Sergio Luis Henao (Sky) opnieuw op non-actief

Sergio Luis Henao (Sky) opnieuw op non-actief

foto: Sirotti

woensdag 20 april 2016 om 10:29

Sky heeft haar renner Sergio Luis Henao opnieuw op non-actief gesteld. Dat gebeurde eerder in 2014 al eens voor drie maanden, na een afwijking in zijn bloedpaspoort. Daarover zijn nieuwe vragen naar boven gekomen, waardoor de Britse formatie zichzelf opnieuw genoodzaakt ziet om de Colombiaan aan de kant te houden. Dat meldt Sky zelf in een persbericht. Henao was een van de topfavorieten voor de Waalse Pijl.

Vragen over periode 2011-2015
De afwijkingen in het bloedpaspoort van Henao werden door Sky zelf vastgesteld. De miljoenenploeg van kopman Chris Froome benadrukt dat de Colombiaan nimmer positief getest heeft op een dopingcontrole. In 2014 riep Sky de hulp in bij de UCI en de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), waarna Henao tien weken lang werd onderworpen aan een serie onafhankelijke onderzoeken. Daaronder vielen onder meer urine- en bloedtesten op zowel zee- als hoogteniveau door WADA-geaccrediteerde laboratoria. Henao werd in de Colombiaanse bergen geboren en grootgebracht, waar hij tevens nog iedere winter traint.

De schommelingen in zijn bloedpaspoort bleken na het onafhankelijk onderzoek zijn normale respons op trainingen op hoogte. Na die conclusie mocht Henao in juni 2014 het Sky-tenue weer aantrekken tijdens wedstrijdverband. Het CADF heeft de voorbije week echter contact gezocht met de Colombiaan om extra informatie te voorzien over zijn bloedpaspoort tussen augustus 2011 en juni 2015. Volgens Sky betreffen de vragen van het CADF dezelfde waarden als die uit 2014 en komt het voor de Britse ploeg niet als een verrassing, stelt ze zelf. Omdat Sky in 2014 besloot om Henao aan de kant te houden, kan het naar eigen zeggen niets anders dan nu hetzelfde doen.

Brailsford en Heano verwachten snelle terugkeer
“De fysieke eigenschappen van mensen die uit hooggelegen gebieden komen, vormen een complex gebied”, legt Sky-teammanager Sir David Brailsford uit. “De wetenschap op dat gebied is beperkt en daarom hebben wij de laatste jaren met gedetailleerd wetenschappelijk onderzoek proactief gezocht naar een manier om die eigenschappen beter te begrijpen. Niet alleen voor Sergio, maar voor een schone sport in het algemeen. We herkennen de door CADF gestelde vragen, omdat we die onszelf voorheen ook hebben gesteld. Tot dusver was Sergio’s data niet toegankelijk voor de CADF-experts. Wij hopen en geloven erin dat zij echter dezelfde conclusie trekken als wij twee jaar geleden hebben gedaan, wanneer ze zijn achtergrond en alle bewijzen de komende weken onderzoeken.”

Brailsford blijft ondanks de ontstane situatie achter Henao staan. “We geloven in Sergio. Hij is onlangs helemaal teruggekomen op zijn niveau, nadat hij acht maanden heeft moeten revalideren van een potentiële carrière verwoestende blessure. Maar we respecteren ook het CADF-proces en houden ons in deze situatie aan Sky’s eigen beleid. We blijven Sergio volledig steunen in deze periode, zodat hij zo snel mogelijk weer wedstrijden voor ons kan rijden.” Henao zelf gaat uit van een positieve afloop. “Ik ben meer dan teleurgesteld. Ik heb ontzettend hard gewerkt om in wedstrijdconditie terug te keren, nadat mijn knie vorig jaar in duizend stukken uiteen lag. Maar ik weet wie ik ben, hoe ik ervoor gewerkt heb en welke opofferingen ik gemaakt heb om te staan waar ik vandaag de dag sta. Ik ben kalm en vol vertrouwen dat deze zaak snel is opgelost en ik mijn rentree kan maken.”

Dit artikel delen:

100 Reacties

piet115 20 april 2016 om 10:31

Dit meen je niet, wat zijn het af en toe ook eikels.

Robs234 20 april 2016 om 10:35

Heeft Sergio ons de afgelopen maanden voor de gek gehouden?

LyndaLid 20 april 2016 om 10:35

Pfff doodzonde dit, die jongen is in de vorm van zijn leven en komt wéér iets/dit tegen. Net terug gevochten na een vreselijke crash die zijn carrière had kunnen beëindigen! Zul je zien dat ook het CADF niets concreets verdachts vindt, want dat zal wel niet, en dan mist hij voor niets twee koersen die hij kan winnen…

Shit! Echt heel erg jammer, voor hem en voor ons als liefhebbers! Hopen dat het snel overwaait en we hem wel in de Giro al weer kunnen zien, maar dat zal wel niet zeker :(

Johnny7 20 april 2016 om 10:36

Parijs-Nice===> Eindwinnaar Alberto Contador.

Sephiroth 20 april 2016 om 10:36

Ik hoop dat het niet overwaait, maar dat het voor eens en voor altijd opgehelderd word. Of schuldig of onschuldig, niet dat aanmodderen.

vlek 20 april 2016 om 10:37

Ik ben benieuwd of het werkelijk om dezelfde waarden gaat als de vorige keer, dat er sinds die vorige constatering een duidelijke verandering waarneembaar is in zijn bloedbeeld of dit verder terug gaat dan de eigen constatering van Sky. Ze stellen dat het niet om iets niets gaat, maar waarom zou je hem dan als ploeg dan weer op non-actief stellen? De vorige keer waren ze er toch achter gekomen, dat het niet nodig was? Wat is er nu anders? Of is dit echt enkel het naleven van een team protocol? Tamelijk overbodig wanneer ze de uitkomst al weten toch?

HoofdIsVrij 20 april 2016 om 10:37

Oei. Ik ben benieuwd wat er uit komt. Wel raar moment.

LyndaLid 20 april 2016 om 10:37

Ik vind het overigens netjes van Sky dat ze hem gewoon meteen uit koers nemen zodra zo'n proces begint (alweer). Ze hoeven dat helemaal niet te doen, en ik ken ook teams die dat lekker zouden laten (Astana…. ). "Niks bewezen, dus lekker opstellen", dan vind ik dit een betere houding. Hoewel het voor die jongen echt waardeloos is, vooral als er weer niets uit volgt!

@ vlek

Voor zover ik het begrijp, maar dat is zeker niet volledig, is er nu een nieuwe instantie die de waardes van toen wil inzien.

Quote:
Sergio has this week been contacted by the CADF with a request for more information with regards to readings on his Athlete Blood Passport between August 2011 to June 2015

Dus niet iets nieuws verdachts, maar hij wordt wéér op non-actief gezet omdat het CADF die waarden nu wil zien, wat tot nu toe voor anoniem was ofzo. Waarom dat niet toen kon.. ik weet het niet. Het loopt in ieder geval weer lekker in de wielerwereld.

Robs234 20 april 2016 om 10:38

@lynda Tuurlijk is dit jammer, maar je kan zo'n afwijking ook niet van tafel schuiven.

Edit: je geeft al een reactie op je eigen reactie ;)

Kwiat 20 april 2016 om 10:39

Niet alleen (weer) slecht voor de geloofwaardigheid van de wielersport, ook voor Sky.

Wel een duidelijk signaal dat de ploeg gelijk actie onderneemt.

ChefSpijker 20 april 2016 om 10:40
Quote:
Robs234 – 20 april 2016 om 10:35
Heeft Sergio ons de afgelopen maanden voor de gek gehouden?

Zou kunnen, maar in dit geval gaat het over de periode augustus 2011-juni 2015. Hier een volledig bericht van Sky zelf: http://www.teamsky.com/teamsky/home/article/77343#Dd7YRL1XQFcZZQOV.97

Laatste man 20 april 2016 om 10:41

2e keer al. Laat ze het maar goed uitzoeken.

Wheely 20 april 2016 om 10:42

Dit gaat nog over 2014 of is er recent iets opgedoken?

Edit: ok ik leest het al.

Timocycling 20 april 2016 om 10:42

Dit doet Sky niet voor niks natuurlijk, zal wel wat aan de hand zijn uiteraard. Denk dat Henao waarschijnlijk toch vals gespeeld heeft… Ben benieuwd naar het onderzoek!

Romāns Vainšteins 20 april 2016 om 10:43

Dat wordt een hoop geaanpas in allerlei wielerspelletjes dan.

Ik vind het juist niet netjes om een renner binnen je team op non-actief te stellen terwijl er geen verdict is, ploegen moeten daarmee eens stoppen.

Barcanoord 20 april 2016 om 10:45

Daar gaat m’n geld op Unibet.

vlek 20 april 2016 om 10:46

Ze willen de waarden niet inzien, maar uitleg erover. Wanneer Sky overtuigd is van het onderzoek dat ze zelf gedaan hebben op basis van die waarden, dan zie ik geen reden om hem nu weer uit koers te halen. Ze hebben blijkbaar een verklaring gevonden (hij mocht tenslotte weer koersen), en kunnen die delen met deze instantie. Blijkbaar hebben ze zelf toch ook twijfels? Misschien heeft het iets te maken met de periode tot 2015?

Wheely 20 april 2016 om 10:49

Kansen voor Wout vandaag. :)

LyndaLid 20 april 2016 om 10:52

@ vlek

Er staat toch in het persbericht dat die waarden tot nu toe voor het CADF anoniem/geheim waren, en die ze nu toch willen inzien om te onderzoeken? Zo begreep ik het tenminste.

LaurentJalabert 20 april 2016 om 10:53

De verontwaardiging bij bepaalde personen vind ik wat misplaatst. Ik neem aan dat dit niet voor niets is (dus dan maar even pech voor je wielerspel of wedje). De ervaring leert dat er meestal wel wat aan de hand is.

vlek 20 april 2016 om 10:55

Nee, je kunt geen vraagtekens plaatsen bij waarden zonder ze tot je beschikking te hebben. De herkomst van die buisjes bloed was anoniem.

Gids05 20 april 2016 om 10:56

dit vind ik zeker zonde hij was goed bezig

LyndaLid 20 april 2016 om 11:03
Quote:
De ervaring leert dat er meestal wel wat aan de hand is.

Maar in dit geval leert de ervaring juist precies dat er toen weinig aan de hand bleek. Ik vind dit ook absoluut een slecht teken, maar het is niet voor niets dat het team hem niet uit koers hoeft te halen. Ik denk dat het met een sisser zal aflopen, zoals zo vaak in deze sport. En dat hoop ik, en niet alleen omdat ik fan ben van Henao. Als er definitieve vraagtekens achter zijn verhalen over hoogte in Colombia komen te staan, dan spreekt dat toch ook niet in het voordeel van veel andere Colombiaanse supertalenten die zich daar achter "verschuilen" om op eigen grond te trainen.. Straks wordt dat voordeel een soort fabeltje als dat bij de Kenianen in het lange afstandslopen waarschijnlijk zo is. Ik hoop het dus niet.

Brakkel 20 april 2016 om 11:03

Ben ik de enige die nog nooit CADF heeft gehoord? Is dit Colombiaanse dopingautoriteit ofzo?

ChefSpijker 20 april 2016 om 11:04

Dat ligt eraan, jij kunt dat biologisch paspoort niet in zien. Misschien zijn de schommelingen bij Henao wel veel groter dan bij Quintana bijv. Om dan direct alle Colombianen over één kam te scheren…

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair