Peter Koning kreeg te maken met schietincident: “Het was allemaal een beetje vaag”

Peter Koning kreeg te maken met schietincident: “Het was allemaal een beetje vaag”

foto: Cor Vos

vrijdag 3 mei 2019 om 11:00
Interview

In de categorie: hoogst opmerkelijk. Tijdens de eerste rit van Turkse UCI 2.2-koers Tour of Mesopotamia werden donderdag een achterblijvende groep en de ploegleiderswagens opgehouden door een schietincident. Een van de twee Nederlanders die er actief is, is Peter Koning. “Ikzelf heb niets gehoord”, vertelt hij aan WielerFlits.

De renner van het Duitse Bike Aid maakte deel uit van het peloton. Toen zij door een dorpje fietsten, was er nog niets aan de hand. Maar enkele minuten later was dat compleet anders, vertelt zijn Duitse collega Robert Müller aan Radsport-news. “Mijn ploeggenoot Yannick Mayer was betrokken bij een domme valpartij en raakte daardoor achterop. Toen de gevallen renners zich hergroepeerden, startten ze in de luwte van de teamauto’s de achtervolging op mijn groep. Niet veel later sloten ze bijna aan in het peloton. Maar kort voordat zij door hetzelfde dorpje als wij in fietsten, werden ze overvallen door twee donkere minibussen.”

Vervolgens ontstond er een wild west-scenario. “Plotseling hoorden ze van dichtbij schoten. Op een kruispunt waarschuwden militairen dat ze snel terug moesten rijden. Onze ploegleider Paul verliet meteen de auto, de renners gooiden hun fietsen weg en ze doken snel achter een muur van een meter hoog. Ook de andere ploegleiders volgden dat voorbeeld. Daar hurkten ze met hun hoofden bij elkaar twintig minuten lang, terwijl er herhaaldelijk werd geschoten – soms dreigend dichtbij. Toen de situatie enigszins was gekalmeerd, werden de gevallen renners verzorgd, wilden ze niets meer van de koers weten en zijn ze meteen naar de finish gereden.”

Koning: “Ik vond het allemaal wel meevallen”
Die taferelen gebeurden dus ver achter het peloton, waar Koning zich in bevond. De kopgroep en het peloton zijn gewoon doorgereden. “Het was allemaal een beetje vaag”, vertelt hij. “Eerst werd verteld dat het om een politiek conflict ging, later zeiden ze dan weer dat het om een burenruzie ging. Misschien dat we morgen (vrijdag, red.) meer informatie krijgen. Maar eerlijk gezegd vond ik het allemaal wel meevallen. Ik heb zelf niets van de schietpartij meegekregen. Ik voel me veilig, dat is het belangrijkste.” Het Turkse leger bevestigde later op vrijdag dat het een burenruzie was en dat daarbij twee renners en een auto dekking moesten zoeken.

De rit met aankomst bergop werd overigens gewonnen door ex-prof Branislau Samoilau (onder meer Quick-Step-Innergetic en Movistar), voor een andere oud-beroepsrenner: Anass Aït El Abdia (UAE Emirates). De tweede Nederlander in koers werd derde: Adne van Engelen (eveneens Bike Aid; regerend wereldkampioen bij de studenten) strandde op vier seconden van Samoilau. Koning – die vorige week de eindzege pakte in de Tour of Mersin – moest op plek zeven twee minuten en 44 seconden toegeven. Alle renners die buiten tijd eindigden, moesten stoppen vanwege het schietincident. Zij zijn vrijdag ‘gewoon’ weer opgestapt. Dan is er opnieuw een etappe met aankomst bergop en ook de laatste twee ritten op zaterdag en zondag zijn allesbehalve vlak.

“De vermogens die ik nu rijd, zijn profwaardig”, vindt Koning, die in 2020 weer beroepsrenner hoopt te zijn. “Ik heb een wat rommelig voorjaar gehad. Ik had een doel gemaakt van de Ronde van Kroatië, maar die werd op het laatste moment afgelast. Daarom rijden we nu in Turkije. Naast Kroatië (2.HC, red.), heb ik ook voor deze ploeg gekozen omdat we de Tour de Luxembourg (eveneens 2.HC, red.) zouden rijden. Alleen kregen we daarvoor geen wildcard. De trend om veel te betalen om te mogen starten, is een slechte trend. Nu rijd ik misschien de Ronde van Hongarije en daarna focus ik me op het NK tijdrijden.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

west 3 mei 2019 om 11:15

“Ik voel me veilig, dat is het belangrijkste.”
Dat andere renners en ploegleiders achter een muurtje dekking moesten zoeken tegen rondvliegende kogels is iets minder belangrijk?

Youri IJnsen 3 mei 2019 om 11:21

Dat ruk je nu wel enorm uit de context. Peter voelt zich veilig en noemt het veilig zijn belangrijk. Volgens mij is daar niets raars aan, no?

aru123 3 mei 2019 om 11:29

@Youri
Toch is het niet vreemd dat @west dit zegt. Het is toch raar als je dit leest ‘Dat andere renners en ploegleiders achter een muurtje dekking moesten zoeken tegen rondvliegende kogels is iets minder belangrijk?’ En vervolgens ook leest dat hij het wel mee vond vallen. Het klinkt in ieder geval egocentrisch. Maar wellicht is het gewoon ongelukkig geformuleerd who knows?

Youri IJnsen 3 mei 2019 om 11:58

Je haalt nu twee zaken door elkaar heen: het verhaal van de achterzijde van de koers en het verhaal van Koning, die in het peloton zat.

Tuubke 3 mei 2019 om 11:43

De kop is onbedoeld toepasselijk: het is nogal vaag, redactie!

Er staat dat Koning moest stoppen wegens een schietpartij. Maar in het stuk lees ik dat alleen een achterblijvende groep daar last van had en dat Koning er zelfs niets van heeft gemerkt.

Youri IJnsen 3 mei 2019 om 12:03

@Tuubke
Als hij er niets van had gemerkt, had hij dan zijn verhaal kunnen doen?

Tuubke 3 mei 2019 om 13:10

Het is het verhaal van Robert Müller, die vertelt over zijn ploeggenoot Yannick Mayer, die achterop was geraakt. Dus nee, Koning zelf heeft niets gemerkt, want die zat in het peloton dat al door was. Het is dus van horen zeggen.

Youri IJnsen 3 mei 2019 om 13:19

Nee, hij heeft het wel degelijk ondervonden. Het stuk over Müller heb ik geplaatst om meer duiding te geven. Had ik ook zonder quotes kunnen neerpennen, maar ik ben er zelf niet bij geweest.

Tripodboom 3 mei 2019 om 12:04

Edit redactie: Thnx, fixed!

Overvallen door twee donkere minibussen? Is dit opgeschreven door een journalist? Youri Ijnsen?

SOPJE 3 mei 2019 om 12:12

Haha daar schort wel het e.e.a. aan inderdaad.

Youri IJnsen 3 mei 2019 om 12:23

Yes. Overigens is IJnsen met twee hoofdletters ;-) Dank voor je oplettendheid. 'Ons' had natuurlijk 'wij' moeten zijn.

Overvallen is hier in de zin van onverwacht aankomen. De komst van de twee zwarte minibussen overvielen hen/ze werden overvallen door (de komst van) twee zwarte minibussen.

Tripodboom 3 mei 2019 om 13:51

Beste Youri, taalkundig rammelt de verbeterde zin nog steeds, maar ook je antwoord. De komst…….. overvielen hen? Maar waarom:Thnx, fixed? En niet gewoon: Bedankt, aangepast? We wonen toch niet in Engeland?

kielabokki 3 mei 2019 om 14:10

Laat de journalistieke producties nou aan Youri over.

Edit in 3,2,1.

Youri IJnsen 3 mei 2019 om 15:00

@Tripodboom
Wat zou het volgens jou dan wel moeten zijn? Volgens mij is er niets mis mee.

Jacco van Stierop 4 mei 2019 om 16:43

Jammer dat mijn reactie van gisteren zonder opgaaf van redenen is verwijderd.

Polleke 3 mei 2019 om 12:12

Ik voel een Netflix serie…. bel Moscon en Bouhanni !

Tripodboom 3 mei 2019 om 17:49

Beste Youri het moet zijn: door hetzelfde dorpje als waar wij in fietsten. Het woordje waar ontbreekt. En: de komst …… overviel hen. Ze werden dus overvallen door de komst van twee zwarte minibusjes.

Laatste nieuws

Materiaalzone