Sprintzege Colbrelli na slijtageslag in Parijs-Nice, Groenewegen vierde

maandag 6 maart 2017 om 16:23
Sprintzege Colbrelli na slijtageslag in Parijs-Nice, Groenewegen vierde

Foto: ASO

Sonny Colbrelli heeft in Parijs-Nice de tweede etappe gewonnen. De 26-jarige Italiaan van Bahrain Merida won in Amilly na een enerverende rit van 195 kilometer de sprint van een uitgedund peloton. Hij klopte John Degenkolb en Arnaud Démare. Dylan Groenewegen werd vierde.

Waaierrijden
Voor de tweede dag op rij moest het peloton de rit afwerken onder zware weersomstandigheden. De renners kregen vandaag in hun tocht naar het zuiden opnieuw te maken met een stevige portie wind, regen en zelfs natte sneeuw. In het begin van de koers had het peloton de wind in de rug en ontstond er een kopgroep van negen renners, met onder andere de Nederlander Sam Oomen (Sunweb). Deze kopgroep was echter geen lang leven beschoren en werd spoedig ingelopen. Een alerte Julian Alaphillipe veroverde bij de tussensprint twee bonificatieseconden

De sterke wind zorgde ervoor dat het peloton al vroeg in de wedstrijd in zes verschillende groepen uiteen viel. Contador en Porte waren aanvankelijk bij de les, maar werden al snel gelost uit de eerste groep. Uiteindelijk ontstond er een groep van 22 renners met onder meer Degenkolb, André Greipel, Alexander Kristoff, Marcel Kittel, Julian Alaphilippe en Arnaud Démare. Met Sam Oomen en Timo Roosen waren er twee Nederlanders vertegenwoordigd. Een achtervolgende groep slaagde erin om zich bij de koplopers te voegen, maar Porte was ondertussen al verder achterop geraakt.

Het peloton werd in waaiers getrokken – Foto: ASO

Gilbert in de aanval
Na een volgende schifting ontstond er een nieuwe kopgroep, maar met nog 56 kilometer te gaan slaagden de achtervolgers (met onder andere Alberto Contador) erin om aan te sluiten. Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), Tony Gallopin (Lotto-FixAll), Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Marc Sarreau (FDJ), Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM) en Sven Erik Bystrøm (Katusha – Alpecin) gingen er vervolgens vandoor. Sarreau moest na een lekke band afhaken. In de tweede tussensprint van de dag was Gilbert de sterkste, wat hem virtueel in het geel plaatste. Met nog twintig kilometer te gaan, ging hij er alleen vandoor. Terwijl de Belgisch kampioen stevig doorreed, werden de achtervolgers ingelopen door het peloton. Op zes kilometer van het einde was ook de moedige poging van Gilbert ten einde.

Colbrelli sterkste sprinter
In de slotfase probeerde Kristijan Koren nog een massasprint te voorkomen, maar de renner van Canondale-Drapac slaagde daar niet in. Een late aanval van Michael Albasini (Orica-Scott) was evenmin succesvol. Een massasprint bleek onvermijdelijk. Colbrelli ging vroeg aan en werd niet meer gepasseerd. Met een wiel verschil passeerde hij als eerste de finish, wat hem zijn eerste zege van het seizoen opleverde.

Toen aan de finish de eindbalans opgemaakt kon worden, bleek dat het voor Richie Porte een desastreuse dag is geweest. De Australiër begon als een van de grote favorieten aan Parijs-Nice, maar kwam op een achterstand van meer dan veertien minuten over de finish. Démare blijft aan de leiding van het algemeen klassement. Hij vergroot zijn voorsprong ten opzichte van Julian Alaphilippe zelfs van vier naar zes tellen.

Dit artikel delen:

82 Reacties

Sephiroth 6 maart 2017 om 21:38

Wat een monster etappe, had niet verwacht dat het bij elkaar zou komen. Leuke sprint om te zien en tsja jammer dat TLJ niet heeft gewonnen, maar Colbrelli gun ik het ook wel (evenals John beton trouwens)

BenderBeach 6 maart 2017 om 23:55

Mooie eerlijke reacties van groenewegen en wynants op de ploegwebsite. Vanaf kilometerpaal 10 was het knallen en de ploeg wilde per se revanche op gisteren. Collectief goed gereden en de 4e stek van Dylan is een prima beloning na zo’n zware race in de sneeuw en regen.

Davide_Formolo 6 maart 2017 om 23:55

Kennelijk een hoop “wielerkenners” die vandaag voor het eerst getuige waren van de klasse van Colbrelli. Mooie overwinning voor deze sympathieke Italiaan.

sooike 7 maart 2017 om 08:35

Dylan en Nico na afloop: “we zijn erg tevreden, maar kwamen net iets te kort”…..

Magikdatzeggen 7 maart 2017 om 08:50

@Sooike, Kun je je frustraties niet elders botvieren?

Lammestakker 7 maart 2017 om 09:19

Heerlijk van groenewegen en TLJ, tussen deze mannen, na zo’n erbarmelijke etappe, dat belooft wat. Ze mogen tevreden zijn!

nederbelg 7 maart 2017 om 10:19

@magikdatzeggen
Jijmagdatzeggen, maar of het zoden aan de dijk brengt…

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair