Peter Sagan verslaat Elia Viviani en wint zijn derde Gent-Wevelgem

Peter Sagan verslaat Elia Viviani en wint zijn derde Gent-Wevelgem
zondag 25 maart 2018 om 17:29

Gent-Wevelgem 2018 is een prooi geworden voor Peter Sagan. De wereldkampioen van BORA-hansgrohe was na meer dan 250 kilometer koers de beste in Wevelgem. In de sprint van een selecte favorietengroep bleef hij Elia Viviani (Quick-Step Floors) en Arnaud Démare (Groupama-FDJ) voor. Het is voor Sagan zijn derde overwinning in deze klassieker.

Roompot-Nederlandse Loterij maakt de beginuren
Roompot-Nederlandse Loterij had er zin in. De Nederlandse ploeg sprong met twee man mee in de vroege vlucht. Jan-Willem van Schip en rasaanvaller Brian van Goethem hadden Frederik Frison (Lotto Soudal), José Gonçalves (Katusha-Alpecin), Filippo Ganna (UAE Emirates) en Jimmy Duquennoy (WB Aqua Protect Veranclassic) aan hun zijde. De voorgift van het sextet liep op tot negen minuten.

Teunissen opent het bal
Groupama-FDJ en Lotto Soudal voerden het peloton aan, maar maakten geen aanstalten om voor de heuvelzone het gat toe te rijden. Jasper Stuyven en Alexander Kristoff konden zo op hun gemak terugkeren van een technisch mankement. Na de eerste beklimming van de Kemmelberg luidde Mike Teunissen een periode van aanvallen in. Quick-Step Floors maakte de koers hard, maar het peloton bleef compact.

Plugstreets zorgen voor schifting
Zestig kilometer voor de meet doemden de stoffige plugstreets op. De grindwegen werden aangevallen door BMC, dat een plan had. Het peloton brak in stukken, maar de verschillen waren te overzien. Toch was het pak uitgedund na de plugstreets, wat zorgde voor diverse aanvalspogingen, die werden gecounterd door onder meer Timo Roosen en enkele Quick-Step-renners. Zdenek Stybar, Sacha Modolo en Tony Gallopin kwamen in die periode ten val, maar konden verder ‘zonder erg’.

Favorieten blijven over na de Kemmel
Vier renners kregen daarna wel de ruimte om op de kopgroep te jagen: Jelle Wallays, Julien Vermote, Alex Kirsch en Viacheslav Kuznetsov. Zij haalden veertig kilometer voor de meet de vroege vluchters bij. Een tegenaanval kwam van Guillaume Van Keirsbulck, Marcus Burghardt en ook Philippe Gilbert ontsnapte vlak voor de Kemmelberg. Zij werden op de laatste klim van de dag gegrepen door een favorietengroep, aangevoerd door Sep Vanmarcke. Dat was nog wel een ruime minuut achter de kopgroep, waar Van Schip en Van Goethem nog aanwezig waren.

Meerdere sprinters sluipen mee, ook Van Poppel
In het voorste peloton van ongeveer twintig man zaten snelle mannen als Arnaud Démare, Peter Sagan, Elia Viviani, Michael Matthews, Jens Debusschere, Christophe Laporte en Danny van Poppel. Laatstgenoemde was de enige Nederlander. John Degenkolb, Magnus Cort en Kristoff hadden de slag gemist en zaten kort achter de favorietengroep, maar de samenwerking kwam niet goed op gang. Zij zagen de favorieten steeds verder weg rijden. Dylan Groenewegen kon niet met de besten mee over de Kemmel en verdween volledig uit het zicht.

Favorietengroep op hoge snelheid richting Wevelgem
De laatste vroege vluchters werden op 25 kilometer van de streep gegrepen, waardoor een peloton van 29 renners ontstond. De wind had vrij spel op de lange, brede wegen richting Wevelgem. Enkele vroege vluchters werden het slachtoffer van het hoge tempo dat de favorieten aanhielden, maar ook Van Poppel, die nochtans een goede indruk achterliet, werd uit het wiel gekletst en zag zijn kansen in rook opgaan. Opvallende namen die geen krimp gaven: Van Goethem en Van Schip maakten indruk en draaiden hun rondjes mee op kop.

Van Goethem probeert het op twee kilometer, sprint voor de winst
De achtervolgers waren geslagen, ondanks een wanhoopspoging van Cort en Kristoff. Gilbert bepaalde het tempo, toen Van Goethem een verrassingsaanval plaatste onder de boog van de twee kilometer. Gilbert haalde hem terug, waarna het stilviel. Van Avermaet en Van Aert probeerden daarvan te profiteren, maar zij werden gegrepen. Net na de vod pakte Vanmarcke enkele meters voorsprong, maar hij werd overklast door de sprinters. In de spurt was Sagan vervolgens superieur. Een emotionele Viviani werd tweede, voor Démare. De beste landgenoot in de uitslag was Van Schip op een twaalfde plek.

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

94 Reacties

HoofdIsVrij 25 maart 2018 om 18:00

@assen
Op basis hiervan (en met een fitte Taco van der Hoorn) inderdaad jammer dat Roompot geen wildcard heeft voor PR. Maar de afgelopen koersen waren nou geen voorbode van deze prestatie.

Jammer dat Sporza van Schip niet even aan tafel had.

Max1 25 maart 2018 om 18:01

Wout Van Aert rijdt weer mee met de absolute wereldtop in een koers van 250 km. Hij weet zich ook te plaatsen als de beste op de bergjes. Hij heeft op geen enkele koers tot nu ontgoocheld. Alleen jammer dat hij buiten de strade nog geen geluk heeft gehad met de finales en het wedstrijdverloop, maar als hij zo voort doet moet het geluk wel eens aan zijn kant staan. Want hij is eigenlijk altijd mee in de kopgroep.

Romāns Vainšteins 25 maart 2018 om 18:04

Ik hoor het al, Schippie wordt Schippie's nieuwste verenhouder.

Prachtige koers van hem en het heeft er alle schijn van dat ie volgend jaar al ergens in een WT-team zit.

jkjustin 25 maart 2018 om 18:06

@Max1
Dat geluk komt idd vanzelf wel een keer. Het zou wss al een hoop schelen wanneer hij in een ploeg terecht komt die hem tot in de finale kunnen ondersteuen.

schipperaar 25 maart 2018 om 18:09

@rv
Zoek eens een ander forum om zieltjes te winnen en wees blij dat er nog Nlrs zijn die 250km een koers kunnen dragen waar 95% meezuigt.

Romāns Vainšteins 25 maart 2018 om 18:10

De kat uit de boom kijken in schroeiende finales op rechte stukken zonder wind of met wind in het voordeel kan bijna niet. Het is volle bak meerijden.

Wat is je punt Schippie ? Wil je het alleenrecht op Schippie hebben of zo ?

Dat wordt een hele grote, hij ademde nauwelijks, lekker aerodynamisch ook, mooie babbel erbij. Mijn kop eraf als ie niet roeit, en op dijken traint op een stadsfiets met tegen-het-corpulente-aan-doch-erg-fraai mokkeltje achterop voor die hardheid, die inhoud, het duurvermogen weet je.

Slurpie Blauw 25 maart 2018 om 18:10

Top van Roompot jongens! Toch andere koek voor Groenewegen dan Kuurne, is duidelijk niet klaar voor de allergrootste klassiekers.

Col du Bramont 25 maart 2018 om 18:12

Achteraf het verwachte podium dat je vooraf op had kunnen schrijven :).

Ploeg vd dag Roompot, held vd dag JW van Schip.

john 25 maart 2018 om 18:13

Hoe kan dit , ik meende dat die van lotto jumbo ging winnen volgens al de kenners hier
De gast die Froome graag ziet fietsen in de tour .dan heb je ergen een steekje los zitten

Edit redactie: Niet doen

Schollekop 25 maart 2018 om 18:15

Slimme en sterke sprint van Sagan. Had het overigens van Marcke wel gegund met zijn uitval in de laatste km.

Samlambeej 25 maart 2018 om 18:17

Ook maar gezwans dat Quickstep de sprint had moeten controleren voor Viviani. Dit is geen vlakke rit van A naar B. Dit is koers!

Lennimator 25 maart 2018 om 18:18

Prachtige koers, zeker met het historische perspectief erbij . Het wordt echt weer een klassieker net als vroeger. Ik zie dit liever dan Milaan San Remo. Voor die koers: Pompeiana moet komen. mooie winnaar Roompot top. Schip na tweede plaats op wk weer top!

Ivanoviclover 25 maart 2018 om 18:21

Hier lees je toch rare dingen. Sagan de sterkste? De slimste misschien ja. Viviani was veruit de snelste in de sprint en mits een betere positionering was het vingers in de neus (!) en weer een Quickstep dagje. Maar de snelste wint niet altijd. BMC weer een straffe koers gereden……..wie zit daar in de wagen? Piva?

Sagan=hulk 25 maart 2018 om 18:23

Geen verrassingen:
– Peter Sagan moet je nooit afschrijven, die heeft z’n hoogtestage perfect ingecalculeerd zodat hij ook nog kan doortrekken tot de Amstel en eventueel zelfs Luik.

– De Kemmel zorgt zoals altijd voor een schifting, maar de grote mannen waren allemaal mee. Volgens mij laat Oss daar een gat vallen, waardoor Kristoff de aansluiting mist. Ik schrijf Kristoff nog niet af voor de Ronde, hij knalde daar toch lekker door met Valgren en Cort Nielsen.

Verrassingen:
– Wat een ongelooflijke koers rijden die Roompotters hier. Hulde aan Van Schip en aan Van Goethem. Deze mannen hebben de eer van de Nederlandse ploegen hoog gehouden.

– Debusschere laat eindelijk terug flarden zien van de renner die hij drie jaar geleden was. Die is terug op niveau en kan een mooi duo vormen met Benoot. Laporte verbaast me ook vandaag, reed heel makkelijk de Kemmel op. Als die zich nog verder ontwikkelt dan kan hij op termijn meespelen in de Ronde en Roubaix. Ook Viviani reed toch sterk op de Kemmel, deze heuvel wordt toch aanzien als de lastigste van de Vlaamse voorjaarskoersen.

Pol 25 maart 2018 om 18:27

Roompot gaat niet op dure trainingskampen en hoogte stages, maar ze rijden wel altijd vol in beeld.Gefeliciteerd Roompot daar kunnen de dure jongens van Lotto Jumbo nog een puntje aan zuigen.

Gebruikersnaam 25 maart 2018 om 18:29

Sprinten is meer dan enkel de hoogste topsnelheid hebben, plaatsing en timing tellen ook mee. Dat Viviani dan ergens in de achtergrond heel snel dichtbij komt, is irrelevant. Dat illustreert vooral dat hij slechts één onderdeeltje onder de knie heeft en Sagan drie.

Andreotti 25 maart 2018 om 18:32

Eindelijk belonen de vele aanvallen eens voor Roompot. Nu 2 man die gaan sprinten voor de overwinning. Dat zat er helaas niet in, maar als Gilbert wel overneemt, had er misschien wel een mooie ereplaats in gezeten. Waarom hij dat niet deed, is mij niet helemaal duidelijk. Maar goed, ik voel zijn benen niet, dus misschien ging het gewoon niet.
En Schip had inderdaad beter misschien iets zuiniger kunnen zijn. Als je zag wat voor een snelheid hij had op de baan….. maar ja, dat is ook niet na 220km. Gewoon gekoerst als mannen, helaad geen prijs maar ze hebben zich wel laten zien. Breakaway Brian is ook gewoon een klasbak.

Groenewegen…. denk dat hij toch iets te veel krachten had vespilt nadat BMC het in het gedeelte met de slechte wegen hard had gemaalt. Toen zat hij goed van voor, maar de laatste Kemmel was er te veel aan.
En Danny ? Tsja. Eerst werkt hij volop mee, vervolgens gaat hij achteraan zitten en komt op het kantje en een gaatje en krijgt het niet meer dicht… hoop idd dat het een goede les is. Hij kwam nogthans sterk de Kemmel over, dus wel jammer dat hij niet kon gaan sprinten voor een ereplaats.

En verder blijkt maar weer dat Sagan niet voor niks al 3 x wereldkampioen is, gewoon een klasbak

schipperaar 25 maart 2018 om 18:33

@rv
Heeft lang geduurd maar beetje bij beetje begin je het te begrijpen, wie had dat gedacht, een baanrenner die 250km op kop kan rijden, gaf het vanmorgen al aan en ja toevallig roeit ie ook, liefst tegen de stroom net als jij.. als het schuim een beetje opgelost is.

mark vv 25 maart 2018 om 18:40

Slim gereden van Sagan. Nu een keer niet al zijn krachten verspeelt om al het werk te doen. Moet hij vaker doen.

Romāns Vainšteins 25 maart 2018 om 18:43

Lullig voor van Poppel dat ie net op 1 van zijn beste dagen op dat linke rechte stuk gepiepeld werd… Moest ie op order achterin blijven plakken ??

Laatste man 25 maart 2018 om 18:54

@pol,
Bedankt voor je zoveelste geweldige reactie. Jammer dat je de ene ploeg misbruikt om te trollen over de andere..

Roompot vandaag heel goed in een dusver vrij matig seizoen, zeker qua resultaten. Het is de mannen gegund.

Pol 25 maart 2018 om 18:58

@Laatste man
Roompot heeft tot nu in alle Vlaamse koersen vol in beeld gereden, en zaten altijd mee.
Heb jij Lotto mee zien zitten ????

Spruch 25 maart 2018 om 19:04

@Pol
Kijk even naar de uitslagen van de twee andere rondes die werden gereden voordat je reageert. Je reactie komt nu wat sneu over.

Sagan vandaag gewoon de beste, anders waren de anderen wel van hem weggereden. Op een bepaald moment reed hij in de achtervolging zo hard dat de anderen even geen zin hadden om over te nemen. Zelfde gebeurde trouwens met Gilbert alleen zat Sagan toen op zijn wiel. Dat lijken met Terpstra, die vandaag duidelijk een dagje vrij nam, wel de favorieten voor de Ronde.

pirazzi 25 maart 2018 om 19:05

PCS geeft als tijd 5:07:32, dat is gemiddeld 48,99 km/u/
Op tv werd een tijd gegeven van 5 uur en 54 minuten, waar zit dat verschil in, de neutralisatie?

Ivanoviclover 25 maart 2018 om 19:06

Dat Viviani enkel het onderdeel pure snelheid heeft en niet goed kan timen of plaatsen is toch wel heel kort door de spreekwoordelijke bocht gezien zijn palmares en success op de piste.

Headlines

Materiaalzone

Populair