Terpstra verrast met transfer naar Direct Energie

Door , donderdag 16 augustus 2018 om 14:27
Terpstra verrast met transfer naar Direct Energie

foto: Sirotti

Niki Terpstra trekt de deur van Quick-Step Floors na acht jaar achter zich dicht. De winnaar van de jongste Ronde van Vlaanderen heeft namelijk een contract ondertekend bij Direct Energie. De transfer naar de Franse ProContinental-formatie is op zijn minst opvallend te noemen.


SEG Cycling – het managementbureau van de 34-jarige Noord-Hollander – geeft meer tekst en uitleg over de transfer. Volgens hen biedt Direct Energie alles wat Terpstra op dit moment wil: een nieuwe omgeving, nieuwe mensen om zich heen en nieuwe doelen. Onze landgenoot wil er bovendien aan bijdragen dat het team haar ambitieuze plannen kan waarmaken en het niveau binnen de selectie omhoog stuwen. “Ik droom ervan om Direct Energie een prestigieuze overwinning te bezorgen in een grote klassieker”, vertelt de hoofdpersoon in kwestie zelf. “Ik wil graag ook nog een rit in de Tour de France winnen. Daar jaag ik al een tijdje op, wellicht geeft het me de klik door mezelf bij een Frans team te voegen.”

Wereldklasse
Het Franse ProContinental-team is ontzettend blij met de komst van de Nederlander. De ploeg bestempelt hem als een coureur van wereldklasse. “Het aantrekken van een renner met het kaliber van Niki, vervult Direct Energie met trots”, lacht teammanager Jean-René Bernaudeau. “Hij heeft karakter en ambitie, net als ons. Ik ben blij om te zien dat hij onze waarden deelt en graag deel van ons project wil uitmaken. Wij zijn terughoudend met het werven van coureurs die niet uit de Vendée-sector komen, maar met het aantrekken van Niki weet ik zeker dat we een goede keuze hebben gemaakt.”

Volgens De Telegraaf zou Terpstra bij zijn akkoord hebben bedongen dat hij één of twee renners mag meenemen.

Dit artikel delen:

118 Reacties

fietsvriend 16 augustus 2018 om 14:47

Wolfpack-Quickstep

EddyB1958 16 augustus 2018 om 21:39

Onze wolven zitten niet op een fiets,maar in het bos te Leopoldsburg.

wiebipedia 16 augustus 2018 om 14:50

Terpstra is altijd al eigenzinnig geweest, maar een hele gekke transfer is het toch ook niet. QS en vooral Lefevre kan geen duidelijkheid geven over het komende seizoen. Lefevre heeft er ook een handje van om op deze wijze een loyaliteits schifting te maken.
Direct Energy heeft geld, ambitie, ervaring, garanties en helemaal geen slechte klassieker ploeg met in ieder geval Gaudin en Petit

maarten_sc@hotmail.com 16 augustus 2018 om 14:51

dit jaar geen wildcard voor ronde van vlaanderen, gent wevelgem en omloop nieuwsblad gehad. Hoop voor Terpstra dat ze die wel krijgen met hem in de ploeg.

En daarnaast knechten aantrekken, want de best geklasseerde in de kasseienkoersen waar ze wel meededen kwam op 6:47 binnen. Heeft ie in de finale dus nooit knechten mee…

r525 16 augustus 2018 om 14:59

Niet mee eens. Ze hebben dit jaar veel “alles of niets” gereden. Dus constant aangevallen. Gaudin en Petit (en in mindere mate Cousin en Cardis) zijn mannen die prima lang mee kunnen als ze zich rustig houden. Tuurlijk kunnen ze nog een sterke man erbij gebruiken.

skylimit 16 augustus 2018 om 14:52

Terpstra kan in bijna alle franse koersen voor zijn eigen kansen gaan, plus met de nodige wildcards in andere grotere koersen meedoen.

Jean Dumas 16 augustus 2018 om 14:57

In Franse koersen voor eigen kans gaan? En dat zou beter zijn dan QS?

Ivanoviclover 16 augustus 2018 om 14:58

zo zie je maar, het wolfpack is allemaal goed een aardig, maar het geld regeert nog altijd. want laten we heel eerlijk zijn, een andere reden is gewoon niet te bedenken om deze overstap te maken. Het ga je goed daar in la France. een grote koers winnen gaat hij op deze manier niet meer doen, vrees ik. Time will tell.

GP Blanco 16 augustus 2018 om 14:58

Hij had geen zin in een prestatiecontract…

Heel opmerkelijke stap.

peervaneynthoven 16 augustus 2018 om 15:02

Misschien heeft hij inmiddels wel een bloedhekel gekregen aan die Lefevere. 2 grote ego’s met een hele grote mond, overtuigd van zichzelf en niet gehinderd door enige vorm van bescheidenheid, botsen op den duur. Het maakt me overigens geen bal uit waar mijnheer gaat fietsen en in welk shirt. Geen “teamplayer” en snel op zijn grote tenen getrapt. Hij heeft belangrijke wedstrijden gewonnen, chapeau daarvoor, maar ik ben geen fan van die man.

Mwielerfan 16 augustus 2018 om 21:09

Terpstra is nooit arrogant in zijn uitspraken. Dus waar je dat ego vandaan haalt? Hi relativeert juist veel met z’n ietwat bizarre humor.
Hij laat zich op de fiets niet aan de kant zetten. Dat zou je toch elke renner adviseren? Als het een sprint lead out is die hetzelfde doet is het opeens dood normaal maar terpstra mag niet voor zichzelf opkomen?
Beetje makkelijk geredeneerd allemaal

Fast Freddy 16 augustus 2018 om 15:03

Terptra was inmiddels in zijn koersen toch ook al kopman bij QS? Daar zit geen meerwaarde in bij DE. Toch voor het geld gekozen dan?
Ik hoop dat hij dat zijn niveau gaat halen, maar ik ben er niet zo zeker van.

Mwielerfan 16 augustus 2018 om 21:12

Dit voorjaar wel maar vorig was het meer Gilbert die erbovenuit stak.

Hij wordt ook ouder dus misschien dat ie wel weet dat ie bij de wolfpack waarschijnlijk max 1 jaar nog de beste is. En dan moet je meestal voor andere je opofferen. Dan is zelf kopman zijn en hopen op een twijfelende achtervolging oid beter als je echt zelf wilt winnen.

Daarnaast noemt hij zelf de tour. Was ie niet echt kopman he

ChefSpijker 16 augustus 2018 om 15:04

Er staat toch nota bene in het bericht dat ie graag nog eens een Tourrit wil winnen? Dat lijkt me een goede reden om bij QS weg te gaan. Daar zijn de Tourplekjes duur en als hij al mag starten, moet ie zich in de eerste week al half leegrijden voor een sprinter. En als ie het volgend jaar wel waarmaakt met een zege in PR of Vlaanderen, dan is die overwinning véél meer waard dan degene die hij nu al heeft, mede dankzij een sterk blok.

hartstikkebedankt 16 augustus 2018 om 15:09

Ik sluit niet uit dat het noemen van de ambitie om een Touretappe te winnen, in ieder geval ten dele voortvloeit uit het feit dat DE het nog wel lastig kan krijgen een wildcard te bemachtigen voor de TdF.

r525 16 augustus 2018 om 15:12

Waarom zou dat lastig worden dan?

hartstikkebedankt 16 augustus 2018 om 15:25

Versterking van Vital Concept zal denk ik leiden tot een wildcard, vermoedelijk zal dat wel ten koste gaan van Wanty, maar er zijn natuurlijk maar 4 wildcards waarvan Cofidis en Fortuneo sowieso wel zeker zijn en Vital voor mijn gevoel nu dus ook een grote kans heeft voor volgend jaar. Dan blijft er nog maar één plekje over en kan het nooit kwaad nog wat extra ‘ambitie’ te tonen, zeker niet als G. Martin zich als jonge Fransman goed blijft ontwikkelen bij Wanty (die zich verder ook gewoon goed hebben laten zien dit jaar).

Marcel1112 16 augustus 2018 om 15:08

“Ik wil graag nog een rit in de TdF winnen”

??? Ik meen me toch te herinneren dat Terpstra altijd een hekel aan de Tour had.

QS had hem graag willen behouden maar zijn nieuwe salariseisen waren te hoog. Dan zullen die ongetwijfeld ook te hoog zijn voor 95% van de andere WT ploegen. Voor de overige 5% was Terpstra blijkbaar niet interessant.

williams 16 augustus 2018 om 15:10

Al die bullshit over nieuwe doelen en een nieuwe omgeving… GELD punt.

Wou gewoon cashen op zijn overwinningen dit jaar en Lefevre wou een contract op prestaties punt.

En een verzwakking van QS ? zoals ze zijn “verzwakt” na Boonen ? Die ploeg gaat er niets van voelen, kwaliteit genoeg. Al diegenen die vertrekken om ergens anders de grote man te spelen moeten concluderen dat het door en niet ondanks QS is dat ze winnen…

Mwielerfan 16 augustus 2018 om 21:16

Waarom weet jij zo zeker dat het bullshit is? Dat is nogal een uitspraak. Zeker gezien De niet om zn hoge salarissen bekend staat.
Laatste zou natuurlijk kunnen dat het dankzij qs is dat ie wint. Denk je niet dat hij daar ook nieuwsgierig naar is? Tevens winnen andere renners van andere ploegen ook wel eens. Zijn die zoveel beter dan een terpstra in topvorm?

Joachim 16 augustus 2018 om 15:11

Leuke transfer! Positief dat de kopmannen in het voorjaarswerk wat verspreid zitten.

Nikolai 16 augustus 2018 om 15:16

Dat zal zijn kansen in de voorjaarsklassiekers flink doen slinken. Natuurlijk was hijzelf de afgelopen jaren ook erg sterk, maar hij kon vooral met enige regelmaat winnen doordat Quick-Step die wedstrijden volledig domineerde en de boel op slot gooide zodra Niki zijn demarrage had geplaatst. Nu zal dat uiteraard niet meer gebeuren maar zal hij daarentegen juist moeten opboksen tegen het Quick-Step blok. En misschien nog wel temeer omdat Lefevre hier niet blij mee zal zijn.

Mwielerfan 16 augustus 2018 om 21:19

Hij moest ook voor Gilbert afstoppen weer. Daarnaast vraag ik me af of de achtervolging door gva en 10 man nou anders was geweest als er in zo’n groep geen quickstepper had gezeten. Van avermaet was niet sterk genoeg om te rijden en de rest durfde ook niks 30km voor de finish. Zoveel schrik hebben ze ook weer niet van stybar denk ik.

DeGroteMolen 16 augustus 2018 om 15:17

Lefevere roept bij contractbesprekingen al een paar jaar ‘ik kijk niet naar het verleden van een renner maar naar de toekomst’. Dus een laag basissalaris plus goede bonus bij winst.
Wellicht dat hier de achtergrond in zit voor de transfer naast onzekerheid over de toekomst van de ploeg: Terpstra wil een hoog vast salaris. Hij is inmiddels ook niet meer de jongste.

rvb 16 augustus 2018 om 15:17

Maar 2 buitenlanders nu, zou wel goed frans leren.

josi 16 augustus 2018 om 15:18

Had nooit gedacht dat Terpstra de verrassing was die ze hadden aangekondigd. Opvallende move, benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Verweggistan 16 augustus 2018 om 15:19

Terpstra reed aan het begin van z’n carrière voor Milram. Beetje hetzelfde idee als DirectEnergie. Veel vrijheid, het kopmanschap wanneer hij wil, geen concurrentie binnen de eigen gelederen. Daarnaast zal DirectEnergie hem wel kunnen bieden wat hij wil qua salaris en voor Quickstep drukte hij nogal op de begroting.

KnightBiker 16 augustus 2018 om 15:29

Zeer teleurstellend, dit is uit noodzaak geboren: dat het zover moet komen is ronduit belachelijk na Het seizoen van deze ploeg en de prestaties van Terpstra, Lefvevre is pragmatische in zijn keuze, kiest voor de jeugd.

1 Lefvevre heeft welliswaar budget voor volgend jaar Maar Terpstra verdient Het nu De hoofdprijs te krijgen, en dat kan niet zonder die sponsor, bovendien heeft die ploeg voldoende alternatieven Met Gilbert en Lampeart, en er kunnen er nog wel een paar doorschuiven (Jacobsen etc). Quickstep is zonder Terpstra Ook De ploeg voor Het voorjaar.

2 Terpstra zal wellicht cashen, maar gaat presteren Met de omkadering van Direct Energy Ook Lukken? Terpstra kon ook vaak winnen door de collective kracht van de ploeg en ondanks dat zijn nieuwe ploeg voor De klassiekers niet slecht is is Het zeker een achteruitgang. Ik hoop dat zij nieuwe ploeg nog een paar renners en begeleiding voor Het voorjaar aantrekt. Wie zijn er bij Quickstep nog zonder contract? Of welke andere wind fietser is er nog vrij? Met deze keuze ga je bijna denken: waarom niet Roompot? (Maar daar zit oude Rabo garnituur, denk dat Terpstra dat niet wil.)

3 (Wel een mooi shirtje overigens, zal hem goed staan) een Tour etappe overwinning is realistisch gezien Het enige wat nog ontbreekt aan Niki’s Palmares. Vannuit die optiek is Het een mooie keuze, maar dan moet Niki Ook wat verbeteren voor Geaccidenteerde parcoursen.

sweefie 16 augustus 2018 om 15:30

Ik denk niet dat Q-S hiermee inzit; het zou me niet verbazen als Lampaert de rol van Terpstra (met verve) overneemt. Terpstra zelf zal er bij een volgende solo op Vlaamse wegen wel rekening mee moeten houden dat Q-S nu wél gaat achtervolgen…

dikkechaap 16 augustus 2018 om 15:55

Het zou mij ten zeerste verbazen als Lampaert de rol van Terpstra met verve overneemt.

Gebruikersnaam 16 augustus 2018 om 16:13

Tuurlijk kan Lampaert dat. We zullen zien wat “absolute kopman” Terpstra bereikt als er wél achter hem wordt gereden.

EddyB1958 16 augustus 2018 om 21:43

Als je je herinnert hoe Terpstra drie keer de Nederlandse titel won,nu ja dan weet je genoeg.

dikkechaap 16 augustus 2018 om 15:34

Het zal wellicht ook te maken hebben met een gebrek aan waardering. Als je kijkt hoe hij domineerde dit voorjaar, was een status als absolute kopman bij Quickstep gerechtvaardigd geweest (op de manier hoe Boonen dat in zijn laatste jaren had). In plaats daarvan bleef hij gewoon 1 van de "wolfpack", en heeft hij in bijvoorbeeld in de tour maar 1 keer voor zijn eigen kans kunnen gaan.

Ik begrijp het heel goed, hij verdient met zijn palmares een ploeg die voor hem rijdt. Een sterk blok als ploeg is hartstikke fijn, maar als je de beste bent kun je beter een ploeg hebben die voor je werkt.

LaurentJalabert 16 augustus 2018 om 15:42

Ik heb ook het idee dat dit meespeelt. En dan die Patje met altijd hetzelfde gelul als er een contract verlengd moet worden…
Kijk dat Gilbert een prestatiecontract kreeg was niet gek. Die had net een aantal wat magere jaren achter de rug. Terpstra presteert gewoon in de koersen waar dat van hem verwacht wordt en was dit voorjaar toch wel een van de beste renners. Dan moet je als ploegleider niet zeiken en gewoon waardering tonen.

KnightBiker 16 augustus 2018 om 15:46

Ik denk/weet bijna zeker dat het Alleen een budget kwestie is. Quickstep zit zonder hoofdsponsor volgend jaar, dan kan je niet De slappe was uithangen.

Simon1 16 augustus 2018 om 15:50

Dat verhaal van geen hoofdsponser geloof ik niet echt. Ze hebben Meas en Lidl als subsponsers en Quick step blijft als subsponser.

Spinergy 16 augustus 2018 om 15:42

Terpstra en Fransen?!?!?! Dat gaat echt niet werken….

Marcel1112 16 augustus 2018 om 15:55

Waarom niet? Terpstra is net zo eigengereid als de gemiddelde Fransman.

arjando.ooms 16 augustus 2018 om 15:46

Denk dat hij ook positieve verhalen gehoord heeft van zijn trainingsmaatje Sinkeldam over de Franse dienst. Andere ploeg maar wellicht vergelijkbaar in cultuur?

Mwielerfan 16 augustus 2018 om 21:22

Goed punt

Melkzuur 16 augustus 2018 om 15:46

Toch geloof ik hij nog grote koersen zal winnen. Als je de allerbeste bent zoals hij dat was dit voorjaar, dan komen die overwinningen wel vanzelf hoor.

Doomsday 16 augustus 2018 om 15:47

Terpstra bedankt voor je strijd op de fiets. We hebben mooie overwinningen gezien. Veel succes met je maatschappelijke carrière!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.