PWZ Zuidenveld Tour van de kalender: “Kost meer energie dan het ons geeft”

maandag 26 september 2022 om 16:15
PWZ Zuidenveld Tour van de kalender: “Kost meer energie dan het ons geeft”

Luuc Bugter was in 2019 de beste in de PWZ Zuidenveld Tour - foto: Cor Vos

De PWZ Zuidenveld Tour verdwijnt van de wielerkalender. Dat heeft de organisatie van de Nederlandse 1.2-koers laten weten. “Het is geen gemakkelijk besluit geweest”, klinkt het in een persbericht.

”In 1992 is de stichting PWZ gestart met het organiseren van een wielerklassieker. Dit ter promotie van de wielersport en om de renners een mooie wedstrijd te bieden. Het is geen gemakkelijk besluit geweest, maar alles overziend hebben wij als liefhebbers van wielersport de conclusie getrokken dat het organiseren van een wielerwedstrijd in Nederland ons inmiddels meer energie kost dan dat het geeft.”

“De Stichting PWZ blijft de wielersport promoten en faciliteren. Uiteraard blijven wij evenementen en bijeenkomsten organiseren, maar wij hebben besloten om te stoppen met het organiseren van de PWZ Zuidenveldtour. Het komende jaar gunnen wij ons tijd om na te denken hoe wij op een andere wijze dan een UCI 1.2-wedstrijd de wielersport in de regio kunnen promoten en mensen kunnen stimuleren om op de fiets te stappen.”

Mooie erelijst 
De winnaar van de eerste editie van de PWZ Zuidenveld Tour in 1992 was Jeroen Blijlevens. Later zouden ook Bobbie Traksel, Steven de Jongh, Bert-Jan Lindeman en Maurits Lammertink in de lente van hun carrière deze vis binnenhengelen. De PWZ Zuidenveld Tour was destijds nog een amateurkoers. Pas in 2016 zou de Drentse wielerkoers voor het eerst een UCI-licentie aanvragen.

Renners als Elmar Reinders, Rick Ottema, Stef Krul, Luuc Bugter en weer Reinders gingen in de laatste jaren met de zege in de kersverse UCI-koers aan de haal. Coen Vermeltfoort gaat als laatste winnaar de boeken in: de sterke sprinter versloeg eerder dit jaar Tomáš Kopecký en Marcus Hansen in de sprint.

Amateur- en jeugdwedstrijden verdwijnen
In het Nederlandse wielercircuit zijn de laatste jaren tal van (jeugd)wedstrijden weggevallen. De redenen lopen uiteen: van te weinig sponsorgeld, een gebrek aan vrijwilligers of het niet kunnen inzetten van genoeg politie-begeleiding. Dat laatste is nodig om het vergunning-technisch allemaal in goede banen te laten leiden.

De laatste jaren verdwenen al klassiekers als de Baronie Breda Classic, de Ronde van Noord-Holland en de Slag om Norg. Ook beloftenkoers Olympia’s Tour – de oudste wielerkoers van Nederland – had het de laatste jaren niet gemakkelijk. KNWU-voorzitter Thorwald Veneberg luidde in 2021 al de noodklok. Ook licentiehouders nemen af.

In 2019 maakte WielerFlits al een uitlegvideo over de halvering van de inzet van politiemotards in het wielrennen. 

Lees ook
Vuelta-succes verbloemt het grote probleem van het Nederlandse wielrennen

Dit artikel delen:

5 Reacties

Stims 26 september 2022 om 16:38

Het Nederlandse wielrennen heeft er in de breedte nog nooit zó slecht voor gestaan. Beter gaat het waarschijnlijk ook noout meet worden.

Waar te beginnen?
– Narcistische politici die aan de lopende band voor miljoenen grote rondes willen binnenhalen als prestigeproject maar het vertikken om een fractie van dat geld te investeren in de breedtesport.
– Een decennialang rechts afbraakbeleid van de heren politici waardoor er niet voldoende politie en handhaving meer is om uberhaupt een koers te organiseren. (Behalve een grote ronde, dan kan het opeens wel..)
– Extreme gezondheidscrisis bij de Nederlandse jeugd. Je word tegenwoordig nog net niet gepest als je geen E-bike hebt. En op een sport zitten is in veel kringen inmiddels zelfs gewoon not-done. Te triest voor woorden.

6
Ronellenfitsch 26 september 2022 om 17:06

Volgens mij is politie-afbraak geen rechtste hobby, maar zien politici van allerlei soort politie en handhaving als middel om van alles en nog wat te bereiken, en wordt de politie zwaar overvraagd. Dus ergens heb je wel een punt maar de oorzaak is veel weerbarstiger en complexer. En die fenomenen gaan in een Nederland met steeds meer schaarsten alleen maar toenemen …

0
platteprijs 26 september 2022 om 18:17

Rutte heeft flink bezuinigd op de politie en dat is toch een recht politicus.

0
Spurter 29 september 2022 om 21:23

Rutte is eerder een liberale / progressieve politicus.

0
Dikkepootn 29 september 2022 om 13:39

Erg jammer dat na de poll en ophef rondom de petitie voor wielrennen als breedtesport afgelopen voorjaar hier uiteindelijk niets meer mee is gebeurd. Terwijl deze petitie met bijna 1200 ondertekeningen toch een duidelijk beeld schetst van de huidige situatie in het Nederlandse wielrennen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone