MPCC: “Twaalf sporten met meer dopinggevallen dan wielrennen”

donderdag 17 januari 2019 om 14:33
MPCC: “Twaalf sporten met meer dopinggevallen dan wielrennen”

foto: Cor Vos

De wielersport bevond zich in 2018 in de middenmoot wanneer het gaat om het aantal dopinggevallen. Dat blijkt uit de barometer die de MPCC jaarlijks publiceert. “De cijfers tonen aan dat de geloofwaardigheid van een twaalftal sporten zwaarder beschadigd is dan het wielrennen,” aldus de vereniging voor een geloofwaardigere wielersport.

In 2018 waren er in de wielersport zeventien geregistreerde dopinggevallen. Dit aantal is in lijn met de afgelopen jaren. De lijst bevat zaken die publiekelijk bekendgemaakt zijn door wielerbonden of media. Elf van de zeventien zaken vonden plaats in het wegwielrennen. Twee in de WorldTour (Roson en Siutsou), vier bij ProContinentale teams (Di Gregorio, Merino, Salas en de vrijgesproken Ista) en vier bij continentale ploegen (Najar, Brajkovic, Falon en Javier).

Atletiek voert de lijst aan met 98 dopinggevallen, gevolgd door honkbal en gewichtheffen. MPCC geeft aan dat wielrennen dit jaar lager op de lijst staat omdat andere sportbonden transparanter zijn geworden.

De MPCC heeft voor het eerst ook corruptie (zoals matchfixing) in het overzicht opgenomen. Het is van mening dat deze net als dopinggevallen veel schade aan de geloofwaardigheid van de sport toebrengen. In totaal kwamen er 136 zaken aan het licht. In het wielrennen werden er in 2018 geen dergelijke zaken aangetroffen.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Martin Bergstra 17 januari 2019 om 14:53

Jeu de boules is ook sterk in opkomst heb ik inmiddels begrepen.

dikkechaap 17 januari 2019 om 15:14

Het zou interessant zijn om te zien hoe de positieve gevallen zich verhouden t.o.v.
1. Het totale aantal (semi)professionele beoefenaars van de sport en
2. Het aantal dopingtests.

Mr10B 17 januari 2019 om 15:16

Precies, dit staatje zegt precies helemaal niks

thorsen 17 januari 2019 om 16:45

Vooral 2 ja. Volgens mij stijgt Tennis dan echt met stip, daar doen ze nog steeds alsof doping niet bestaat.

aardappeljager 17 januari 2019 om 18:01

Exact dat. Beide zeer relevante informatie.

Atletiek bijvoorbeeld schat ik op een veel hoger aantal professionele sporters dan bij het fietsen

ikbenprocycling 17 januari 2019 om 16:08

ik heb altijd geloofd in wielrennen als relatief cleane sport (…)

Hoebele 17 januari 2019 om 16:24

Worden de VS nu ook uitgesloten door het IOC van de Spelen in Tokio?

Kruisberg 17 januari 2019 om 16:32

Zijn allemaal individuele gevallen he. Grote landen hebben nou eenmaal meer inwoners dus ook kans op meer positieve testen. Pas als het een georganiseerd geheel is en wordt bewezen uiteraard wel, kijk naar Rusland. Rusland moet je dus momenteel niet bij grote sportevenementen willen hebben.

achtpuntzes 17 januari 2019 om 17:07

Atletiek zijn nogal wat verschillende sporten bij elkaar, die kan je zo echt niet op 1 zetten lijkt me.

Emergo 17 januari 2019 om 17:14

Atletiek is Atletiek.

GekkeHenkie 17 januari 2019 om 17:15

bij wielrennen hebben ze neem ik aan ook gewoon baan, veld, weg en mountainbike bij elkaar geteld, zou niet weten waarom je dit voor atletiek dan niet zou doen.
Al zou ik het ook wel beter vinden als ook het aantal professionele beoefenaars wordt meegenomen, zoals dikkechaap hierboven ook al aangaf.

aardappeljager 17 januari 2019 om 18:02

Powerlifting en weightlifting is wel gesplist in dit overzicht. Of is dat echt een groter verschil dan tussen discuswerpen en steeplechase

GekkeHenkie 17 januari 2019 om 21:51

Powerliften en gewichtheffen vallen onder verschillende bonden. Vraag mij niet waarom, maar het is zo.

aardappeljager 18 januari 2019 om 08:39

@gekke henkie maken ze dan ook onderscheid tussen de twee verschillende bonden bij darten bijvoorbeeld? Terwijl dat evident dezelfde sport is.

