Sprintzege Colbrelli na slijtageslag in Parijs-Nice, Groenewegen vierde
Foto: ASO
maandag 6 maart 2017 om 16:23

Sprintzege Colbrelli na slijtageslag in Parijs-Nice, Groenewegen vierde

Sonny Colbrelli heeft in Parijs-Nice de tweede etappe gewonnen. De 26-jarige Italiaan van Bahrain Merida won in Amilly na een enerverende rit van 195 kilometer de sprint van een uitgedund peloton. Hij klopte John Degenkolb en Arnaud Démare. Dylan Groenewegen werd vierde.

Waaierrijden
Voor de tweede dag op rij moest het peloton de rit afwerken onder zware weersomstandigheden. De renners kregen vandaag in hun tocht naar het zuiden opnieuw te maken met een stevige portie wind, regen en zelfs natte sneeuw. In het begin van de koers had het peloton de wind in de rug en ontstond er een kopgroep van negen renners, met onder andere de Nederlander Sam Oomen (Sunweb). Deze kopgroep was echter geen lang leven beschoren en werd spoedig ingelopen. Een alerte Julian Alaphillipe veroverde bij de tussensprint twee bonificatieseconden

De sterke wind zorgde ervoor dat het peloton al vroeg in de wedstrijd in zes verschillende groepen uiteen viel. Contador en Porte waren aanvankelijk bij de les, maar werden al snel gelost uit de eerste groep. Uiteindelijk ontstond er een groep van 22 renners met onder meer Degenkolb, André Greipel, Alexander Kristoff, Marcel Kittel, Julian Alaphilippe en Arnaud Démare. Met Sam Oomen en Timo Roosen waren er twee Nederlanders vertegenwoordigd. Een achtervolgende groep slaagde erin om zich bij de koplopers te voegen, maar Porte was ondertussen al verder achterop geraakt.

Het peloton werd in waaiers getrokken – Foto: ASO

Gilbert in de aanval
Na een volgende schifting ontstond er een nieuwe kopgroep, maar met nog 56 kilometer te gaan slaagden de achtervolgers (met onder andere Alberto Contador) erin om aan te sluiten. Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), Tony Gallopin (Lotto-FixAll), Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Marc Sarreau (FDJ), Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM) en Sven Erik Bystrøm (Katusha – Alpecin) gingen er vervolgens vandoor. Sarreau moest na een lekke band afhaken. In de tweede tussensprint van de dag was Gilbert de sterkste, wat hem virtueel in het geel plaatste. Met nog twintig kilometer te gaan, ging hij er alleen vandoor. Terwijl de Belgisch kampioen stevig doorreed, werden de achtervolgers ingelopen door het peloton. Op zes kilometer van het einde was ook de moedige poging van Gilbert ten einde.

Colbrelli sterkste sprinter
In de slotfase probeerde Kristijan Koren nog een massasprint te voorkomen, maar de renner van Canondale-Drapac slaagde daar niet in. Een late aanval van Michael Albasini (Orica-Scott) was evenmin succesvol. Een massasprint bleek onvermijdelijk. Colbrelli ging vroeg aan en werd niet meer gepasseerd. Met een wiel verschil passeerde hij als eerste de finish, wat hem zijn eerste zege van het seizoen opleverde.

Toen aan de finish de eindbalans opgemaakt kon worden, bleek dat het voor Richie Porte een desastreuse dag is geweest. De Australiër begon als een van de grote favorieten aan Parijs-Nice, maar kwam op een achterstand van meer dan veertien minuten over de finish. Démare blijft aan de leiding van het algemeen klassement. Hij vergroot zijn voorsprong ten opzichte van Julian Alaphilippe zelfs van vier naar zes tellen.

RIDE Magazine
82 Reacties
Sorteer op:
6 maart 2017 16:41
Nou heeft Colbrelli toch ook geen "body" zoals Degenkolb en Démare hoor. Hij wordt gewoon geklopt vandaag, dan hoeven we niet naar andere redenen te zoeken dan "hij was vandaag minder dan de drie voor hem".
6 maart 2017 16:43
Hoho, fantastische spurt! Wanneer komt er nu iemand overheen zaten wellicht alle kijkers te denken tijdens de laatste tientallen meters, maar al die betere spurters in het spoor van Colbrelli hadden blijkbaar geen extra versnelling meer in huis. Mooie zege voor Colbrelli!
6 maart 2017 16:44
Ik lees wat semi-negatieve berichten hier over de prestatie van Groenewegen en TLJ. Maar als je ziet dat TLJ de enige ploeg is die uberhaupt nog een treintje kon vormen, loegen als Katusha, Quick-Step en anderen helemaal niet zichtbaar waren op het eind en Topsprinters als Greipel en Kristoff totaal kansloos waren. Dan mag je toch redelijk tevreden zijn. De sterkste heeft gewonnen vandaag, heel simpel.
6 maart 2017 16:44
Verademend zo’n sprint zonder dat treintjesgedoe. Machtig van Colbrelli om zo’n lange sprint eruit te persen. Prima winnaar.
Straf stukkie training van Gilbert gezien, wat overmoedig misschien maar het innerlijk vuur is nog niet gedoofd. Heel fijn.
6 maart 2017 16:46
haha wow. wat een etappe zeg. geweldig. Porte op 14min gereden. Kruiswijk nu 11e van de AK mannen denk ik? zo jammer dat hij gister de aansluiting verloor
6 maart 2017 16:48
Kristoff valt toch wel tegen hoor..
6 maart 2017 16:48
Porte is toch wel de verliezer van de dag. Kruijswijk stijgt weer wat plekjes en kan toch idd weer aan een top 10 notering denken. Kijken wat er in de etappe van morgen weer gebeurd ;)
6 maart 2017 16:49
Porte op een kwartier, met het godenduo van de Ventoux, Degendt-Pauwels. Juli is nog ver...
6 maart 2017 16:52
Oomen verslaat Kittel in de sprint......
6 maart 2017 16:54
Het was een sprint voor de mannen die nog voldoende macht in de benen hebben na twee dagen bikkelen in koud en nat weer. Tlj zat nu goed mee. Op zich niets op aan te merken. Colbrelli was gewoon de sterke beer vandaag. Dylan moet het vaak opnemen tegen dan weer sterkere mannen na een zware koers en dan weer snellere mannen in een klassieke sprint en heeft soms weer niet de beste trein. Dit was wel een mooie kans omdat snellere mannen hier kracht tekort kwamen maar dan heb je weer een Colbrelli. Ik hoop dat Dylan nog grote stappen vooruit kan zetten. Hij moet of sneller worden om het op te kunnen nemen tegen de type Kittels in een tdf type sprint of meer inhoud krijgen om te kunnen winnen van de types Degenkolb.
6 maart 2017 16:59
Als Groenewegen pretendeert een topsprinter te zijn had hij deze moeten winnen. Ideale positie, maar geen schijn van kans tegen Colbrelli en niet bekend als topsprinter. Belooft niet veel goeds.
6 maart 2017 16:59
TLJ was de enige trein, dus zo slecht was het niet. Groenewegen had niet meer de power om eruit te komen.
6 maart 2017 17:01
Geen paniek over Groenewegen, graag;-) Hij is goed.
6 maart 2017 17:05
En 23.
6 maart 2017 17:05
Sprint der stervende zwanen!
6 maart 2017 17:05
Ik hoop dat Kruijswijk wacht tot de tijdrit alvorens hij zijn keuze maakt : klassement of dagzege. Obv hoe hij er nu voor staat is er nog kans zat. Met de tijdrit kan hij dichter komen op Alaphilippe en Martin. Als dat lukt 20/30 seconden dan is alles nog mogelijk.
6 maart 2017 17:09
Als je ziet dat Groenewegen als 23 jarig broekie voor Kristoff en Greipel eindigt in zo'n rit doet hij het natuurlijk prima. Dit was gewoon een sprint voor de klassiekerrennert. Niks mis mee, morgen weer een kans.
6 maart 2017 17:14
Heel knappe zege van Colbrelli, hou de top drie maar in de gaten voor MSR.
Rare actie van Gilbert. Verloor binnen 1 kilometer zo'n 40 sec. maar haakt vervolgens wel gewoon aan bij het eerste deeltje van het peloton. Wou Patrick zijn mannetje vooraan het klassement houden?
6 maart 2017 17:23
Als er 10 goede en snelle sprinters op de meet afgaan kan er maar 1 winnen
en als je dan 4e wordt ben je echt geen pannenkoek maar hoor je bij de elite
sprinters.
Groenewegen is een mannetje om in iedere massasprint voor de knikkers
mee te doen met of zonder treintje .
6 maart 2017 17:30
@flashke het was vol wind tegen! Heb je weleens tegen de wind in gefietst? alleen en in een peloton.
6 maart 2017 17:32
Twee topdagen gehad, slechte weer is achter de rug. Vanaf woensdag 15 graden en warmer. Bergetappes worden ook mooi.
6 maart 2017 17:34
Gilbert klaar voor de RvV
6 maart 2017 17:38
Prachtige sprint! Jammer dat Groenewegen zich wat liet wegdrummen, trein was op zich goed. Nog net iets meer macht kweken en dan doet hij echt mee voor de zege.
6 maart 2017 17:41
Kruiswijk nu rond plek 8 van de klassementsmannen....toch niet slecht na gisteren
6 maart 2017 17:46
Groenewegen toch knap 4e, hij heeft wat geluk nodig om te winnen.
Kruijswijk 27e in AK op 2.42
Oomen 47e op 16.24

Reacties zijn gesloten.