Peter Sagan verslaat Elia Viviani en wint zijn derde Gent-Wevelgem

Peter Sagan verslaat Elia Viviani en wint zijn derde Gent-Wevelgem
zondag 25 maart 2018 om 17:29

Gent-Wevelgem 2018 is een prooi geworden voor Peter Sagan. De wereldkampioen van BORA-hansgrohe was na meer dan 250 kilometer koers de beste in Wevelgem. In de sprint van een selecte favorietengroep bleef hij Elia Viviani (Quick-Step Floors) en Arnaud Démare (Groupama-FDJ) voor. Het is voor Sagan zijn derde overwinning in deze klassieker.

Roompot-Nederlandse Loterij maakt de beginuren
Roompot-Nederlandse Loterij had er zin in. De Nederlandse ploeg sprong met twee man mee in de vroege vlucht. Jan-Willem van Schip en rasaanvaller Brian van Goethem hadden Frederik Frison (Lotto Soudal), José Gonçalves (Katusha-Alpecin), Filippo Ganna (UAE Emirates) en Jimmy Duquennoy (WB Aqua Protect Veranclassic) aan hun zijde. De voorgift van het sextet liep op tot negen minuten.

Teunissen opent het bal
Groupama-FDJ en Lotto Soudal voerden het peloton aan, maar maakten geen aanstalten om voor de heuvelzone het gat toe te rijden. Jasper Stuyven en Alexander Kristoff konden zo op hun gemak terugkeren van een technisch mankement. Na de eerste beklimming van de Kemmelberg luidde Mike Teunissen een periode van aanvallen in. Quick-Step Floors maakte de koers hard, maar het peloton bleef compact.

Plugstreets zorgen voor schifting
Zestig kilometer voor de meet doemden de stoffige plugstreets op. De grindwegen werden aangevallen door BMC, dat een plan had. Het peloton brak in stukken, maar de verschillen waren te overzien. Toch was het pak uitgedund na de plugstreets, wat zorgde voor diverse aanvalspogingen, die werden gecounterd door onder meer Timo Roosen en enkele Quick-Step-renners. Zdenek Stybar, Sacha Modolo en Tony Gallopin kwamen in die periode ten val, maar konden verder ‘zonder erg’.

Favorieten blijven over na de Kemmel
Vier renners kregen daarna wel de ruimte om op de kopgroep te jagen: Jelle Wallays, Julien Vermote, Alex Kirsch en Viacheslav Kuznetsov. Zij haalden veertig kilometer voor de meet de vroege vluchters bij. Een tegenaanval kwam van Guillaume Van Keirsbulck, Marcus Burghardt en ook Philippe Gilbert ontsnapte vlak voor de Kemmelberg. Zij werden op de laatste klim van de dag gegrepen door een favorietengroep, aangevoerd door Sep Vanmarcke. Dat was nog wel een ruime minuut achter de kopgroep, waar Van Schip en Van Goethem nog aanwezig waren.

Meerdere sprinters sluipen mee, ook Van Poppel
In het voorste peloton van ongeveer twintig man zaten snelle mannen als Arnaud Démare, Peter Sagan, Elia Viviani, Michael Matthews, Jens Debusschere, Christophe Laporte en Danny van Poppel. Laatstgenoemde was de enige Nederlander. John Degenkolb, Magnus Cort en Kristoff hadden de slag gemist en zaten kort achter de favorietengroep, maar de samenwerking kwam niet goed op gang. Zij zagen de favorieten steeds verder weg rijden. Dylan Groenewegen kon niet met de besten mee over de Kemmel en verdween volledig uit het zicht.

Favorietengroep op hoge snelheid richting Wevelgem
De laatste vroege vluchters werden op 25 kilometer van de streep gegrepen, waardoor een peloton van 29 renners ontstond. De wind had vrij spel op de lange, brede wegen richting Wevelgem. Enkele vroege vluchters werden het slachtoffer van het hoge tempo dat de favorieten aanhielden, maar ook Van Poppel, die nochtans een goede indruk achterliet, werd uit het wiel gekletst en zag zijn kansen in rook opgaan. Opvallende namen die geen krimp gaven: Van Goethem en Van Schip maakten indruk en draaiden hun rondjes mee op kop.

Van Goethem probeert het op twee kilometer, sprint voor de winst
De achtervolgers waren geslagen, ondanks een wanhoopspoging van Cort en Kristoff. Gilbert bepaalde het tempo, toen Van Goethem een verrassingsaanval plaatste onder de boog van de twee kilometer. Gilbert haalde hem terug, waarna het stilviel. Van Avermaet en Van Aert probeerden daarvan te profiteren, maar zij werden gegrepen. Net na de vod pakte Vanmarcke enkele meters voorsprong, maar hij werd overklast door de sprinters. In de spurt was Sagan vervolgens superieur. Een emotionele Viviani werd tweede, voor Démare. De beste landgenoot in de uitslag was Van Schip op een twaalfde plek.

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

94 Reacties

jessevdalen 25 maart 2018 om 17:35

@Wiebipedia kijk even de beelden terug. Viviani zat ingesloten en komt heel snel

zacht 25 maart 2018 om 17:36

Gaan ze bij QS tegenwoordig huilen als ze eens een keer niet winnen?

Prachtige timing van Satan, je eigen krachten en die van de tegenstander goed ingeschat.

Respecteer ook voor de Roompotters trouwens, die lange reed vandaag weer als een doorgesnoven junkie.

TeamNL 25 maart 2018 om 17:36

Van Goethem en Vanmarcke verpesten het feestje voor QuickStep. Daardoor werden de 2 mannen te vroeg opgeofferd. Gilbert leek na het achterhalen van van Goethem ook leeg.

Mooie laatste 50 km gezien.

Matthews… zit in het verkeerde tijdperk. Op het vlakke altijd iemand sneller, heuvels hetzelfde.

Complimenten voor de Roompot mannen.

Kirsipuu 25 maart 2018 om 17:36

Mannen van de wedstrijd Goethem en Van Schip. Er is veel kritiek geweest op Roompot maar dit was een goede wedstrijd van die twee. Vooral voor eerstejaarsprof Van Schip was dit erg sterk.

ditisdavid 25 maart 2018 om 17:36

Matig uitgespeeld door QS, als je ziet waar Viviani vandaan moet komen…

Leuk om Roompot zo te zien, laten zien dat ze echt wel iets te zoeken hebben als ze een wildcard krijgen.

Mathieu Moller 25 maart 2018 om 17:37

Haha rput. Comment van het jaar!

Jammer dat van Goethem het niet haalde. Dat zou wat zijn geweest, zeg.

Arema Pro Cycling Team 25 maart 2018 om 17:39

Roompot klasse gedaan!

Domestique 25 maart 2018 om 17:39

@ montventoux Alles pareren? In een groep van 23 man?

Laatste man 25 maart 2018 om 17:39

Nu in herhaling. Roosen en Kristoff in het wiel bij Demare/Viviani op de top Kemmel. Die hebben echt door 1-2 meter de aansluiting gemist in de afdaling.

schipperaar 25 maart 2018 om 17:40

Sagan reed de ganse dag met zn vingers in zijn neus, logisch dat ie de grootste turbo overhoudt al had een niet ingesloten Schip er ook nog een.
Hulde aan Sporza weer dat ze de smaakmakers niet eerst interviewen.
@lm
Wat een waardeloos excuus weer, als je genoeg inhoud hebt mis je de slag niet dan maak je hem goed.

Jacco van Stierop 25 maart 2018 om 17:44

Aardige editie wel, goede uitgedunde groep voor de eindsprint, prima dat Sagan weer eens thuis geeft. Mooi de ontgoocheling bij Viviani. Respect voor Van Goethem, Van Aert toch ook weer niet onverdienstelijk.

RaketVuist 25 maart 2018 om 17:45

Ik zat eigenlijk te wachten op een ultieme poging van Van Schip. Denk dat die kerel nog niet weet hoe sterk hij is. Had in de laatste 20k wat minder moeten werken.

Laatste man 25 maart 2018 om 17:45

@schippie,
Hoezo waardeloos excuus? Hij laat zich toch foppen door daar achterin te zitten op de kant. Dat hoeft niks met inhoud te maken hebben. Ga je nog reageren op m’n reactie over Catalonie? Daar was je ook op de man met onzin aan het komen.

assen 25 maart 2018 om 17:46

Peter Sagan is een zeikerd, plakt zelf wieltjes dus niet zeiken.

Meest gehoorde woorden op de Belg vanmiddag
1. roompot
2. Van goethem
3. Van Aert

Zeer zwak van Matthews.

schipperaar 25 maart 2018 om 17:47

@lm
Sagan maakt zo’n gaatje in no time dicht, inhoud heet dat, zoals de Roompotters..

assen 25 maart 2018 om 17:49

Ongelooflijk ja, Schip met zijn gewicht hoefde niet te lossen op de klimmetjes. En de inhoud… in PR zou hij, en andere Roompotmannen ook trouwens, goed voor de dag kunnen komen.

ronddraaien 25 maart 2018 om 17:51

Groenewegen ook nog even de klassieke ijskast in.

fringale 25 maart 2018 om 17:51

Alle sympathie voor Viviani, maar toch blij dat niet de sprinter wint die geloodst wordt, maar diegene die anticipeert.

horsm 25 maart 2018 om 17:52

Van Aert bevestigt.

LaurentJalabert 25 maart 2018 om 17:53

Sagans sprint op deze afstand gewoon ongeëvenaard.
Maar ff wat anders. Wie had er nog meer en wtf-momentje bij Van Poppel?

AKG 25 maart 2018 om 17:53

@ patat Lefevre en @ Sephiroth : Twee juiste reacties op de eerdere woorden van Sagan.

jp.vanoosterhout 25 maart 2018 om 17:53

ik lees hier reacties die beweren als van het schip de laatste 20 km wat minder had meegewerkt hij wel een ereplaats had gesprint..man ,die reed al 220 km vooraan,die had niks meer over..hij heeft geweldig gereden,maar veel meer kon echt niet!

Covadonga 25 maart 2018 om 17:53

He, he, eindelijk Sagan. Hij is dus gelukkig toch in vorm!

Viviani weent van de pijn. Valt nog mee dat zijn stuur en pols nog heel zijn.
Klasse ook van Roompot. Verder jammer dat van Poppel blijkbaar is gelost.

jkjustin 25 maart 2018 om 17:57

@laurentjalabert
Ik denk iedereen wel. Wat een afgang…

schipperaar 25 maart 2018 om 17:59

@assen
Bizar toch dat een interview er niet af kan met die kanjers en jammer dat Schip niet int midden zat, leek nog niet aan het eind van zijn Latijn.
@jp
Als je leeg bent rij je niet tot op laatst op kop, hij leek genoeg zeker en niet om de rest naar de finish te loodsen, kwam helaas niet meer uit de hekken.

Headlines

Materiaalzone

Populair