Conclusie blijft dat er nogal wat informatie mist om hier conclusies aan te verbinden

achtpuntzes 17 januari 2019 om 17:19

Geen Nederland op de lijst. Wat zijn wij toch een braaf volk! :)

Baik-Baik 17 januari 2019 om 18:19

Ik vind vooral het verschil tussen Kenia en Ethiopië erg opvallend. Wordt er nou echt zoveel meer doping gebruikt in Kenia? Of wordt daar gewoon meer/beter getest…

Daarnaast inderdaad een goede vraag v.w.b. professionals of niet. Ik heb begrepen dat er in het Nederlandse amateur wielercircuit ook vol op doping wordt gebruikt, maar dat er nauwelijks tot niet getest wordt.

Viktrodriguez 17 januari 2019 om 21:35

Kenia behoort tot de rijkste en best ontwikkelde landen van Afrika, dus vermoed gewoon betere controles.

Viktrodriguez 17 januari 2019 om 19:17

Ik ben vooral benieuwd naar hoeveel sporten, die systematisch het bestaan van doping ontkennen en navenant niet controleren of in de doofpot gooien, er hebben. Sporten als voetbal, tennis, schaatsen, NBA basketbal en zo. Atletiek, gewichtheffen en wielrennen controleren tenminste nog.

Dolledriesoldebroek 17 januari 2019 om 19:23

En vooral onbegrijpelijk dat de corruptiegevallen veel hoger uitvallen in afrika en bepaalde delen van azië..

achtpuntzes 17 januari 2019 om 21:53

Nee Italie dan. En wat te denken van de Dominicaanse republiek met maar 10 miljoen inwoners. En in Nieuw Zeeland nog erger, en dat is toch geen Azie meer te noemen lijkt me.

Tour 17 januari 2019 om 19:51

Zo klinkt het als fake news. Want, als een land niet test, scoren ze laag. Als een land een positieve uitslag ‘ wegmaakt’ scoren ze ook laag.
En bodybuilding, recreatief gebruik zonder testen is toch ook gebruiken ?
Het is altijd appels met peren vergelijken.
Waarom wielrenners, maar vooral de media zich er zo druk om maakt ?
Heb ik toch maar deze pagina geopend, Twitter gelezen, iemand wordt er vast beter van.

west 17 januari 2019 om 20:08

Je maakt jezelf als “serieuze organisatie” ook wel lekker belachelijk met zo een knullig onderzoekje. Helemaal als ze er ook nog een conclusie aan durven te verbinden, met hun; “The figures demonstrate that the credibility of a dozen of sports is more damaged than cycling.”
Ik durf dan ook wel een conclusie te trekken en te zeggen dat het Wielrennen meer wordt beschadigd door het MPCC en hun fake news pseudo-onderzoekjes dan door die 17 dopinggevallen… (Dat getal moet ook nog even nageteld worden trouwens)

Djoop 17 januari 2019 om 20:25

Het wielrennen is een van de weinige sporten waarin sommigen zelfs een positieve plas nog weg kunnen poetsen, een legertje advocaten inhuren, en anderen zich genoodzaakt voelen een renner terug te trekken op basis van zijn whereabouts. Als men gewoon was de regels te volgen was Armstrong in 1999 al tegen de lamp gelopen en had je het publiek 6 oersaaie, stomvervelende TDF's kunnen besparen. De ene keer 'wacht de koers op niemand' de andere keer worden de eindtijden aangepast -zelfs als renners daarbij opzichtig benadeeld worden.
Door en door corrupt, de regels veranderen on-the-fly, of moeten zelfs nog bedacht worden. Hoe kan je tenslotte voorzien dat de winnaar een positieve plas aflevert. Dat is (blijkbaar) niet de bedoeling. Het is hooguit handig om ongewenste winnaars enig zins te beteugelen in hun ambitie.

Headlines

Materiaalzone

Populair