Peter Sagan verslaat Elia Viviani en wint zijn derde Gent-Wevelgem

Peter Sagan verslaat Elia Viviani en wint zijn derde Gent-Wevelgem
zondag 25 maart 2018 om 17:29

Gent-Wevelgem 2018 is een prooi geworden voor Peter Sagan. De wereldkampioen van BORA-hansgrohe was na meer dan 250 kilometer koers de beste in Wevelgem. In de sprint van een selecte favorietengroep bleef hij Elia Viviani (Quick-Step Floors) en Arnaud Démare (Groupama-FDJ) voor. Het is voor Sagan zijn derde overwinning in deze klassieker.

Roompot-Nederlandse Loterij maakt de beginuren
Roompot-Nederlandse Loterij had er zin in. De Nederlandse ploeg sprong met twee man mee in de vroege vlucht. Jan-Willem van Schip en rasaanvaller Brian van Goethem hadden Frederik Frison (Lotto Soudal), José Gonçalves (Katusha-Alpecin), Filippo Ganna (UAE Emirates) en Jimmy Duquennoy (WB Aqua Protect Veranclassic) aan hun zijde. De voorgift van het sextet liep op tot negen minuten.

Teunissen opent het bal
Groupama-FDJ en Lotto Soudal voerden het peloton aan, maar maakten geen aanstalten om voor de heuvelzone het gat toe te rijden. Jasper Stuyven en Alexander Kristoff konden zo op hun gemak terugkeren van een technisch mankement. Na de eerste beklimming van de Kemmelberg luidde Mike Teunissen een periode van aanvallen in. Quick-Step Floors maakte de koers hard, maar het peloton bleef compact.

Plugstreets zorgen voor schifting
Zestig kilometer voor de meet doemden de stoffige plugstreets op. De grindwegen werden aangevallen door BMC, dat een plan had. Het peloton brak in stukken, maar de verschillen waren te overzien. Toch was het pak uitgedund na de plugstreets, wat zorgde voor diverse aanvalspogingen, die werden gecounterd door onder meer Timo Roosen en enkele Quick-Step-renners. Zdenek Stybar, Sacha Modolo en Tony Gallopin kwamen in die periode ten val, maar konden verder ‘zonder erg’.

Favorieten blijven over na de Kemmel
Vier renners kregen daarna wel de ruimte om op de kopgroep te jagen: Jelle Wallays, Julien Vermote, Alex Kirsch en Viacheslav Kuznetsov. Zij haalden veertig kilometer voor de meet de vroege vluchters bij. Een tegenaanval kwam van Guillaume Van Keirsbulck, Marcus Burghardt en ook Philippe Gilbert ontsnapte vlak voor de Kemmelberg. Zij werden op de laatste klim van de dag gegrepen door een favorietengroep, aangevoerd door Sep Vanmarcke. Dat was nog wel een ruime minuut achter de kopgroep, waar Van Schip en Van Goethem nog aanwezig waren.

Meerdere sprinters sluipen mee, ook Van Poppel
In het voorste peloton van ongeveer twintig man zaten snelle mannen als Arnaud Démare, Peter Sagan, Elia Viviani, Michael Matthews, Jens Debusschere, Christophe Laporte en Danny van Poppel. Laatstgenoemde was de enige Nederlander. John Degenkolb, Magnus Cort en Kristoff hadden de slag gemist en zaten kort achter de favorietengroep, maar de samenwerking kwam niet goed op gang. Zij zagen de favorieten steeds verder weg rijden. Dylan Groenewegen kon niet met de besten mee over de Kemmel en verdween volledig uit het zicht.

Favorietengroep op hoge snelheid richting Wevelgem
De laatste vroege vluchters werden op 25 kilometer van de streep gegrepen, waardoor een peloton van 29 renners ontstond. De wind had vrij spel op de lange, brede wegen richting Wevelgem. Enkele vroege vluchters werden het slachtoffer van het hoge tempo dat de favorieten aanhielden, maar ook Van Poppel, die nochtans een goede indruk achterliet, werd uit het wiel gekletst en zag zijn kansen in rook opgaan. Opvallende namen die geen krimp gaven: Van Goethem en Van Schip maakten indruk en draaiden hun rondjes mee op kop.

Van Goethem probeert het op twee kilometer, sprint voor de winst
De achtervolgers waren geslagen, ondanks een wanhoopspoging van Cort en Kristoff. Gilbert bepaalde het tempo, toen Van Goethem een verrassingsaanval plaatste onder de boog van de twee kilometer. Gilbert haalde hem terug, waarna het stilviel. Van Avermaet en Van Aert probeerden daarvan te profiteren, maar zij werden gegrepen. Net na de vod pakte Vanmarcke enkele meters voorsprong, maar hij werd overklast door de sprinters. In de spurt was Sagan vervolgens superieur. Een emotionele Viviani werd tweede, voor Démare. De beste landgenoot in de uitslag was Van Schip op een twaalfde plek.

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

94 Reacties

cubie 25 maart 2018 om 19:06

Slim gereden van Sagan. Dat hoort er ook bij. Matig zo niet slecht afgemaakt door QS. Genoten van de beide Roompot jongens.
A.s woensdag van Goethem op herhaling in dwars door Vlaanderen.

limburgia 25 maart 2018 om 19:11

Podium zonder missen en Bloementuilen , BAH !!!

Laatste man 25 maart 2018 om 19:16

@Pol,
Dat doet Roompot goed. Al is het meestal een kansloze vroege vlucht, vandaag niet. Echter zonder kopman rijden zorgt ook voor een andere situatie als ploeg.

Lotto heeft Kuurne gewonnen en vabdaag zat met van Poppel hun beste man mee, maar die wappert er (volgens mij door een inschattingsfout) af. Roosen heb ik ook zien aanvallen trouwens. Catalonie ging ook wel aardig trouwens..

Lennimator 25 maart 2018 om 19:18

Volledig mee eens! Podium moet met missen, bier/champagne, en bloemen.

Lennimator 25 maart 2018 om 19:20

Kan daar geen raadgevend referendum over gehouden worden? Desnoods in Vlaanderen of Wallonie?

Lalsacien 25 maart 2018 om 19:21

Van Goethem en van Schip hebben hun visitekaartje afgegeven. Samen met Gilbert reden zij volgens mij het meest op kop. Kristoff en Cort Nielsen kwam amper dichterbij. Er werd hard gereden en daardoor waren er ook maar weinig ontsnappingspogingen in de laatste 10 kilometer.
Van Aert kan de afstand aan. Laporte, daar lijkt de rek er nog niet uit.

vanSpringel 25 maart 2018 om 19:21

Viviani huilde omdat ie zoooooo blij was met zijn 2de plaats.

joppiejoo 25 maart 2018 om 19:26

Wat is er met Dylan van Baarle aan de hand?

vanSpringel 25 maart 2018 om 19:32

@joppiejoo
Van Baarle ligt aan de ketting bij Sky.

Nibs 25 maart 2018 om 19:33

Sagan op economie wint hier wel heel gemakkelijk. Mss iets om lessen uit te trekken voor de concurrentie. Mooi vd roompotters ook.

bakfiets 25 maart 2018 om 20:17

Sterk gereden van roompot vandaag zeg! Sagan toch veels te sterk in de sprint

Max1 25 maart 2018 om 20:36

Plugstreets zijn een grote meerwaarde voor de koers en moeten er zeker in blijven. Als het weer goed is zorgen deze toch voor een extra schifting. Ook altijd heel mooie beelden daar.

Romāns Vainšteins 25 maart 2018 om 20:42

Met een verhaal er achter ook nog, prima aanwinst

sooike 25 maart 2018 om 20:48

Geen enkele van de vele TLJ-aanhangers op deze site laat iets lezen van een anonieme, initiatiefloze koers van hun favoriete ploeg. Je kunt natuurlijk je schouders blijven ophalen over het rijden van Roompot, maar dit bescheiden ploegkje slaagt er wel in om tot nu toe in alle TELEVISIE-koersen mee van voren te zitten. Petje af, niet alleen voor de twee dapperen van vandaag, maar ook voor de spirit in de hele ploeg, die aanvallen tot bijna verplicting heeft verheven. En TLJ? Gokken op Van Poppel en Groenewegen, van wie je er van zeker één van de twee bij voorbaat al had kunnen voorspellen dat hij nooit de heuvelzone zou meekunnen met de top. “Gegokt en verloren”,,dus opnieuw…Het wordt nu al een bijna lachwekkende slotconclusie…

assen 25 maart 2018 om 21:47

@Sooike e.a.
Ja, en weet je, ik vond vandaag TLJ nog wel meevallen eigenlijk. Jij niet dan? Had jij meer van ze verwacht? Ik vond het erg knap dat Van Poppel er nog bij zat.

Maar die Schip zeg, godallemachtig, met dat logge en zware lijf van m … chapeau. Als ik bij een andere ploeg dan Roompot t voor t zeggen had, dan zou ik Van Goethem en Schip inlijven voor een habbekrats en zich de ballen uit hun broek laten rijden voor een topsprinter als Groenewegen of Laporte.

poeskescherens 25 maart 2018 om 21:51

Peter Sagan net 28 geworden. Ik zie het somber in de komende 5 jaar. Wout van Aert erg goed toch met een relatief zwakke ploeg. Zou hij de absolute top worden als je hem kopman maakt in een WT ploeg?

G99prblms 26 maart 2018 om 06:24

Zo pak je quick-step terug. Mooi man. Volgende keer weer een show. De rest moet maar blij zijn dat Sagan niet altijd zo koerst..

denise 26 maart 2018 om 10:47

Op naar de 4de zou ik zeggen. Ik sprong een gat in de lucht toen hij won. Zou hij nog eens wereldkampioen kunnen worden, ook voor de 4de maal.

Frits des Jeux 26 maart 2018 om 14:08

Knappe 4e plek ook van Laporte! Als ik Cofidis was zou ik hem eens uitspelen in de Vuelta als sprinter. Komt tekort tegen het echte sprintgeweld, maar is het seizoen heel erg sterk gestart. Waar de sprinters de Vuelta al jaren links laten liggeb is er maar zo kans op een hele mooie overwinning voor Laporte. Werd ook al 13e in San Remo en nu hier 4e dan kun je wel wat.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair