Movistar verschalkt BMC in ploegentijdrit Catalonië

Movistar verschalkt BMC in ploegentijdrit Catalonië

foto: Sirotti (archief)

dinsdag 21 maart 2017 om 16:55

Movistar heeft heel nipt de ploegentijdrit in de Volta Ciclista a Catalunya 2017 gewonnen. De Spaanse formatie denderde in en rond Banyoles naar de dagzege. BMC was slechts twee tellen trager, terwijl Sky al 46 seconden prijsgaf. LottoNL-Jumbo werd zevende op een kleine twee minuten. Movistar en BMC spekkoper 
In de 41,3 kilometer lange tijdrit kon niemand zich verstoppen. Vooraf was er de nodige kritiek op de organisatie geweest, omdat de lengte van de ploegentijdrit in een rittenkoers van een week het klassement te veel zou beïnvloeden. BMC zette vrij snel de toon door direct met minuten te smijten. Al andere grote ploegen kregen daardoor een flinke draai om de oren, want de achterstand voor sommige kopmannen bedraagt al meer dan twee minuten op Alejandro Valverde. Movistar dook in de slotfase namelijk net onder de tijd van BMC.

Update 17.41: Tijdstraf Rojas, Valverde nieuwe leider
José Joaquin Rojas was aanvankelijk de nieuwe leider. De Spanjaard, die tijdens de tijdrit vooral in het laatste wiel postvatte, gaf een ploeggenoot onderweg een klein duwtje. De sprinter wilde op die manier duidelijk maken dat de renner in kwestie moest inpikken. Na afloop tekende BMC protest aan tegen deze actie, waardoor de organisatie besloot om Rojas drie minuten tijdstraf te geven. Valverde is daardoor de nieuwe leider. Ook Andrey Amador en Nelson Oliveira kregen respectievelijk twee en één minuut tijdstraf.

Update 22-3: BMC alsnog als winnaar aangewezen
Een dag later heeft de UCI BMC alsnog als winnaar aangewezen. Ben Hermans is daardoor de nieuwe leider.


[poll id=”457″]

Not allowed!!!

Een bericht gedeeld door Tejay van Garderen (@tejay_van) op

Dit artikel delen:

90 Reacties

Dekker 21 maart 2017 om 20:24

Als dat duwen zo effectief is gaat Poels de volgende tour gewoon Froome omhoog duwen in plaats van op kop rijden.

0
xistnc 21 maart 2017 om 20:40

Voor de zekerheid toch maar even de beelden integraal teruggekeken. Van 27:30 tot 47:10 is Movistar slechts met enkele onderbrekingen de hele tijd volop in beeld.

Op 41:05 geeft Rojas (nr 4), die consequent in het laatste wiel hangt zonder het echt moeilijk te hebben, een klein zetje aan Amador (nr 3). Op 41:31 herhaalt hij dat bij Oliveira (nr 7). Het is twee keer niks, kennelijk was er ook een derde keer opnieuw bij Amador, maar die heb ik niet waargenomen.

De zetjes stelden niets voor, maar als het een patroon wordt, dan is het toch een ander verhaal. Ik sluit me aan bij de suggestie dat het ingestudeerd zou kunnen zijn. In de strafminuten zit daarom toch wel een soort rechtvaardigheid. Want de gaatjes die Amador en Oliveira moesten laten in voorlaatste positie, hadden zonder zetje wellicht tot afhaken geleid.

Het bijzondere is natuurlijk vooral, dat de straf niet op grond van de reglementen is. Het werk dat Rojas in de slotkilometers kon doen, heeft bijgedragen aan de 2s winst op BMC en dus op winst in de TTT. Het letterlijk toepassen van de regels zou in dat opzicht wel degelijk terecht zijn geweest, ook al blijf ik erbij dat de duwtjes an sich niet zo veel voorstelden.

0
Dekker 21 maart 2017 om 20:48

Ik heb inderdaad hetzelfde gezien xistnc. Mijn visie is dat ze Rojas bewust hebben bewaard. Vanaf 3/4km voor het eind begon hij mee te draaien. Ik gok het erop dat Amador en Oliviera, bijvoorbeeld door vermoeidheid, verkeerd in pikten en Rojas dat corrigeerde door ze hooguit tegen te houden. Van duwen was gezien de lichaamsbeweging (of gebrek daarvan) eigenlijk geen sprake. En die regels he? Zijn sowiezo arbitrair. Mag je een ploeggenoot niet aanraken in een TTT? dan is de straf terecht. Ga je spreken van een duw, dan beoordeel je als jury niet meer op feiten maar ga je er vanuit dat die aanraking een duw is geweest en dat laatste is gezien jouw genuanceerde betoog op zijn minst discutabel.

0
djoriana 21 maart 2017 om 20:50

wat een onzin! dat duwtje hielp totaal niet. lijkt me eerder een manier om valverde in de leiderstrui te krijgen ipv rojas. had dan het hele team de straf gegeven. het was niet voor niks een PLOEGEN tijdrit

0
xistnc 21 maart 2017 om 20:52

@Dekker
Eens, maar wat mij betreft moeten we in dit geval kijken naar de consequentie van de ‘aanraking’ (corrigeren van een gaatje) en naar het feit dat 3x toch best een patroon is.

0
Dekker 21 maart 2017 om 20:56

Dat is dan waar we van mening verschillen, ik heb Rojas dat gaatje niet dicht zien “duwen”. Voor de rest een goed onderbouwd verhaal van iemand die ook daadwerkelijk de incidenten gezien heeft, kunnen sommigen een voorbeeld aan nemen ;)

In navolging van jou gooi ik deze ook in de andere topic.

0
JohanP 21 maart 2017 om 21:51

Als dat duwen is ben ik Willem Alexander. Gewoon een corrigerend handje, niets meer, niets minder. Belachelijk om daar tijdstraffen voor te geven.

0
Koel 21 maart 2017 om 22:55

Inderdaad belachelijk, meer een corrigerend tikje om in de goede lijn te blijven.
v. Garderen, al jaren veelbelovend, beetje triest.

0
assen 21 maart 2017 om 23:03

De negatieve kritiek op de tijdstraffen verbazen me enigszins. De regels zijn dat het niet mag, en schrijven een straf voor. Of je er baat bij hebt – ik snap dat dit twijfelachtig is – is voor de regels niet relevant. Een straf is daarom op zijn plaats.
ALS duwen is geconstateerd, is de straf goed en rechtmatig en volgens de regels.
Als er discussie is of er wel/of niet duwen is, kan ik me dat beter voorstellen. Maar als geconstateerd, dan is er maar 1 logische consequentie, en dat is straf.

0
assen 21 maart 2017 om 23:06

Trouwens, ik vind de positie van TLJ best goed! Met Roglic en Van Emden en Boom erbij waren ze sneller geweest, maw, ze zijn zeker niet in de sterkste opstelling. De achterstand in tijd die ze hebben vind ik niet echt meevallen.
Weer valt Cannondale op… ongelooflijk, wat zijn die slecht. Dit is NIET te geloven bijna. Ik zeg het weer, je zou bijna gaan geloven dat dit team het enige team is dat schoon rijdt, maar dat is ook nauwelijks te geloven….

0
Chaba 21 maart 2017 om 23:08

Helemaal Niks aan de hand. Zo een lange TTT is al een straf voor de meeste AK mannen. Wel makkelijk om zo de teams met weinig budget uit te schakelen voor eindwinst.

0
sooike 21 maart 2017 om 23:44

edit redactie: geen onzin svp

0
vlek 22 maart 2017 om 00:07

Verse bakjes sterke koffie uit je keuken kunnen nog best hun waarde hebben hier. Dit theezakje, waar eerder reeds zes kopjes van zijn getroken, dat je van onder uit de prullenbak hebt gevist, nee, dat is niets. Zit geen kraak of smaak aan; waterig, slap, de verzadiging gevaarlijk nabij.

0
ruudenkit 22 maart 2017 om 00:10

Dat is toch geen duwen? Volgend mij geeft hij gewoon een tikje van voorzichtig hier zit ik om een val te voorkomen.
Tvg echt een huilebalk in deze.
Bovendien oneerlijk op die manier, de ploeg die het meeste in beeld rijd heeft ook de meeste kans om betrapt te worden.
Het zou me verbazen als roompot dit zou doen of dit opgemerkt word, ik denk het niet.
Nogmaals bij een duidelijke aflossing/slingeren mogen ze de hele ploeg eruit zitten, maar dit….Dit vind ik niet eens dubieus.
Bmc ga je schamen

0
Wheely 22 maart 2017 om 00:24

Ik vind het wel een slimme tactiek eigenlijk, die volgens mij meer gaat over het achterhouden van Rojas en de formatie kort houden. Valverde in ieder geval spekkoper.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone