Rabottini: “Mijn leven is hel op aarde”

Rabottini: “Mijn leven is hel op aarde”

Foto: Sirotti

donderdag 7 januari 2016 om 11:50

In een ontwapenend interview met La Gazzetta dello Sport kijkt Matteo Rabottini terug op de voorbije anderhalf jaar. In september 2014 kreeg hij naar aanleiding van een positieve test op EPO een schorsing tot 6 mei van dit jaar. “Ik heb niemand meer”, vertelt de Italiaan.

Alleen gelaten
“In de hel waarin ik leef, heeft iedereen me verlaten”, gaat Rabottini verder. “Toen het nieuws naar buiten kwam dat ik positief getest had, nam mijn vader dat heel zwaar op. Sinds dat moment hebben hij en mijn moeder geen woord meer met me gewisseld. Zelfs mijn partner verliet me en zij nam mijn zoon Diego mee. Er is niemand meer.”

Het is voor de voormalige kopman van Neri Sottoli-Yellow Fluo een wijze, maar keiharde les geweest. “Men zegt dat tijd alles repareert, maar dat doet het niet. Het is gewoon een hel, dat is het. Stappen verwijderd van de hemel, waar alles schitterend is. Daarom zeg ik tegen jonge mensen: ik weet wat de hel is. Maak niet dezelfde fout, want als je het weet wil je niet terugkeren in die hel. Dat verzeker ik je. Geloof me, als je alles verliest krijg je het echt niet terug.”

‘Ik wilde naar de top’

Rabottini wint in de Giro 2012 op Piani dei Resinelli - Foto Sirotti

Rabottini wint in de Giro 2012 op Piani dei Resinelli – Foto Sirotti

Rabottini’s grootste triomf dateert van 2012, toen hij een etappe won op Piani dei Resinelli in de Giro d’Italia en daar ook het bergklassement naar zich toe trok. Twee jaar later werd hij als kopman van Neri Sottili-Yellow Fluo zeventiende in de Giro en derde op het Italiaans kampioenschap, na Vincenzo Nibali en Davide Formolo. “Maar ik wilde terug naar het winnen zoals in 2012”, zegt de Italiaan. “Alles voor de positieve test deed ik op basis van mijn natuurlijke talent. Niemand dwingt een renner om doping te nemen, een coureur kijkt altijd voor iets meer.”

“En dus komt er een dag dat iemand je benadert en zegt: ‘Er is dit nieuwe soort EPO, dat wonderen verricht’.  Maar in plaats van deze wonder-EPO, verwoestte het alles”, gaat hij verder. “Ik heb niemand om advies gevraagd. Er was het verlangen om iets tegen de regels te doen. Dat is iets wat je aan niemand kunt uitleggen, zelfs niet aan je familie. Sterker nog: ik heb de bewuste inname van doping gedaan toen mijn ouders op vakantie waren in het begin van augustus 2014, toen ik alleen thuis was.”

Dopingcontroleurs vier dagen na eerste aanraking op de stoep
De inmiddels 28-jarige Italiaan is openhartig over zijn dopinggebruik, dat hij naar eigen zeggen kreeg van een oud-wielrenner. Diens naam heeft hij genoemd bij CONI, waardoor hij strafvermindering kreeg. “We hebben elkaar ontmoet op straat. Ik kocht een flacon EPO met vijfduizend eenheden en een spuit die geseald was. Ik betaalde er €300,- voor. Nadien ben ik naar huis gegaan en heb ik het in de koelkast gezet. Ik nam de eerste keer vijfhonderd eenheden, op 3 augustus 2014. De volgende dag spoot ik opnieuw vijfhonderd eenheden naar binnen, direct via een ader in mijn arm.”

“Het was een nieuwe wereld voor me”, gaat Rabottini verder. “Op dat moment was ik nergens bang voor; ik dacht niet na over de risico’s. Ik zou een prachtige wereld binnen gaan die alles zou oplossen. Het moest een wonder zijn. […] Op 7 augustus lag ik te slapen toen er op mijn deur werd gebonsd voor een anti-doping controle. Om twintig voor acht ’s morgens het bloed, daarna de urine. Ze vertrokken om veertien minuten voor negen. Sinds dat moment deed ik ’s nachts geen ogen dicht. Op 12 september kreeg ik de eerste email en het telefoontje van de UCI. Ik zat met mijn zoontje tekenfilms te kijken, dus had ik de mail nog niet gezien. Het telefoontje kwam om half zes in de middag. Vanaf die dag was mijn leven over en begaf ik me in de hel.”

Rabottini’s schorsing loopt begin mei 2016 af. Hij hoopt daarna ooit terug te keren in het peloton. “Ik weet nu dat ik dat op eigen kracht kan.”

Dit artikel delen:

28 Reacties

Tutu888 7 januari 2016 om 12:08

Kan toch wel respect opbrengen voor Rabottini en de manier waarop hij in de pers over zijn dopinggebruik praat. Laat dit een waarschuwing zijn voor jonge renners die in de verleiding worden gebracht.

0
Laatste man 7 januari 2016 om 12:32

Het is in ieder geval geen romantisch verhaal. Zo zullen er best veel renners zijn, weinig eraan overhouden en na afloop is veel kapot.

0
achtpuntzes 7 januari 2016 om 12:32

hij woont dus nog thuis, maar heeft 4 maanden geen woord gewisseld met zijn ouders? gezellige boel daar dan.
benieuwd wie die oud prof was die hem het spul leverde.

0
JuriaanM 7 januari 2016 om 12:35

Een van de eerste die zo openlijk praat over zijn doping gebruik, maar vooral ook over de reden. Geen slappe smoesjes of lulverhalen, gewoon precies hoe het zit. Daar heb ik toch wel veel respect voor. En die oud renner, Ricco?

0
Romāns Vainšteins 7 januari 2016 om 12:38

Zo zie je maar dat je je directe omgeving iets beter over je beroep inlicht, mooi hypocriet van zijn omgeving en niet echt katholiek, vergeven hoort erbij en al helemaal bij je naasten, t’is geen kinderverkrachter of moordenaar hè. Van zijn verhaal geloof ik lang niet alles, het lijkt mooi bijgevijld en afgestemd, in ’12 was hij beter dan ’14 zónder? Het kan, maar is het waarschijnlijk ?

0
rahimns 7 januari 2016 om 12:42

@8.6 waar haal jij het vandaan dat hij nog thuis woont ??

Verder ga ik hier geen woorden aan vuil maken. Als je in deze tijd nog zo dom bent om Epo te pakken en je blijkbaar op een snelle manier de top wilt halen, dan kan ik geen medelijden hebben met je. Je zal toch geleerd moeten hebben van de generatie voor je.

0
achtpuntzes 7 januari 2016 om 12:45

@ rahimns:
Rabottini zegt dat hij de doping nam toen zijn ouders op vakantie waren en hij alleen thuis was. maar wie weet is hij inmiddels op zichzelf gaan wonen.

0
Stelvio-fan 7 januari 2016 om 12:51

@rahimns: Misschien geen medelijden, maar toch wel wat meer sympathie dan degenen die echt gepakt zijn en blijven ontkennen, want die Italiaantjes zijn daar ook erg goed in

0
mark78 7 januari 2016 om 12:52

En weer een betrapte renner die zijn beste resultaten ‘zonder doping’ heeft behaald.

0
ah-ja 7 januari 2016 om 12:56

Hoe dom kan je zijn…

0
rahimns 7 januari 2016 om 12:57

@8.6 maar hij heeft het ook over een partner en een kind. Dus misschien dat hij die doping nam in het huis van zijn ouders toen die op vakantie waren ;) … het verhaal lijkt toch allemaal wat vreemd weer.

@Stelvio-fan…. heb er nog eens over nagedacht … nee ;)

0
Reynaerde 7 januari 2016 om 13:00

Toch een vreemd verhaal. Dacht hij nou met deze EPO weg te kunnen komen bij controles, of heeft hij het er gewoon op gegokt in de hoop niet gecontroleerd te worden? Als ik zo zijn verhaal lees, lijkt het het tweede te zijn, maar dat lijkt me toch van een bijna ongeloofwaardige stupiditeit. Maar als het het eerste betreft, mag ik toch aannemen dat je dat op enige manier wil verifiëren, anders dan een kuchende man in een regenjas op zijn blauwe ogen geloven (oud-renner of niet)?

0
Burn 7 januari 2016 om 13:03

Dus de eerste keer dat hij doping gebruikte werd hij direct positief getest en voor die tijd had hij nooit gebruikt? Als mensen daar al respect voor kunnen opbrengen….

0
SolerEritrean 7 januari 2016 om 13:09

Rabottini, legendarisch hoe hij (naar eigen zeggen zuiver) Rodriguez terugpakte!

0
JuriaanM 7 januari 2016 om 13:19

@SolerEritrean: Inderdaad dat is zo’n rit die je je jaren later nog precies kan herinneren. Na een epische solo worden opgeraapt, vervolgens weigeren te lossen om vervolgens purito totaal te verrassen. Hier nog de beelden voor de liefhebber: https://www.youtube.com/watch?v=cvtNmlTCZP4

0
Scotty 7 januari 2016 om 13:30

Treurig voor zo’n jongen. Bovendien belachelijk dat zijn familie zich tegen hem keert.

0
Polleke 7 januari 2016 om 13:35

Veel Italiaans drama in zijn smoes maar de base-line is nog steeds dat hij de boel bewust belazerd heeft…..

0
mus van de maasstad 7 januari 2016 om 13:41

Ik geloof er geen zak van dat hij maar 4 dagen gebruikt heeft.

0
achtpuntzes 7 januari 2016 om 13:46

het zal geen leuke periode voor Rabottini zijn, maar het is allemaal zo dramatisch dat ik er niet van sta te kijken mocht hij een tikkeltje overdrijven.

0
haroldvc 7 januari 2016 om 14:15

Misschien niet slecht om van de gelegenheid gebruik te maken: in het kader van de responsabiliseringsplicht die toch op de wielerwereld ligt, geef deze man een podium om zijn ervaringen te uiten. Laat hem langsgaan bij neo’s, beloften en junioren. Hij kan hetzelfde effect hebben als een toespraak van een AA-lid, hopelijk.

0
Spinergy 7 januari 2016 om 14:22

Nounou dan moet hij wel een supertalent zijn. Die etappe tegen Purito leek toch ook wel te mooi om waar te zijn.

0
Sebas 7 januari 2016 om 14:57
Quote:
Van zijn verhaal geloof ik lang niet alles, het lijkt mooi bijgevijld en afgestemd, in ’12 was hij beter dan ’14 zónder? Het kan, maar is het waarschijnlijk ?

Exact! Onder het mom van 'de halve waarheid is geen leugen'. Overigens wel een interessant verhaal.

0
Tutu888 7 januari 2016 om 16:24

Aangezien Matteo er zelf zijn familie bij betrekt: zijn vader Luciano is ook prof geweest. En voor wie het zich niet meer kan herinneren: Luciano Rabottini won in 1986 vanuit het niets de Tirreno en werd 6e in M-SR en 9e in Lombardije om daarna weer geheel in de anonimiteit te verdwijnen. Je gaat mij niet vertellen dat de familie Rabottini niet al een langere historie op dopinggebied heeft…

0
assen 7 januari 2016 om 16:28

Misschien heeft ie zich versproken en heeft ie vier dagen niet gebruikt. ;-)

Even zonder gein; ik vind het oprecht verschrikkelijk dat het leven van iemand zo in kan storten door een ‘misdaad’ als deze. Jammer dat er voor hem niet zo iets bestaat als onvoorwaardelijke liefde door zijn naasten.

Al kan er natuurlijk meer spelen – je weet het nooit – je hoort maar 1 kant van het verhaal.

0
KeesD 7 januari 2016 om 19:06

Gevalletje van gegokt en verloren.
Maar verder draait hij er niet omheen. Daarvoor hulde.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone