Movistar verschalkt BMC in ploegentijdrit Catalonië

Movistar verschalkt BMC in ploegentijdrit Catalonië

foto: Sirotti (archief)

dinsdag 21 maart 2017 om 16:55

Movistar heeft heel nipt de ploegentijdrit in de Volta Ciclista a Catalunya 2017 gewonnen. De Spaanse formatie denderde in en rond Banyoles naar de dagzege. BMC was slechts twee tellen trager, terwijl Sky al 46 seconden prijsgaf. LottoNL-Jumbo werd zevende op een kleine twee minuten. Movistar en BMC spekkoper 
In de 41,3 kilometer lange tijdrit kon niemand zich verstoppen. Vooraf was er de nodige kritiek op de organisatie geweest, omdat de lengte van de ploegentijdrit in een rittenkoers van een week het klassement te veel zou beïnvloeden. BMC zette vrij snel de toon door direct met minuten te smijten. Al andere grote ploegen kregen daardoor een flinke draai om de oren, want de achterstand voor sommige kopmannen bedraagt al meer dan twee minuten op Alejandro Valverde. Movistar dook in de slotfase namelijk net onder de tijd van BMC.

Update 17.41: Tijdstraf Rojas, Valverde nieuwe leider
José Joaquin Rojas was aanvankelijk de nieuwe leider. De Spanjaard, die tijdens de tijdrit vooral in het laatste wiel postvatte, gaf een ploeggenoot onderweg een klein duwtje. De sprinter wilde op die manier duidelijk maken dat de renner in kwestie moest inpikken. Na afloop tekende BMC protest aan tegen deze actie, waardoor de organisatie besloot om Rojas drie minuten tijdstraf te geven. Valverde is daardoor de nieuwe leider. Ook Andrey Amador en Nelson Oliveira kregen respectievelijk twee en één minuut tijdstraf.

Update 22-3: BMC alsnog als winnaar aangewezen
Een dag later heeft de UCI BMC alsnog als winnaar aangewezen. Ben Hermans is daardoor de nieuwe leider.


[poll id=”457″]

Not allowed!!!

Een bericht gedeeld door Tejay van Garderen (@tejay_van) op

Dit artikel delen:

90 Reacties

alsjewint 21 maart 2017 om 18:49

@Baukema Tomoulin

Het zou mij niks verbazen als ze voor Ben Hermans gaan. Die heeft in Oman wel wat bewezen.

0
roadrider 21 maart 2017 om 18:53

Kinderachtig van BMC

0
Verweggistan 21 maart 2017 om 18:59

Gelukkig, Rojas eerste; dat kan natuurlijk niet ;)

0
AZH 21 maart 2017 om 19:10

Serieus Van Garderen? Serieus BMC? Serieus 3 minuten?

0
Romāns Vainšteins 21 maart 2017 om 19:12

Echt een vergrijp van 0,0.

0
dumoman 21 maart 2017 om 19:16

Ik vind dat Valverde uit koers genomen had moeten worden

0
NDI22 21 maart 2017 om 19:16

Is die tijdstraf serieus om hetgeen de beelden laten zien? Een klein duwtje in een afdaling nota bene.. Lijkt mij meer om een botsing te voorkomen dan voordeel uit te halen.

0
Piet Lut 21 maart 2017 om 19:19

Volgens mij is het vraagstuk niet de kinderachtigheid van BMC of van van Garderen maar de manier waarop de UCI omgaat met de regelgeving.

Als ze dan idd van Garderen zijn zin willen geven, geef dan ook de straf die hoort bij een vergrijp als dit en dat is volgens de regelementen een minuut straf voor alle renners. Doe anders gewoon niks.

0
robotour 21 maart 2017 om 19:28

Slechte verliezers bij BMC. Eerlijk gezegd een vreemde regel dat er niet geduwd mag worden in een ploegentijdrit en dan individuele straffen uitdelen. Wielrennen is nog steeds een teamsport, dus ik vind het prima dat er zo nu en dan in een meerdaagse koers een ploegentijdrit wordt opgenomen. TLJ kan toch steeds net niet die stap maken, ondanks dat er op papier toch redelijke tijdrijders in de ploeg zitten t.o.v. andere ploegen.

0
schipperaar 21 maart 2017 om 19:30

Hoe kan je in hemelsnaam baat hebben van een handoplegging in de afdaling waar het niet voluit leek te gaan, ontzettend misselijk maar je vraagt je ook af of er uberhaupt mensen in de organisatie zitten die ooit op een fiets hebben gezeten?

0
Davide_Formolo 21 maart 2017 om 19:31

Belachelijk, zoals Piet Lut al aangeeft is de straf voor duwen tijdens een ploegentijdrit één minuut tijdstraf voor de gehele ploeg. De individuele straffen vind ik ronduit ridicuul. Waarom afwijken van de standaard straf?

0
Fast Freddy 21 maart 2017 om 19:31

Belachelijke tijd van Cannondale trouwens. Ze zijn met 5 gefinished. Misschien moeten wachten op Carthy? Wel een verrassing dat hij er uberhaupt nog bij zat.

0
Ideefiks 21 maart 2017 om 19:33

@NDI22: Nee, het was niet dat ene simpele duwtje. In de uitzending was het vaker te zien (en ook buiten de uitzending zou het gebeurd zijn). Dat maakt m.i. het hele verhaal anders. Bewuste en opzettelijke overtreding van de regels, waar de ploeg voordeel uit haalt. Terecht dat dit dan bestraft wordt.
En natuurlijk is het vreemd dat niet de hele ploeg bestraft wordt.

0
Polleke 21 maart 2017 om 19:44

Een beetje duwen, een beetje aan de auto hangen, een beetje doping nemen…mag allemaal niet, punt…UCI slaat belachelijk figuur door weer eens de eigen spelregels niet te (willen) volgen…Benieuwd hoeveel straffen er de volgende weken gaan vallen in ‘voetpad-gate’…

0
Lennimator 21 maart 2017 om 19:46

Gestoorde regels. Ik zal Vilhena en Klaassen er niet bij halen

0
poeskescherens 21 maart 2017 om 19:49

TJ geeft aan dat het kennelijk lastig is om weer in de rij te komen bij een TTT en dat het toevallig de non GC contender is die de duwtjes geeft. Misschien daarom de ophef.

0
elander 21 maart 2017 om 19:49

Lachwekkende beslissing van de organisatie, die opnieuw toont hoe partijdig een organisatie kan zijn (leve Valverde!). Regels zijn regels en duwen mag niet. Nogal wiedes dat de hele Movistarploeg één minuut tijdstraf had moeten krijgen. Eigenlijk kan daar zelfs geen discussie over bestaan. Om dan het gedrag van BMC kinderachtig te noemen, mannekes toch. ’t Gaat hier wel om topsport hé!

0
Velominatus 21 maart 2017 om 19:53

@Ideefiks Volgens het WF artikel gaat het toch echt om “deze actie” waarmee neem ik aan het videofragment bedoeld wordt.
Slechte verliezers bij BMC. En muggenzifters bij de UCI. Voor deze actie had geen straf moeten worden gegeven. Als je altijd alles alleen maar naar de letter en niet naar de geest van de regels uitlegt dan wordt de sport er niet leuker op.

0
Dekker 21 maart 2017 om 19:56

Heb Rojas 2/3 keer een “handoplegging” zien doen. Totaal geen duwbeweging. TJ enorm afgedaan met zo’n post, daar moet je als renner boven staan en je ploeg het af laten handelen.

Ben helemaal geen fan van Movistar maar gaan we dit nu bijna vergelijken met het aan de auto hangen van Nibali in de Tour? (polleke?). Dat gaat verder dan scheef.

0
Retro Lex 21 maart 2017 om 20:10

Een Corrigerende Touché zou ik het willen noemen in plaats van duwen. Ik ken de regels niet dus laat me er ook niet over uit.
Maar de hele lange TTT was wel in het voordeel van de Grote Spaanse ploeg. Zou dat misschien in overleg zijn geweest ? En niet de gehele ploeg krijgt straf maar slechts een paar. Ik vertrouw het zaakje niet helemaal en vermoed dat dit niet het laatste incidentje in deze ronde zal zijn.

0
Lombarda 21 maart 2017 om 20:11

Of een straf terecht is, zeer dubieus (op grond van de beelden). Maar als je dan straft dan de ploeg. Foute beslissing in dubbel opzicht.

0
Polleke 21 maart 2017 om 20:15

@ Dekker…Dus vanaf nu kan je in een TTT iemand vanachter in de rij zetten die dan de boel ‘laat draaien’…wel iemand die voor het A K niet nodig is, een type Rojas bv… volgens de UCI mag dat vanaf vandaag…

0
Dekker 21 maart 2017 om 20:21

Volgens mij werd Rojas bewaard voor de laatste KM. Maar goed als ik Rojas ook daadwerkelijk had zien DUWEN dan had ik mee gegaan in je verhaal. Dit is M.i. gewoon een corrigerende actie, totaal geen duwbeweging gezien. Heb je wel eens iemand vooruit proberen te duwen op de fiets? Dan moet je echt een flinke duw geven wil je iets vooruit gaan. Daarbij alles wat je vooruit duwt ga je zelf achteruit. Dus gezien dat Rojas aan het freewheelen was toen hij zogenaamd duwde kan je niet eens echt duwen, zonder daar zelf enorm snelheid mee te verliezen.

0
Turtlehead 21 maart 2017 om 20:22

Hahaha, die Van Garderen, wat een loser.
Ik heb het niet gezien, lees op een andere nieuwssite dat hij ‘de hele tijd ploeggenoten geduwd heeft’. in dat geval is het terecht Dat hij straf kreeg.
Dat Van Garderen dit fragment post, waar he-le-maal niks gebeurt wat anderen benadeeld, is echt buitengewoon zielig.
En straks gewoon weer lossen als het niet loopt en op 5 minuten eindigen.

0
Dekker 21 maart 2017 om 20:23

Turtle, dit fragment gebeurde een aantal keer in dezelfde mate, gebeurde inderdaad he-le-maal niets.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone