Sinkeldam sprint naar Nederlandse titel

zondag 25 juni 2017 om 16:52
Sinkeldam sprint naar Nederlandse titel

foto: Marcel Koch

Ramon Sinkeldam heeft in ’s Heerenberg de Nederlandse titel veroverd. De renner van Sunweb won na een wedstrijd van 231 kilometer de massasprint. Hij bleef Wouter Wippert (die ten onrechte juichte) met een minimaal verschil voor. Dylan Groenewegen moest genoegen nemen met een derde plaats.

Gesink in vroege vlucht
In een regenachtig Montferland ontstond er tijdens de openingsronde een omvangrijke kopgroep van negentien man. De vluchters reden al snel een voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar. LottoNL-Jumbo had Robert Gesink, Koen Bouwman en Bert-Jan Lindeman mee. Ondanks dat het met Tim Ariesen, Berden de Vries en Martijn Budding drie renners in de vlucht had, nestelde Roompot-Nederlandse Loterij zich aan kop van het peloton.

Op zestig kilometer van het einde werd het onrustig in de kopgroep en probeerde met name Lars van der Haar (Telenet-Fidea) een paar keer te ontsnappen. Er bleven nog dertien renners over aan kop. De voorsprong was inmiddels afgenomen tot drie minuten. Een ronde voor het einde liep de voorsprong zelfs terug tot minder dan een minuut. Jetse Bol (Manzana Postobon) en Gesink probeerden met een versnelling op 25 kilometer van het einde uit de greep van het peloton te blijven, maar enkele kilometers later volgde alsnog de onvermijdelijke hergroepering.

Dumoulin opent de finale
De hergroepering was voor Sunweb het signaal om het initiatief over te nemen. Tom Dumoulin plaatste tijdens de beklimming van ’t Peeske een demarrage en kreeg Tom-Jelte Slagter en Lars Boom met zich mee. De drie slaagden er echter niet in om voorop te blijven. Een poging van Dylan van Baarle en Mike Teunissen was evenmin een lang leven beschoren. Ook Jos van Emden probeerde het. Hij kreeg Pim Ligthart met zich mee. De twee gingen als leiders de slotronde in, maar zouden ondanks hulp van Sam Oomen en Jeroen Meijers ingerekend worden door het peloton.

Pieter Weening probeerde een massasprint te voorkomen op de Muur van Zeddam. LottoNL-Jumbo bepaalde in dienst van kopman Groenewegen het tempo aan kop van het peloton. Weening werd ingerekend, waarna Dumoulin, Ligthart en Van Emden het op zeven kilometer van het einde opnieuw probeerden. De drie bleven echter niet voorop.

Sinkeldam verrast
Het geel-zwarte treintje van LottoNL-Jumbo probeerde het peloton in de slotfase gesloten te houden. Van Baarle plaatste op twee kilometer van het einde een versnelling en kreeg Boom met zich mee. Op initiatief van Sunweb volgde er een hergroepering.

Boom probeerde het nog een keer, maar werd in het zicht van de finish ingelopen. Sinkeldam ging de sprint vroeg aan en Groenwegen slaagde er niet in om uit zijn wiel te komen. Wippert kwam nog dichtbij, maar Sinkeldam bleef hem met een klein verschil voor. De 28-jarige Noord-Hollander boekte daarmee de grootste overwinning uit zijn carrière.

Dit artikel delen:

116 Reacties

Scotty 25 juni 2017 om 16:57

Bizarre laatste km. TLJ rijdt gat dicht op Boom. Dylan toch niet zo goed, zat helemaal stuk.

Wie speldt Ducrot en van den Berg even een brevet van onvermogen op?

0
maklukzat 25 juni 2017 om 16:57

Het was toch wel duidelijk dat Boom het niet ging redden. Leezer kan niet wachten, want hij moet de sprint aantrekken voor Groenewegen.

0
Laatste man 25 juni 2017 om 16:57

Er wordt ook wel direct meteen drama gemaakt he. Boom viel stil, er reden andere mannen achter hem aan en Groenewegen is op waarde geklopt.

0
aoyen 25 juni 2017 om 16:58

Dit hoort Groenewegen altijd te winnen, met alle respect maar als je zijn talent hebt versla je Wippert met 1 been. na het WK waar hij zich liet versssen en Leezer lachend ging mee draaien voorin weer een teleurstelling als Groenewegen fan. Hard hoofd in voor de tour nu.

0
Sonnycolbrelli 25 juni 2017 om 16:58

Lijkt mij weinig met tactiek te maken te hebben, groenewegen kwam gewoon te kort…

0
boehoe 25 juni 2017 om 16:58

Ik kan me van Sinkeldam verder alleen een zege in memoiral vdb heugen. Heet niet echt een indrukwekkende erelijst. Misschien helpt dit.

0
AZH 25 juni 2017 om 16:58

Jammer dat de Nederlands kampioen nu sprintjes moet aantrekken voor ocharme Matthews

0
Kosmonaut 25 juni 2017 om 16:58

TLJ die Boom terugbetaald voor zijn belabberde voorjaar ? Mijn hemel, hoe verzin je het om in de laatste kilometer je ploegmaat terug te gaan halen….

Wel leuk voor Sinkeldam en Sunweb.

0
schipperaar 25 juni 2017 om 16:58

Lijkt dat Boom niet mocht winnen, achtervolgd door zijn eigen ploeg, zo wordt t nooit niks.
Tom wil natuurlijk niet een jaar voor Willem Alexander spelen, veel te opvallend maar prachtig ploegenspel.
Dylan leek iets te zelfverzekerd.

0
Laatste man 25 juni 2017 om 16:59

NOS geen huldiging, maar wel Confederations Cup. Schande!

0
Daan° 25 juni 2017 om 16:59

Yes, wat een prachtwinnaar, zo verdiend heeft Sunweb het zeg! Met Oomen, Sinkeldam en Dumoulin echt een geweldig blok, al had ik het Boom ook zeer gegund. Geweldige laatste 30 km van dit NK!

0
oscarito1908 25 juni 2017 om 17:00

Heerlijke koers. Lotto verpest het voor zichzelf. Mooie winnaar die we ook in de tour gaan zien.

0
Laatste man 25 juni 2017 om 17:01

Boom werd teruggehaald door een renner in het wit (geen Sunweb), met daarachter m. Kreder (Aqua Blue Sport). Hij viel ook stil.

0
boehoe 25 juni 2017 om 17:01

Geen reacties nu mar duitsland kameroen? Waarom kopen ze die rechten van zo’n ruk voetbaltoernooi dat echt nergens om gaat.

0
112522 25 juni 2017 om 17:01

Wat een ongelooflijk zure onterechte kritiek zeg! Boom valt aan en als andere ploegen dan over de sprinttrein heenkomen dan moet TLJ toch wel gewoon reageren? Ze kunnen moeilijk de positie van voor Groenewegen verspillen

0
mollemarijden 25 juni 2017 om 17:01

@laatste man
Ewa ja dat heeft met de overheid te maken die minder sport wil op NPO. Rare overheid hebben we.

0
nasibal 25 juni 2017 om 17:02

Lotto had Boom aan het begin van het seizoen natuurlijk al niet terug moeten halen.

0
TykkeThor 25 juni 2017 om 17:02

@aoyen
Dan kan ik je geruststellen; deze koers is in alle opzichten anders dan een sprintersrit in de Tour. Types met meer inhoud als Sinkeldam komen hier gewoon beter voor de dag. Niet zo pessimistisch.

0
ikbenprocycling 25 juni 2017 om 17:02

Leuke winnaar Sinkeldam

0
martini151 25 juni 2017 om 17:02

Gewoon een mooie koers. Aankomst was gewoon te zwaar voor Groenewegen. Boom wel echt sterk, had het hem zeker gegund!

0
jorryt 25 juni 2017 om 17:04

Mooi NK!
Boom viel helemaal stil en het gat was al dichtgereden door derden. Dus dan maar de sprint aantrekken waarin Groenewegen leeg was. Sinkeldam sterk en wie weet komt Wippert er weer wat door. Nooit het echt waar kunnen maken bij Cannondale.

0
NDI22 25 juni 2017 om 17:05

Haha, TLJ rijd zelf het gat dicht op Boom. Hoezo moet Leezer dat doen en kan Groenewegen niet gewoon een wiel pakken? Sunweb sterk en respect voor Oomen en Dumoulin die na het zelf geprobeerd te hebben het nodige werk opknappen voor Sinkeldam. Mooie koers.

0
Mitch 25 juni 2017 om 17:05

Lekker zuur allemaal. Bij een keuze tussen live wedstrijdbeelden of een huldiging zou ik altijd kiezen voor wedstrijdbeelden. En wbt Boom. Prima aanval, dwingt de tegenstand tot reactie en toen duidelijk werd dat het niet zou standhouden reed Leezer voor Groenewegen die vervolgens te kort kwam. Spreid je winstkansen, zie weinig kwaad. Op waarde geklopt.

0
Romāns Vainšteins 25 juni 2017 om 17:05

‘op waarde geklopt’

Sinkeldam trekt die sprint van kop af en de bowlingbal was inderdaad op weg naar de goot ja.

0
TykkeThor 25 juni 2017 om 17:05

Overigens is die actie van Boom prima te verklaren aangezien Groenewegen zich waarschijnlijk al niet goed voelde. Heeft niet zo gek veel met tactiek te maken. Was roeien met de riemen die ze hadden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone