Sprintzege Colbrelli na slijtageslag in Parijs-Nice, Groenewegen vierde

maandag 6 maart 2017 om 16:23
Sprintzege Colbrelli na slijtageslag in Parijs-Nice, Groenewegen vierde

Foto: ASO

Sonny Colbrelli heeft in Parijs-Nice de tweede etappe gewonnen. De 26-jarige Italiaan van Bahrain Merida won in Amilly na een enerverende rit van 195 kilometer de sprint van een uitgedund peloton. Hij klopte John Degenkolb en Arnaud Démare. Dylan Groenewegen werd vierde.

Waaierrijden
Voor de tweede dag op rij moest het peloton de rit afwerken onder zware weersomstandigheden. De renners kregen vandaag in hun tocht naar het zuiden opnieuw te maken met een stevige portie wind, regen en zelfs natte sneeuw. In het begin van de koers had het peloton de wind in de rug en ontstond er een kopgroep van negen renners, met onder andere de Nederlander Sam Oomen (Sunweb). Deze kopgroep was echter geen lang leven beschoren en werd spoedig ingelopen. Een alerte Julian Alaphillipe veroverde bij de tussensprint twee bonificatieseconden

De sterke wind zorgde ervoor dat het peloton al vroeg in de wedstrijd in zes verschillende groepen uiteen viel. Contador en Porte waren aanvankelijk bij de les, maar werden al snel gelost uit de eerste groep. Uiteindelijk ontstond er een groep van 22 renners met onder meer Degenkolb, André Greipel, Alexander Kristoff, Marcel Kittel, Julian Alaphilippe en Arnaud Démare. Met Sam Oomen en Timo Roosen waren er twee Nederlanders vertegenwoordigd. Een achtervolgende groep slaagde erin om zich bij de koplopers te voegen, maar Porte was ondertussen al verder achterop geraakt.

Het peloton werd in waaiers getrokken – Foto: ASO

Gilbert in de aanval
Na een volgende schifting ontstond er een nieuwe kopgroep, maar met nog 56 kilometer te gaan slaagden de achtervolgers (met onder andere Alberto Contador) erin om aan te sluiten. Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), Tony Gallopin (Lotto-FixAll), Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Marc Sarreau (FDJ), Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM) en Sven Erik Bystrøm (Katusha – Alpecin) gingen er vervolgens vandoor. Sarreau moest na een lekke band afhaken. In de tweede tussensprint van de dag was Gilbert de sterkste, wat hem virtueel in het geel plaatste. Met nog twintig kilometer te gaan, ging hij er alleen vandoor. Terwijl de Belgisch kampioen stevig doorreed, werden de achtervolgers ingelopen door het peloton. Op zes kilometer van het einde was ook de moedige poging van Gilbert ten einde.

Colbrelli sterkste sprinter
In de slotfase probeerde Kristijan Koren nog een massasprint te voorkomen, maar de renner van Canondale-Drapac slaagde daar niet in. Een late aanval van Michael Albasini (Orica-Scott) was evenmin succesvol. Een massasprint bleek onvermijdelijk. Colbrelli ging vroeg aan en werd niet meer gepasseerd. Met een wiel verschil passeerde hij als eerste de finish, wat hem zijn eerste zege van het seizoen opleverde.

Toen aan de finish de eindbalans opgemaakt kon worden, bleek dat het voor Richie Porte een desastreuse dag is geweest. De Australiër begon als een van de grote favorieten aan Parijs-Nice, maar kwam op een achterstand van meer dan veertien minuten over de finish. Démare blijft aan de leiding van het algemeen klassement. Hij vergroot zijn voorsprong ten opzichte van Julian Alaphilippe zelfs van vier naar zes tellen.

Dit artikel delen:

82 Reacties

thombvb 6 maart 2017 om 16:24

Wat een ongelooflijke sterke sprint zeg.

Wheely 6 maart 2017 om 16:24

Sonny!

jessevdalen 6 maart 2017 om 16:25

Dylan leek de kracht niet echt te hebben voor plek 1. Trein zag er sterk uit vandaag.

LyndaLid 6 maart 2017 om 16:25

Wow!

Dat is echt een van de sterkere sprints die ik gezien heb, na een onvoorstelbaar zware etappe! En wat een schitterende emotie na afloop. Op naar Sanremo voor Colbrelli!

Oh, en… zware etappe, dus wie sprint er nergens mee?

Kittel..

123poetertjes 6 maart 2017 om 16:26

Heerlijk langzame spurt, iedereen stikkapot.

Jeje 6 maart 2017 om 16:26

Dylan had geen lead-out meer maar werd wel redelijk goed afgezet. Helaas van net iets te ver begonnen en Colbrelli ook gewoon sterker.

leegloper 6 maart 2017 om 16:26

Leuk met al die jassen aan sprinten.

Natrix maura 6 maart 2017 om 16:26

Groenewegen wel het goede wiel, dat van Degenkolb.

martini151 6 maart 2017 om 16:27

Mooi om te zien dat na zo’n koers een sprint niet is zoals andere sprints. Greipel en Kristoff kansloos. Dus ook gewoon knap van Groenewegen, maar hij wacht te lang helaas

klootje kriekeljon 6 maart 2017 om 16:27

Zat niks meer op bij Groenewegen leek het idd. Nu is het een loodzware koers geweest, maar als je met 7 TLJ in deze groep zit vind ik niet helemaal dat je kunt spreken van goed afgezet Dylan.

TykkeThor 6 maart 2017 om 16:28

Machtige sprint van Sonny. Je zag gewoon dat de pure sprinters macht tekort kwamen.

Noud89 6 maart 2017 om 16:28

Leek bijna in Slow-motion te zijn deze sprint haha, wel lekker overzichtelijk zo.

Leuk dat Sonny hier wint, ben benieuwd wat hij kan in MSR en AGR. :)

jvh93 6 maart 2017 om 16:29

Lotto jumbo met 7 man in een stikkapot peloton, knap gereden vandaag. Jammer dat Dylan de kracht niet meer had om het af te maken

TiesW 6 maart 2017 om 16:29

Groenewegen iets te vroeg op kop, als Roosen die jump 200 meter met Groenewegen had gemaakt had ie ‘m gewonnen.

vlek 6 maart 2017 om 16:30

Damn, net te laat thuis. Aan de verrotte koppen te zien was het weer een zware dag. Leuke winnaar.

mark vv 6 maart 2017 om 16:31

Mooie koers gezien. Trein weer veels te vroeg begonnen van TLj.

Turtlehead 6 maart 2017 om 16:31

Mooie koers, vreemde winnaar, maar prachtige slow-motion kop in beeld na de finish.
Groenewegen op waarde geklopt, kwa, er niet meer overheen. TLJ trein redelijk, maar noteren veel heen en weer aan het schuiven tussen km 6 en 2. Wellicht wat weinig power in de benen om plan A uit te voeren, daarom plan B gekozen?

Romāns Vainšteins 6 maart 2017 om 16:32

De bowlingbal kwam gewoon te kort op de beukers Colbrelli en Degenkolb, hij pakte minder wind en timede ok maar het was voor de macht en niet de souplesse vandaag, prima prestatie toch.

LyndaLid 6 maart 2017 om 16:32

Groenewegen komt toch niet te vroeg op kop…?? Colbrelli is al lang aan het sprinten als Groenewegen aan moet zetten. Hij wordt keurig afgezet in het wiel van Démare, laat zich door Degenkolb wat wegdrukken maar zit nog steeds prima. Dan legt ie het vervolgens gewoon af tegen Colbrelli en Degenkolb.

Dan hoeven we toch niet naar excuusjes te gaan zoeken?

Petros 6 maart 2017 om 16:35

Groenewegen werd op zich best goed naar voren gereden, maar kon vervolgens het tempo niet volhouden en/of het wiel van Demare pakken. Vervolgens liet hij zich gemakkelijk in de wind zetten door Degenkolb. Hij moest daardoor vanuit het wiel van Degenkolb sprinten en kwam vervolgens, waarschijnlijk door de vermoeidheid, niet meer langszij.

nickdt 6 maart 2017 om 16:35

Nee, het was simpel. Groenewegen was gewoon niet sterk genoeg. Moet nog wat body kweken in zulke omstandigheden vergeleken met Demare, Degenbolb en Colbrelli.

Romāns Vainšteins 6 maart 2017 om 16:36

Sowieso lijken ze bij Jumbo hem het laatste stukje steeds zelf uit te laten zoeken. Dit kan hij prima maar er zijn ook nog andere sprinters die heel erg veel trainen en graag willen winnen.

kelderfan 6 maart 2017 om 16:37

@LL
Helemaal mee eens. Nu was ’t gewoon Groenewegen, die de benen niet meer had na zo’n zware wedstrijd. TLJ is vandaag gelukkig wel bij de les.

vlek 6 maart 2017 om 16:37

Sprint was een van de eerlijkste die je kunt hebben. Groenewegen vanuit een uitstekend wiel naar de plek die hij vandaag waard was. Prima uitslag.

Oomen mag ondertussen misschien ook wel een slecht weet renner genoemd worden. Vorig jaar in Luik heel erg goed en vandaag vlak achter die sprint met redelijk wat gemak over de streep rond plek vijftien.

CJJelle 6 maart 2017 om 16:39

Hij is dan ook behoorlijk de jongste van dat stel, Nickdt

Headlines

Populair

Materiaalzone