Simon Yates betrapt op Terbutaline, ploeg neemt verantwoordelijkheid

vrijdag 29 april 2016 om 01:15
Simon Yates betrapt op Terbutaline, ploeg neemt verantwoordelijkheid

foto: Sirotti

Simon Yates is betrapt op het gebruik van doping. Dat meldt de Britse krant The Daily Mail

De renner van Orica-GreenEDGE is vorige maand tijdens Parijs-Nice betrapt. De 23-jarige Yates werd zevende in de Franse rittenkoers.

De Britse wielerbond heeft volgens Cyclingweekly inmiddels verklaard dat het van de UCI bevestigd heeft gekregen dat een Britse renner betrapt is.

Update 1.15 uur – Orica-GreenEDGE neemt verantwoordelijkheid
In een statement op haar website heeft Orica-GreenEDGE gereageerd op de positieve plas van Simon Yates. De Australische ploeg zegt op 22 april ingelicht te zijn over een positieve test op Terbutaline. De test is afgenomen na de zesde etappe van Parijs-Nice.

“Deze stof is gegeven aan Simon in de vorm van een astma-inhalator en dit werd door de dokter aangegeven op het formulier dat bij de test ingevuld diende te worden. De stof werd gegeven voor de behandeling van Simon Yates’ vastgelegde astmaproblemen”, schrijft de ploeg.

“Echter, in dit geval heeft de ploegdokter een administratieve fout gemaakt door de TUE – die nodig is voor deze behandeling – niet aan te vragen.” De TUE is een dispensatie om een bepaalde, verboden stof wel te mogen gebruiken voor een legitieme medische behandeling.

“Het gebruik van Terbutaline zonder TUE is de reden dat dit belastende analyseresultaat aan het licht is gekomen. Het is enkel gebaseerd op een menselijke fout waar de dokter in kwestie de volledige verantwoordelijk voor neemt”, aldus Orica-GreenEDGE. “Er is geen misstand gepleegd door Simon Yates. De ploeg neemt haar verantwoordelijkheid voor deze fout en steunt Simon tijdens het aankomende proces.”

Tot slot zegt de Australische formatie bezorgd te zijn over het lek dat de informatie heeft verspreid. Orica-GreenEDGE zal wachten met verder commentaar tot er meer duidelijk is.

Update 29-4
Simon Yates vooralsnog niet geschorst voor positieve test

Dit artikel delen:

167 Reacties

123poetertjes 29 april 2016 om 01:16

Ah, weer een renner met astma dus. Lijkt wel of dat een must-have is in het huidige wielrennen.

En vergeten uit te schrijven bij de TU Eindhoven, kan ook gebeuren. Dat portaal is ook zo onhandig daar.

Hein-Jan 29 april 2016 om 01:26

Vind het allemaal maar dubieus. Het wielerpeloton begint bijna een vereniging van astmapatiënten te worden.

Vastaranta 29 april 2016 om 01:28

Wanneer iemand vals probeert te spelen dient die persoon in mijn ogen gestraft te worden gelijk elk ander. Dus als Simon Yates schuldig wordt bevonden, is een gelijkaardige straf als die van Femke Van den driessche passend in mijn ogen. Wanneer de hoge heren en dames bij uci wada en andere instellingen valsspelen willen tegen gaan, zullen ze tegen iedere valsspeler dezelfde straf moeten eisen. Dit ook ter bescherming van de renners, iets wat in de ogen van het peloton klaarblijkelijk erg belangrijk is, kijkende naar de discussies over oortjes en het gemotoriseerd verkeer in een koers. Elk middel wat een renner zichzelf toedient brengt min of meer gezondheidsrisico’s met zich mee en daarom is het dus erg belangrijk om die risico’s te beperken. Bijvoorbeeld meldonium is voor hartpatiënten. Iedere sporter die geen hartpatiënt is, heeft dit spul niet nodig om in leven te blijven. Het gebruik hiervan brengt wel de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee, ter bescherming van de sporters dient het dus verboden te worden.

Ik zie liever een sporter heelhuids 110 worden in de wetenschap dat hij drie en een halve week erover gedaan heeft om de mont ventoux over te fietsen, dan een Tom Simpson die onder druk van de topprestaties dood neer valt. Natuurlijk is dat bijna 50 jaar geleden, desalniettemin kennen we de gevolgen niet van de middelen die nu gebruikt worden en daartegen moeten de sporters beschermd worden. De medewerkers van de Dupont fabriek hadden liever ook betere bedrijfskleding gehad zodat hun werkgever en de overheid hen beschermd had tegen de narigheid die ze al die jaren ervaren hebben.

En daarom het nachtelijk verzoek via deze website aan de belanghebbende instanties om een nog steviger beschermingsbeleid uit te voeren. Zowel door het gebruik van oortjes, het beperken van het gemotoriseerd verkeer in de koers en het verbieden van gevaarlijke middelen. Wanneer iemand in overtreding is, mag zo’n persoon wat mij betreft niet meer meedoen aan het entertainende spel.

Netraam 29 april 2016 om 01:34

@hein-jan
Inrng had er een goed stuk over geschreven, maar buiten dat: hoeveel mensen met inspanningsastma ken jij? Mijn hele familie heeft het met variërende intensiteit bijvoorbeeld. Ik kan me niet voorstellen dat een wielrenpeloton op de grenzen minder last hiervan heeft dan de gehele populatie.

bart12 29 april 2016 om 01:37

Ach ja, ik heb ook een lichte vorm van astma. Heb medicijnen voorgeschreven, maar nog nooit gebruikt en kan mn voetbalwedstrijden op redelijk niveau toch altijd uitspelen. Ik snap echter wel dat in topsport hier gretig gebruik van wordt gemaakt..

Hein-Jan 29 april 2016 om 01:47

@Netraam
Ik begrijp je punt. Toch krijg ik er een gevoel bij zoals met dyslexie onder leerlingen. Als je je best doet heb je astma. Wat natuurlijk niet wegneemt dat er echt astmatische renners zijn.

Sijbrands 29 april 2016 om 01:48

Ik zou wel eens een limitatief lijstje willen zien van profrenners die geen astma hebben. Dat is vast niet een heel lang lijstje.

nafnikleb 29 april 2016 om 02:08

Bijna elke wielrenner heeft inspanningsastma. Dat heeft gewoon te maken met de type inspanning die wielrennen vereist.

hugenholz 29 april 2016 om 02:11

Gaan we nu hetzelfde gezeur krijgen als met cortisoiden? Ik kan me herinneren dat er bij Gilbert in 1 week attesten werden uitgeschreven (die achteraf ook nog vals bleken) om cortisonen te kunnen slikken.

Wordt nu een astma-middel misbruikt om prestatieverbetering tot stand te krijgen? Als dit waar is is er weer een maas in de wet gevonden waar weer gretig gebruikt gemaakt wordt blijkbaar. Overigens heb ik nog die ontmaskering van die Engelse dopingarts van een paar weken geleden nog op m’n netvlies. Het Britse wielrennen is op dit moment sowieso niet te vertrouwen. Britten, Russen, de Astana-clan etc. het wantrouwen begint weer te borrelen…

Sijbrands 29 april 2016 om 02:15

Dan zou ik zeggen: “Leer er mee fietsen, of zo niet dan ben je ongeschikt om het beroep wielrenner uit te oefenen!”

miguelon 29 april 2016 om 02:18

@redactie, ‘Ploeg neemt haar verantwoordelijkheid’ … als je dit overneemt in de titel van dit stuk dan vind ik dat behoorlijk tendentieus… Het lijkt alsof je ermee akkoord gaat dat de ploeg hier verantwoord op reageert. Stel je de volgend kop voor : ‘Julian Alaphilippe betrapt op terbutaline, Lefevere/EQS neemt verantwoordelijkheid…’ Dat je dit in het artikel schrijft, akkoord, het is de communicatie van het team, maar in de titel?? Dan lijkt het alsof je akkoord gaat.

re-cycle 29 april 2016 om 03:40

Wielrennen en Astma: het is ook een adembenemende mooie sport mensen

non-believer 29 april 2016 om 03:57

Wegwezen met die kerel…

Explorer 29 april 2016 om 04:10

Als het bekend is dat Yates astma heeft en dit vastgelegd is, moet dat toch ook bekend zijn bij TUE? Dan hoeft er toch niet ophef over gemaakt te worden?
Of heeft Yates pas sinds kort astma?
Of Gebruikt hij een nieuw medicament, dan kan TUE daar nog op inspelen lijkt mij en niet zo hoog van de toren blazen en na gaan dat Yates astma heeft.

Hij kan ook doping gebruiken. Ploeg weet er van en probeert nu te redden wat er te redden valt. Maar dat is speculeren….

Ivanoviclover 29 april 2016 om 04:11

Het is al vier uur en het is te laat om nu te beseffen of het nu om de goeie of de mindere goeie Yates gaat? Anyway, schorsen die handel.

Sjohrz 29 april 2016 om 06:12

Is dit qua strafmaat vergelijkbaar met een controle missen?

assen 29 april 2016 om 06:17

Als de ploegleiding gelijk heeft… Doet me denken aan een amateuristisch psv dat Van Nistelrooij niet had ingeschreven bij de uefa, waardoor ie niet mee mocht doen met de champions league. Geval Yates zou veel erger zijn.

KeesJansma 29 april 2016 om 06:21

Mwah, misschien had hij alleen last van bronchitis en het daarvoor voorgeschreven gekregen?

KeesD 29 april 2016 om 06:35

Wat doet dit middel?

John hiatt 29 april 2016 om 06:50

Weer een wielrenner met astma! Lijkt wel een voorwaarde om deze sport te kunnen beoefenen. Maar het is de schuld van de dokter…… Die arme Simon kan er niks aan doen…..

mus van de maasstad 29 april 2016 om 06:56

pfff. topsporters met astma. topsporters met hartproblemen. lijkt wel of ze allemaal iets hebben waardoor ze legaal prestatie bevorderende middelen mogen nemen.

6 jaar en 18.000 eurie boete aub.

edit: en welke artsen stellen de "ziektes" van de atleten eigenlijk vast? Heeft de UCI een eigen arts in dienst of wordt dit door de ploegarts vastgestelt?

volgende "patient"

Gaizka 29 april 2016 om 06:56

Ik hoop dat het inderdaad een geval van slordigheid van de teamarts is. Desalniettemin zal Yates geschorst moeten worden (en de arts hws ontslagen) maar ik denk dat we hier iets genuanceerder op kunnen reageren dan op enkele andere gevallen waar de renner op eigen houtje op zoek gaat naa iets prestatiebevorderends!

aardappeljager 29 april 2016 om 07:09

@mus ben ook wel benieuwd door wie deze kwaaltjes worden vastgesteld.

wakkie 29 april 2016 om 07:16

Als dat van de arts klopt….moet ie er wel mee weg kunnen komen.
Trouwens astma bij topsporters-wielrenners is net wat anders dan hoe wij het kennen. Geen van ons komt zelfs aan die ‘grens’.

ikbenprocycling 29 april 2016 om 07:19

Er zouden meer Rides against Astma moeten worden georganiseerd. Ziekte nr. 1 onder topwielrenners. Zorgelijk. Veel meer onderzoek nodig.

Headlines

Materiaalzone

Populair