Porte wint koninginnenrit in Parijs-Nice, Kwiatkowski leider

donderdag 12 maart 2015 om 15:44
Porte wint koninginnenrit in Parijs-Nice, Kwiatkowski leider

foto: Sirotti

Richie Porte heeft de vierde etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. Op de slotklim naar Croix de Cambouret (een klim van 10 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%) was het Sky dat de klok sloeg. Porte versloeg in de laatste meters zijn ploeggenoot Geraint Thomas. Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) eindigde achter het Sky-duo als derde en is de nieuwe gele trui-drager.

De Gendt in kopgroep
De vlucht van de dag bestond uit drie man: Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Chris Anker Sörensen (Tinkoff-Saxo) en Antione Duchesne (Europcar). Orica-GreenEdge, de ploeg van leider Michael Matthews, onderhield het tempo in het peloton. De voorsprong van de kopgroep liep op tot boven de 7 minuten. Terwijl De Gendt goede zaken deed voor de bollentrui door op alle beklimmingen de bergpunten te pakken, moest Duchesne voorin de rol lossen. Op 40 kilometer van de finish werd de Canadees van Europcar opgepeuzeld door het jagende peloton, waarin Gilbert bij elke bergprijs ook punten verzamelde in een poging zijn bollentrui te behouden.

Op 46 kilometer van de meet nam AG2R La Mondiale het heft in handen in een poging de koers hard te maken. Het peloton brak al snel in stukken, maar de orde werd amper 10 kilometer later weer hersteld toen de twee groepen weer samensmolten. Bradley Wiggins en Rui Costa zaten even in het tweede peloton. Ook Tim Wellens en Rafal Majka belandden in die groep na een lekke band. Majka moest even later weer van de fiets en sloot pas op 25 kilometer van de meet weer aan.

Vooraan hielden De Gendt en Sörensen nog knap stand tot vlak voor de slotklim, ze werden op amper dertien kilometer van de finish gegrepen.

Slotklim
Etixx-Quick-Step reed het laatste gat naar de twee koplopers dicht en zette kopman Michal Kwiatkowski perfect af voor het slotstuk van deze etappe. Dit was zonder Warren Barguil (Giant-Alpecin) en Egor Silin (Katusha). Zij vielen aan de voet van de beklimming over elkaar heen en speelde derhalve geen rol meer.

Paolo Tiralongo (Astana) opende met nog acht kilometer te gaan het bal met een demarrage, terwijl achterin Majka nu echt moest lossen. Dit keer geen materiaalpech, de Pool kon het tempo simpelweg niet volgen. Tiralongo werd al snel gegrepen en de Sky-trein liet zich direct van voren zien. Dat was het moment waarop Matthews de groep der favorieten moest laten gaan en waarop duidelijk werd dat we vandaag een nieuwe leider gingen krijgen.

Op drie kilometer onder de top moesten Andrew Talansky en Wilco Kelderman ook lossen. Geraint Thomas (Sky) ging ervandoor en kreeg Jakob Fuglsang (Astana) met zich mee. Spilak sloot bij het duo aan. Even later sprong ook Tejay van Garderen weg. Richie Porte, Romain Bardet en Fabio Aru gingen ook mee. Kwiatkowski kwam iets later aansluiten en probeerde meerdere malen het gat naar de drie koplopers te dichten. Porte slaagde hier uiteindelijk wel in en nam Kwiatkowski in zijn wiel mee.

De Australiër ging vlak onder de vod van de laatste kilometer alleen door en kreeg enkel ploegmaat Thomas mee. In de sprint bleek Porte duidelijk te sterk voor zijn Britse ploeggenoot, die evenals Porte juichend over de eindstreep reed.

Richie Porte (Sky)

flag-fr Parijs-Nice 2015 (WT)
Uitslag 4e etappe: Varennes-sur-Allier -Croix de Chaubouret (204 km)
1. flag-au Richie Porte (Sky) 5u38m38s
2. flag-gb Geraint Thomas (Sky) z.t.
3. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) op 8s
4. flag-dk Jacob Fuglsang (Astana) z.t.
5. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 17s
6. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 24s
7. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) z.t.
8. flag-it Fabio Aru (Astana) z.t.
9. flag-es Rafael Valls (Lampre-Merida) z.t.
10. flag-si Simon Spilak (Katusha) z.t.

Eerste vijf Nederlanders buiten de top 10
15. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m04s
26. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m24s
28. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 1m36s
42. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 3m03s
58. flag-nl Lars Boom (Astana) op 8m35s

Volledige rituitslag

Algemeen klassement na 4e etappe:
1. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) 19u44m11s
2. flag-au Richie Porte (Sky) op 1s
3. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 3s
4. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 27s
5. flag-dk Jacob Fuglsang (Astana) op 32s
6. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 38s
7. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 41s
8. flag-es Gorka Izaguirre Insausti (Movistar) op 44s
9. flag-pt Tiago Machado (Katusha) op 50s
10. flag-es Rafal Valls (Lampre-Merida) op 51s

15. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1.13
23. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1.36

Volledig klassement

Dit artikel delen:

151 Reacties

katerkop 12 maart 2015 om 16:58

Begin te begrijpen hoe het voelt als supporter van Dordrecht of NAC. Elke keer hopen en vervolgens tegen een teleurstelling aanlopen. Vervolgens is er altijd nog de hoop op de rest van het seizoen.

0
lnnrt 12 maart 2015 om 16:59

@ Rafal, thanks. En hij wordt nog 17e, niet slecht, kan nog wel een paar plaatsjes stijgen denk ik.

0
CJJelle 12 maart 2015 om 17:00

@leolammers, Ik kan je 800 redenen geven waarom het totaal niet erg is dat wielrennen voetbal niet is. Reden #1 is toch wel dat wielrenners niet bij het minste geringste over de grond gaan liggen rollen. Reden #2 dat de fans van LTJ nu Cascina niet hebben afgebroken. Op # 534 staat dat coaches niet meteen uit het team geflikkerd worden bij een matig voorseizoen.
Als je de andere 797 redenen wil weten hoor ik het wel.

0
nickdt 12 maart 2015 om 17:00

Ik denk dat dat twee keer moeten terugkeren van Majka na lekke band en fietswissel toch wel zijn weerslag gehad heeft zo vroeg in het seizoen.

0
klootje kriekeljon 12 maart 2015 om 17:00

Erg flets idd, Rabello. Maar Keizer bewijst zich wel als mooie aanwinst. Zeldzaam, een Nederlander die zelfs voor een tussensprintje gaat in een ontsnapping.

0
HoofdIsVrij 12 maart 2015 om 17:01

Kelderman tegenvallend.

Dan hoop je op een mooie open strijd in P-N en domineert Sky op deze wijze.

0
dumoman 12 maart 2015 om 17:03

Nou dat was het dan weer; niet meer interessant nu er geen Nederlander meer kans heeft; nu maar hopen dat Wout Poels of Bauke Mollema in TA nog iets kunnen; valt al met al allemaal zwaar tegen tot nu toe

0
vlek 12 maart 2015 om 17:03

Kelderman wel heel erg ver verwijderd van zijn niveau tijdens de Ruta del Sol. Slechte dag om geen benen te hebben; eerste doel van het seizoen kan meteen de prullenbak in.

Sky… zal Porte tijdens het avond eten wel gaan zitten?

0
Wheely 12 maart 2015 om 17:09

Kelderman bestond vandaag ff niet.

0
r525 12 maart 2015 om 17:10

@dumoman
Dus als er geen Nederlander kans maakt is het oninteressant? Man man man wat beperk je jezelf in de prachtige mondiale wielersport zonder landenteams. Zonde!

0
Ideefiks 12 maart 2015 om 17:11

Kelderman heeft er ongetwijfeld zelf ook meer van verwacht.
Maar uitgerekend vandaag slechte benen zal hij ook niet gepland hebben.
Dan maar revancheren in komende dagen.
En op naar de volgende koers.

Dat SKY hier zo dominant zou zijn bederft het feestje voor veel aankomende kopmannen een beetje.
Zelfs renners als Aru, Talansky, Van Garderen en noem maar op komen er niet echt aan te pas.
Om dit SKY te kloppen moeten ze toch wat anders verzinnen dan in het spoor van de SKY-trein gaan zitten totdat de besten daar er tussenuit knijpen….

0
sudlowe 12 maart 2015 om 17:12

Ik denk dat de druk te hoog is bij Kelderman. Dit zal nog wel vaker gebeuren dit seizoen maar ik hoop op betere tijden voor hem natuurlijk.

0
lottobelisol 12 maart 2015 om 17:12

Gallopin als enige niet klimmer in de top 10.

Wellens ook sterk na een lekke band

0
vlek 12 maart 2015 om 17:13
Quote:
Kwiatek moet zich nog haasten voor podium. Viel vandaag toch weer door de mand, zoals voorspeld..

Wat? Waar gaat dit over? Ik kan het op zich wel waarderen dat je na je laatste ban geen moeite doet om jezelf niet direct weg te geven. Dat wil alleen niet zeggen dat de onzin die je in de rondte gooit minder storend is. Je kunt toch ook gewoon voor je favoriete ploeg supporteren zonder over een andere alleen maar bagger te posten?

0
klootje kriekeljon 12 maart 2015 om 17:13

Sudlowe, interessant punt Sudlowe. Sep is ook nog jong maar kan de druk prima aan volgens mij. Maar Hofland en Kelderman moeten er wel heel snel staan na het uiteenvallen van de ploeg. In de breedte komen ze tot nu toe heel erg matig voor de dag. Ik hoop dat ze en we voorzichtig blijven met onze talenten.

0
123poetertjes 12 maart 2015 om 17:15
Quote van Rafał Kišerlovski – 12 maart 2015 om 16:56:
Weet iemand waarom Intxausti niet is gefinisht?

Als ik het goed lees op de teamsite is hij enkele dagen terug ziek geworden en kon hij vandaag niet meer vooruit komen.

0
vlek 12 maart 2015 om 17:16

Alsof dit de eerste koers is waar Kelderman er moet staan..

0
ti-raleigh 12 maart 2015 om 17:16

@ leolamers. Ik ben het wel met je eens. Maar ja, ik had het al wel vaker gezegd (vorig jaar augustus al) en het ‘spijt me’ dat ik het nog een keer moet zeggen. Het is niks en het wordt ook niet wat met dit team, met zulke mensen aan het roer. Met een beetje geluk, halen ze nog 10 overwinningen dit jaar en misschien pakt Vanmarcke nog wel een monument, maar dat resultaat zal een uitzondering zijn.

0
mollemarijden 12 maart 2015 om 17:17

Jammer, maar voor iedereen is dit een eerste testcase en blijkbaar is die op dit moment niet goed.
Hij had zelf gezegd dat die heel hard getraind en ik denk misschien wel eens te hard of misschien pas van hoogte? Jammer dat die niet met de top mee kan maar hij heeft wel een degelijke basis voor de komende wedstrijden.

0
Wim Kruithof 12 maart 2015 om 17:18

klasse van Porte, mooi om hem weer vooraan in koers te zien.

0
sudlowe 12 maart 2015 om 17:19

Ze kunnen zich niet meer schuilen achter andere kopmannen. Nu moeten ze presteren voor hun team en voor zichzelf. Ze zijn erg talent vol maar of ze ooit de winnaars worden die we hopen dat ze worden, weet ik niet

0
albertooo 12 maart 2015 om 17:19

Kelderman is ook niet in supervorm, jullie verwachten er wel een hoop van. In de Ruta werd hij bergop ook op ruime achterstand gereden.

On topic: Sky en Kwiatkowski uitzonderlijk sterk. Zeker van de wereldkampioen vind ik het een knap staaltje om nog redelijk dicht bij die twee Angelsaksische turbo's te blijven. Porte schrijf ik zeker op voor het Giropodium, als hij voor de regen nog wat babyvet heeft bewaard en niet ziek wordt moeten Contador, Aru en Uran stevig doortrappen om te winnen. En Thomas dan maar een klassieker dit jaar? Of de Tour?

0
Rafał Kišerlovski 12 maart 2015 om 17:20

@123poetertjes
Bedankt! Hoe doe je dat quoten trouwens? Heb je de regel boven mijn bericht zelf gefabriceerd binnen de BB-code of is er een geheime quoteknop die ik niet zie? :)

Je bent zelfs een fan van Beñat zie ik. Mijn nieuwsgierigheid is echter prono-gerelateerd.

0
tight 12 maart 2015 om 17:21

Jammer Kelderman, Kruiswijk en Bennett vallen nogal tegen. Misschien griepje te pakken en te dichtbij Wynants met zn bronchitis verbleven? Herkansing dan maar in Catalunya.

0
vlek 12 maart 2015 om 17:22
Quote:
Ze kunnen zich niet meer schuilen achter andere kopmannen.

Dat kon vorig jaar toch ook zo goed als nooit? Alleen in de Vuelta was Kelderman niet de enige kopman.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone