Sinkeldam sprint naar Nederlandse titel

zondag 25 juni 2017 om 16:52
Sinkeldam sprint naar Nederlandse titel

foto: Marcel Koch

Ramon Sinkeldam heeft in ’s Heerenberg de Nederlandse titel veroverd. De renner van Sunweb won na een wedstrijd van 231 kilometer de massasprint. Hij bleef Wouter Wippert (die ten onrechte juichte) met een minimaal verschil voor. Dylan Groenewegen moest genoegen nemen met een derde plaats.

Gesink in vroege vlucht
In een regenachtig Montferland ontstond er tijdens de openingsronde een omvangrijke kopgroep van negentien man. De vluchters reden al snel een voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar. LottoNL-Jumbo had Robert Gesink, Koen Bouwman en Bert-Jan Lindeman mee. Ondanks dat het met Tim Ariesen, Berden de Vries en Martijn Budding drie renners in de vlucht had, nestelde Roompot-Nederlandse Loterij zich aan kop van het peloton.

Op zestig kilometer van het einde werd het onrustig in de kopgroep en probeerde met name Lars van der Haar (Telenet-Fidea) een paar keer te ontsnappen. Er bleven nog dertien renners over aan kop. De voorsprong was inmiddels afgenomen tot drie minuten. Een ronde voor het einde liep de voorsprong zelfs terug tot minder dan een minuut. Jetse Bol (Manzana Postobon) en Gesink probeerden met een versnelling op 25 kilometer van het einde uit de greep van het peloton te blijven, maar enkele kilometers later volgde alsnog de onvermijdelijke hergroepering.

Dumoulin opent de finale
De hergroepering was voor Sunweb het signaal om het initiatief over te nemen. Tom Dumoulin plaatste tijdens de beklimming van ’t Peeske een demarrage en kreeg Tom-Jelte Slagter en Lars Boom met zich mee. De drie slaagden er echter niet in om voorop te blijven. Een poging van Dylan van Baarle en Mike Teunissen was evenmin een lang leven beschoren. Ook Jos van Emden probeerde het. Hij kreeg Pim Ligthart met zich mee. De twee gingen als leiders de slotronde in, maar zouden ondanks hulp van Sam Oomen en Jeroen Meijers ingerekend worden door het peloton.

Pieter Weening probeerde een massasprint te voorkomen op de Muur van Zeddam. LottoNL-Jumbo bepaalde in dienst van kopman Groenewegen het tempo aan kop van het peloton. Weening werd ingerekend, waarna Dumoulin, Ligthart en Van Emden het op zeven kilometer van het einde opnieuw probeerden. De drie bleven echter niet voorop.

Sinkeldam verrast
Het geel-zwarte treintje van LottoNL-Jumbo probeerde het peloton in de slotfase gesloten te houden. Van Baarle plaatste op twee kilometer van het einde een versnelling en kreeg Boom met zich mee. Op initiatief van Sunweb volgde er een hergroepering.

Boom probeerde het nog een keer, maar werd in het zicht van de finish ingelopen. Sinkeldam ging de sprint vroeg aan en Groenwegen slaagde er niet in om uit zijn wiel te komen. Wippert kwam nog dichtbij, maar Sinkeldam bleef hem met een klein verschil voor. De 28-jarige Noord-Hollander boekte daarmee de grootste overwinning uit zijn carrière.

Dit artikel delen:

116 Reacties

Jibi 25 juni 2017 om 17:30

Schitterend ijkpunt Lars Boom!

Ik had niet veel vertrouwen in Lars Boom. Al tijden niet meer. Zijn uitslagen gaven daar ook weinig aanleiding voor.

Vandaag tijdens het Nk zagen we echter weer die Lars zoals we hem allemaal zo graag zien. Lang geleden dat hij zo goed was
met de finish in zicht.

Jouri Ijnsen bleek een veel betere prognose in huis te hebben. Toch is het ongelijk of het gelijk ondergeschikt aan het toch goede succes van Lars Boom.

Laat het voor Lars een ijkpunt zijn uit zijn mogelijk weg vanuit het dal omhoog.

Nederland kende een prachtig NK. We hebben geweldig kunnen genieten; ook van Lars Boom!

0
Plaggie 25 juni 2017 om 17:30

Lotto had duidelijker moeten communiceren vooraf. Tot 5 km voor eigen kans. Daarna alles op de sprint. Vraag is nu of ze dat hebben gedaan?

0
HF2013 25 juni 2017 om 17:37

Hoop negativisme hier; ik vond het één van de leukere NKs die ik heb gezien. TLJ leek het goed te doen, maar Boom viel stil en Groenewegen had de macht niet meer.
Sinkeldam als kampioen. Leuk voor hem en zijn ploeg. Geen probleem mee dat hij in de driekleur gaat werken voor Matthews/Arndt.
Groenewegen was ook een mooie kampioen geweest, maar zou die niet liever een sprintetappe in de Tour winnen? Laten we zijn succes uitstellen tot over een maandje in Parijs!

0
ronddraaien 25 juni 2017 om 17:46

@jibi
Als je met een aanvalletje op een dikke kilometer, waarbij hij zijn voorsprong cadeau krijgt van de ploeg, maar nog steeds volledig stilvalt op zo’n 250m van de finish in een wedstrijd waarin zijn eigen ploeg minstens tweemaal zo sterk is als alle andere ploegen aanwezig, al tevreden bent… Een kinderhand is rap gevuld?

Sinkeldam gewoon een goeie en redelijk logische winnaar op een aankomststrook als deze. Niets mis met deze kampioen, niets mis met een nederlaag voor Groenewegen op dit parcours.

0
ShutUp 25 juni 2017 om 17:47

Tja als je al geklopt wordt door derderangsrenners als Sinkeldam en Wippert en dat op je eigen discipline (de massasprint) dan denk ik toch niet dat een Tourrit er in zit straks. tijd voor realisme zeg ik, paar keer top-5 zou al mooi zijn.

0
assen 25 juni 2017 om 17:47

Ik snap het kankeren op TLJ niet goed. Deze keer vond ik de tactiek goed. Boom was gewoon niet goed genoeg, en Groenewegen zelf ook niet. Dus wint er iemand anders, zo gemakkelijk kan wielrennen zijn.
Wippert verbaasde me, na een jaar slechter dan de vorige twee.

Sinkeldam is echt een klasbak hoor! Heeft veel in zijn mars, maar komt er niet altijd uit. Al jaren hoop ik er op dat ie top10 Parijs-Roubaix rijdt.

0
Gabriel Melching 25 juni 2017 om 17:49

Ik vond het zo mooi dat de commentatoren bij NOS de hele tijd zeiden:
‘Langeveld en co moeten wat proberen want ze hebben absoluut geen baat bij een sprint.’
en toen Wippert 2de werd
‘Wippert is natuurlijk één van de beste sprinters van nederland.’
Dat zegt genoeg voor de tour ;)

0
debarreman 25 juni 2017 om 17:49

Zo zeg, een heleboel mensen maken zich flink belachelijk. TLJ reed niet het gat dicht op Boom. Was een mooie poging maar Boom redde het sowieso niet. Daarna Groenewegen op waarde geklopt in een machtssprint door Sinkeldam. Een levendige en zware koers van 230 km. Het peloton had er zin in.

0
limburgia 25 juni 2017 om 17:49

Boom speelde hetzelfde spelletje als toen hij Moerenhout flikte , onbetrouwbare
renner die aan zijn eigen ik denkt en doet .

0
Laatste man 25 juni 2017 om 17:50

Ah Shutup is er nog steeds met z’n altijd vrolijke commentaar.

0
Belkin 25 juni 2017 om 17:54

Af en toe vraag ik me hier af of de helft van de mensen überhaupt de wedstrijd heeft gezien die ze becommentariëren… TLJ heeft een goede wedstrijd gereden, niks verkeerds gedaan en alles liep volgens plan alleen was Groenewegen niet goed genoeg. Dat kan gebeuren hè…

0
NDI22 25 juni 2017 om 17:58

Prima tactiek van TLJ en Boom had het waarschijnlijk niet gered, maar kijk het terug en je ziet dat Leezer vanaf precies 1km aantrekt en de boel in gang zet. Dan is het rond 700 a 800 meter dat Langeveld er naast komt. Apart gereden van Leezer, had gewoon het wiel gekozen van Langeveld en het wordt in ieder geval een kortere sprint.

0
YogiBear 25 juni 2017 om 18:01

Vraag me wel eens af of sommigen hier kijken om mooi wielrennen te zien, of om TLJ te zien falen? Er was vandaag geen tactiek die voor TLJ een ‘garantie’ op succes had gegeven (zoals vorig jaar). Gevolg: een mooie wedstrijd en een terechte winnaar.

0
Blaudzun 25 juni 2017 om 18:02

@NDI22
Niets tegen Tom Leezer. Hij was tenslotte bijna wereldkampioen!

0
Tripodboom 25 juni 2017 om 18:02

Toch maar Groenewegen niet meenemen naar de Tour? En vol gaan voor klassement van Roglic en Bennet? Als je dit sprintje niet kunt winnen heb je niet veel te zoeken in de Tour.

0
Koosr1946 25 juni 2017 om 18:05

Wat een helse middag met die 2 commentatoren met een geel zwart shirt aan
Wat ben ik blij dat ik maar 1 x naar deze clowns moet luisteren en de rest op Eurosport of bij mijn vrienden bij de BELGISCHE OMROEP.
Maar mijn middag werd goed gemaakt door de geweldige SINKELDAM.
Ik begrijp nog steeds niet waarom een prof dat geel zwarte shirt aantrekt.
Een blamage voor het nederlandse wielrennen.
Ik heb ze nog nooit kunnen betrappen op een tactiek die klopt of die er op lijkt.

0
Mathieu Moller 25 juni 2017 om 18:05

Prachtig NK. Ik vind het toch wat verrassend dat Wippert zo goed rijdt op zo’n oplopende aankomst.

0
Kosmonaut 25 juni 2017 om 18:06

@ boehoe, het is niet zozeer dat ze specifiek de rechten van de Confedrations Cup hebben gekocht. Maar als je de rechten voor het WK koopt dan ben je VERPLICHT om ook de Confederations Cup uit te zenden.

0
Kirsipuu 25 juni 2017 om 18:15

Leuk NK gezien. En dan lees je allemaal experts op Wielerflits die afgeven op de tactiek van LottoNL-Jumbo, maar die begrijp ik even niet. Goed vertegenwoordigd in de kopgroep, waardoor ze pas op 25 km van het eind de koers in hand hoeven te nemen. Daarna springen met name Van Emden en Boom goed mee op aanvallen van onder andere Dumoulin, Weening en Ligthart. Alles gaat goed tot de laatste 500 meter. Daar wordt Boom gepakt en komt Groenewegen niet meer over Sinkeldam heen. That’s all in the game. Achteraf zou je kunnen zeggen dat Boom de perfecte laatste of één na laatste man zou zijn geweest voor Groenewegen en dat hij dus niet had moeten doortrekken. Maar goed, hij had ook kunnen winnen.

0
YogiBear 25 juni 2017 om 18:16

@Koosr1946 Disclaimer: Ik ben fan van enige NL ploeg op het hoogste niveau. Daarnaast fan van NL wielrennen en van wielrennen, maar ben nergens anti-fan van. Mbt tactiek: vorige NK, sterZLM, Dauphine, California.

0
road 25 juni 2017 om 18:27

Toen Boom demareerde kon TLJ ook afstoppen. Daardoor zet je andere teams onder druk om het gat te dichten en kunnen ze niet profiteren van het werk van TLJ. Leezer moet dan ervoor zorgen dat Groenewegen voorin blijft mocht het met Boom niet lukken. Nu lijkt het erop dat of Boom niet serieus genomen wordt / niet gewardeerd wordt of dat degenen die Groenewegen in stelling moeten brengen niet goed kunnen inschatten dan wel niet goed kunnen nadenken over een situatie die misschien meer kan opleveren en dus blind een sprint proberen aan te trekken, of … . Wie het weet, zeg het maar. De logica was niet bepaald duidelijk. Wat betreft de ploegleiding, goede tactiek maar in de laatste kilometers moeten de renners het zelf doen en ook nog over de benodigde krachten beschikken.

0
klootje kriekeljon 25 juni 2017 om 18:27

Sunweb is ook gewoon een NLse ploeg… welk vlaggetje de licentie heeft, tja.

0
UrbanSteel 25 juni 2017 om 18:28

Mooie open spannende koers gezien met een onverwacht einde.

0
xistnc 25 juni 2017 om 18:32

Mooie koers gezien. TLJ maakt en draagt de koers. Roompot rijdt maar weer eens achter eigen mannen aan. Sunweb profiteert.

TLJ ook in de finale de beste tactiek voor de beschikbare mannen. Goed op het wiel van Dumoulin en Van Baarle in dienst van Groenewegen. Een iets betere Boom wint hier.

Grote meneer Groenewegen moet het hier natuurlijk altijd afmaken tegen Janneke en Mieke. “Niet jouw parkoers, hè”, werd hij door oma getroost na afloop. Misschien niet, maar eis dan niet de hele ploeg op. Nu zit er maar één ding op: revanche nemen in Frankrijk. Op zichzelf.

0
DeGroteMolen 25 juni 2017 om 18:34

Prachtige koers gezien, daar zal iedereen het over eens zijn. Hopelijk is dit een boost voor Sinkeldam, toch wat afwezig in de voorjaarsklassiekers.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone