Sprintzege Colbrelli na slijtageslag in Parijs-Nice, Groenewegen vierde

maandag 6 maart 2017 om 16:23
Sprintzege Colbrelli na slijtageslag in Parijs-Nice, Groenewegen vierde

Foto: ASO

Sonny Colbrelli heeft in Parijs-Nice de tweede etappe gewonnen. De 26-jarige Italiaan van Bahrain Merida won in Amilly na een enerverende rit van 195 kilometer de sprint van een uitgedund peloton. Hij klopte John Degenkolb en Arnaud Démare. Dylan Groenewegen werd vierde.

Waaierrijden
Voor de tweede dag op rij moest het peloton de rit afwerken onder zware weersomstandigheden. De renners kregen vandaag in hun tocht naar het zuiden opnieuw te maken met een stevige portie wind, regen en zelfs natte sneeuw. In het begin van de koers had het peloton de wind in de rug en ontstond er een kopgroep van negen renners, met onder andere de Nederlander Sam Oomen (Sunweb). Deze kopgroep was echter geen lang leven beschoren en werd spoedig ingelopen. Een alerte Julian Alaphillipe veroverde bij de tussensprint twee bonificatieseconden

De sterke wind zorgde ervoor dat het peloton al vroeg in de wedstrijd in zes verschillende groepen uiteen viel. Contador en Porte waren aanvankelijk bij de les, maar werden al snel gelost uit de eerste groep. Uiteindelijk ontstond er een groep van 22 renners met onder meer Degenkolb, André Greipel, Alexander Kristoff, Marcel Kittel, Julian Alaphilippe en Arnaud Démare. Met Sam Oomen en Timo Roosen waren er twee Nederlanders vertegenwoordigd. Een achtervolgende groep slaagde erin om zich bij de koplopers te voegen, maar Porte was ondertussen al verder achterop geraakt.

Het peloton werd in waaiers getrokken – Foto: ASO

Gilbert in de aanval
Na een volgende schifting ontstond er een nieuwe kopgroep, maar met nog 56 kilometer te gaan slaagden de achtervolgers (met onder andere Alberto Contador) erin om aan te sluiten. Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), Tony Gallopin (Lotto-FixAll), Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Marc Sarreau (FDJ), Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM) en Sven Erik Bystrøm (Katusha – Alpecin) gingen er vervolgens vandoor. Sarreau moest na een lekke band afhaken. In de tweede tussensprint van de dag was Gilbert de sterkste, wat hem virtueel in het geel plaatste. Met nog twintig kilometer te gaan, ging hij er alleen vandoor. Terwijl de Belgisch kampioen stevig doorreed, werden de achtervolgers ingelopen door het peloton. Op zes kilometer van het einde was ook de moedige poging van Gilbert ten einde.

Colbrelli sterkste sprinter
In de slotfase probeerde Kristijan Koren nog een massasprint te voorkomen, maar de renner van Canondale-Drapac slaagde daar niet in. Een late aanval van Michael Albasini (Orica-Scott) was evenmin succesvol. Een massasprint bleek onvermijdelijk. Colbrelli ging vroeg aan en werd niet meer gepasseerd. Met een wiel verschil passeerde hij als eerste de finish, wat hem zijn eerste zege van het seizoen opleverde.

Toen aan de finish de eindbalans opgemaakt kon worden, bleek dat het voor Richie Porte een desastreuse dag is geweest. De Australiër begon als een van de grote favorieten aan Parijs-Nice, maar kwam op een achterstand van meer dan veertien minuten over de finish. Démare blijft aan de leiding van het algemeen klassement. Hij vergroot zijn voorsprong ten opzichte van Julian Alaphilippe zelfs van vier naar zes tellen.

Dit artikel delen:

82 Reacties

Geit in mijn Kelderman 6 maart 2017 om 17:47

Ik vind dat Kruijswijk wel erg veel aandacht krijgt voor iemand die er gisteren gewoon genadeloos hard is afgepieft. En dat sommigen hier wel erg veel waarde hechten aan een top-10 notering in een koers van een week.

Amigo de Birillo 6 maart 2017 om 17:47

@vlek. Er zat zeker een vlekje in je oog, want Oomen werd 47ste op 16 min. Ik denk dat je Barguil zag. :)

vlek 6 maart 2017 om 17:50

Negentiende was Oomen vandaag. Je hebt waarschijnlijk op het klassement gedrukt.

assen 6 maart 2017 om 17:55

Mensen, na kloteweer is ales anders en werkt een gewone meetlat niet. Denk aan Kuurne Brussel Kuurne in het jaar dat Traksel won. Is dus niet raar dat nu eens een ander wint dan de gevestigde orde. En dit wil ook niet zeggen dat Sonny een kanshebber is voor MSR, althans in normaal weer. ;-)

Dekker 6 maart 2017 om 18:05

@Geit: TLJ zal toch erg content zijn met de WT punten van een top10 plek.

jessevdalen 6 maart 2017 om 18:09

Kruijswijk werd er niet echt afgereden. Viel eerst waardoor hij de energie tekort kwam in de finale (verloren met achtervolgen) @geitinmijnkelderman

Kirsipuu 6 maart 2017 om 18:13

Groenewegen wordt vandaag, na een dag bikkelen in waaiers door slecht weer, verdienstelijk vierde achter de nummer 3 van de afgelopen Amstel, de winnaar van MSR en een winnaar van P-R. Dan verwacht je toch niet zo’n reactie:

Quote:
Tripodboom – 6 maart 2017 om 16:59

Als Groenewegen pretendeert een topsprinter te zijn had hij deze moeten winnen. Ideale positie, maar geen schijn van kans tegen Colbrelli en niet bekend als topsprinter. Belooft niet veel goeds.

pirazzi 6 maart 2017 om 18:14

Op de website van BMC: Porte: “Paris-Nice is far from over”
Maar dat was het commentaar van gisteren, ben benieuwd welk commentaar hij vandaag heeft.

nederbelg 6 maart 2017 om 18:16

“Groenewegen blijft hangen op plek 4: massale ‘fixatie’ door WF posters vermoedelijke oorzaak”
Reactie Colbrelli: “Listened to Dylan’s ‘Slow train coming’ a lot over the weekend”

nederbelg 6 maart 2017 om 18:23

@kirsipuu
Sterker nog: Dylan eindigt achter de nr 3 van de Amstel, een P-R winnaar én 2 MSR winnaars!en wordt toch nog vierde! ’t Is een mirakelman ;-)

schipperaar 6 maart 2017 om 18:27

In zulke omstandigheden ziet iedereen af, met liters water over je heen spuiend, lenzen kwijtrakend, onder de bagger is dit een fantastisch resultaat voor Dylan, karakter getoond en ook Steven die al een kwart gestegen is, donderdag gewoon int geel dus. Sprinten en klassement kan best samen, alle hulde voor Nico vandaag.

Kirsipuu 6 maart 2017 om 18:28

@nederbelg:
klopt, helemaal vergeten dat Der Sjon die ook heeft gewonnen.

schipperaar 6 maart 2017 om 18:55

Finish leek ook wat op te lopen, met nog klein een beetje meer explosiviteit legt Dylan ze er allemaal op.

bvbal79 6 maart 2017 om 19:40

Is kruiswijk nu nr 5 van de klassementmannen?

Noud89 6 maart 2017 om 19:41

Wat een onzin hier toch vaak oven zo’n jongen als Groenewegen. Die jongen is 23 en begint langzaamaan aansluiting te vinden bij de mondiale top. Het is niet zo dat hij met kop en schouders boven mannen als Demare, Kristoff, Greipel en Degenkolb uit steekt ofzo, sterker nog in principe zit hij daar gewoon nog net onder.

Geef die gast wat tijd, die eerste WT overwinning in het buitenland komt vanzelf.

pedro126 6 maart 2017 om 19:43

Colbrelli de geheimtip voor milaan-san remo

TheArt 6 maart 2017 om 19:44

@Dekker: Je weet toch wel dat top-60 tegenwoordig WT-punten krijgt en niet alleen top-10?

Striga 6 maart 2017 om 19:55

Wtf Colbrelli? Die had ik in m’n boekje staan als een derderangs zomeravondsprinter.

moa 6 maart 2017 om 20:02

Mooi hoe Phil zich hier in vorm rijdt.

Covadonga 6 maart 2017 om 20:22

Jammer dat Degenkolb niet wint. Waar Groenewegen eindigt, vind ik eigenlijk niet zo boeiend. Hij zal vast een keer ergens winnen.

schipperaar 6 maart 2017 om 20:28

@noud
Hoe eerder de aansluiting hoe beter en met wat oefening bergop sprinten kan ie deze mannen als vandaag best de baas, laat het weer geen 3 jaren plan worden, hoe beter, hoe minder de sprinttrein hoeft te worden ingezet met meer mogelijkheden voor het ak, sagan kan ook zonder.

flashke 6 maart 2017 om 20:42

@schipperaar
Groenewegen met Sagan vergelijken is wel heel kort door de bocht. Dylan is niet de snelste van het pak, kan vaak nog wat kennis over het timen gebruiken en zal het alleen zeker niet maken. Een goede sprinttrein maakt in quasi iedere sprint een wereld van verschil.

Sijbrands 6 maart 2017 om 20:43

Valt me trouwens al een paar jaar op dat Porte op 1 dag een geweldig hoog niveau kan halen. Maar als er 2 dagen achtereen vol gekoerst wordt dan zakt hij de 2de dag er wel heel vaak doorheen.

schipperaar 6 maart 2017 om 20:59

@flaschke
Sprinttreinen worden vaak ontregeld door boemeltreinen en met zijn timing zit het wel goed, mist misschien nog wat souplesse zoals Sagan en een vdp, die elk gaatje benutten, zoals je zelf zegt heel kort door de bocht omdat elke meter telt.

Kingstown 6 maart 2017 om 21:24

Mooie opsteker voor Merida.

Ook weer een leuke wedstrijd gezien. Een stuk interessanter dan ik vooraf had durven hopen.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone