Team Ineos koerst voorlopig niet vanwege overlijden Portal en coronavirus

donderdag 5 maart 2020 om 06:30
Team Ineos koerst voorlopig niet vanwege overlijden Portal en coronavirus

foto: George Solomon/Team Ineos

Team Ineos komt tot en met 23 maart niet in actie vanwege het recente overlijden van ploegleider Nicolas Portal (40) en de onzekerheid door het coronavirus. Dat heeft de Britse wielerploeg woensdagavond bekendgemaakt.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Het team zet de komende weken een streep door zes wedstrijden: Strade Bianche, Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo, Nokere Koerse en de Bredene Koksijde Classic. Op dit moment lijkt de Ronde van Catalonië de eerstvolgende wedstrijd van Team Ineos te worden.

Bij de formatie van kopmannen Egan Bernal en Chris Froome wordt gerouwd na de plotselinge dood van ploegleider Portal. Binnenkort zullen renners en begeleiders van Team Ineos aanwezig zijn bij de uitvaart van de Franse oud-renner.

Daarnaast is ook bij de Britten veel onzekerheid rondom de verspreiding van het coronavirus en de invloed op wielerwedstrijden. Eerder al besloten Jumbo-Visma, Mitchelton-Scott en Groupama-FDJ een of meerdere wedstrijden van het programma te halen.

Team Ineos geeft aan de UCI ingelicht te hebben over de afwezigheid de komende periode. De internationale wielerunie maakte in een statement bekend zelf geen UCI-wedstrijden af te gelasten in verband met het coronavirus. Teams die tijdig afzeggen en een gegronde reden hebben, worden op financieel of sportief vlak niet bestraft door de bond.

Update 5 maart, 9.50 uur: Ook Astana schrapt WorldTour-koersen

De volgende WorldTour-ploeg die met een eigen statement komt: Astana komt tot 20 maart niet in actie. Vanwege het coronavirus en de bijkomende onduidelijkheid hebben de ploegleiding en de dokters beslist om Strade Bianche, Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico over te slaan. “Het is nu safety first“, aldus teambaas Alexander Vinokourov.


Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in ons liveblog over het coronavirus

Dit artikel delen:

12 Reacties

fietsvriend 5 maart 2020 om 07:38

Dat gaat een krankzinnige Tour worden

0
Cyclinglife 5 maart 2020 om 07:44

Normaal gaan teams direct door na het overlijden van iemand binnen het team. Kan denk ik nooit optimaal zijn voor de verwerking.
Nu met het virus kunnen ze tenminste echt stilstaan bij de dood van hun vriend/ploegleider in plaats van bezig zijn met koers.

0
ChefSpijker 5 maart 2020 om 10:03

Lotto vorig jaar toch ook niet met Lambrecht. Je moet teamleden ook de gelegenheid geven om naar de begrafenis te kunnen.

0
ghostwriter 5 maart 2020 om 08:44

Steeds meer ploegen lijken met hun gezonde verstand deze beslissing te nemen. Natuurlijk is het jammer om bepaalde wedstrijden over te slaan maar als momenteel is het verstandig om zo min mogelijk te reizen. Het gaat niet alleen over het gevaar voor de werknemers van de ploeg zelf (dit zijn normaliter gezonde mensen waarvoor het COVID-19 virus geen groot risico is) maar ook om het feit dat mensen door te reizen het risico nemen dat ze het virus sneller verspreiden of dat ze een periode in quarantaine moeten waardoor ze een trainingsachterstand oplopen voor de rest van het wielerjaar.

0
Geraint 5 maart 2020 om 09:36

Reizen wordt er gedaan. Met of zonder koers.

0
ghostwriter 5 maart 2020 om 11:23

Mogelijk maar er zal wel minder worden gereisd als er koersen worden overgeslagen.

0
skylimit 5 maart 2020 om 10:05

Wielrenners zijn watjes geworden. Onvermogen van organisaties, instanties, overheden etc. om tijdig en goed te communiceren.
Als dit wordt toegestaan dat ploegen zelf beslissen is het hek van de dam!
Anarchie in het wielrennen.

0
ghostwriter 5 maart 2020 om 11:28

Wat heeft dit te maken met het zijn van “watjes”? Het is heus niet stoer om naar een land te gaan voor een sportwedstrijd waar ze er nou juist van alles aan doen om te proberen het verspreiden van dit virus te vertragen (door bijvoorbeeld de scholen te sluiten).

0
Romāns Vainšteins 5 maart 2020 om 10:23

Het is allemaal heel jammer voor de koers maar dat teams hier geen zin in hebben en een rustperiode inlassen is natuurlijk alleen uit pragmatische redenen al best begrijpelijk.

0
skylimit 5 maart 2020 om 10:42

@RV een rustperiode ? Veel renners zijn nog geen eens gestart en zitten alleen maar op een berg. Ik snap de bezorgheid, maar het wordt ook allemaal wel erg opgeblazen.
Helaas spelen er altijd hogere belangen en dit virus zal bepaalde mensen weer niet slecht uitkomen…

Het is heel erg frappant dat na China, er zo’n grote uitbraak heeft plaatsgevonden in Italie…

0
Romāns Vainšteins 5 maart 2020 om 10:50

Het is wederzijds frappant zelfs.

Aan de ene kant lijkt Italië zijn hygiëne niet bepaald voor elkaar te hebben en hebben ze (nog steeds) de toerismeoogkleppen uit de kast getrokken te hebben. Aan de andere kant is het zéééééé’r moeilijk voorstelbaar dat in China de boel daadwerkelijk onder controle is op een manier die zo drastisch het aantal besmettingen doet afnemen. Van dat laatste geloof ik eigenlijk helemaal niets.

0
skylimit 5 maart 2020 om 11:11

@rv Volgens mij neemt het aantal besmettingen alleen op natuurlijke wijze af en niet
zo zeer door maatregelen die ingesteld zijn/worden. Het virus zal op den duur verzwakken, nadat het al op vele mensen is overgedragen.
Aangezien het virus al zo’n 2 maanden actief is in China, is het logisch dat er nu minder of nauwelijks nog besmettingen bijkomen. Hiermee lijkt het een zelden verloop te hebben als een griepvirus.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone