Summerhill neemt ontslag bij UnitedHealthcare na schietincident

Summerhill neemt ontslag bij UnitedHealthcare na schietincident

foto: Sirotti (archief)

woensdag 31 mei 2017 om 10:45

Daniel Summerhill heeft zijn contract bij UnitedHealthcare ingeleverd. De 28-jarige Amerikaan nam die beslissing, omdat hij tijdens een trainingstocht in februari heeft geschoten met een pistool. Na een intern onderzoek heeft zijn ploeg ingestemd met Sumerhills besluit. Hij bekende in februari na een aanhouding zijn daad, schrijft Cyclingnews.

Statement
Momentum Sports Group, de organisatie achter het UnitedHealthcare-team, nam desgevraagd stelling in de zaak. “Wij verlangen van onze atleten de hoogste normen op basis van ethisch gedrag en aansprakelijkheid, zowel op als naast de weg. Na een intern onderzoek accepteren we Summerhills ontslag met onmiddellijke ingang. De persoonlijke acties van een individu representeren niet de waarden van onze toegewijde atleten, sponsors of fans. Wij bieden dan ook onze welgemeende excuses aan iedereen die mogelijk is beïnvloed door het incident rondom Summerhill.”

Rechtbank
Een voorbijganger filmde de coureur tijdens een trainingsrit op 21 februari jongst leden, nadat hij dacht een pistool gezien te hebben in Summerhills achterzak. Hij vuurde het wapen op een heuvel naast South Deer Creek Road. De voorbijganger herkende het UnitedHealthcare-shirt en hielp de hulpsheriff om Summerhill even later in te rekenen in een fitnessclub. “In eerste instantie ontkende de man. Even later gaf hij toe een slechte dag te hebben en dat hij zijn frustraties kwijt moest. Daarop besloot hij te schieten”, luidt het politierapport. Summerhill moet zich op 12 juli in de rechtbank melden voor verhoor.

Goed seizoen
De Amerikaan was nochtans bezig aan een goed seizoen. Summerhill boekte dit jaar zijn eerste twee profzeges, waaronder de door hem gewonnen proloog in de Tour of Japan tien dagen geleden. In maart won hij ook al de derde rit in de Tour of Taiwan, waarna hij een dag de leiderstrui mocht dragen. Daarnaast zegevierde hij in 2015 in The Reading 120, een van de zwaardere Amerikaanse eendagskoersen. In 2014 eindigde hij bovendien als achtste in de Tour of Alberta, tussen enkele WorldTour-coureurs in. Summerhill reed sinds augustus 2012 voor UnitedHealthcare. Daarvoor zat hij in de opleidingsploeg van wat nu Cannondale-Drapac is en liep hij in 2011 een half seizoen stage bij Garmin-Cervélo.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Secondant 31 mei 2017 om 10:51

Raar volkje die Amerikanen. Even je frustratie uiten door een paar keer de trekker in het luchtledige (neem ik aan) over te halen. En maar blijven verdedigen dat wapenbezit goed is voor een ieders veiligheid.

reusjen 31 mei 2017 om 10:54

Wat ik nog het vreemdste vind aan deze zaak is dat hij aan het trainen was met een pistool in z’n achterzak!?

Bertvd 31 mei 2017 om 10:55

@ Secondant: in Zwitserland ligt wapenbezit per hoofd van de bevolking nog hoger.

Maar daar lees je dergelijke zaken toch iets minder…

achtpuntzes 31 mei 2017 om 11:07

@ Bertvd:
Het Zwitserse onafhankelijke onderzoeksinstituut The Small Arms Survey heeft er onderzoek naar gedaan. Deze organisatie heeft zich tot doel gesteld het publiek, politici en beleidsmakers over de hele wereld te voorzien van objectieve informatie onder meer over publiek wapenbezit (www.smallarmysurvey.org.). Uit onderzoek van de Zwitsers blijkt dat Nederland niet eens in de top 100 staat van wapenrijke landen. Met 3,9 wapens per 100 inwoners staan we op 112.

Top 10
1. Verenigde Staten met 88,8 wapens op de 100 inwoners

Het recht op wapenbezit staat in de grondwet van de VS. Geen enkele wet mag afbreuk doen aan die grondwet. Dat werd in 2008 nog eens bevestigd door het Hooggerechtshof. Jaarlijks komen 31.000 Amerikanen om het leven door een vuurwapen.

2. Jemen, 54,8 wapens

Het is er vrij gemakkelijk om aan wapens te komen. Jaarlijks komen 2000 mensen om het leven door vuurwapens. In 2005 en 2007 probeerde de regering het wapenbezit met nieuwe wetgeving tegen te gaan maar dat blijkt erg lastig.

3. Zwitserland, 45,7 wapens

Alle gezonde volwassen mannen tussen de 21 en 31 krijgen van de overheid een volautomatisch wapen, de SIG 550, met patronen die ze thuis moeten bewaren. Dit is in verband met de oproepbaarheid voor het leger. Er zijn naar schatting 600.000 automatische wapens in bezit van particulieren. Daarbij komen 500.000 pistolen. De Zwitsers stemden in 2010 nog tegen aanscherping van de wapenwet.

4. Finland, 45,3 wapens

In Finland mag je als 15 jarige al een wapen kopen. Het heeft te maken met de jachtcultuur. Ook hier laaide de discussie over wapenbezit op na schietincidenten in 2007 en 2008 maar Finse politici besloten de regels niet aan te scherpen.

5. Servie, 37,7 wapens

Servie kent een vrij strenge wapenwetgeving. Naar verwachting zijn er echter nog circa 900.000 wapens in omloop als erfenis van de Balkanoorlog in het begin van de jaren 90.

6. Cyprus, 36,4 wapens

Op een totaal aantal inwoners van 870.000 zijn er 104.000 geregistreerde jachtwapens. Verreweg de meeste zijn in Grieks-Cypriotische handen. Er vallen jaarlijks minder dan 10 doden door geweren op Cyprus.

7. Saoedi-Arabie, 35 wapens

In 2009 maakte de regering het gemakkelijker om wapens te kopen. Het land heeft een heel relaxte houding ten aanzien van wapenbezit. Er is sinds 2007 een minimumleeftijd om wapens te kopen en er staan straffen op wapensmokkel.

8. Irak, 34,2 wapens

Voor de tweede Golfoorlog waren de Irakezen al goed bewapend. Er zijn inmiddels wel strengere wetten die registratie van wapens voorschrijven. Om een wapen te dragen, is een vergunning nodig.

9. Uruguay, 31,8 wapens

Dit land heeft na de VS in verhouding de meeste vuurwapendoden ter wereld. Er zijn op de 3,5 miljoen inwoners circa 600.000 geregistreerde wapens in omloop en naar verwachting bestaat er een zelfde aantal illegaal.

10. Zweden, 31,6 wapens

Van de 9 miljoen Zweden staan er 300.000 geregistreerd als jager. Jagen is er volkssport nummer 1. Een volwassen Zweed mag maximaal zes jachtgeweren bezitten.

Secondant 31 mei 2017 om 11:11

@bertvd,
In Zwitserland is men liberaal op het gebied van wapenbezit, maar je veronderstelling klopt niet helemaal. In Zwitserland krijgen alle mannen tussen de 21 en 31 jaar een volautomatisch wapen van de staat in verband met hun oproepbaarheid voor het leger (zie het als dienstplicht). Voordat zij dit wapen krijgen krijgen ze een training, en na hun 31e moeten zij dit volautomatische wapen weer inleveren.

Naast dit gegeven feit heerst er inderdaad een liberalere regelgeving rond wapenbezit in vergelijking tot bijvoorbeeld Nederland. Maar wapens zijn niet vrij te koop in pakweg de supermarkt, zoals in sommige Amerikaanse staten.

Mathieu Moller 31 mei 2017 om 11:23

Zolang hij niets of niemand heeft geraakt, is er toch niet echt een probleem? Of mag je in de VS alleen een wapen bezitten, maar het niet gebruiken? Of is dat alleen in de staat waar het gebeurde verboden?
Ik dacht namelijk dat wapens daar dermate legaal waren dat dit geen probleem is en dat hij hier dus zeker niet om ontslagen hoeft te worden, maar misschien mis ik hier een beetje de nuance.

Sephiroth 31 mei 2017 om 11:25

Daarnaast mag je in CH je wapen niet gebruiken, wordt er gecontroleerd of je het gescheiden bewaart en beiden achter slot en grendel. Je minutie wordt ook met enige regelmaat gecheckt. Dus ja hoog wapen bezit in CH, maar dat valt veel lager uit als je alle opgesloten wapens meetelt.

GinneR 31 mei 2017 om 11:31

@Mathieu:
zomaar gaan schieten omdat je je frustraties kwijt moet is natuurlijk niet heel professioneel/betrouwbaar. En dat strookt blijkbaar niet met de waarden van de ploeg: "De persoonlijke acties van een individu representeren niet de waarden van onze toegewijde atleten, sponsors of fans."

Waarom hij ervoor ingerekend werd en naar de rechtbank moet, ben ik ook wel benieuwd naar.

DMenchov 31 mei 2017 om 11:36

Haha, de een een banaan in zijn achterzak, de ander een pistool.

Mathieu Moller 31 mei 2017 om 11:40

@GinneR
Ja, klopt. Dit zet de ploeg nou niet echt in een goed daglicht, maar dat de sherrif moest ingrijpen klinkt voor mij als onwetende Nederlander een beetje vreemd.

Bertvd 31 mei 2017 om 11:54

@ 8.6: bedankt voor de research! ;)

Scotty 31 mei 2017 om 12:06

Only in Murica

achtpuntzes 31 mei 2017 om 12:11

de staat Colorado is vrij makkelijk tegenover vuurwapenbezit, maar niet in de stad Denver zelf. het incident gebeurde in het buitengebied van de stad.

Kingstown 31 mei 2017 om 12:28

Er is (uiteraard zou ik bijna zeggen) een wezenlijk verschil tussen bezit en gebruik. Zelfs in Amerika kun je niet in het wilde weg rond gaan schieten, omdat je boos bent. Dan kun je idd een bezoekje van de lokale sheriff verwachten.

Denver heeft trouwens voor Amerikaanse begrippen een prachtig fietspaden netwerk. Maar dat geheel terzijde.

kleomantre 31 mei 2017 om 12:40

Summerhill nam hiermee een voorschot op things to do in denver when you’re dead

Rondo 31 mei 2017 om 13:02

Raar, staat UHC dan niet achter de waarden en normen van de states?
Vreemd bericht, ben benieuwd naar het vervolg.
Neemt niet weg dat trainen met een wapen ook wel raar Is, ik ben mijn frust na een aantal intervallen wel kwijt.

roelieman2 31 mei 2017 om 14:32

Vaag bericht. Ik begrijp die Summerhill wel. Met de fiets een stukje rijden tot hij buiten de ‘bewoonde’ wereld is, dan zijn frustratie eruit gooien door op bijvoorbeeld een boom te schieten en weer terug fietsen. Wat is hier mis mee?
Als ik het bericht goed begrijp uit hij zijn frustratie op een voor hem werkende manier waarmee hij niemand in gevaar brengt/ lastig valt.

Ik heb een vaag vermoeden dat er meer speelt dan alleen dit incident…..

Sephiroth 31 mei 2017 om 15:03

Geen schietbaan, geen afgezet jachtgebied. Kans op wildvreemden. Daarnaast: waarom zou de boom het moeten ontgelden? Klinkt als hoog hippie gehalte, maar feit blijft dat hij daar gewoon schade aanricht met kans op personen letsel.

Emergo 31 mei 2017 om 15:06

@ Roelieman Wat is hier mis mee ?????? Het feit dat een gefrusteerd iemand ueberhaupt een wapen bij zich heeft , dat is er mis mee !!

leegloper 31 mei 2017 om 15:27

Van de Denver post:

Quote:
“The area that she indicated that he had shot at was a hillside between two driveways, with a freestanding garage and a vehicle parked in front of it,” the report said. “There were residences on both sides of the road there, as well as one above the hillside where the male had shot.”

Dat klinkt toch anders dan zomaar een heuvel.
Aparte reactie trouwens van het team. Ze “accepteren” dat Summerhill ontslag heeft genomen, maar waarschijnlijk hebben ze er juist op aangedrongen.

Retro Lex 31 mei 2017 om 19:08

Ik snap het probleem ook niet zo.
Ikzelf zou ook graag trainen met een gun in mijn achterzakje. Dan kan je tenminste adequaat reageren als je wordt afgesneden of als auto’s door rood rijden en je bijna vermoorden.

Polleke 31 mei 2017 om 19:35

De enige echte Pistolero…. eat that Contador !!!

Verweggistan 31 mei 2017 om 20:38

Raar verhaal. Maar het lijkt mij terecht dat hij in ieder geval even een periode moet afkoelen. Misschien kan hij weer eens een volledig veldritseizoen rijden, was hij voorheen wel goed in.

Koel 31 mei 2017 om 21:24

We zullen hem missen, vooral zijn eindschot….

tvm 31 mei 2017 om 21:57

Met deze reacties hier schiet hij ook niet op.

Headlines

Materiaalzone

Populair