Porte wint koninginnenrit in Parijs-Nice, Kwiatkowski leider

donderdag 12 maart 2015 om 15:44
Porte wint koninginnenrit in Parijs-Nice, Kwiatkowski leider

foto: Sirotti

Richie Porte heeft de vierde etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. Op de slotklim naar Croix de Cambouret (een klim van 10 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%) was het Sky dat de klok sloeg. Porte versloeg in de laatste meters zijn ploeggenoot Geraint Thomas. Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) eindigde achter het Sky-duo als derde en is de nieuwe gele trui-drager.

De Gendt in kopgroep
De vlucht van de dag bestond uit drie man: Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Chris Anker Sörensen (Tinkoff-Saxo) en Antione Duchesne (Europcar). Orica-GreenEdge, de ploeg van leider Michael Matthews, onderhield het tempo in het peloton. De voorsprong van de kopgroep liep op tot boven de 7 minuten. Terwijl De Gendt goede zaken deed voor de bollentrui door op alle beklimmingen de bergpunten te pakken, moest Duchesne voorin de rol lossen. Op 40 kilometer van de finish werd de Canadees van Europcar opgepeuzeld door het jagende peloton, waarin Gilbert bij elke bergprijs ook punten verzamelde in een poging zijn bollentrui te behouden.

Op 46 kilometer van de meet nam AG2R La Mondiale het heft in handen in een poging de koers hard te maken. Het peloton brak al snel in stukken, maar de orde werd amper 10 kilometer later weer hersteld toen de twee groepen weer samensmolten. Bradley Wiggins en Rui Costa zaten even in het tweede peloton. Ook Tim Wellens en Rafal Majka belandden in die groep na een lekke band. Majka moest even later weer van de fiets en sloot pas op 25 kilometer van de meet weer aan.

Vooraan hielden De Gendt en Sörensen nog knap stand tot vlak voor de slotklim, ze werden op amper dertien kilometer van de finish gegrepen.

Slotklim
Etixx-Quick-Step reed het laatste gat naar de twee koplopers dicht en zette kopman Michal Kwiatkowski perfect af voor het slotstuk van deze etappe. Dit was zonder Warren Barguil (Giant-Alpecin) en Egor Silin (Katusha). Zij vielen aan de voet van de beklimming over elkaar heen en speelde derhalve geen rol meer.

Paolo Tiralongo (Astana) opende met nog acht kilometer te gaan het bal met een demarrage, terwijl achterin Majka nu echt moest lossen. Dit keer geen materiaalpech, de Pool kon het tempo simpelweg niet volgen. Tiralongo werd al snel gegrepen en de Sky-trein liet zich direct van voren zien. Dat was het moment waarop Matthews de groep der favorieten moest laten gaan en waarop duidelijk werd dat we vandaag een nieuwe leider gingen krijgen.

Op drie kilometer onder de top moesten Andrew Talansky en Wilco Kelderman ook lossen. Geraint Thomas (Sky) ging ervandoor en kreeg Jakob Fuglsang (Astana) met zich mee. Spilak sloot bij het duo aan. Even later sprong ook Tejay van Garderen weg. Richie Porte, Romain Bardet en Fabio Aru gingen ook mee. Kwiatkowski kwam iets later aansluiten en probeerde meerdere malen het gat naar de drie koplopers te dichten. Porte slaagde hier uiteindelijk wel in en nam Kwiatkowski in zijn wiel mee.

De Australiër ging vlak onder de vod van de laatste kilometer alleen door en kreeg enkel ploegmaat Thomas mee. In de sprint bleek Porte duidelijk te sterk voor zijn Britse ploeggenoot, die evenals Porte juichend over de eindstreep reed.

Richie Porte (Sky)

flag-fr Parijs-Nice 2015 (WT)
Uitslag 4e etappe: Varennes-sur-Allier -Croix de Chaubouret (204 km)
1. flag-au Richie Porte (Sky) 5u38m38s
2. flag-gb Geraint Thomas (Sky) z.t.
3. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) op 8s
4. flag-dk Jacob Fuglsang (Astana) z.t.
5. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 17s
6. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 24s
7. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) z.t.
8. flag-it Fabio Aru (Astana) z.t.
9. flag-es Rafael Valls (Lampre-Merida) z.t.
10. flag-si Simon Spilak (Katusha) z.t.

Eerste vijf Nederlanders buiten de top 10
15. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m04s
26. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m24s
28. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 1m36s
42. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 3m03s
58. flag-nl Lars Boom (Astana) op 8m35s

Volledige rituitslag

Algemeen klassement na 4e etappe:
1. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) 19u44m11s
2. flag-au Richie Porte (Sky) op 1s
3. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 3s
4. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 27s
5. flag-dk Jacob Fuglsang (Astana) op 32s
6. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 38s
7. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 41s
8. flag-es Gorka Izaguirre Insausti (Movistar) op 44s
9. flag-pt Tiago Machado (Katusha) op 50s
10. flag-es Rafal Valls (Lampre-Merida) op 51s

15. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1.13
23. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1.36

Volledig klassement

Dit artikel delen:

151 Reacties

wakkie 12 maart 2015 om 21:49

@schipperaar ***
edit redactie: let op je taalgebruik. meer respect voor andere leden svp
Meer spiermassa is meer bloeddoorstroming is dus minder kans op verzuring…. Je haalt dingen bij elkaar die niks met elkaar te maken hebben.
WHO en haar 3 suikerklontjes…gels worden meteen verbruikt door het lichaam, daarvoor dienen ze ook. Dus geen vergif. Suiker die wij met hopen via zelfs charcuterie! vreten, wordt traag afgebroken en omgezet in allerlei dingen en maakt ons verslaafd = vergif.

0
schipperaar 12 maart 2015 om 21:53

@wakkie
Gel is pure suiker, dus ook vergif ja en veel spiermassa in het bovenlichaam bevordert de bloeddoorstroming en zuurstof naar de benen, vraag maar aan onze inspanningsfysioloog als ie nog standby is.

0
Didier 12 maart 2015 om 22:01

Die etappe is toch geen profiel voor een massasprint?

0
Romāns Vainšteins 12 maart 2015 om 23:12

Dan vul je toch geen sprinter maar zo’n goeie fraaie rittenkaper. Het beste eentje die je concurrenten niet aan zien komen maar toch wint, da’s net zoiets als demarreren in plaats van angstvallig in het wiel blijven klampen.

0
PaulSchoonakker 12 maart 2015 om 23:35

Didier hoe lang moet je nog voor die poultjes op je werk invullen? Kan me ik vast op de komende ergernissen instellen. Je bent volgens mij geen wielerliefhebber, enkel geinteresseerd in het geld/eer van die poultjes, dat is jammer.

0
Koel 12 maart 2015 om 23:44

Dumoulin goed gezien de omstandigheden, Kelderman matig, Kruijswijk zeer tegenvallend.

0
Wheely 13 maart 2015 om 00:11

Als je naar de top 20 kijkt was dit eigenlijk een bergrit die ook de heuvelrenners prima konden hebben. Gallopin, Kwiatkowski, Wellens, Dumoulin, LLS en Thomas zouden bij het echte hardcore werk wel anders pieprn denk ik.

0
Ivanoviclover 13 maart 2015 om 03:48

Dus de allereerste reactie op deze rit is van iemand die zegt dat Kwiatkowski door de mand gevallen is..jongens, jongens, jongens. Hier maak je wat mee, hoor.

0
Ron Janssen 13 maart 2015 om 06:56

DIDIER kijk maar op zweeler.com wat de kenners elke dag voorspellen in de wielerspellen van zweeler dan weet je net zo veel en hoef je hier niet onzinnig te lopen vragen en mensen te ergeren.

0
albertooo 13 maart 2015 om 07:32

@schipperaar
Voor wat hoort wat; als je een zwaar bovenlichaam hebt betekent dat ook dat je meer watts moet leveren voor dezelfde snelheid. Voorlopig ben ik niet overtuigd van jouw bevindingen, de tijd dat renners ruim boven de 70 kg in het hooggebergte mee konden is voorbij.

0
Romāns Vainšteins 13 maart 2015 om 08:02

Bij schipperaar leiden de paden van wijsheid, of de wetenschap het nou wil of niet, altijd naar het feit dat Dumoulin de tour gaat winnen.

0
albertooo 13 maart 2015 om 08:40

@Romans
Na wat zoeken:

Quote:
Tom weegt maar 69kg en is zeker geschikt voor het hooggebergte. Woog zelf ooit 70 en na 3 weken Alpen met bepakking 73, alle nog aanwezige vet omgezet in spieren, dus meer gewicht is niet altijd nadelig.
Zijn forse bovenlichaam zorgt voor voldoende bloed(zuurstof) aanvoer naar de benen waardoor hij niet snel verzuurt. Hoe langer het duurt hoe beter hij op stoom komt.
Bij Sky zou hij nog veel sneller doorbreken, misschien eens praten met Bradley, al was het alleen maar over trainingstechnieken.
Vanaf de proloog in de gele trui, he can make it.
0
FC Wheelie 13 maart 2015 om 08:46

Mooie etappe gister. Dumoulin staat er goed voor en gaan we ook in de Ardennen zien! Kwiato is in bloedvorm en het Sky-blok indrukwekkend. Ook is het rijden van Ruben Fernandez opvallend. Hij valt na een stomme actie maar anders finisht hij hier top5.

0
Tokstar 13 maart 2015 om 08:51

@schipperaar
Lol… Er is wel een mega verschil tussen de gewone maaltijden tussen wedstrijden door, en wat je in de finale van een koers vreet he. Hoe denk jij nog diep te kunnen gaan als je suikervoorraadje op is? Daarvoor dienen gelletjes net, dat soort suikers worden meteen opgenomen en dus ook meteen verbruikt (en gaat er dus al helemaal niet voor zorgen dat je wat bij gaat komen…).

0
Har77 13 maart 2015 om 09:18

schipperaar – 12 maart 2015 om 20:58
@vlek en albertoo
Als je vet om zet in spier

Als jij gelooft dat dit zo werkt dan heb je erg weinig begrepen van metabolisme, anabole werking en trainingsmethodieken.

0
achtpuntzes 13 maart 2015 om 09:20

meer gewicht in de bergen is altijd nadelig. al die extra kilo’s moeten mee naar boven worden genomen. dan kan je wel zeggen: ja, ik heb wat meer spiermassa ontwikkeld, maar dat beetje meer kracht zorgt er echt niet voor dat je harder de berg op rijdt dan hen die 10 of zelfs 15 kilo lichter wegen.

0
Alexander 13 maart 2015 om 10:00

Oef dit is toch echt wel een heel slecht begin van Lotto Jumbo. Kelderman al niet best, maar wat Kruiswijk laat zien is echt dramatisch. Waar is die jongen gebleven die zo goed was in de Giro. Dit werk moet hij toch echt wel aankunnen, of heeft hij laten lopen?

0
Romāns Vainšteins 13 maart 2015 om 10:10

Kruijswijk is een enorme sukkelaar in de zin van gezondheid, kwaaltjes en en niet-meewerkend lichaam die daarin constant geconfronteerd wordt met bottlenecks, en dat is doodzonde want qua postuur en aanleg is het een echte man voor col-na-col.

0
vlek 13 maart 2015 om 10:16

Kruijswijk is inderdaad vooral een renner voor beklimming na beklimming. Bij voorkeur ook nog na een aantal weken en verder in het seizoen. Buiten het gesukkel met zijn lichaam om, zouden we hem ook gewoon kunnen accepteren als de renner die hij is. Met zijn beperkingen. Iemand die het dus in zich heeft om toptien te rijden in de Giro of bij de eerste vijftien in de Tour, maar niet iemand die er vroeg in het seizoen staat in explosievere koersen van een weekje. Ook niet als hij wel helemaal fit aan de start staat.

0
albertooo 13 maart 2015 om 10:45

@Romans
Dan was de etappe van gister niet echt op Kruijswijks lijf geschreven met een relatief flauwe laatste beklimming. Ik ben het compleet met je eens, hij heeft veel last van ongemakken en de rondes waar hij het van moet hebben zijn schaars.(liefst meerdere etappes met meerdere bergen met uitdagende stijgingspercentages) Catalonië, Zwitserland en de Giro zouden hem goed moeten liggen, maar dan heb je het wel gehad.

0
Romāns Vainšteins 13 maart 2015 om 10:46

Eigenlijk kun je als ploeg met een fitte Kruijswijk maar 2 kanten op > Als steun bergop voor een kopman in bergetappes en als aanvaller in moeilijk midden- tot hooggebergte. Je moet er eigenlijk een soort van DeMarchi van maken (die heb ik nog helemaal niet gezien trouwens, voor mij de aanvaller van 2014)

0
albertooo 13 maart 2015 om 11:24

Een De Marchi kun je ook alleen maar maken. Wat een machine is dat zeg… Brute kracht voor alle terreinen, ook al is hij dit jaar nog niet op stoom geraakt. Of dat voor Kruissie weggelegd is… Misschien kan hij beter een soort Hansen worden; gewoon alle grote rondes rijden(iig Giro en Tour), goed rusten tussendoor. Dan rijdt hij al de meeste koersen die hem liggen. In deze Parijs-Nice zie ik hem alleen in het éénnalaatste wiel van het peloton zitten, afhakende renners passerend.

0
Romāns Vainšteins 13 maart 2015 om 12:22

Ik bedoel met name de te stellen focus. Een renner die achterin rondes nog op eigen titel de aanval in kan / mag. Mede gezien zijn relatieve taaiheid denk ik dat op dat terrein met Kruijswijk de meeste meerwaarde valt te behalen. Als er een ploeggenoot erg goed in het AK staat ook best, staat hij die bij.

Wat deMarchi aangaat weet ik het wel zeker, die wil een tourrit en/of de bollentrui en dat zie ik hem gaan lukken ook. Gaan we pas later zien dit seizoen.

0
schipperaar 13 maart 2015 om 17:59

@RV
Nooit gezegd dat Dumoulin tour gaat winnen, wel dat ie het in zich heeft, alleen jammer dat sommigen zijn bescheidenheid als arrogantie bestempelen, laten we de tijdrit maar afwachten, okay?

0
schipperaar 13 maart 2015 om 18:08

@tokstar
Gelletjes, sportdrank, 11 versnellingen is allemaal gevolg van commerce, niet de renner telt maar de sponsor. Probeer maar eens een charentais meloen in de klim, vocht en natuurlijke en veel meer langdurige suikers. Een renner moet gewoon zorgen voldoende te hebben gegeten voor de finale begint, op het vlakke en in de afdaling, zonder suiker in de finale haal je nooit meer op, ook een gelletje niet.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone