Simon Yates betrapt op Terbutaline, ploeg neemt verantwoordelijkheid

vrijdag 29 april 2016 om 01:15
Simon Yates betrapt op Terbutaline, ploeg neemt verantwoordelijkheid

foto: Sirotti

Simon Yates is betrapt op het gebruik van doping. Dat meldt de Britse krant The Daily Mail

De renner van Orica-GreenEDGE is vorige maand tijdens Parijs-Nice betrapt. De 23-jarige Yates werd zevende in de Franse rittenkoers.

De Britse wielerbond heeft volgens Cyclingweekly inmiddels verklaard dat het van de UCI bevestigd heeft gekregen dat een Britse renner betrapt is.

Update 1.15 uur – Orica-GreenEDGE neemt verantwoordelijkheid
In een statement op haar website heeft Orica-GreenEDGE gereageerd op de positieve plas van Simon Yates. De Australische ploeg zegt op 22 april ingelicht te zijn over een positieve test op Terbutaline. De test is afgenomen na de zesde etappe van Parijs-Nice.

“Deze stof is gegeven aan Simon in de vorm van een astma-inhalator en dit werd door de dokter aangegeven op het formulier dat bij de test ingevuld diende te worden. De stof werd gegeven voor de behandeling van Simon Yates’ vastgelegde astmaproblemen”, schrijft de ploeg.

“Echter, in dit geval heeft de ploegdokter een administratieve fout gemaakt door de TUE – die nodig is voor deze behandeling – niet aan te vragen.” De TUE is een dispensatie om een bepaalde, verboden stof wel te mogen gebruiken voor een legitieme medische behandeling.

“Het gebruik van Terbutaline zonder TUE is de reden dat dit belastende analyseresultaat aan het licht is gekomen. Het is enkel gebaseerd op een menselijke fout waar de dokter in kwestie de volledige verantwoordelijk voor neemt”, aldus Orica-GreenEDGE. “Er is geen misstand gepleegd door Simon Yates. De ploeg neemt haar verantwoordelijkheid voor deze fout en steunt Simon tijdens het aankomende proces.”

Tot slot zegt de Australische formatie bezorgd te zijn over het lek dat de informatie heeft verspreid. Orica-GreenEDGE zal wachten met verder commentaar tot er meer duidelijk is.

Update 29-4
Simon Yates vooralsnog niet geschorst voor positieve test

Dit artikel delen:

167 Reacties

Sjohrz 29 april 2016 om 12:18

Wat een hoop betonnen platen bij elkaar, zucht…

slice 29 april 2016 om 12:25

Kan er niet een roulatiesysteem voor dokters komen? Dat ploegen geen eigen doktoren meer hebben, maar dat ze er maandelijks (?) een toegewezen krijgen door de UCI. Deze doktoren zijn onafhankelijk, hebben geen/minder belangen omdat ze niet in dienst zijn bij de ploeg maar bij de UCI . De UCI controleert hun dokters, en deze rapporteren misstanden bij de UCI. De kosten hiervoor komen uit een gezamenlijke pot, noem het een soort van belasting. De ploegen moeten anders zelf ook een dokter inhuren en deze kosten hoeven ze niet meer te maken.

Zo'n systeem zou wel helpen om dopingproblemen te voorkomen of in ieder geval eerder te signaleren. Corruptie kan altijd, maar mocht er een corrupte/oneerlijke dokter tussenzitten kan hij sneller geïdentificeerd worden door de 'volgende' dokter.

Wishful thinking natuurlijk, maar iets in die richting…

konipen 29 april 2016 om 12:28

Yates gaat volledig vrijuit, blijkens de berichtgeving. De kop waarin vermeldt dat hij ‘betrapt’ zou zijn is volkomen onterecht en plaatst de renner in een kwaad daglicht. Misschien moten jullie hieromtrent iets voorzichtiger zijn!

nasibal 29 april 2016 om 12:38

@Girardengo, ah misverstandje dus. Dan heb ik niets gezegd! :)

@Albertooo
Helemaal mee eens natuurlijk. Hayman schaar ik echter wel een beetje in het rijtje v. Emden en Tankink. Potdomme, stel je eens voor.. haha.

Spinergy 29 april 2016 om 12:39

Hier wordt geopperd dat wanneer het een Astana of Katusha renner geweest zou zijn er anders gereageerd zou zijn. Waarom? U weet toch allemaal waar de ploegleider van OGE vandaan komt? Niks beter of slechter dan Vino volgens mij.

SolitaryShell 29 april 2016 om 12:56
Quote:
konipen – 29 april 2016 om 12:28

Yates gaat volledig vrijuit, blijkens de berichtgeving.

De regels zeggen iets heel anders hoor.

OscarV 29 april 2016 om 13:08

nou nou konipen, volledig vrijuit lijkt mij toch wel wat voorbarig.
“betrapt op” zoals in de titel vind ik ook niet helemaal correct. “positief getest op” had beter geweest. Maar goed, dan gaan we natuurlijk wel voorbij aan de essentie van het verhaal hier.
Ik ben benieuwd of de UCI nu ook een voorbeeld wil stellen, net als bij Femke…

kampie 29 april 2016 om 13:15

Weet iemand antwoord op vraag van richardm – 29 april 2016 om 12:03 “Wie kan mij hier vertellen waarom Yates een astma middel gebruikt dat nog op de dopinglijst staat?” Zijn er alternatieven voor Yates die hem ook gewoon zouden helpen die wel legaal zijn?

Overigens klinkt een astmapuffer als iets onschuldigs. Ik weet niet zoveel van de werkzame stof erin, maar kan iemand zeggen of het echt onschuldig spul is?

@52-voor.. Parijs Nies. Ik vind ‘m leuk :)

bilthoven 29 april 2016 om 13:16

Volgens “Cycling weekly” kan Simon gewoon wedstrijden blijven rijden. Het feit dat hij ‘positief’ op Terbutaline getest zou hebben rechtvaardigt geen schorsing door de UCI, ook geen voorlopige.

kampie 29 april 2016 om 13:25

edit redactie: ontopic svp

SolitaryShell 29 april 2016 om 13:32

@Bilthoven

Dan volgen ze hun eigen regels niet.

Petros 29 april 2016 om 13:41

Als het waar is dat Simon Yates gewoon een astmapatiënt is, dus ook al langer aan deze medicatie zit en/of kan aantonen dat hij daadwerkelijk astma heeft en medicatie zou moeten krijgen, vind ik een schorsing volstrekt misplaatst. Dan is dit gewoon een fout van zijn begeleiding, daar zou Simon Yates niet voor moeten boeten.

Tripodboom 29 april 2016 om 13:43

Kirsipuu mijn zoon heeft nooit overwogen om hetzelfde te doen, hij wilde niet zo heel kleinblijven en andere kwaaltjes oplopen. Ook zijn vader heeft nooit overwogen om dit te stimuleren.De drijfveer van mijn zoon om toch te blijven zwemmen was het verbeteren van zijn persoonlijke records.

SolitaryShell 29 april 2016 om 13:47

@Petros

Je moet zélf je TUE aanvragen, dat mag en kan niet iemand anders voor je doen. Het is dus zijn eigen fout.

Kirsipuu 29 april 2016 om 15:25

@Tripodboom:
Dat zeg ik ook zeker niet. Ik denk wel dat er andere jonge sporters en ouders zijn die een andere keuze maken. Knap dat jouw zoon zijn motivatie is blijven halen uit het breken van zijn eigen records.

GROCERY 29 april 2016 om 19:14

Wat een lulkoek allemaa van mensen die geen leven hebben en daarom op dit forum de ganse dag zitten. Yates is verantwoordelijk en niemand anders.

nasibal 29 april 2016 om 19:18
Quote:
Wat een lulkoek allemaa van mensen die geen leven hebben en daarom op dit forum de ganse dag zitten

Wow. Deze bewaar ik voor het nageslacht.

Headlines

Materiaalzone

Populair