Sergio Luis Henao (Sky) opnieuw op non-actief

Sergio Luis Henao (Sky) opnieuw op non-actief

foto: Sirotti

woensdag 20 april 2016 om 10:29

Sky heeft haar renner Sergio Luis Henao opnieuw op non-actief gesteld. Dat gebeurde eerder in 2014 al eens voor drie maanden, na een afwijking in zijn bloedpaspoort. Daarover zijn nieuwe vragen naar boven gekomen, waardoor de Britse formatie zichzelf opnieuw genoodzaakt ziet om de Colombiaan aan de kant te houden. Dat meldt Sky zelf in een persbericht. Henao was een van de topfavorieten voor de Waalse Pijl.

Vragen over periode 2011-2015
De afwijkingen in het bloedpaspoort van Henao werden door Sky zelf vastgesteld. De miljoenenploeg van kopman Chris Froome benadrukt dat de Colombiaan nimmer positief getest heeft op een dopingcontrole. In 2014 riep Sky de hulp in bij de UCI en de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), waarna Henao tien weken lang werd onderworpen aan een serie onafhankelijke onderzoeken. Daaronder vielen onder meer urine- en bloedtesten op zowel zee- als hoogteniveau door WADA-geaccrediteerde laboratoria. Henao werd in de Colombiaanse bergen geboren en grootgebracht, waar hij tevens nog iedere winter traint.

De schommelingen in zijn bloedpaspoort bleken na het onafhankelijk onderzoek zijn normale respons op trainingen op hoogte. Na die conclusie mocht Henao in juni 2014 het Sky-tenue weer aantrekken tijdens wedstrijdverband. Het CADF heeft de voorbije week echter contact gezocht met de Colombiaan om extra informatie te voorzien over zijn bloedpaspoort tussen augustus 2011 en juni 2015. Volgens Sky betreffen de vragen van het CADF dezelfde waarden als die uit 2014 en komt het voor de Britse ploeg niet als een verrassing, stelt ze zelf. Omdat Sky in 2014 besloot om Henao aan de kant te houden, kan het naar eigen zeggen niets anders dan nu hetzelfde doen.

Brailsford en Heano verwachten snelle terugkeer
“De fysieke eigenschappen van mensen die uit hooggelegen gebieden komen, vormen een complex gebied”, legt Sky-teammanager Sir David Brailsford uit. “De wetenschap op dat gebied is beperkt en daarom hebben wij de laatste jaren met gedetailleerd wetenschappelijk onderzoek proactief gezocht naar een manier om die eigenschappen beter te begrijpen. Niet alleen voor Sergio, maar voor een schone sport in het algemeen. We herkennen de door CADF gestelde vragen, omdat we die onszelf voorheen ook hebben gesteld. Tot dusver was Sergio’s data niet toegankelijk voor de CADF-experts. Wij hopen en geloven erin dat zij echter dezelfde conclusie trekken als wij twee jaar geleden hebben gedaan, wanneer ze zijn achtergrond en alle bewijzen de komende weken onderzoeken.”

Brailsford blijft ondanks de ontstane situatie achter Henao staan. “We geloven in Sergio. Hij is onlangs helemaal teruggekomen op zijn niveau, nadat hij acht maanden heeft moeten revalideren van een potentiële carrière verwoestende blessure. Maar we respecteren ook het CADF-proces en houden ons in deze situatie aan Sky’s eigen beleid. We blijven Sergio volledig steunen in deze periode, zodat hij zo snel mogelijk weer wedstrijden voor ons kan rijden.” Henao zelf gaat uit van een positieve afloop. “Ik ben meer dan teleurgesteld. Ik heb ontzettend hard gewerkt om in wedstrijdconditie terug te keren, nadat mijn knie vorig jaar in duizend stukken uiteen lag. Maar ik weet wie ik ben, hoe ik ervoor gewerkt heb en welke opofferingen ik gemaakt heb om te staan waar ik vandaag de dag sta. Ik ben kalm en vol vertrouwen dat deze zaak snel is opgelost en ik mijn rentree kan maken.”

Dit artikel delen:

100 Reacties

Scotty 20 april 2016 om 12:19

Rosanero, had dat in het EPO-tijdperk ook niet iets met geld te maken denk je?

En zou het ook niet zo kunnen zijn dat ze tegenwoordig denken, verdorie, die Colombianen, die kunnen fietsen, als we daar nu nog eens een dopingprogramma op los laten, dán gaan ze pas hard. Bovendien, Colombianen hebben om wat voor reden dan ook een goede naam, die gebruiken namelijk geen doping, dat weet iedereen.

Jij trapt er in elk geval met beide benen in.

Covadonga 20 april 2016 om 12:21

Professioneel handelen van Sky. Als dit over hetzelfde gaat als in 2014 is het toch wel droevig gesteld met het wielrennen qua organisatie etc.

Romāns Vainšteins 20 april 2016 om 12:22

Ach, meneer de Gilbertmanager was redelijk duidelijk over wie het ging, daar kwam dat vooral door. Henao ‘ s rare schommelingen die best door extreme schema’s qua locatie en training veroorzaakt kunnen worden vind ik hierbuiten staan en absoluut geen reden om hem buiten competitie te stellen.

SolitaryShell 20 april 2016 om 12:23
Quote:
LyndaLid – 20 april 2016 om 12:15 – Bewerkt op 20 april 2016 om 12:19
Ik vind het alleen grappig dat gisteren in het topic over de motortjes men vooral meteen naar Sky wees, vrij ongefundeerd uiteraard.

Zo ongefundeerd is dat niet. We kennen allemaal wel dat toch niet onbeduidende ritje van Froome waar hij bergop met een hartslag of twee meer opeens een enorme ongekende versnelling er weet uit te persen. Dat tart alle wetten.

LyndaLid 20 april 2016 om 12:25

Ok, stel dan dat dat zo is, én dat Henao dus inderdaad sjoemelt. Dan is het toch bizar dat die jongen zo weinig wint? Wat doet de rest dan wel niet? Of: hij kan er dus eigenlijk zelf geen reet van.

Bertvd 20 april 2016 om 12:25

Persoonlijk vind ik het meest bizarre hieraan het tijdstip.

Scotty 20 april 2016 om 12:26

Persoonlijk vind ik het wat zwaar wat Sky doet. Misschien wel netjes, maar niet iets te netjes? Hoeveel respect en steun je Henao ook toedicht, dit is gewoon kut met peren.

Eigen onderzoek gedaan: niks gevonden.
Nieuw onderzoek wordt geopend: ga je gang, maar wij laten onze renner wel gewoon doorfietsen tot jullie iets hebben gevonden. Niet alleen omdat wij hem volledig vertrouwen, maar ook omdat ons potentiële overwinningen door de neus wordt geboord.

Bertvd 20 april 2016 om 12:30

@ Scotty: daarom, raar tijdstip…

peter_g 20 april 2016 om 12:32

beetje raar verhaal als je het mij vraagt. In 2014 vraagt sky hulp in van de uci en het cadf. Na onderzoek blijkt dat er niks aan de hand is. Nu 2016 heeft het cadf ineens vragen omdat ze eerder geen gegevens hebben.
-is cadf laks/naief geweest? ze helpen wel met testen van de waardes, maar zien die resultaten niet.
-heeft sky te vroeg conclusies getrokken? De resultaten zo kunnen verklaren/goedpraten dat er niks aan de hand lijkt
-zijn de waardes in 2015 zo anders dan de jaren hiervoor? minder of meer schommeling na afloop van de metingen.

Hoe dan ook is het erg raar dat er nu ineens extra vragen zijn.

F e r o x 20 april 2016 om 12:38

Ofwel is hij schuldig en schors je hem, ofwel niet (of vind je geen bewijzen) en mag hij dan ook blijven fietsen. Dit is heiliger dan de paus willen zijn. Belachelijk.

SolitaryShell 20 april 2016 om 12:38

Woont Sebastián trouwens compleet ergens anders dat er bij hem niets aan de hand is?

Skedel 20 april 2016 om 12:39

Stinkend zaakje wederom..
Ten eerste verbaas ik me wel een beetje hoe makkelijk iedereen het op het op hoogte trainen schuift, waar al vele onderzoeken naar zijn gedaan en geen enkele lange termijn effecten zijn gevonden naast de tijdelijke extra rode bloedcellen.

Vind dit ook wel verdacht omdat de zoon van cookson bij sky werkt, wat op zich al verdacht is.

Bertvd 20 april 2016 om 12:45

Uit de oude doos:

http://hetiskoers.nl/het-geheim-van-de-hoogtestage/

(een must read in deze discussie)

Romāns Vainšteins 20 april 2016 om 12:46

OK, de zoon van Cookson werkt bij SKY, wist ik niet. Dat lijkt me niet heel erg wenselijk natuurlijk.

zotvankoers 20 april 2016 om 12:47

Mijn ploegen krijgen n ferme knauw

nasibal 20 april 2016 om 12:55

Hebben ze weer een nieuwe stagiar aangenomen bij het CADF, met een afstudeeronderzoekje? Jammer dat dit over de rug van Henao moet.

denistel 20 april 2016 om 12:55

waarom nou weer vlak voor een koers.had gister avond ook wel naar buiten gebracht kunnen worden.

vlek 20 april 2016 om 12:55

Ze kunnen beter hun tijd ergens anders aan besteden. Henao wint te weinig om verdacht te zijn. Kom, laten we serieus blijven. Dit moet gewoon goed uitgezocht worden en ruimte om vragen te stellen bij dit bericht moet er ook gewoon zijn. Beetje laf om daar op te haten..

r_nijman 20 april 2016 om 12:59

@ Bertvd
Bedankt voor het verhaal uit de oude doos….. het blijven gewoon boeven, allemaal ;-)

Skedel 20 april 2016 om 13:00

@vlek
Emotional reasoning noem ik dat.

Turtlehead 20 april 2016 om 13:04

Ik moet opeens denken aan slagers die hun eigen vlees keuren en vraag me af waarom iedereen interne en niet gepubliceerde onderzoeken gelooft. Een beetje Erik Dekker Rn het te strakke bandje om de arm…
Dus: heeeel goed dat er onderzoek is. Beter een keer teveel, dan zoals meestal: 100 keer te laat.

nasibal 20 april 2016 om 13:05

@Bertvd

Leuk verhaal, maar volkomen nietszeggend. Hele verhaal is te reduceren tot: "Er is één onderzoek dat concludeert dat hoogtestages niet het effect hebben dat wordt gepretendeerd, dus…". Zet daar één onderzoek tegenover dat het tegendeel beweert, en je staat weer op 0.

@Turtlehead
Onderzoek is meer dan prima en er geldt ook zeker: beter teveel dan te weinig. Teveel onderzoek wegens absurd amateurisme heeft daarbij echter niet mijn voorkeur.

Purito 20 april 2016 om 13:07
Quote:
Ok, stel dan dat dat zo is, én dat Henao dus inderdaad sjoemelt. Dan is het toch bizar dat die jongen zo weinig wint? Wat doet de rest dan wel niet? Of: hij kan er dus eigenlijk zelf geen reet van.

Dat vind ik wel een hele vreemde gedachtekronkel…..

Bertvd 20 april 2016 om 13:09

@ nasibal: dat is niet het enige punt. Er staat ook dat drie wetenschappers, onafhankelijk van elkaar, zeggen dat dopingcontroles/bloedwaardes die afgenomen zijn tijdens een hoogtestage, weinig zeggen.

In het kader van de 'Henao discussie' vind ik dat wel een interessant..

nasibal 20 april 2016 om 13:11

@Bertvd

Touché, en dat is wel relevant in dit geval. Diezelfde relevantie strookt alleen niet met de toonzetting van het artikel an sich. Volgens die toonzetting is Henao namelijk een boef, volgens 'jouw' punt is er niets aan de hand ;)

Of begrijp ik je verkeerd?

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair