Sinkeldam sprint naar Nederlandse titel

zondag 25 juni 2017 om 16:52
Sinkeldam sprint naar Nederlandse titel

foto: Marcel Koch

Ramon Sinkeldam heeft in ’s Heerenberg de Nederlandse titel veroverd. De renner van Sunweb won na een wedstrijd van 231 kilometer de massasprint. Hij bleef Wouter Wippert (die ten onrechte juichte) met een minimaal verschil voor. Dylan Groenewegen moest genoegen nemen met een derde plaats.

Gesink in vroege vlucht
In een regenachtig Montferland ontstond er tijdens de openingsronde een omvangrijke kopgroep van negentien man. De vluchters reden al snel een voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar. LottoNL-Jumbo had Robert Gesink, Koen Bouwman en Bert-Jan Lindeman mee. Ondanks dat het met Tim Ariesen, Berden de Vries en Martijn Budding drie renners in de vlucht had, nestelde Roompot-Nederlandse Loterij zich aan kop van het peloton.

Op zestig kilometer van het einde werd het onrustig in de kopgroep en probeerde met name Lars van der Haar (Telenet-Fidea) een paar keer te ontsnappen. Er bleven nog dertien renners over aan kop. De voorsprong was inmiddels afgenomen tot drie minuten. Een ronde voor het einde liep de voorsprong zelfs terug tot minder dan een minuut. Jetse Bol (Manzana Postobon) en Gesink probeerden met een versnelling op 25 kilometer van het einde uit de greep van het peloton te blijven, maar enkele kilometers later volgde alsnog de onvermijdelijke hergroepering.

Dumoulin opent de finale
De hergroepering was voor Sunweb het signaal om het initiatief over te nemen. Tom Dumoulin plaatste tijdens de beklimming van ’t Peeske een demarrage en kreeg Tom-Jelte Slagter en Lars Boom met zich mee. De drie slaagden er echter niet in om voorop te blijven. Een poging van Dylan van Baarle en Mike Teunissen was evenmin een lang leven beschoren. Ook Jos van Emden probeerde het. Hij kreeg Pim Ligthart met zich mee. De twee gingen als leiders de slotronde in, maar zouden ondanks hulp van Sam Oomen en Jeroen Meijers ingerekend worden door het peloton.

Pieter Weening probeerde een massasprint te voorkomen op de Muur van Zeddam. LottoNL-Jumbo bepaalde in dienst van kopman Groenewegen het tempo aan kop van het peloton. Weening werd ingerekend, waarna Dumoulin, Ligthart en Van Emden het op zeven kilometer van het einde opnieuw probeerden. De drie bleven echter niet voorop.

Sinkeldam verrast
Het geel-zwarte treintje van LottoNL-Jumbo probeerde het peloton in de slotfase gesloten te houden. Van Baarle plaatste op twee kilometer van het einde een versnelling en kreeg Boom met zich mee. Op initiatief van Sunweb volgde er een hergroepering.

Boom probeerde het nog een keer, maar werd in het zicht van de finish ingelopen. Sinkeldam ging de sprint vroeg aan en Groenwegen slaagde er niet in om uit zijn wiel te komen. Wippert kwam nog dichtbij, maar Sinkeldam bleef hem met een klein verschil voor. De 28-jarige Noord-Hollander boekte daarmee de grootste overwinning uit zijn carrière.

Dit artikel delen:

116 Reacties

schipperaar 25 juni 2017 om 18:36

@shutup
Dylan is ontzettend gedreven, gaat best uitslagen rijden in de TOUR, griepje, verkeerd schakelen, alles moet kloppen in de final en vandaag ontbrak er iets.
Volgens Herbert trok ie 80 sprintjes helling op achter de derny, boog stond misschien iets te gespannen.
Uit bijna alles bleek dat iedereen mocht winnen bij Tlj behalve Lars, wringt iets lijkt het.

0
hupske 25 juni 2017 om 18:41

Mooi om alle meningen hier te lezen. Maar de aankomst was echt geen aankomst voor een pure sprinter. Een Kittel had het op deze aankomst ook niet gered.
Daarvoor hebben ze teveel hoogte meters moeten moeten maken in de koers.
Kijk je verder goed naar de herhaling, dan rijd er iemand van Sunweb op kop en daarna komt de groene trein eraan. Dan moet je als TLJ zijnde ook maar de sprint gaan aantrekken, anders had Cannondale nog een 1,2 gehad wellicht.

0
xistnc 25 juni 2017 om 18:54

Zie je weer spoken, Schippie?

0
Geurt Harm 25 juni 2017 om 18:55

Ongelooflijk, die wielervolgers die hier TLJ voor prijzen of vinden dat we ten onrechte kritisch zijn. Bij de eerste doorkomst aan de finish die ik zag, wist ik al dat dit geen sprint was voor Groenewegen. Dat kan een ploegleiding toch ook bedenken?! Vervolgens blijkt in de finale alleen van Emden, zonder sprint, bij machte mee te springen met anderen. Boom en Gesink waren misschien wel de sterkste mannen in koers, maar smijten idioot met hun krachten. Als je niet 100% zeker ben dat je snelste sprinter hebt voor deze finish, moet je je tactiek anders invullen. Dat ze dat niet hebben doorzien als ploegleiding is gewoon een mega brevet van onvermogen.

0
DeGroteMolen 25 juni 2017 om 18:55

Groenewegen doet huilie huilie richting Boom in een Telegraaf interview. Beetje zielig wat mij betreft, werd duidelijk op waarde geklopt hier. Had zelf simpelweg te weinig snelheid, met of zonder de uitval van Boom.

0
Verweggistan 25 juni 2017 om 18:58

Volgens mij reed Boom het treintje van Groenewegen kapot. TLJ hield wel in maar Boom ging het niet halen, dus moest TLJ ook wel Groenewegen voorin houden en de sprint aangaan. Boom had gewoon de sprint aan moeten gaan voor Groenewegen. Of die dan gewonnen had betwijfel ik, maar dit was een beetje raar.

0
xistnc 25 juni 2017 om 19:01

@Geurt Harm
Wippert wordt nota bene tweede op millimeters. Hoezo geen aankomst voor Groenewegen?

0
BenderBeach 25 juni 2017 om 19:03

Prachtig NK gezien waarin maar weer eens duidelijk is geworden hoehh sterk het Nederlandse wielrennen nu is. Veel goed wielrennen gezien van Gesink tot Robbert de Green, Boom, Wippert en natuurlijk Ramon Sinkeldam (die ik vooraf ook had getipt als winnaar in de poll hier op WF).

0
Geurt Harm 25 juni 2017 om 20:07

Wippert is Groenewegen niet, en je kunt naar de 4e étappe van vorig jaar verwijzen, maar feit blijft dat ik tegen mijn zoon na de eerste doorkomst zei: ‘hier gaat Groenewegen na 250 km niet winnen’. De lengteplus de zwaarte was te veel voor hem.

0
debarreman 25 juni 2017 om 20:45

@Geurt Harm
Wat goed van jou. Je hebt er echt kijk op. Topper. Ga zo door.

0
Kirsipuu 25 juni 2017 om 21:11

Tja Geurt, je zou ook de credits aan o.a. Van Baarle en Dumoulin kunnen geven die de koers erg hard maken voor hun sprinters, de enige manier waarop ze Groenewegen kunnen verslaan. En bij LottoNL-Jumbo is Groenewegen de enige die hier kon winnen in een groep, de kans daarop hebben ze gemaximaliseerd maar die zal nooit 100% zijn. De tegenstanders zijn ook geen koekenbakkers.

0
Pedalo 25 juni 2017 om 21:14

Sommige mensen hebben blijkbaar geen verstand van wielrennen……Wippert reed zeer kort in het wk voor beloften op de Cauberg…..zegt wel iets over zijn kwaliteiten. Dat de commentatoren het steeds over TLJ hebben is iets was er ingeslopen is sinds er in Nederland nog maar 1 grote ploeg is. Vandaag hadden ze het goed voor elkaar….zeker met die eerste groep. Daarna ook steeds mee koers gemaakt maar ja….voor een sprint als dit is er geen ander dan DG en dat is meer een vlakke sprinter.

0
boehoe 25 juni 2017 om 21:47

Mensen die hun reactie starten met “sommige mensen hebben blijkbaar geen verstand van wielrennen” hebben zelf blijkbaar andere problemen…

0
serzzio 25 juni 2017 om 22:51

mooie wedstrijd om te zien en mooi voor Sinkeldam! Ondanks dat de TLJ niet won toch een hele goede Gesink gezien! 3e nk tijdrijden en vandaag toch mooie dingen laten zien! Vertrouwen voor iets moois in de tour! lkkr laten afzakken en vanaf rit 5 wakker zijn!

0
Cheng_Ji 26 juni 2017 om 02:01

hahaha , wat een tactiek van die TLJ , geen dus.
Ze hebben het niet ,nooit gehad en gaan het nooit krijgen….

0

Headlines

Populair

Materiaalzone