mijn darmklachten er overheen in het voorjaar en toen corona. Ik kan wel zeggen dat het stoppen mij toen nader stond dan het doorgaan”, zei hij destijds.

Inmiddels is dus duidelijk geworden dat hij alsnog voor onbepaalde tijd zijn wielercarrière pauzeert. Een terugkeer als beroepsrenner is daarmee niet uitgesloten.


Lees ook:
Tom Dumoulin quits cycling temporarily (English)
De denker in Tom Dumoulin strijdt al jaren met zijn twijfels

Dit artikel delen:

251 Reacties

Laatste man 23 januari 2021 om 13:41

Pfoee. Toch wel uit het niets hoor. Had er juist weer beetje zin in.

Heel bijzonder, altijd al geweest die jongen. Als die maar weer gelukkig wordt.

0
Jan Blokland 23 januari 2021 om 13:41

Over en uit dus. Voor mij geen verrassing. Ik had alleen nog wel gedacht dat hij aan het seizoen zou beginnen, en dan spoedig de brui er aan zou geven.
Maar duidelijk is nu dat Tom niet meer terugkomt als actief renner. Denk zelfs dat hij het wielrennen helemaal de rug toekeert. Ploegleiderschap of iets dergelijks is niets voor hem.

0
Merlinappa 23 januari 2021 om 14:00

Wat snap je niet aan het woord ’tijdelijk’? ;)

0
orlando dani 23 januari 2021 om 13:42

Bedankt Tom…..

Hopelijk gaat hij door als knecht, als hij niet meer door wil / kan als kopman

0
Glorious 23 januari 2021 om 13:42

Contract zoals Gesink, in de schaduw en rustig knechten en wanneer het uitkomt voor succes gaan.

0
The Whaler 23 januari 2021 om 13:44

Is misschien ook wel een optie want zou toch zonde zijn om nu te stoppen maar ja daar heeft Jumbo hem niet bij Sunweb weg gekocht.

0
Tony 23 januari 2021 om 14:15

Geesink is een knokker. Dat is het verschil met Tom.

0
Paul4566 23 januari 2021 om 16:24

@tony: Geesink was idd een knokker in letterlijke zin. Gesink in figuurlijke.

0
kelderfan 23 januari 2021 om 13:43

Het is balen voor hem en de ploeg. Alle mooie plannen worden hierbij omver gekegeld.
De klap van Pogacar is wel heel hard aangekomen.

0
The Whaler 23 januari 2021 om 13:43

Heel heftig. Klinkt wel heel erg als depressie achtige klachten.

Ik wens hem vooral sterkte met de komende tijd en ik hoop dat hij weer uit de put komt.

Voor de ploeg ook wel een dingetje natuurlijk.

0
Turtlehead 23 januari 2021 om 13:44

Pfffff. Nou, doei en bedankt.
Vreemd. Topsport is eenzaam, dat hoort erbij.

Verklaart dat vage Vlaamse-voorjaar-verhaal ook wel n beetje.

Hopelijk zit er niemand op een berg op hem te wachten ;)

0
YogiBear 23 januari 2021 om 13:53

@Turtlehead Jij vraagt van hem om precies dat te doen waarvan al lang bekend is dat het niet werkt; gewoon doorgaan?

0
Hensie 23 januari 2021 om 14:51

@Turtle, Jij snapt er echt he-le-maal niks van, droeftoeter.

0
007 23 januari 2021 om 13:44

Zo he, dat is zonde. Wel bijzonder na de persberichten van gisteren, het filmpje wat gisteren naar buiten kwam en het feit dat hij “gewoon” mee is op trainingskamp.

Nooit echt een fan geweest, maar vind dit toch wel jammer. Toch wel een groot renner

0
Verweggistan 23 januari 2021 om 13:45

Dapper. Als je het gevoel hebt dat je maar blijft aanmodderen, van de ene blessure in de andere sukkelt, en niet aan je eigen verwachtingen kan voldoen is het misschien goed om er afstand van te nemen en je te beraden op wat je wil en wat je leuk vind.

0
De Siepel 23 januari 2021 om 13:45

Heel jammer, maar maakte de laatste twee a drie jaren een ongelukkige indruk. Verstandig besluit wel op een onverwacht tijdstip. Wat zal hij met zichzelf in de knoop hebben gezeten de laatste tijd. Ik zie hem niet meer op de wedstrijdfiets stappen. Op naar een andere toekomst. Bedankt Tom, voor de geweldige zeges en mooie ritten.

0
Wheely 23 januari 2021 om 13:46

Knecht minder voor Van Aert in de Ronde, was daar wel benieuwd naar. We moeten het maar accepteren, echter respect voor het doorhakken van de knoop.

0
KennyKlimmen 23 januari 2021 om 13:46

Als supporter en wielerfan zijn vind ik dit superkut. Als menszijde heb ik hier heel veel respect voor. Maarrr, Tom, dit kan je nooit meer over doen… Andere ambities kunnen ook over 5 jaar nog behaald worden.

Hoe dan ook. Heel veel rust en luwte gewenst in de komende tijd….

In het kader van terugkeer in de sport: Is het mogelijk de helft van je hersencellen op het nachtkastje te leggen? Dat zou je zoveel getob schelen, denk ik….

0
S'mon 23 januari 2021 om 13:48

Jammer, maar misschien ook wel beter zo.

0
Koers 23 januari 2021 om 13:48

Oeiiii, dit had toch echt zijn tour moeten zijn. Geweldig team (met roglic misschien te) en 2 tijdritten. enorm jammer dit. Hopelijk hervind hij zichzelf en gaan we hem in de toekomst nog zien. Wellicht niet voor een klassement maar met iets meer vet op de ribben, alleen dat al maakt een renner iets gelukkiger.

0
52voor11achter 23 januari 2021 om 13:49

Stoer besluit. Hij moet gewoon bij twijfel even de tijd nemen. Gelukkig kan hij nog veel meer en heeft hij dus meer mogelijkheden. Als je alleen maar hard kan fietsen is het makkelijker om gewoon maar door te gaan.

0
Rob de Keijzer 23 januari 2021 om 13:51

Gister vol trots aankondigen dat hij de Tour gaat rijden. Nu vandaag deze mededeling.
Had dan dag gewacht met je tour aspiraties…
En inderdaad. Einde carriere.

0
Rob de Keijzer 23 januari 2021 om 13:54

Heeft blijkbaar nooit gefietst omdat hij het leuk vond. Alleen om andere te plezieren ?

Bron Sporza: “Ik wil het graag heel goed doen voor heel veel mensen. Ik wil dat de ploeg blij is, de sponsors, mijn vrouw en familie.”

0
Frank V 23 januari 2021 om 13:51

En eergistere nog zo'n leuk filmpje over zijn doelen komend jaar.

Misschien kan hij de politiek in?

Dit betekent wel dat Wout Van Aert weer een sterke knecht minder heeft in Vlaanderen.

Zonde. Tom was een kleurrijk persoo
en renner met veel klasse.

0
Gr.R. 23 januari 2021 om 15:40

edit wf: gedraag je

0
Jasperdewaal11 23 januari 2021 om 13:52

Het beste tom! Mooi mens, mooie renner en altijd recht voor zijn raap in zijn commentaar! Respect.

0
peterwinnen 23 januari 2021 om 13:53

Respect…doen wat je leuk vindt is belangrijker dan geld en ons vermaken.

0
hjjanssen1973 23 januari 2021 om 13:53

Kittel II inderdaad. Fantastisch talent met een kwetsbaar hoofd. Dit komt qua professioneel wielrennen niet meer goed. Wat een verlies. Andy Schleck was trouwens ook zo’n type denk ik. Eveneens vroeg gestopt.

0
de kneet 23 januari 2021 om 13:54

Hoop dat Tom terugkeert naar zijn begin jaren. Goed tijdrijden, werken voor de ploeg, af en toe een individuele uitslag. Geen ronderenner meer (met alle opofferingen met gewicht) en plezier terugvinden!

0
TeamNL 23 januari 2021 om 13:55

Hier ga ik veel reacties op krijgen.

Tom verzuipt vooral in zelfmedelijden en het zit vooral tussen zijn oren. Wat dat betreft 10 keer meer respect voor Wilco dan voor Tom.

0
Tony 23 januari 2021 om 14:21

Maar je hebt wel gelijk. Overal kantekeningen en vragen bij stellen. Ik heb Primoz nog nooit horen klagen. Gefocust op zijn doel en alles eruit halen. Dit is het mentale verschil met Tom.

0
Hensie 23 januari 2021 om 14:55

Want jij kan in zijn hoofd kijken? Wat ben je een ongelooflijke pannenkoek.

Zeg je dat ook bij mensen die depressief zijn?

0
Jacob Lohof 23 januari 2021 om 13:55

Ik vraag mij af of hij niet beter naar ander ploeg had kunnen gaan met meer vrijheid .
De 2 ploegen waar hij voor reed zijn toch bij erg strak georganiseerd . Om weer van wielrennen genieten is belangrijk dat hij gaat doen wat hij leuk vindt !!!!
Bij Bora , lekker bier drinken.

0
Frank V 23 januari 2021 om 13:56

Duidelijk te weinig comments gelezen van de amateurpsycholoog.

0
Derrick 23 januari 2021 om 15:47

hahaha
Zou hij het doorhebben?

0
klootje kriekeljon 23 januari 2021 om 13:57

Zonde, maar dankbaar voor alle sportieve hoogtepunten.

Superfijn mens, het is hem gegund.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone