Simon Yates betrapt op Terbutaline, ploeg neemt verantwoordelijkheid

vrijdag 29 april 2016 om 01:15
Simon Yates betrapt op Terbutaline, ploeg neemt verantwoordelijkheid

foto: Sirotti

Simon Yates is betrapt op het gebruik van doping. Dat meldt de Britse krant The Daily Mail

De renner van Orica-GreenEDGE is vorige maand tijdens Parijs-Nice betrapt. De 23-jarige Yates werd zevende in de Franse rittenkoers.

De Britse wielerbond heeft volgens Cyclingweekly inmiddels verklaard dat het van de UCI bevestigd heeft gekregen dat een Britse renner betrapt is.

Update 1.15 uur – Orica-GreenEDGE neemt verantwoordelijkheid
In een statement op haar website heeft Orica-GreenEDGE gereageerd op de positieve plas van Simon Yates. De Australische ploeg zegt op 22 april ingelicht te zijn over een positieve test op Terbutaline. De test is afgenomen na de zesde etappe van Parijs-Nice.

“Deze stof is gegeven aan Simon in de vorm van een astma-inhalator en dit werd door de dokter aangegeven op het formulier dat bij de test ingevuld diende te worden. De stof werd gegeven voor de behandeling van Simon Yates’ vastgelegde astmaproblemen”, schrijft de ploeg.

“Echter, in dit geval heeft de ploegdokter een administratieve fout gemaakt door de TUE – die nodig is voor deze behandeling – niet aan te vragen.” De TUE is een dispensatie om een bepaalde, verboden stof wel te mogen gebruiken voor een legitieme medische behandeling.

“Het gebruik van Terbutaline zonder TUE is de reden dat dit belastende analyseresultaat aan het licht is gekomen. Het is enkel gebaseerd op een menselijke fout waar de dokter in kwestie de volledige verantwoordelijk voor neemt”, aldus Orica-GreenEDGE. “Er is geen misstand gepleegd door Simon Yates. De ploeg neemt haar verantwoordelijkheid voor deze fout en steunt Simon tijdens het aankomende proces.”

Tot slot zegt de Australische formatie bezorgd te zijn over het lek dat de informatie heeft verspreid. Orica-GreenEDGE zal wachten met verder commentaar tot er meer duidelijk is.

Update 29-4
Simon Yates vooralsnog niet geschorst voor positieve test

Dit artikel delen:

167 Reacties

123poetertjes 29 april 2016 om 07:25

Wat dit geval vooral laat zien is dat er nog altijd wordt aangerommeld, zij het net binnen de lijntjes. Pufje hier, attestje daar: het is tot ren zekere hoogte gewoon toegestaan. En het zal bij andere ploegen niet anders zijn. Enfin, als je willens en wetens balanceert op de grens van het net aanvaardbare, dan is er inderdaad een kans dat er wel eens één door de mand valt. Zo ook Ulissi, Marque en Vorganov.
Ik verwacht dat hij er met terugwerkend zes maanden vanaf gaat komen. Dan mist ie dus wel de Tour en Spelen. Plus het feit dat prestaties van zowel hem als Adam vanaf nu onder het vergrootglas liggen (zie bijv Ulissi).

moa 29 april 2016 om 07:31

Oeps foutje, voorschrift voor de doping vergeten. Alles in orde WF!

Hakkie2 29 april 2016 om 07:35

Dat wielrenners astma hebben is niet meer dan logisch: sporten op hoogte is een oorzaak van astma. Met al die trainingskampen zullen het er alleen maar meer worden. Als je dit niet wil zul je hoogtestages moeten verbieden en bergen uit de wedstrijden moeten halen. Mensen die dat niet willen moeten niet zeuren over astma. Het hoort er bij, die astma is gewoon een gevolg van het profwielrenner zijn.

In het schaatsen is het nog erger: sporten in de lucht die er in een schaatshal hangt is nog minder gezond voor je longen.

Mensen die astma uit de sport willen bannen hebben geen flauw benul van wat ze roepen.

Wheely 29 april 2016 om 07:40

Heb ze nooit vertrouwd die Yates broertjes, schijnheilige types. ;) Bij renners van Astana en Katusha weet je tenminste waar je aan toe bent.

Romāns Vainšteins 29 april 2016 om 07:59

Ik zal er maar even niet lullig geinig over gaan doen maar hier heb je dus een mooi voorbeeld van dat werkelijk ALLE wielrenners de hoekjes en gaatjes opzoeken teneinde die paar % extra te krijgen. Benieuwd in welke mate dit prestatieverhogend was, deze anti-astma troep, ik voel iig al een soort van 6-,maanden compromis aankomen moet ik zeggen.

Japsie 29 april 2016 om 08:00

Kijken welke gevolgen dit “administratieve foutje” met zich meebrengt.

Bizziecle 29 april 2016 om 08:05

Dat astma erbij hoort misschien,maar dat praat het rommelen met middelen die toevallig ook nog prestatiebevorderend zijn niet goed.

Eric Timmermans 29 april 2016 om 08:08

Het halve peloton heeft astma als we de attesten moeten geloven. Wordt het niet eens tijd om al die attesten op te ruimen? Als je echt astma hebt ben je heus niet in staat om profwielrenner te worden.

Hakkie2 29 april 2016 om 08:09

@Bizziecle: het s geen rommelen, het is gewoon het nemen van een medicijn tegen ziekte die je gekregen hebt doordat je profsporter bent. Ik zie niet in wat hier gerommel aan is.

@Eric: al die profsporters worden dan ook geen prof met astma, maar krijgen astma doordat ze prof zijn.

RaketVuist 29 april 2016 om 08:09

Niets aan de hand dus. Calm down.

Romāns Vainšteins 29 april 2016 om 08:10

Gelukkig heeft hun grootste fan Garfunkel nog over om voor te juichen he, da’s het voordeel van broertjes aanbidden :P

Hakkie2 29 april 2016 om 08:12

Als het trouwens goed op het formulier staat is er geen enkele reden voor een straf, lijkt me.

Eric Timmermans 29 april 2016 om 08:15

Je krijgt dus astma van het fietsen door de ongezonde lucht en daarom krijg je medicijnen om nog meer ongezonde lucht binnen te halen?

Wim Kruithof 29 april 2016 om 08:16

dat de arts vergeten is het verzoek in te dienen, vind ik in de huidige tijdsgeest, bijzonder ongeloofwaardig. Jammer dit.

SolitaryShell 29 april 2016 om 08:23
Quote:
Tot slot zegt de Australische formatie bezorgd te zijn over het lek dat de informatie heeft verspreid.

Dit is het meest schandalige van dit hele verhaal nog. Ik vind dat reden genoeg om per direct de licentie van Orica voorgoed in te nemen.

De wielersport is niet, ik herhaal, niet gediend, bij het geheimhouden van positieve tests.

Hakkie2 29 april 2016 om 08:26

@SS: zowel het wielrennen als de rechtsstaat zijn niet gebaad bij lekken van info uit lopende onderzoeken, ik hoop dat er een onderzoek naar het lek komt.

hnac 29 april 2016 om 08:30

Helemaal mee eens wat betreft schorsen van Orica. Open kaart spelen was veel beter geweest. Nu moet er een straf komen.

DirkDeWolf 29 april 2016 om 08:32

Storm in een glas water. De uitleg van Orica is overtuigend. Artsen zijn mensen en kunnen dus fouten maken.

Blijft over vragen over de regels en hun uitwerking. Een renner begijt zonder astma. Fietst een paar keer de.longen uit zn lijf op de Mont Ventoux en krijgt daardoor inspanningsastma. Wie stelt dat vast? Wie bepaalt de medicatie ( type en dosering)? Ploegartsen hebben niet echt een smetteloze reputatie en zouden zomaar eens een prestatieverhogend middel kunnen geven in plaats van een therapeutisch. Is er niet een onafhankelijke arts nodig voor alle Wt renners? En een register van renners met een aandoening en geoorloofde middelen?

vlek 29 april 2016 om 08:35

TUE Blues! Misschien moet Matt White zijn vriend Del Moral even bellen hoe je zo’n formuliertje in moet vullen.

theking 29 april 2016 om 08:35

Ik word een beetje moe van alle attesten. Ik ben er dan ook voor alle medicijngebruik met attest te verbieden. Als je ziek bent heb je pech en kun je dus niet verder. Ik heb de pech dat ik geen talent voor duursporters heb. Ik krijg toch ook geen attest voor bpoeddoping of epo of een motortje.

Wheely 29 april 2016 om 08:36

Orica is twee maanden teug uit de MPCC gestapt. Gewoon zomaar trouwens zonder directe reden.

Turbopizza 29 april 2016 om 08:37

Volgens Hakkie is de inspanningsastma een logisch gevolg van het topsport bedrijven. Dus dan zou elke renner het astmamedicijn nodig hebben.

Als iedereen dan na een aanvraag goedkeuring krijgt, waarom staat het dan uberhaupt op de dopinglijst?

debarreman 29 april 2016 om 08:39

Afschaffen die medische attesten. Als je niet fit bent om topsport te bedrijven, moet je een time-out nemen om te herstellen. Of anders een ander beroep kiezen.

Hakkie2 29 april 2016 om 08:40

@Turbopizza: je moet wel aantonen dat je het hebt. In België weet ik dat er drie artsen onder dat formulier moeten staan. In NL dacht ik 2. Het is dus geen kwestie van alleen de ploegarts even lief aan kijken.

Rondo 29 april 2016 om 08:40

Waarom niet bij elke wedstrijd twee klassementen opmaken. 1 voor geteste renners en 1 voor niet geteste renners. Dan kunnen de renners zelf kiezen in welke rij ze gaan staan en is het veel overzichtelijke voor ons. Nu wordt iedereen getest maar de helft heeft een attest of gebruikt niets.

Headlines

Materiaalzone

Populair