Sinkeldam sprint naar Nederlandse titel

zondag 25 juni 2017 om 16:52
Sinkeldam sprint naar Nederlandse titel

foto: Marcel Koch

Ramon Sinkeldam heeft in ’s Heerenberg de Nederlandse titel veroverd. De renner van Sunweb won na een wedstrijd van 231 kilometer de massasprint. Hij bleef Wouter Wippert (die ten onrechte juichte) met een minimaal verschil voor. Dylan Groenewegen moest genoegen nemen met een derde plaats.

Gesink in vroege vlucht
In een regenachtig Montferland ontstond er tijdens de openingsronde een omvangrijke kopgroep van negentien man. De vluchters reden al snel een voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar. LottoNL-Jumbo had Robert Gesink, Koen Bouwman en Bert-Jan Lindeman mee. Ondanks dat het met Tim Ariesen, Berden de Vries en Martijn Budding drie renners in de vlucht had, nestelde Roompot-Nederlandse Loterij zich aan kop van het peloton.

Op zestig kilometer van het einde werd het onrustig in de kopgroep en probeerde met name Lars van der Haar (Telenet-Fidea) een paar keer te ontsnappen. Er bleven nog dertien renners over aan kop. De voorsprong was inmiddels afgenomen tot drie minuten. Een ronde voor het einde liep de voorsprong zelfs terug tot minder dan een minuut. Jetse Bol (Manzana Postobon) en Gesink probeerden met een versnelling op 25 kilometer van het einde uit de greep van het peloton te blijven, maar enkele kilometers later volgde alsnog de onvermijdelijke hergroepering.

Dumoulin opent de finale
De hergroepering was voor Sunweb het signaal om het initiatief over te nemen. Tom Dumoulin plaatste tijdens de beklimming van ’t Peeske een demarrage en kreeg Tom-Jelte Slagter en Lars Boom met zich mee. De drie slaagden er echter niet in om voorop te blijven. Een poging van Dylan van Baarle en Mike Teunissen was evenmin een lang leven beschoren. Ook Jos van Emden probeerde het. Hij kreeg Pim Ligthart met zich mee. De twee gingen als leiders de slotronde in, maar zouden ondanks hulp van Sam Oomen en Jeroen Meijers ingerekend worden door het peloton.

Pieter Weening probeerde een massasprint te voorkomen op de Muur van Zeddam. LottoNL-Jumbo bepaalde in dienst van kopman Groenewegen het tempo aan kop van het peloton. Weening werd ingerekend, waarna Dumoulin, Ligthart en Van Emden het op zeven kilometer van het einde opnieuw probeerden. De drie bleven echter niet voorop.

Sinkeldam verrast
Het geel-zwarte treintje van LottoNL-Jumbo probeerde het peloton in de slotfase gesloten te houden. Van Baarle plaatste op twee kilometer van het einde een versnelling en kreeg Boom met zich mee. Op initiatief van Sunweb volgde er een hergroepering.

Boom probeerde het nog een keer, maar werd in het zicht van de finish ingelopen. Sinkeldam ging de sprint vroeg aan en Groenwegen slaagde er niet in om uit zijn wiel te komen. Wippert kwam nog dichtbij, maar Sinkeldam bleef hem met een klein verschil voor. De 28-jarige Noord-Hollander boekte daarmee de grootste overwinning uit zijn carrière.

Dit artikel delen:

116 Reacties

Ab Normaal 25 juni 2017 om 17:06

Ai Groenewegen… Beloofd niet veel goeds voor de tour. Zodra het niet biljart vlak is en zwaarder komt hij dik tekort..

0
oscarito1908 25 juni 2017 om 17:06

Minder sport? Het is alleen voetbal wat aandacht krijgt. Liever meer andere sporten dan een of ander flut toernooitje.

0
aapdedino 25 juni 2017 om 17:08

Ze hebben de plicht om het voetbal uit te zenden. Ze hebben niet de plicht om de huldiging van de Nederlands kampioen uit te zenden. Dan hadden ze maar eerder moeten finishen.

Ik hoopte gewoon op de verrassing. Gun het Sinkeldam wel, die altijd moest werken voor Kittel en Degenkolb en nu weer voor Matthews. Dacht even dat hij te snel op kop kwam, maar nog net lang genoeg stand gehouden.

0
stoempen op de pedalen 25 juni 2017 om 17:10

Cannondale ook in België op streep geklopt

0
Tinkerbell 25 juni 2017 om 17:11

Sinkeldam is toch wel een beetje Nederlands kampioen onwaardig. Maar de tactiek van Lotto-Jumbo was nou ook niet bepaald goed, Boom had dit wel kunnen afmaken als Leezer niet zo enthousiast de sprint was gaan aantrekken voor Groenewegen.

0
Lopopodium 25 juni 2017 om 17:11

Veel NK’s heb ik niet gezien. Maar dit was toch wel een erg mooi wedstrijdverloop dat ik heb gezien. Het had ècht alle kanten uit kunnen gaan, en spannend tot het eind. Ben bang dat veel andere NK’s toch wel een meer voorspelbaar verloop laten zien (gegarandeerd massasprint). Voor herhaling vatbaar. Van mij mag het ook wel eens met rondjes door de Veluwe, Zuid-Limburg, Oost-Twente of Utrechts Heuvelrug, met van die leuke kleine klimpartijen om eventueel het verschil te maken voor de niet-sprinters(ploegen).

0
schipperaar 25 juni 2017 om 17:11

Als Tlj ontregelt in de laatste km maken beiden meer kans, Boom was erop gebrand en Dylan opgebrand ondanks of dankzij de sprintjes achter de scooter.
Misschien ook net te gretig a la Mathieu, gauw vergeten.

0
Noud89 25 juni 2017 om 17:12

Sinkeldam is zelf een renner die het kopmanschap liever niet heeft normaal. Dat is zonde want in mijn ogen veel te bescheiden voor een primatalent coureur. Misschien dat een rood wit blauw dat wat veranderd.

0
YogiBear 25 juni 2017 om 17:13

Lotto doet alles goed en wordt hier gewoon op waarde geklopt door Sunweb/Sinkeldam. Kan gebeuren. Dit type aankomst is niet optimaal voor Groenewegen en de afstand is ook nog vrij fors. Dat hij dan maar net zo goed niet naar de tour kan gaan is natuurlijk onzin.

0
Betancur, Quintana, Sagan 25 juni 2017 om 17:13

Top 10 ook al ergens bekend?

0
Laatste man 25 juni 2017 om 17:14

Toen Leezer begon te sprinten was Boom al bijna terug. Sinkeldam moet inderdaad wat vaker voor zichzelf rijden. Rappe man na een zware koers.

Hofland niet best.

0
IlPirata 25 juni 2017 om 17:15

Zoals het leek, is dat Boom werd teruggehaald door zijn eigen ploeg. Das niet zo collegiaal.
Maar goed, ik weet niet wat afgesproken is.

0
Raafje 25 juni 2017 om 17:15

@Ab Normaal

Groenewegen kan heus wel een heuveltje over, zie z’n overwinningen in Tour de l’Eurométropole en die etappe in de Tour of Britain van vorig jaar. Die waren niet echt biljartvlak.

0
TotSinas 25 juni 2017 om 17:17

Wauw wauw wauw!! Ramon kampioen!!

0
TotSinas 25 juni 2017 om 17:19

Ik hoorde bij die 4% en ik zei op 35km Sinkeldam gaat winnen! Wat een baas. Rijdt altijd zo loyaal als hij is voor een kopman en nu lekker naar de tour. Volgend jaar andere ploeg?? Wie het weet mag het zeggeb

0
Geurt Harm 25 juni 2017 om 17:19

Ik vind het onvoorstelbaar dat die ploegleiders van Lotto-Jumbo nog steeds op hun plek zitten. Onvoorstelbaar slecht hoe die mannen een wedstrijd lezen. De aanval van Gesink was idioot vroeg; vóór de wedstrijd zei ik al tegen mijn zoontje dat Groenewegen te kort zou komen op deze aankomst. Ongelooflijk ook dat Boom niet mee gaat naar de Tour, want wat is die sterk op het moment en zo’n eerste tijdrit past ook hem perfect. Met Boom, Roglic en van Emden kun je zo maar drie man in de top tien hebben volgende week zaterdag. Het is te triest voor woorden bij die ploeg.

0
Christian 25 juni 2017 om 17:22

De grote vraag, waar was de snelste sprinter van Nederland: de Stroet?

0
DaveEvans 25 juni 2017 om 17:22

Sommigen snappen weinig van wielrennen. Boom had een vrije rol, maar er zou ook vol voor Groenewegen gereden worden. Onzin om te stellen dat Boom door zijn eigen ploeg teruggehaald wordt, 300 m later vertrekken en hij wint.

0
Scott Sunderland 25 juni 2017 om 17:23

Sneu voor Wippert. Een overwinning hier had hem zeker goed geholpen in de zoektocht naar een ploeg voor 2018. Hij kan ongetwijfeld niet bij Canondale blijven. Ook niet als de ploeg voldoende sponsors vindt.

Groenewegen is een prima sprinter. Voor mij geen wereldtopper verder. Hij kan etappe winnen in de Tour. Maar het zou me niet verbazen als dat niet gebeurt.

Boom en TLJ is een ongelukkig huwelijk. Scheiden en verdergaan.

Sinkeldam aardige hardrijder. Goede knecht die ook eens een kans krijgt én deze pakt.

0
leegloper 25 juni 2017 om 17:23

Hartstikke mooi voor Sinkeldam. Beetje raar om hem onwaardig kampioen te vinden. Hij won gewoon de machtssprint. Groenewegen stierf in zijn wiel.
Ook leuk na die valpartij en verloren punten van de nipt verloren hammer series.

0
Pol 25 juni 2017 om 17:23

Dit is al meerdere gebeurt bij LOTTO, daarom verliezen zo vaak het kampioenschap.Boom had moeten winnen duidelijk.

0
DaveEvans 25 juni 2017 om 17:23

In plaat van allemaal te genieten van een mooie koers en de renners ervoor te prijzen lijken sommigen altijd te kicken op het zgn. falen van een ploeg. Die ik trouwens niet vond falen, maar ik zal er wel niks van snappen.

0
DonQuijote 25 juni 2017 om 17:24

Leuk om naar te kijken zeg.

Wat mij opvalt is dat er niet 1 paal was afgebonden in en na de bochten in het dorp.
En dat op een NK nog wel.

0
DaveEvans 25 juni 2017 om 17:25

En Sinkeldam een onwaardig kampioen? Laat me niet lachen, die jongen ontwikkeld zich tot een uitstekend renner. Iemand die gewoon zelf kan winnen maar zich ook kan geven voor een kopman als Matthews!

0
Erkanermaar1dewinnaarzijn 25 juni 2017 om 17:27

Op enig moment dacht ik, in de pocket, voor Lars Boom. Dus niet.
Wel mooi dat de kampioen in zijn trui in de TdF gaat rijden.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone