Tom Dumoulin stopt tijdelijk met wielrennen

Tom Dumoulin stopt tijdelijk met wielrennen
Door Raymond Kerckhoffs & Maxim Horssels
zaterdag 23 januari 2021 om 13:17
Breaking

Tom Dumoulin heeft besloten om een pauze in zijn wielercarrière in te lassen. De Limburger, die afgelopen najaar 30 jaar werd, besloot in samenspraak met zijn ploeg Jumbo-Visma om voor onbepaalde tijd met onbetaald verlof te gaan.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Gisteravond maakte Dumoulin dit bekend in een gesprek met de leiding van de Nederlandse wielerploeg tijdens het trainingskamp in Alicante. De Limburger zegt al een jaar als wielrenner ongelukkig te zijn. Hij wil de tijd nemen om uit te zoeken wat hij met zijn toekomst wil en een antwoord te zoeken op de vraag of hij nog profwielrenner wil zijn.

Het besluit om tijdelijk te stoppen komt voor velen als een grote verrassing. Eerder deze week liet Dumoulin in een interview nog weten uit te kijken naar het nieuwe seizoen, waarin hij van start zou gaan in twee kasseikoersen. “Voor dit voorjaar hebben we besloten het roer een beetje om te gooien. We gaan eens een keer kasseien rijden, dat wordt wel lachen.”

“Het voorjaar vind ik altijd een heel mooie periode. Iedereen staat dan te trappelen, inclusief ikzelf, om weer ingang te schieten. Ik moet wel heel eerlijk bekennen dat het qua resultaten nooit mijn beste periode is geweest. Dit wordt mijn tiende profjaar en ik heb eigenlijk nog nooit geschitterd in het voorjaar. Ik hoop en denk elk jaar dat het dit jaar wél gaat lukken. Ik ga er weer vol voor.”

foto: Cor Vos

Seizoen 2021
Dumoulin zou zijn seizoen beginnen in Strade Bianche, daarna was het plan als kopman te starten in Tirreno-Adriatico en vervolgens de eensdagskoersen Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic en de Ronde van Vlaanderen te rijden.

De heuvelklassiekers, waaronder de Amstel Gold Race, zou hij overslaan om dan een rustperiode in te lassen om vervolgens via de Ronde van Romandië op te bouwen naar de Tour de France. Na de Tour waren de Olympische Spelen het WK wielrennen twee grote doelen. Door deze planning gaat nu een streep.

Blessures
De 30-jarige kopman van de Nederlandse ploeg kwakkelt al twee jaar met zijn sportieve carrière. In 2019 raakte hij geblesseerd aan zijn knie door een valpartij in de vierde etappe van de Giro d’Italië 2019. Die kwetsuur hield hem bijna heel het seizoen aan de kant.

De gevolgen van een val in de Giro – foto: Cor Vos

Dat jaar liet hij uit onvrede met zijn toenmalige ploeg Team Sunweb zijn contract ontbinden voor een overstap naar Jumbo-Visma. Maar ook bij de geelzwarte ploeg heeft Dumoulin nog niet zijn geluk teruggevonden. In de Tour de France van vorig jaar kampte hij met een zitvlakblessure en was hij het niet altijd eens met de gekozen ploegtactiek. Desondanks sloot hij die ronde af als zevende.

Stoppen
Na afloop van de Tour 2020 onthulde Dumoulin al eens gedacht te hebben aan stoppen. “Ik heb een verschrikkelijke tijd gehad na mijn knieblessure. Toen kwamen mijn darmklachten er overheen in het voorjaar en toen corona. Ik kan wel zeggen dat het stoppen mij toen nader stond dan het doorgaan”, zei hij destijds.

Inmiddels is dus duidelijk geworden dat hij alsnog voor onbepaalde tijd zijn wielercarrière pauzeert. Een terugkeer als beroepsrenner is daarmee niet uitgesloten.


Lees ook:
Tom Dumoulin quits cycling temporarily (English)
De denker in Tom Dumoulin strijdt al jaren met zijn twijfels

Dit artikel delen:

251 Reacties

de nieuweMerckx 23 januari 2021 om 19:44

Zou hij ooit eens ergens tegen de lamp gelopen hebben? Die hele historie met z’n zogezegde knieblessure was ook al vreemd.

0
A.M.M. Jonkers 23 januari 2021 om 19:48

Belachelijke verdachtmakingen!

0
SnellePelle 23 januari 2021 om 20:25

Maar begrijpelijk om uit het toetsenbord van de grootste dopeur aller tijden te komen..

0
DonQuijote 23 januari 2021 om 20:05

Speelt dat hele Corona waar we voorlopig nog niet van af zijn ook niet mee?
Alles is toch veel minder leuk geworden?

0
Derierre de la course 23 januari 2021 om 20:30

Mooi om het verschil van beleving en eigen invulling te zien tussen de verschillende reacties. Zegt vaak toch wat over hoe je in het leven staat en wat je belangrijk vindt.

0
Chris Van Uden 24 januari 2021 om 09:19

Scherpe analyse en helemaal mee eens!

0
Dr op en dr over 23 januari 2021 om 21:10

Jammer voor de Nederlandse wielersport, zoveel renners die een grote ronde kunnen winnen zijn er niet.

Maar wat de beste man ook beslist, alle respect voor zijn keuze. Voor de Jumbo ploeg is dit uiteraard wel slecht nieuws, want je verliest toch een zeer belangrijke pion in je Tour ploeg.

Is er al bekend of er eventuele andere versterking wordt aangetrokken om Dumoulin te vervangen ? Niet dat het zo evident is om iemand van dit kaliber te vinden.

0
Bikepure 23 januari 2021 om 21:12

Ja dit zag je aankomen. Zijn gedrag was ernaar. Goed idee om er tijdelijk uit te stappen en alles even rustig op een rijtje te zetten. Hopelijk lukt het hem om lak te krijgen aan alles en iedereen en meer blij te zijn met wie hij is en wat hij doet.

Wielrennen is natuurlijk een kut wereld waar je wel doping moet gebruiken om iets voor te stellen. Mentaal is dat niet niks. Ik zou dan ook zeggen, ga lekker wat anders doen. Deze ervaringen nemen ze je niet meer af en het is een slimme jongen met een topsport mentaliteit. Hij is jong genoeg om een nieuwe succesvolle carrière op te bouwen.

0
tendam 23 januari 2021 om 22:28

@bikepure
Toch wel bijzonder hoe je overal een bevestiging van je eigen argwaan in kunt vinden. Nergens in de redenatie van Dumoulin valt ook maar enige link naar doping te leggen.

0
Bikepure 23 januari 2021 om 22:56

En toch heb ik de link gelegd. Knap hè.

Ook knap dat jij net dat stukje uit mijn verhaal pikt.

0
Demprino 23 januari 2021 om 21:16

Oh wat zou ik toch graag zijn coach willen zijn. Fascinerend persoon waar ik het diepste respect voor heb. Ik hoop zo dat die keuzes gaat maken waar hij altijd achter kan blijven staan. Anders zal hij de rest van zijn leven dezelfde vragen krijgen van hemzelf en alle anderen. Ik hoop op een Micheal Jordan scenario. Kom terug en laat iedereen versteld staan. Heel veel succes Tom!!

0
skylimit 23 januari 2021 om 22:00

Ik lees veel reacties van respect en dapper dat Dumoulin zo’n besluit heeft genomen.
Hij zit met zichzelf “psychisch” in de knop, terwijl hij een van de mooiste beroepen “topsporter” mag uitoefenen. Hij is financieel onafhankelijk vermoed ik, dus op basis daarvan is zo’n besluit al een stuk makkelijker te nemen. Eigenlijk loopt hij gewoon weg voor zijn verantwoordelijkheid, waarvoor hij wel een “miljoenensalaris” heeft kunnen opstrijken. Hij heeft geen zin meer om te fietsen, maar ja hoe ga je dat uitleggen aan je werkgever die je nek voor je heeft uitgestoken en die helaas nog zeer weinig terug heeft gekregen hiervoor. Dumoulin kiest voor de makkelijkste weg in mijn ogen en ik zie geen weg meer terug voor hem. Als TJV leiding zou ik mij ook wel 2x achter de oren krabben, maar ja aan een werknemer die niet meer wil, heb je ook niets natuurlijk. Weet niet of er contractueel nog financiele consequenties voor Dumoulin aan dit verhaal verbonden zijn. Sponsors zullen hier zeker niet blij mee zijn!

0
Wim Kruithof 23 januari 2021 om 22:19

“psychisch in de knop,” schrijf je. Wellicht is dat wat het is.

Maar een bloem is bedoeld uit haar knop te groeien. Wellicht dat ruimte en rust voor hem zullen zijn als water en zonlicht.

0
Gitan 23 januari 2021 om 23:48

Als hij er diep ongelukkig van wordt, heeft het weinig zin om door te gaan. Als wielerliefhebber zien we vooral de renner, maar een mens is uiteraard meer dan zijn carrière.

Ik vind het jammer, maar het leven is te kort om iets te blijven doen tegen je zin. Als je dan de financiële vrijheid hebt, begrijp ik best dat hij deze beslissing neemt. En de makkelijkste weg lijkt me dat niet, gezien hij hiermee toch veel mensen moet teleurstellen.

Hoop hem alsnog terug te zien in het peloton. Als Belg nooit echt groot fan geweest ofzo (voor veel Nederlanders zal dit anders zijn), maar ik vond het wel altijd een opvallend figuur en zeker een meerwaarde voor het peloton.

0
Joaquim Agostinho 24 januari 2021 om 08:43

Naar verluidt is er door meneer Frits een fikse afkoopsom aan Sunweb betaald, diens "beste NL wielrenner die de TdF ging winnen" karretje is nu ook danig ontspoord en in de poep gereden… en de Hema Tompoes heet voortaan Tomputsch….

0
St.Markus 23 januari 2021 om 22:20

Sorry Tom, maar ik verwachtte niet dat je ging winnen. Ik hoopte het het slechts…

0
de winnaars 24 januari 2021 om 00:00

Jammer heel jammer maar hoe is het mogelijk dat ze gisteren nog bekend maken dat Tom naar de tour gaat als een soort van kopman en de dag erop komt het besluit dat ie ermee stopt !!! Nou zeg lekker gecommuniceerd

0
pussyfooter 24 januari 2021 om 01:32

Er moet toch wel iets geknakt zijn vrijdagnamiddag 22 januari. Moest ie al langer twijfels gehad hebben, dan had ie toch niet tot die namiddag gewacht? Indien niet, je moet het maar durven om de sfeer binnen het team op enkele uren te verzieken.

Ik heb 'em altijd een sympathieke gozer gevonden maar 'k vind het echt niet kunnen naar de ploeg toe moest ie al maanden geleden dit in het hoofd gehad hebben.

– Een verlies voor de TDF ploeg en in andere grote rondes.
– Een financieel verlies voor het contract van V.A.. Hoewel hij al genoeg verdient.
– Een verlies voor TJV in het voorjaar.
– ….

ik hoop dat er iets ernstigs gebeurd is die vrijdag wat de druppel was….want anders maakt hij iedereen belachlijk.

Heeft ie ook niet genoeg rust gehad tijdens het Coronajaar om over zijn toekomst na te denken? Ik denk niet dat er ooit een jaar geweest is waar er zoveel tijd was om met de hond te wandelen en over het leven na te denken.

0
Wim Kruithof 24 januari 2021 om 07:50

‘ik hoop dat er iets ernstigs gebeurd is’… wat een bizarre zinsformulering.

Zou het niet kunnen dat Corona mede de twijfel heeft versterkt en nu het nieuwe seizoen nadrukkelijk op de deur bonst, juist het trainingskamp de druppel was?

Dat hij iedereen belachelijk maakt is kolder. Sowieso weet ik niet of hij zo een gapend gat achterlaat, want met een jongen koersen die voortdurend een negatieve sleur meebrengt, doorklieft ook de groepssfeer.

Wat dat betreft was er voor Jumbo-Visma ook een hoop ingewikkeld aan de casus Dumoulin, waar zij als ploeg ook van bevrijd zijn nu.

0
Staf V 24 januari 2021 om 10:52

Volledig mee eens Wim, nu is er duidelijkheid.

0
I Langof 24 januari 2021 om 09:00

@pussyfooter
” iets geknakt zijn vrijdagnamiddag ”

@Wim Kruithof
” Dat hij iedereen belachelijk maakt is kolder

Het was een grote stap voor Tom als mens … Chapeau! Maar je gaf ook je plaats in de roedel weg.

Als / wanneer hij terugkeert, kunnen de knechten hem dan nu vertrouwen?
Hij verloor al zijn geloofwaardigheid.
De plannen werden gemaakt tot de herfst (Vuelta) en de prestatiepieken werden zorgvuldig getimed. Zelfs als iemand twijfelde, of zichzelf veelbelovend vond, kreeg Tom in plaats daarvan plaatsen in de races. Dit is belachelijk!!!
Zeeman zei dat nu jongeren hun kansen krijgen. Er is geen plaats in de raceteams als Tom binnen 1-2 maanden besluit dat hij b.v. wil Giro, of TDF.

0
Chris Van Uden 24 januari 2021 om 09:24

We weten het nu wel gast. Je hebt je punt ruimschoots gemaakt. Wat een woede zit er in die posts van jou.. Niet gezond meer.

0
Beer 24 januari 2021 om 09:37

Welke woede? Is gewoon een heel valabel punt dat hier gemaakt wordt. Respect voor zijn keuze, maar de timing is niet ok, want ondertussen is het nieuwe seizoen gestart en hij is er mee aan begonnen. Zijn besluit heeft nu voor heel het team consequenties.

0
Wheely 24 januari 2021 om 11:22

Het seizoen is nog niet eens begonnen en daarnaast kun je dit natuurlijk helemaal niet timen. Ik ga er ook niet vanuit dat Tom dit jaar zijn plek in de Tour nog gaat opeisen.

0
Beer 24 januari 2021 om 11:35

De cyclus van het seizoen is begonnen. De ploegen zijn samengesteld, de voorbereidingen zijn gestart.

0
Gala 24 januari 2021 om 09:05

Eerst komen vertellen dat je als luxehelper van Wout gaat optreden tijdens de Vlaamse klassiekers.
Een dag later aankondigen dat je stopt met wielrennen.
Ik zal maar niet luidop zeggen wat ik hier van vind of ik krijg half NL over mij heen.

0
Panache 24 januari 2021 om 09:13

Uitstekende timing wat mij betreft. Het seizoen lijkt dan wel gestart, maar vanwege corona is het de komende maanden niets, een beetje en dan weer niets.

Mijn speculatie bij deze dan. Ik vermoed dat Dumoulin nog heel graag enkele jaren beroepsrenner is, maar helemaal vast zit in die gouden kooi. Immers zijn de vragen die hij zich nu lijkt te stellen ook een jaar geleden gesteld (en beantwoord, bron podcast Laurens ten Dam eind 2019).
Hoe krijg je het dan voor elkaar om jezelf, je team en het publiek te resetten? Door een pauze in te lassen en min of meer te stoppen. Over 2-3 maanden maak je dan een comeback waarin je alle volgers uitlegt wat Tom Dumoulin 3.0 inhoudt (naar ik aanneem een renner zoals in 2016).
Tom is intelligent, maar hij zal nooit een van de beste 20 artsen ter wereld worden. Hij kan wel weer een van de beste 20 renners ter wereld worden. Daarnaast is hij niet financieel onafhankelijk. Met 3-4 miljoen netto op de bank kom je een eind, maar dat smeert zich niet ruim uit over 50 jaar. Een persoon die streeft naar onafhankelijkheid kan die positie gemakkelijker bemachtigen middels het kunstje waar hij zich mee bewezen heeft. Nog 3-4 jaar door gaan is rationeel een verstandige keuze en hoe emotioneel Dumoulin ook kan reageren er zit een hele rationele kop op.

0
Beer 24 januari 2021 om 09:32

Timing is gewoon slecht. Als hij 2 maanden vroeger zijn verantwoordelijkheid neemt, hadden ze nog een andere sterke renner aan de kern kunnen toevoegen. Ik besef dat je het met psychische problemen niet voor het kiezen hebt, maar aangezien de problemen hier al geruime tijd sluimeren, hadden hij en Jumbo er anders mee kunnen omspringen.

0
Blackcanyon 24 januari 2021 om 11:38

Ik denk dat t nog wel eens mee kan vallen om een sterke renner aan te trekken. Goed, ik denk niet dat Pieter Weening het eindklassement van de tour gaat winnen, maar een sterke beer is ’t wel. Geweldige knecht voor Roglic of Kruijswijk. En beschikbaar.

0
Gitan 24 januari 2021 om 11:53

Of Hirschi misschien?

0
fietsvriend 24 januari 2021 om 09:39

Serieuse vraag: zou TJV met Dumoulin door willen als Dumoulin besluit door te gaan? Weegt de individuele klasse op tegen het bewaken van het groepsproces en de grote doelen vh team?
Met andere woorden, ik neem aan dat deze break ook een moment is voor TJV om na te denken of ze doorwillen met elkaar. En misschien komen zij wel tot de conclusie: het is beter zonder.

Nou goed, hoop dat Dumoulin het op een rijtje krijgt en er bovenop komt.
En als liefhebber hoop ik dat we nog een paar jaar van hem kunnen genieten en het liefst bij TJV, onze ronderenner.

0
krypton 24 januari 2021 om 10:35

Er zit nog altijd een sponsor achter die gewoon de beste Nederlandse ronderenner in z’n team wil hebben.

0
KennyKlimmen 24 januari 2021 om 10:08

Als hij al terugkomt dan denk ik niet aan TJV, maar eerder aan een team met een iets vrijer regime en minder verwachtingen: quebeka-assos, Lsd, bij de aussies msch dat lijken mij wat meer vrije vogels….

Als het een paar jaar duurt kan hij ISN…

0
krypton 24 januari 2021 om 10:36

Verrassend maar ook weer niet. In die documentaire over de Tour zag je wel dat hij mentaal helemaal niet lekker in z’n vel zat. Lijkt op een gevalletje fysiek zeer geschikt voor topsport, maar mentaal niet. Ik zie hem ook niet meer terugkeren eigenlijk.

0
Jean Dumas 24 januari 2021 om 11:02

Als wielerfan breekt je hart toch? Eerste NL Girowinnaar ooit, eerste wereldkampioen tijdrijden, tweede in de Tour 20 jaar na Rooks. Beste Nederlandse renner sinds Zoetemelk.

0
I Langof 24 januari 2021 om 11:16

@Chris Van Uden
@Beer

“Wat een woede zit er in die posts van jou”
Hellas, JA, er is woede en teleurstelling. Niet omdat Tom kwetsbaar en eerlijk is. Ik waardeer dat enorm. Maar omdat hij (volgens mij: te egocentrisch) de slechtste mogelijke timing heeft gekozen.

Zijn besluit “precies nu” heeft enorme consequenties. Best, hij had zijn besluit voor vertrek naar Alicante moeten nemen. Dit leukte niet. Hoe stom liet hij zijn ploeggenoten zich voelen? Zijn mederenners in ProTeam, maar vooral de jongeren die naar hem opkijken in het DevelopmentTeam?

Als je niet zelf naar het marmeren beeld van een idol wilt kijken, laat dan tenminste anderen je op jouw best herinneren. Althans om deze reden, als zijn besluit niet vóór Alicante kon worden genomen, zou het in ieder geval niet midden in het trainingskamp tot ontploffing mogen worden gebracht.

0
S. Morgenstern 24 januari 2021 om 11:31

Woede over de timing is misplaatst, aangezien je dit soort dingen onmogelijk kunt timen en je dus iets op zijn situatie betrekt wat niets met zijn besluit te maken heeft.

Waarschijnlijk geldt dat ook voor woede… Mocht die zijn weggeëbd kun je wellicht even nadenken over de menselijke kant van dit soort berichten en frustraties over die timing ergens anders plaatsen dan bij Dumoulin.

0
Marik 24 januari 2021 om 11:47

Zoals zo vaak volledig eens met S.morgenstern

0
Wim Kruithof 24 januari 2021 om 12:09

Marik, hier nog een…

0
Michiel De Rooij 24 januari 2021 om 12:15

Begin een fanclub?

0
Marik 24 januari 2021 om 11:27

Bij dit soort berichten laten de forumleden ook zien op welk level ze in staat zijn om te denken en te redeneren. Het doet me oprecht deugd dat er velen zijn die een hoge mate van empathisch vermogen vertonen. En uiteraard zijn er ook andere (in mijn ogen kortzichtige) reacties. Die reacties zijn op zich wel te snappen, als je zelf nooit in een vergelijkbare positie hebt gezeten, dan kun je ook moeilijk een voorstelling maken wat er allemaal in je koppie en je lichaam gebeurt. Tegelijkertijd zou het een aantal hier sieren als ze niet pontificaal stelling nemen terwijl ze geen idee hebben waar ze over praten.

0
skylimit 24 januari 2021 om 12:46

Waarom zou je niet pontificaal stelling mogen nemen? Waarom zou je empathisch vermogen moeten tonen naar Dumoulin ? Waarom zou je zijn besluit dapper en respectvol moeten vinden ? Waarom mag je dat niet egocentrisch vinden bijvoorbeeld ?
Waarom moet alles maar politiek correct zijn en voor een afwijkende mening of inzicht is geen plaats? Maar ja als iemand liever met zijn hond gaat wandelen dan een teamplayer te willen zijn…..dan vinden wij dat goed:)

0
Marik 24 januari 2021 om 12:49

Skylimit mijn zege heb je kerel. Je laat hiermee alleen zien dat je geen idee hebt wat zo’n intern proces, waar Dumoulin middenin zit, inhoudt. Nu is dat niet eens zo erg, maar om dan te veroordelen wat je niet begrijpt…..daar vind ik wel wat van.

0
skylimit 24 januari 2021 om 13:16

@marik je moet het allemaal niet zo groot maken, intern proces etc. Negatieve energie lijdt nergens toe. Hoe kan jij oordelen c.q. veroordelen dat ik niet zou begrijpen in welk proces Dumoulin zit ? Ik heb er alleen een andere mening over c.q. ik kijk er anders tegenaan.

0
Marik 24 januari 2021 om 13:37

Oh Skylimit het is heel simpel, door jouw reactie laat jij haarfijn zien wat je wel en niet snapt in deze situatie. En daardoor kijk je er anders tegenaan.

0
jappe666 24 januari 2021 om 13:28

Als Dumoulin nog terugkomt (als dat niet binnen de 2-3 maanden gebeurt zie ik het niet meer gebeuren) denk ik dat hij best naar een ploeg trekt met een topsprinter of klassieke renner en zonder klassementsman(nen).

De perfecte match zou volgens mij Alpecin zijn. Daar is MvdP hét (Nederlandse) boegbeeld en heeft hij die druk niet, terwijl hij desondanks zonder concurrentie de beste klimmer is. Dan heeft hij ook daar de druk niet dat hij kan beginnen twijfelen dat iemand anders van de ploeg het beter zou kunnen gaan doen dan hem.

0
I Langof 24 januari 2021 om 14:01

Sooryy hoor!!!
Woode is de keerzijde van passie. Ik ga geen excuses anbieden voor mijn passie.

Ik was zo blij toen Tom (kijk naar proloogvideo) vertelde dat hij kopman zal zijn in Tireno Adriatico. Leuk parcours, met tijdrit precies voor hem. Mooie beklimmingen (Poggio) maar slechts één echt zware dag.
Ik begrijp dat hij een hond moet uitlaten en met wat mensen moet bellen, maar deze vervangen geen hoogtekamp. Race begint op 10 maart. De bubbel moet 10 dagen ervoor op zijn plaats zitten. Tom zal het niet redden. Wie gat nu doen? Mit welk gevoelen? Moet mischien b.v. Bennet nu 2 keer pieken (niet omdat Tom een blessure heft, maar omdat Tom met zijn hond ga wandelen?)

Wanneer en zal TJV nu veranderen, niet alleen de video’s, maar ook de koffiebrander?

0
Mystery Rider 24 januari 2021 om 14:21

Mag TJV nu een andere renner aan zijn rooster toevoegen of is dat niet volgens de UCI regels?

0
jappe666 24 januari 2021 om 14:41

Ze mogen volgens mij sowieso nog vrije renners aan hun team toevoegen, want ook met Dumoulin hebben ze er nog maar 28. Misschien kunnen ze Van Keirsbulck en/of Vermote nu halen als extra knecht in het voorjaar voor WvA?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone