Sergio Luis Henao (Sky) opnieuw op non-actief

Sergio Luis Henao (Sky) opnieuw op non-actief

foto: Sirotti

woensdag 20 april 2016 om 10:29

Sky heeft haar renner Sergio Luis Henao opnieuw op non-actief gesteld. Dat gebeurde eerder in 2014 al eens voor drie maanden, na een afwijking in zijn bloedpaspoort. Daarover zijn nieuwe vragen naar boven gekomen, waardoor de Britse formatie zichzelf opnieuw genoodzaakt ziet om de Colombiaan aan de kant te houden. Dat meldt Sky zelf in een persbericht. Henao was een van de topfavorieten voor de Waalse Pijl.

Vragen over periode 2011-2015
De afwijkingen in het bloedpaspoort van Henao werden door Sky zelf vastgesteld. De miljoenenploeg van kopman Chris Froome benadrukt dat de Colombiaan nimmer positief getest heeft op een dopingcontrole. In 2014 riep Sky de hulp in bij de UCI en de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), waarna Henao tien weken lang werd onderworpen aan een serie onafhankelijke onderzoeken. Daaronder vielen onder meer urine- en bloedtesten op zowel zee- als hoogteniveau door WADA-geaccrediteerde laboratoria. Henao werd in de Colombiaanse bergen geboren en grootgebracht, waar hij tevens nog iedere winter traint.

De schommelingen in zijn bloedpaspoort bleken na het onafhankelijk onderzoek zijn normale respons op trainingen op hoogte. Na die conclusie mocht Henao in juni 2014 het Sky-tenue weer aantrekken tijdens wedstrijdverband. Het CADF heeft de voorbije week echter contact gezocht met de Colombiaan om extra informatie te voorzien over zijn bloedpaspoort tussen augustus 2011 en juni 2015. Volgens Sky betreffen de vragen van het CADF dezelfde waarden als die uit 2014 en komt het voor de Britse ploeg niet als een verrassing, stelt ze zelf. Omdat Sky in 2014 besloot om Henao aan de kant te houden, kan het naar eigen zeggen niets anders dan nu hetzelfde doen.

Brailsford en Heano verwachten snelle terugkeer
“De fysieke eigenschappen van mensen die uit hooggelegen gebieden komen, vormen een complex gebied”, legt Sky-teammanager Sir David Brailsford uit. “De wetenschap op dat gebied is beperkt en daarom hebben wij de laatste jaren met gedetailleerd wetenschappelijk onderzoek proactief gezocht naar een manier om die eigenschappen beter te begrijpen. Niet alleen voor Sergio, maar voor een schone sport in het algemeen. We herkennen de door CADF gestelde vragen, omdat we die onszelf voorheen ook hebben gesteld. Tot dusver was Sergio’s data niet toegankelijk voor de CADF-experts. Wij hopen en geloven erin dat zij echter dezelfde conclusie trekken als wij twee jaar geleden hebben gedaan, wanneer ze zijn achtergrond en alle bewijzen de komende weken onderzoeken.”

Brailsford blijft ondanks de ontstane situatie achter Henao staan. “We geloven in Sergio. Hij is onlangs helemaal teruggekomen op zijn niveau, nadat hij acht maanden heeft moeten revalideren van een potentiële carrière verwoestende blessure. Maar we respecteren ook het CADF-proces en houden ons in deze situatie aan Sky’s eigen beleid. We blijven Sergio volledig steunen in deze periode, zodat hij zo snel mogelijk weer wedstrijden voor ons kan rijden.” Henao zelf gaat uit van een positieve afloop. “Ik ben meer dan teleurgesteld. Ik heb ontzettend hard gewerkt om in wedstrijdconditie terug te keren, nadat mijn knie vorig jaar in duizend stukken uiteen lag. Maar ik weet wie ik ben, hoe ik ervoor gewerkt heb en welke opofferingen ik gemaakt heb om te staan waar ik vandaag de dag sta. Ik ben kalm en vol vertrouwen dat deze zaak snel is opgelost en ik mijn rentree kan maken.”

Dit artikel delen:

100 Reacties

ChefSpijker 20 april 2016 om 11:05

@Brakkel Cycling Anti-Doping Foundation

haroldvc 20 april 2016 om 11:05

@Brakkel

Cycling Anti-Doping Foundation
http://www.cadf.ch/

ah-ja 20 april 2016 om 11:06

Het komt er dus op neer dat de CADF nu de vraag stelt aan Henao om meer informatie te geven over de resultaten in zijn biologisch paspoort tussen 2011 en 2015… En Sky hem daarom nu op non-actief zet. Wat een timing.

albertooo 20 april 2016 om 11:08

Dat onderzoek van de Sheffield-uni is naar mijn weten nog niet gepubliceerd , dus is het wat mij betreft prima dat men Henao niet zonder slag of stoot zijn schuld kwijtscheldt. Zonde als het allemaal niks blijkt te zijn, maar als je over zo’n lange periode onregelmatigheden vertoont weet je het nooit. Even schoon als Kreuziger, zeg maar.

Sjohrz 20 april 2016 om 11:09

Hoe jammer ook, beter nu op non-actief dan over een x aantal maanden weer een klassement aanpassen.

Team Spaak 20 april 2016 om 11:10

Is heel normaal wanneer jij door je werkgever ‘van iets verdacht wordt’ dat je dan op non-actief wordt gezet.
Wanneer blijkt dat er niks aan de hand is, kan je gewoon weer komen werken…

Voor Henao wel een lullig moment, wanneer blijkt dat het storm in een glas water is. Wanneer er wel iets aan de hand blijkt te zijn, dan is het mooi dat hij niet mee doet.

In elk geval vind ik dat Sky dit prima oplost en het zal ook wel in overleg met Henao zijn neem ik aan. Maar wanneer het weer niks blijkt te zijn, zou ik als Sky toch wel eens een paar kritische vragen gaan stellen aan het CADF! Ploeg en renner zijn dan wel heel erg benadeeld.

Timocycling 20 april 2016 om 11:11

Lynda we weten wel dat je fan bent van Henao, maar het is niet voor niets dat ze nu tot 2x toe een onderzoek naar zijn bloedwaarden doen. Lijkt me nogal naïef om te denken dat er niets aan de hand is. Ook Sky zet niet graag zijn favoriet voor vandaag uit koers.

Zoals je zegt, zou het toch erg zijn als er daadwerkelijk iets aan de hand is, dan staan inderdaad de andere Colombianen die zich daar “verschuilen” in de winter ook ter discussie ineens.

vlek 20 april 2016 om 11:11

De vragen gaan niet over dezelfde waarden als in 2014. Ik neem althans aan dat ze toen nog geen waarden uit 2015 tot hun beschikking hadden. Daarnaast stelt Sir David niet dat ze geen beschikking hadden over zijn data, anders hadden ze tenslotte nooit afwijkingen vast kunnen stellen. Hij merkt op dat ze bij het constateren van die afwijking niet wisten van wie het bloedpaspoort was.

Japsie 20 april 2016 om 11:11

Raar verhaal dit met een absurde timing.

6129ak2 20 april 2016 om 11:16

Als je een crimineel feit pleegt wordt je pas door justitie veroordeeld als het allemaal
bewezen is. Het WADA gaat veroordelen en schorsen voordat e.e.a. helemaal
duidelijk is.
Het wordt tijd dat het WADA de procedures gaat volgen die in het normale recht systeem
gebruikelijk zijn .

alles in 1 tempo 20 april 2016 om 11:17

Is neef Sebastian zijn vaste trainingsmaat of traint hij in hetzelfde gebied als Sergio? Dan zou bij Sebastian toch ook de zelfde schommeling in waarden zijn.

Purito 20 april 2016 om 11:25

Tja, stront aan de knikker.

Henao zal altijd met argusogen worden bekeken, of hij nu wel of niet wordt vrijgesproken. Wel zuur natuurlijk voor hem, nu hij zo goed in vorm is. De Waalse Pijl zag ik hem niet winnen, maar een kans heeft hij nu ook niet gehad natuurlijk.

ettixlidel 20 april 2016 om 11:31

Sky is gewoon een zeepbel die vroeg of laat ontploft

Scotty 20 april 2016 om 11:31

He, wat jammer nao…

Hiddee95 20 april 2016 om 11:38

Gek verhaal, waar kijken de dopingautoriteiten eigenlijk naar in het bloedpaspoort? De schommelingen in het hematocriet gehalte? Als het hematocriet gehalte in december/januari bijv hoger is dan rond deze tijd dan is er opzich niks verdachts aan. Immers wanneer je traint op groote hoogte maakt je lichaam automatisch meer rode bloedcellen waardoor het hematocriet gehalte toeneemt. Wanneer dat in April/mei nog steeds zo is dan is het verdacht en dan moet er gewoon ingegrepen worden. Waarom is daar tussen 2011-2015 nooit iets van naar Buiten gekomen? Wat hebben ze onderzocht en hoe etc…

Spinergy 20 april 2016 om 11:39

Ik weet denk ik ook wat hij in de winter in Colombia doet waar nog nooit een dopingcontroleur binnen een straal van een paar duizend kilometer geweest is.

LyndaLid 20 april 2016 om 11:41

Wel bijzonder dat hij met én verdachte bloedwaarden én een motortje in zijn fiets nog zo weinig gewonnen heeft.

Zouden er sky-haters zijn die dit denken?

Japsie 20 april 2016 om 11:48

Ik heb ook weinig met Sky, maar je kunt deze jongen niet veroordelen nu. Gewoon afwachten.

robotour 20 april 2016 om 11:56

Wat is dit nu weer voor onzin ? Als ik het bericht goed lees hierboven is Henao in 2014 al tien weken door onafhankelijke instanties van onder tot boven, van binnen naar buiten helemaal doorgelicht en getest. De vraag is waarom zijn die waarden niet openbaar voor het CADF en daar niet bekend en bij het WADA dus wel ? Lekker bezig weer!

Sephiroth 20 april 2016 om 11:56

6129ak2, ga het artikel zelf lezen. Hij is nog van niks beschuldigd, ze willen enkel inzicht en een verklaring onder andere naar aanleiding van het voorgaande onderzoek.

WADA haalt het niet uit de koers, CADF doet dat niet, het is SKY hun eigen keuze, vrijwillig dus vanuit de werkgever.

@LL Meestal kan ik me goed vinden in je argumenten, maar in dit topic beginnen je opmerkingen me toch te storen. Je punt is duidelijk, het lijkt me niet noodzakelijk om zo fanatiek/agressief te reageren naar andere mensen. We wachten het onderzoek af, de definitieve uitspraak en hopen dat ze het nu zo doen dat het grondig is en voor eens en voor altijd een duidelijke uitspraak geeft.

SkyField 20 april 2016 om 11:59

Het lijkt mij logisch om zijn waarden te vergelijken met andere Colombianen. Als die van hem enorm afwijken, dan is er vast wat aan de hand.

LyndaLid 20 april 2016 om 12:05

@ rosanero

Er komt in dit artikel ook weer naar boven dat over die effecten van op hoogte wonen en trainen gewoon wetenschappelijk nog vrijwel niets voldoede bewezen is, maar jij weet het beter en verwijt ons non-kennis? Je leest toch zelf wat Brailsford erover zegt?

Romāns Vainšteins 20 april 2016 om 12:08

Haha Linda, meer dan genoeg ploegen die bij jou voor niks door het slijk gaan maar wanneer het uiterst obscure SKY nauwe schoentjes aangemeten krijgt komt de achterlijke term ‘haters’ meteen om de hoek kijken.

Dit staat trouwens helemaal los wat ik van deze casus vind hoor, misschien heeft Henao gewoon ‘springerig’ bloed, kan best, laat m gewoon rijden, stelletje fatsoensrakkers.

PietFriet 20 april 2016 om 12:11

Ik vind het niet onbegrijpelijk dat men nader onderzoek wil verrichten. Wat ik me wel afvraag is of dat niet ergens tussen oktober en december kan plaatsvinden.

LyndaLid 20 april 2016 om 12:15

@ rv

Meer dan genoeg ploegen? Je bedoelt de Kazachstaanse Armada van opperboef Vino? Die vertrouw ik over het algemeen minder dan Sky ja. Maar ik durf voor niks en niemand mijn hand in het vuur te steken. Ik vind het alleen grappig dat gisteren in het topic over de motortjes men vooral meteen naar Sky wees, vrij ongefundeerd uiteraard. Als je dat meeneemt en er vanuit gaat dat Henao ook met zijn bloedwaarden sjoemelt kan die jongen dus eigenlijk gewoon net zo hard fietsen als mevrouw Van Zetten uit Tiel :) Dat bedoelde ik daarmee.

Headlines

Materiaalzone

Populair