Rabottini: “Mijn leven is hel op aarde”

Rabottini: “Mijn leven is hel op aarde”

Foto: Sirotti

donderdag 7 januari 2016 om 11:50

In een ontwapenend interview met La Gazzetta dello Sport kijkt Matteo Rabottini terug op de voorbije anderhalf jaar. In september 2014 kreeg hij naar aanleiding van een positieve test op EPO een schorsing tot 6 mei van dit jaar. “Ik heb niemand meer”, vertelt de Italiaan.

Alleen gelaten
“In de hel waarin ik leef, heeft iedereen me verlaten”, gaat Rabottini verder. “Toen het nieuws naar buiten kwam dat ik positief getest had, nam mijn vader dat heel zwaar op. Sinds dat moment hebben hij en mijn moeder geen woord meer met me gewisseld. Zelfs mijn partner verliet me en zij nam mijn zoon Diego mee. Er is niemand meer.”

Het is voor de voormalige kopman van Neri Sottoli-Yellow Fluo een wijze, maar keiharde les geweest. “Men zegt dat tijd alles repareert, maar dat doet het niet. Het is gewoon een hel, dat is het. Stappen verwijderd van de hemel, waar alles schitterend is. Daarom zeg ik tegen jonge mensen: ik weet wat de hel is. Maak niet dezelfde fout, want als je het weet wil je niet terugkeren in die hel. Dat verzeker ik je. Geloof me, als je alles verliest krijg je het echt niet terug.”

‘Ik wilde naar de top’

Rabottini wint in de Giro 2012 op Piani dei Resinelli - Foto Sirotti

Rabottini wint in de Giro 2012 op Piani dei Resinelli – Foto Sirotti

Rabottini’s grootste triomf dateert van 2012, toen hij een etappe won op Piani dei Resinelli in de Giro d’Italia en daar ook het bergklassement naar zich toe trok. Twee jaar later werd hij als kopman van Neri Sottili-Yellow Fluo zeventiende in de Giro en derde op het Italiaans kampioenschap, na Vincenzo Nibali en Davide Formolo. “Maar ik wilde terug naar het winnen zoals in 2012”, zegt de Italiaan. “Alles voor de positieve test deed ik op basis van mijn natuurlijke talent. Niemand dwingt een renner om doping te nemen, een coureur kijkt altijd voor iets meer.”

“En dus komt er een dag dat iemand je benadert en zegt: ‘Er is dit nieuwe soort EPO, dat wonderen verricht’.  Maar in plaats van deze wonder-EPO, verwoestte het alles”, gaat hij verder. “Ik heb niemand om advies gevraagd. Er was het verlangen om iets tegen de regels te doen. Dat is iets wat je aan niemand kunt uitleggen, zelfs niet aan je familie. Sterker nog: ik heb de bewuste inname van doping gedaan toen mijn ouders op vakantie waren in het begin van augustus 2014, toen ik alleen thuis was.”

Dopingcontroleurs vier dagen na eerste aanraking op de stoep
De inmiddels 28-jarige Italiaan is openhartig over zijn dopinggebruik, dat hij naar eigen zeggen kreeg van een oud-wielrenner. Diens naam heeft hij genoemd bij CONI, waardoor hij strafvermindering kreeg. “We hebben elkaar ontmoet op straat. Ik kocht een flacon EPO met vijfduizend eenheden en een spuit die geseald was. Ik betaalde er €300,- voor. Nadien ben ik naar huis gegaan en heb ik het in de koelkast gezet. Ik nam de eerste keer vijfhonderd eenheden, op 3 augustus 2014. De volgende dag spoot ik opnieuw vijfhonderd eenheden naar binnen, direct via een ader in mijn arm.”

“Het was een nieuwe wereld voor me”, gaat Rabottini verder. “Op dat moment was ik nergens bang voor; ik dacht niet na over de risico’s. Ik zou een prachtige wereld binnen gaan die alles zou oplossen. Het moest een wonder zijn. […] Op 7 augustus lag ik te slapen toen er op mijn deur werd gebonsd voor een anti-doping controle. Om twintig voor acht ’s morgens het bloed, daarna de urine. Ze vertrokken om veertien minuten voor negen. Sinds dat moment deed ik ’s nachts geen ogen dicht. Op 12 september kreeg ik de eerste email en het telefoontje van de UCI. Ik zat met mijn zoontje tekenfilms te kijken, dus had ik de mail nog niet gezien. Het telefoontje kwam om half zes in de middag. Vanaf die dag was mijn leven over en begaf ik me in de hel.”

Rabottini’s schorsing loopt begin mei 2016 af. Hij hoopt daarna ooit terug te keren in het peloton. “Ik weet nu dat ik dat op eigen kracht kan.”

Dit artikel delen:

28 Reacties

ah-ja 7 januari 2016 om 19:23

Gegokt ja, aar met Cera in 2014 sta 1 / 0,01. Niet verstandig is een eufemisme..

0
Covadonga 7 januari 2016 om 20:05

Op zich is het een aandoenlijk verhaal. Maar ja, wat is waarheid?

0
Coldeportes 7 januari 2016 om 21:55

Dramaqueen… Ik geloof er niks van. Maar 4x gebruikt en meteen gepakt. En natuurlijk ging het beter zonder dan…. Met epo! Ja, en als mijn oma wieltjes had, was ze een skateboard.

Nee, de gebroeders Grimm hingen betere sprookjes op.

Over dat thuiswonen: veel italiaanse mannen blijven met hun gezinnetje bij di mama wonen, ook na het huwelijk. Vaak hebben ze een huis a la Oostenrijk met 2 aparte verdiepingen. Ze hebben dan de benedenwoning voor zichzelf. Chiapucci woonde ook zo bij la Mama.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone