Porte wint koninginnenrit in Parijs-Nice, Kwiatkowski leider

donderdag 12 maart 2015 om 15:44
Porte wint koninginnenrit in Parijs-Nice, Kwiatkowski leider

foto: Sirotti

Richie Porte heeft de vierde etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. Op de slotklim naar Croix de Cambouret (een klim van 10 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%) was het Sky dat de klok sloeg. Porte versloeg in de laatste meters zijn ploeggenoot Geraint Thomas. Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) eindigde achter het Sky-duo als derde en is de nieuwe gele trui-drager.

De Gendt in kopgroep
De vlucht van de dag bestond uit drie man: Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Chris Anker Sörensen (Tinkoff-Saxo) en Antione Duchesne (Europcar). Orica-GreenEdge, de ploeg van leider Michael Matthews, onderhield het tempo in het peloton. De voorsprong van de kopgroep liep op tot boven de 7 minuten. Terwijl De Gendt goede zaken deed voor de bollentrui door op alle beklimmingen de bergpunten te pakken, moest Duchesne voorin de rol lossen. Op 40 kilometer van de finish werd de Canadees van Europcar opgepeuzeld door het jagende peloton, waarin Gilbert bij elke bergprijs ook punten verzamelde in een poging zijn bollentrui te behouden.

Op 46 kilometer van de meet nam AG2R La Mondiale het heft in handen in een poging de koers hard te maken. Het peloton brak al snel in stukken, maar de orde werd amper 10 kilometer later weer hersteld toen de twee groepen weer samensmolten. Bradley Wiggins en Rui Costa zaten even in het tweede peloton. Ook Tim Wellens en Rafal Majka belandden in die groep na een lekke band. Majka moest even later weer van de fiets en sloot pas op 25 kilometer van de meet weer aan.

Vooraan hielden De Gendt en Sörensen nog knap stand tot vlak voor de slotklim, ze werden op amper dertien kilometer van de finish gegrepen.

Slotklim
Etixx-Quick-Step reed het laatste gat naar de twee koplopers dicht en zette kopman Michal Kwiatkowski perfect af voor het slotstuk van deze etappe. Dit was zonder Warren Barguil (Giant-Alpecin) en Egor Silin (Katusha). Zij vielen aan de voet van de beklimming over elkaar heen en speelde derhalve geen rol meer.

Paolo Tiralongo (Astana) opende met nog acht kilometer te gaan het bal met een demarrage, terwijl achterin Majka nu echt moest lossen. Dit keer geen materiaalpech, de Pool kon het tempo simpelweg niet volgen. Tiralongo werd al snel gegrepen en de Sky-trein liet zich direct van voren zien. Dat was het moment waarop Matthews de groep der favorieten moest laten gaan en waarop duidelijk werd dat we vandaag een nieuwe leider gingen krijgen.

Op drie kilometer onder de top moesten Andrew Talansky en Wilco Kelderman ook lossen. Geraint Thomas (Sky) ging ervandoor en kreeg Jakob Fuglsang (Astana) met zich mee. Spilak sloot bij het duo aan. Even later sprong ook Tejay van Garderen weg. Richie Porte, Romain Bardet en Fabio Aru gingen ook mee. Kwiatkowski kwam iets later aansluiten en probeerde meerdere malen het gat naar de drie koplopers te dichten. Porte slaagde hier uiteindelijk wel in en nam Kwiatkowski in zijn wiel mee.

De Australiër ging vlak onder de vod van de laatste kilometer alleen door en kreeg enkel ploegmaat Thomas mee. In de sprint bleek Porte duidelijk te sterk voor zijn Britse ploeggenoot, die evenals Porte juichend over de eindstreep reed.

Richie Porte (Sky)

flag-fr Parijs-Nice 2015 (WT)
Uitslag 4e etappe: Varennes-sur-Allier -Croix de Chaubouret (204 km)
1. flag-au Richie Porte (Sky) 5u38m38s
2. flag-gb Geraint Thomas (Sky) z.t.
3. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) op 8s
4. flag-dk Jacob Fuglsang (Astana) z.t.
5. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 17s
6. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 24s
7. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) z.t.
8. flag-it Fabio Aru (Astana) z.t.
9. flag-es Rafael Valls (Lampre-Merida) z.t.
10. flag-si Simon Spilak (Katusha) z.t.

Eerste vijf Nederlanders buiten de top 10
15. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m04s
26. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m24s
28. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 1m36s
42. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 3m03s
58. flag-nl Lars Boom (Astana) op 8m35s

Volledige rituitslag

Algemeen klassement na 4e etappe:
1. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) 19u44m11s
2. flag-au Richie Porte (Sky) op 1s
3. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 3s
4. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 27s
5. flag-dk Jacob Fuglsang (Astana) op 32s
6. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 38s
7. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 41s
8. flag-es Gorka Izaguirre Insausti (Movistar) op 44s
9. flag-pt Tiago Machado (Katusha) op 50s
10. flag-es Rafal Valls (Lampre-Merida) op 51s

15. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1.13
23. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1.36

Volledig klassement

Dit artikel delen:

151 Reacties

albertooo 12 maart 2015 om 18:19

@schipperaar
Als ik een ‘klimmer’ van 75kg de bergen op zie vliegen met de besten heb ik er wel bedenkingen bij. Die moeten al gauw 450 watt kunnen trappen om met de toppers mee te kunnen, wat bijna onmogelijk is zonder hulp. Gespierde jongens als Armstrong en Indurain wonnen hun Tours niet alleen op souplesse. Naarmate je zwaarder en gespierder wordt is het moeilijker om een hoog vermogen te kunnen leveren over 40 minuten of langer. Renners die vandaag vooraan reden zitten allemaal onder de 70 kg. Op LLS en Dumoulin na.

0
schipperaar 12 maart 2015 om 18:20

@debarreman
Vroeg me altijd effect van hoogtestage af, daar op zee niveau bloedlichaampjes weer worden afgebroken, kwam na drie weken terug uit de Alpen, bij Vaals, drie landenpunt, amper vooruit, 10 dagen later was de turbo weer terug.

0
vlek 12 maart 2015 om 18:21
Quote:
Blijkbaar een niet te vullen gebrek aan kennis in het begeleidingsteam over het tijdseffect van hoogtestages?

Gerard Rientjens is volgens mij iemand die op dat gebied internationaal niet voor heel veel mensen onder zal doen. De kans dat de tegenvallende benen van vandaag een direct gevolg zijn van de hoogtestage van weken terug lijkt me ook niet heel groot. Ik zou in ieder geval logischere verklaringen kunnen bedenken.

0
Cyclingfan_ 12 maart 2015 om 18:23

Ik blijf het toch spijtig vinden dat Kwiatkowksi geen ploeg heeft. Met een goede ploegmaat had hij misschien kunnen volgen.. Moet het altijd de laatste km’s alleen doen. Alleen al daarom zou hij willen veranderen van ploeg en terecht lijkt me.

0
burgyv 12 maart 2015 om 18:26

Misschien wordt het tijd voor een eigen rubriek op deze site Didier? :lol:

Het zal morgen gewoon sprinter worden toch? Genoeg ploegen die ervoor willen rijden lijkt mij, Orica, FDJ, Cofidis, Katusha enz..
(voor een ontsnapping kun je vooral Voeckler vast opschrijven)

0
vlek 12 maart 2015 om 18:26

Kwiatkowski ook bij Sky lijkt me wat teveel van het goede.

0
Purito 12 maart 2015 om 18:29

@Cyclingfan_
Overdrijf toch niet zo.

0
tendam 12 maart 2015 om 18:30

@vlek
Volgens mij is Delahaye bij die ploeg de hoogtestage-'expert'. En ik moet zeggen… de carriere van de man is niet bepaald een aaneenschakeling van successen. Gemene deler is dat zijn sporters vaak kort na de stage zeer goed zijn en daarna niet bijzonder. Dat kun je eigenlijk bij voorbaat al invullen.

0
schipperaar 12 maart 2015 om 18:31

@albertoo
Lang geleden reed ik met me maatje richting d’huez via joux plane, madeleine en glandon met volle bepakking achterop de Gios en wattage nam elke dag toe door enorme weerstand.
Zonder bepakking reden we omhoog in Bourg d’oisans op de 20 en soms de 17 zonder voluit te hoeven gaan. Hinault was trouwens ook geen lichtgewicht, maakte wel 2 min goed in de afdaling als het moest, heerlijk.

0
vlek 12 maart 2015 om 18:38
Quote:
Gemene deler is dat zijn sporters vaak kort na de stage zeer goed zijn en daarna niet bijzonder.

Delahaye heeft ook genoeg kennis op dat gebied inderdaad. De conclusie dat het effect na de eerste week niet bijzonder zou zijn in het gros van de gevallen vind ik een twijfelachtige conclusie. Genoeg voorbeelden ook van renners die in de Giro, de Tour of de Vuelta een hoger niveau lieten zien dan direct na de hoogtestage. Het grootste deel van de Nederlanders die de laatste jaren eindelijk weer eens bij de beste tien in een grote ronde wisten te rijden, deden dit bijvoorbeeld na zo'n Delahaye/Rientjes hoogtestage. Ik zou dat soort prestaties niet 'niet bijzonder' durven te noemen.

De kans dat er in de tussentijd iets gebeurd dat het onmogelijk maakt te profiteren van je voorbereiding is echter wel groter na vier weken, dan na een week. Dat slaat misschien terug op de beoordeling van het nut van die voorbereiding, maar of dat terecht is valt te betwijfelen.

0
Tripodboom 12 maart 2015 om 18:40

Ik denk dat lottoNl dit jaar als pelotonvulling zal functioneren.

0
Romāns Vainšteins 12 maart 2015 om 19:03

Thomas lijkt a la Hagen omgekat en klaar voor het lelijke bergsleurwerk te zijn.

0
pinarello 12 maart 2015 om 19:03

Volgens mij kun je ook wel stellen dat TLJ haar seizoenstart ( op Vanmarcke na ) haar seizoenstart wel een beetje gemist heeft.

0
Hengacity1 12 maart 2015 om 19:06

Het is gewoon een hele hele slechte prestatie. Er werden resultaten verwacht en word niet gepresteerd. de kritiek is meer dan terecht.

0
krypton 12 maart 2015 om 19:08

Kelderman echt een tegenvaller, zeker gezien de ambities (top 5 AK) die hij zelf heeft uitgesproken voor aanvang van deze ronde.

0
Romāns Vainšteins 12 maart 2015 om 19:10

Kwiat toch wel de grootste alleskunner van het peloton anno 2015, met Gallopin als leuke, hetzij kwalitatief wat mindere, in zijn spoor. Ook Dumoulin behoort wel enigszins tot dit rijtje.

Voor dergelijke jonge veelzijdige renners moet het toch van je rekenen geblazen zijn wat te doen de aankomende jaren. Ik denk dat Kwiat met een tour op maat + liggende chrono(s)(niet dit jaar dus) podium moet kunnen halen, zie Gallopin als een type dat het van kaaptechnieken in ronderitten en anticiperen in klassiekers moet hebben en denk dat Dumoulin de Cacellara/Stybar kant op moet.

Ik zie ze toch eigenlijk geen van allen dagen achtereen over monstercols en door valleien heenzwieren, hetgeen vele malen lastiger is dan een enkele eindklim opvereten.

0
Romāns Vainšteins 12 maart 2015 om 19:12

haha, snap nu pas dat TLJ jumbo is, dacht aanvankelijk dat er ‘lame nick’ van Tjallingii rondzwierf hiero.

0
Giant-GreenEdge 12 maart 2015 om 19:12

@roberto

kritiek om de kritiek? Is dat zoiets als verwijzen naar fans met veel te hoge verwachtingen in een topic waarin niemand extreem hoge verwachtingen uit, maar zowat iedereen gewoon stelt dat dit toch wel een teleurstellende prestatie?

ongeacht de leeftijd of verwachtingen van wie dan ook; het was niet goed!

0
Romāns Vainšteins 12 maart 2015 om 19:13

Kelderman moet gewoon zijn 'jour sans' verwerken en vooral kijken naar de winnaar die 2014 een 'an sans' had. Het kan verkeren, vriezen, dooien, alles maar Kelderman is een echte ronderenner met enorm veel talent waar we nog bijzonder veel plezier aan gaan beleven.

En vndaag was voor hem uiteraard een ontgoocheling, deceptie, catastrofe. Goed zo want daar moet je ook tegen kunnen.

0
Giant-GreenEdge 12 maart 2015 om 19:18

Dumoulin rijdt hier toch wel knap na zijn verstoorde voorbereiding.
Sky gaat over een waanzinnig superteam beschikken voor de kasseiklassiekers met deze geraint die nog veel beter lijkt dan vorig jaar.
wellens bevestigt eigenlijk nu al zijn superseizoen van vorig jaar en samen met gallopin en vanendert heeft lotto, the Original, toch ook een meer dan aardig ploegje voor de heuvelklassiekers.

en kwiat gaat de regenboogtrui dit seizoen alle eer aandoen!

0
Romāns Vainšteins 12 maart 2015 om 19:20

Het kan normaal gesproken niet van 2en 1 zijn wat kasseien en omhoog aangaat. Ik schrijf mede daarom Thomas voorzichtig af/in een pure knechtenrol voor het RvV-PR-tijdperk.

0
achtpuntzes 12 maart 2015 om 19:40

@ RV:
ja, Thomas gaat daar knechten voor Stannard. vertel liever iets nieuws. ;)

0
Roberto 12 maart 2015 om 19:49

@Giant
Ik zeg ook nergens dat het “goed” was. Het was ook helemaal niet goed.
Ik bedoelde je kritiek op mijn reactie..

0
Didier 12 maart 2015 om 19:51

Sprinter?

0
janwillem92 12 maart 2015 om 19:52

Lekker opportunistisch giant greenedge. Wellens eindigd gelijk met dumoulin en 20 sec voor kelderman. Verschil tussen falen en bevestigen is dan wel erg klein.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone