Tom Dumoulin keert in Zwitserland terug in koers
foto: Cor Vos
donderdag 13 mei 2021 om 08:31

Tom Dumoulin keert in Zwitserland terug in koers

Breaking Tom Dumoulin keert terug als profwielrenner op het hoogste niveau. Na een periode van een kleine vier maanden waarin hij zichzelf de vraag stelde of hij nog wel door wilde gaan met wielrennen, heeft hij de knoop doorgehakt om zich nog enkele jaren op de topsport te richten.

Hij merkte de laatste weken dat de honger om weer wedstrijden te rijden en te leven als profwielrenner terugkwamen. De ambities om opnieuw met de wereldtop te strijden overwonnen zijn twijfels.

English translation

Tom Dumoulin returns as a professional cyclist

De achtdaagse Ronde van Zwitserland, die op zondag 6 juni start in Frauenfeld, wordt de eerste wedstrijd die Dumoulin gaat rijden. Vervolgens rijdt hij zowel het NK-tijdrijden (op 16 juni in Emmen) als het NK op de weg (op 20 juni op de VAM-berg). Dit hebben diverse bronnen aan WielerFlits bevestigd.

Dumoulin wil zich vanaf nu richten op de olympische tijdrit in Tokio die op 28 juli plaats vindt. Bondscoach Koos Moerenhout heeft hem de afgelopen periode de tijd gegeven om rustig een beslissing te nemen over zijn toekomst en gaf Dumoulin de zekerheid dat hij op basis van zijn tijdritkwaliteiten op een plek kon rekenen.

Voor de tijdrit heeft Nederland op basis van de resultaten van het WK-tijdrijden in Yorkshire in 2019 slechts één plek die dus door Dumoulin ingevuld wordt. Voor de wegwedstrijd hakt de bondscoach een van de komende dagen de knoop door welke vijf renners geselecteerd worden. Als deelnemer aan de tijdrit is Dumoulin in ieder geval automatisch zeker van een startbewijs in de wegwedstrijd van 234 kilometer met 4865 hoogtemeters.

foto: Jumbo-Visma

Jumbo-Visma
Vanuit de zijde van Jumbo-Visma wil vooralsnog niemand commentaar geven op de terugkeer van Dumoulin. Nadat de Limburger zich als gast in de Amstel Gold Race liet zien en zijn ploeg in de aanloop naar de Waalse klassiekers ook in een hotel in Maastricht verbleef zijn er diverse gesprekken geweest over de terugkeer van Dumoulin. Gisteren werden diverse personen in de ploeg intern geïnformeerd over de positieve beslissing van de winnaar van de Giro d’Italia van 2017.

Dat is 120 dagen nadat Dumoulin op vrijdag 22 januari in een gesprek met de technische staf van Jumbo-Visma tijdens het eerste trainingskamp in Alicante aangaf dat hij tijdelijk met wielrennen wilde stoppen. “Ik wil het voor iedereen goed doen, maar ik ben mezelf het afgelopen jaar een beetje vergeten”, vertelde Dumoulin destijds. “Wat wil ik, de mens Tom Dumoulin met zijn leven op dit moment? Dat is een vraag die al een paar maanden aan het opborrelen is. Maar ik krijg de tijd niet om die vraag te beantwoorden. Het leven van een profrenner gaat altijd maar door.”

Gesignaleerd
Daarom wilde Dumoulin tijdelijk stoppen om te kijken of hij daadwerkelijk nog door wilde gaan met fietsen op het hoogste niveau. De laatste weken werd hij vrijwel dagelijks weer op de racefiets in de Limburgse heuvels en in de Belgische Voerstreek gesignaleerd. Het viel op dat hij regelmatig tochten op zijn tijdritfiets maakte.

WielerFlits wist op 20 april te melden dat Dumoulin op de vaccinatielijst van NOC*NSF met het oog op de Olympische Spelen in Tokio stond. In de laatste week van april werden de meeste renners op Papendal verwacht die in aanmerking komen voor deelname aan Tokio 2021 om zich te laten inenten. “Tom Dumoulin heb ik nog niet afgeschreven voor de Olympische Spelen”, verklaarde bondscoach Koos Moerenhout destijds.

“Wat mij betreft maakt hij nog altijd kans om in de wegwedstrijd en tijdrit in actie te komen. Ik heb onlangs nog contact met hem gehad en dit met hem besproken. Tom is echter nog niet zover om een beslissing over zijn toekomst te nemen. Het belangrijkste is dat hij dat besluit in alle rust neemt en daar geef ik hem dan ook alle tijd voor.”

RIDE Magazine
176 Reacties
Sorteer op:
13 mei 2021 09:39
Ik vergeet dat iedere keer: maar mogen we dan nu al de vlag uithangen of is dat pas op de dag dat hij zijn eerste koers rijdt?
    13 mei 2021 09:56
    Ik ga er niet over, maar van mij mag het vandaag!
13 mei 2021 09:39
Yes yes yes.
Vlammen Tom!
13 mei 2021 09:42
Tja, erachterkomen dat het thuis tijdens het stofzuigen en de afwas dat dit ook niet alles zal hier ook een push aan hebben gegeven.
13 mei 2021 09:45
Maar ik vind het een prachtig bericht deze Hemelvaart
    13 mei 2021 12:48
    @ Wim Kruithof
    13 mei 2021 12:49
    Bericht geplaatst met telefoon en dat gaat vaak goed maar vaker ook niet.
13 mei 2021 09:51
Ben zelf een TD fan! En vind het zelf leuk dat hij weer gaat fietsen, maar om dit bij voorbaat nu goed nieuws te noemen vind ik een beetje te ver gaan. Het geluk van TD staat voorop, en het is nog niet zeker dat deze keuze de goede is voor TD.

Tom werd de afgelopen maanden wel optimaal ondersteund en de ruimte gelaten door de betrokken partijen, erg bijzonder!
13 mei 2021 09:58
Voor de gein eens checken of ze in de Vlaamse media ook berichten over de terugkeer van Tom, daarbij vooral nieuwsgierig of ze wellicht een bepaalde insteek zouden kiezen.

En ja hoor :p
    13 mei 2021 10:41
    Mijn gok: het draait om de vraag 'staat dit het Olympisch goud van REV in de weg?'

    En? En?
    13 mei 2021 11:26
    @horsm.
    Het antwoord lijkt me ja.
    Betwijfel of een 60 kg wegende renner ooit al een tijdrit van formaat gewonnen heeft.
13 mei 2021 09:58
Selectie voor OS zo goed als bekend: van 't Schip, Van Baarle, Dumoulin en Mollema. Alleen de 5e plek is nog open. Meest logisch is voor mij Kelderman.
    13 mei 2021 10:03
    Werd die laatste plek niet opgeofferd voor een extra baanrenner?
    13 mei 2021 10:07
    Ja, Van 't Schip rijdt de 1e km's van de wegrit
    13 mei 2021 11:33
    Ik weet niet of Kelderman voor de hand ligt. Die trekt zich eerst drie weken leeg in de Tour. Een frisse Oomen, Schelling of Arensman die zich volledig opoffert als knecht van Bauke lijkt me ook geen gekke gedachte. Maar de spoeling is sowieso dun qua keuzes ja.
13 mei 2021 10:02
En nu nog naar een ander team. De NL rijders bij JV rijden geen platte prijs.
13 mei 2021 10:04
Goed nieuws! Dumoulin is een sieraad voor de wielersport. Fijn om hem weer aan het werk te zien! Veel plezier Tom!
13 mei 2021 10:06
Zo dat komt toch wel een beetje als verrassing zo snel al. Dat hij terug zou keren was evident maar na 4 maanden al en dan meteen begin juni in een WT koers had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Mooi dat hij zich weer op de tijdrit gaat focussen in ieder geval tot de OS. Gelukkig heeft TJV dit jaar ook goede tijdritfietsen met Cervelo ipv dat dramatische Bianchi.
    13 mei 2021 10:08
    In Zwitserland zitten tijdritten. Dit zal wel de reden zijn dat hij daar start
13 mei 2021 10:09
Niet mijn favoriete renner, maar ik ben blij dat ie blijkbaar weer zin heeft gekregen om te koersen
13 mei 2021 10:15
Die had ik niet meer verwacht! Mooi nieuws!
13 mei 2021 10:18
Wat een fantastisch nieuws. Tom is een bijzondere Nederlandse sporter en dat realiseren we misschien een beetje te weinig met z'n allen. Het is voor mij de enige Nederlandse wielrenner die in mijn leven een grote ronde heeft weten te winnen. (Ik was een baby toen Joop de Tour won)
Dat maakt dat Tom voor mij heel veel meer krediet heeft dan andere wielrenners. Ik vind het een zege voor de sport dat hij terug is.
    13 mei 2021 11:52
    een zegen, I pressume, of is het bij voorbaat een overwinning?
    13 mei 2021 12:51
    Ah scherp Wim, ik miste een n
    13 mei 2021 21:33
    Prachtige freudiaanse verspreking, ik vind het ook een zegen die hopelijk leidt tot een zege in Tokio!
13 mei 2021 10:22
English translation erbij for the foreign readers.
13 mei 2021 10:25
Dat hij zo snel terugkeert vind ik niet gek, als je ziet wat de reden was om te stoppen. En dat was m.i. niet omdat hij het leven als ATLEET niet leuk vond, maar wel alle aandacht eromheen die bij een VEDETTE hoort: verwachtingen, druk, media, altijd onder het vergrootglas.

Dan is een paar maanden m.i. genoeg om alles op een rijtje te krijgen. Toen ik hem op TV zag bij de AGR zag hij er niet uit als een ex-atleet die zich helemaal heeft laten gaan (zeg maar een Bart Wellens), maar als iemand die zo weer op de fiets zou kunnen stappen. Even het hoofd leegmaken, terug naar de basis (gewoon lekker hard fietsen), uit de media en wat goede gesprekken met partner, vrienden en vertrouwelingen kunnen dan genoeg zijn om een beslissing te nemen. Weegt alle aandacht op tegen het mooie van atleet zijn? En zijn er manieren om er anders mee om te gaan?

Ik zou me pas "zorgen" maken als de timeout veel langer had geduurd. Want hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat hij er echt mee zou stoppen in mijn ogen.

Waar ik wel benieuwd naar ben: gaat hij een stap terug doen qua ambities en doelstellingen? Dus terug naar het tijdrijden, en niet meer de focus op klassementen in grote rondes? Omdat de druk met name ook komt door klassementsambities in dat soort wedstrijden, niet door het winnen van etappes en tijdritten...
13 mei 2021 10:30
Gefeliciteerd met de scoop, Wielerflits!
13 mei 2021 10:35
Hey! Goed nieuws, zeg!!!
13 mei 2021 10:47
Mooi nieuws natuurlijk, maar ik zet er toch flinke vraagtekens bij. Voor iemand die in zijn persoonlijkheid heeft gebakken dat ie vooral voor anderen moet presteren en zich daarom enorme druk oplegt en daardoor geen plezier meer in fietsen beleeft, kan ik me niet voorstellen dat je die persoonlijkheid in 4 maanden tijd even verandert. Niet door wandelen met de hond, maar zelfs ook niet door 4 maanden intensieve cognitieve gedragstherapie.
Ik vrees dat we na enkele maanden wederom gaan zien dat ie er weer mee stopt omdat hij tegen hetzelfde gaat aanlopen waar hij nu al een paar keer tegenaan is gelopen. Dat je het fietsen en de koers mist, verandert daar niets aan.
    13 mei 2021 10:50
    Ik denk dat het vooral zit in andere doelen stellen. Het lijkt erop dat de negativiteit vooral kwam met het proberen winnen van grote rondes. Als hij daar vanaf stapt en zich bijv. vooral richt op tijdritten en misschien rondjes van een week geef ik het een goede kans van slagen.
    13 mei 2021 10:56
    Ik denk ook dat de oude Dumoulin "gestorven" is toen hij in zijn spijkerbroekie en roze trui op de Markt in Maastricht stond na zijn Giro winst. Het besef dat hij publiek bezit was geworden. Zoveel ongemak heb ik zelden in een wielrenner gezien.

    De echte druk en media aandacht komt met het winnen van grote rondes. Niet met het her en der winnen van een tijdrit, etappe of klassieker. Dus het zou mij niks verbazen als Tom terug beweegt die kant op, om op die manier druk af te laten.

    Of hij heeft een manier gevonden om alles beter te plaatsen, dat kan natuurlijk ook....
    13 mei 2021 11:05
    D'r zullen achter de schermen met de leiding van TJV, naast eventuele mentale begeleiding, wel wat gesprekken zijn geweest over zijn rol binnen TJV.
13 mei 2021 10:52
Vraag me af welke renner Tom II nu zal zijn. Opnieuw in dat keurslijf voor grote rondes zou ik nu wel bizar vinden.
13 mei 2021 10:54
Had dit eigenlijk niet meer verwacht, zal nu iedere keer dat ik TD op de fiets zie als een geschenk beschouwen.
13 mei 2021 10:57
Prachtig nieuws met deze Hemelvaart. The sky is the limit Tom! :)
13 mei 2021 11:02
Mooi nieuws, fysiek op achterstand, mentaal op voorsprong. Maar met veel kapiteins op het schip, wordt het toch een lastig verhaal. Benieuwd wie TJV verlaat einde seizoen.
    13 mei 2021 11:24
    Hangt een beetje af van de doelstellingen van Tom, wil hij als klassementsman met bijbehorend salaris verder of gaat hij zich op andere doelen richten? Misschien stopt hij zelfs wel als hij eenmaal goud heeft behaald op de spelen.
    13 mei 2021 11:27
    Zou zo maar kunnen idd
13 mei 2021 11:03
Gaan we niet allemaal wat snel met onze verwachtingen? Leggen we hem weer niet allemaal wat veel druk op na zo’n lange inactiviteit?

Oh wacht het gaat niet over Evenepoel, het is Dumoulin. Prachtig nieuws, goud op de OS en daarna de Vuelta!
    13 mei 2021 11:25
    That's it. Hosanna, verwachtingen... Eigenlijk een korte sabbitical om het hoofd weer fris te krijgen. Dat hij hard fietsen leuk vindt staat buiten kijf. Alleen de omstandigheden en omgeving moeten wel passen bij hem. Een hiërarchisch keurslijf zit hem te krap. Daar is hij te veel persoonlijkheid en te intelligent voor.
13 mei 2021 11:08
En wat voor een Olympische tijdrit wordt dat:
Dumoulin. Dennis, Ganna, Bissegger, Thomas, Evenepoel, Bevin, Kung, en natuurlijk Van Baarle :)
    13 mei 2021 11:20
    Je vergeet Van Aert.
    13 mei 2021 11:22
    Benieuwd ook wat de klassementsmannen daar kunnen die uit de Tour komen, genre Roglic en Thomas.
    13 mei 2021 11:25
    Wat dacht u van Pogačar dan.
    13 mei 2021 11:27
    Pogi ook, hoewel ik dacht dat het om een vlakke tijdrit ging? Past in principe iets minder bij zijn kwaliteiten.

    Edit: het is blijkbaar toch een vrij heuvelachtig parcours in Tokio.
    13 mei 2021 11:38
    Ja een echte Dumoulin tijdrit! Maar wel met flink wat concurrentie dus.
13 mei 2021 11:09
Misschien laat Dumoulin iedereen een beetje beseffen dat elke dag die wij kunnen (en hij kan) fietsen een geschenk is. Dank je wel, Tom.

Reacties zijn gesloten.