Mathieu van der Poel voegt ook Famenne Ardenne Classic aan programma toe

Mathieu van der Poel voegt ook Famenne Ardenne Classic aan programma toe

foto: Cor Vos

zaterdag 5 oktober 2019 om 13:27
Video

Mathieu van der Poel had normaliter zondag het mountainbike-parcours van de Olympische Spelen in Tokio verkend, maar in plaats daarvan rijdt hij de Famenne Ardenne Classic in België. Eerder deze week werd al duidelijk dat hij de trip naar het test-event in Japan zou overslaan en reed hij al de Münsterland Giro. De Famenne Classic is zijn laatste wegkoers.

“Door Tokio over te slaan, vermijden we extra belasting voor Mathieu door alweer een wedstrijd op een ander continent aan te doen en bijgevolg ook weer een jetlag”, was de uitleg van het teammanagement van Corendon-Circus eerder deze week. Wel werd er meteen aan toegevoegd dat de 24-jarige Nederlander in Duitsland de Münsterland Giro zou rijden. “We willen hem de kans geven om een uitstekend wegseizoen in schoonheid af te sluiten”, klonk het toen. Van der Poel toonde zich afgelopen donderdag in de aanval, werd teruggepakt en finishte uiteindelijk als twaalfde.

Nu komt er dus toch nog een extra – laatste – wedstrijd bij. Het is onduidelijk waarom de veelvraat de wedstrijd toevoegt aan zijn programma, maar dat zou alles met de UCI-punten te maken kunnen hebben. Om diezelfde reden zou ook Belgisch kampioen Tim Merlier – donderdag derde in de Münsterland Giro – starten in de Tour de l’Eurométropole komende zondag. De 26-jarige spurter zou dit weekend aanvankelijk in het shirt van Creafin-Fristads zijn veldritwinter 2019-2020 beginnen.

Tim Merlier – foto: Cor Vos

UCI Ranking
De wegploeg van Corendon-Circus jaagt echter op een topnotering in de Europe Tour Ranking. Total Direct Energie voert dat klassement nu aan, voor Wanty-Gobert, Cofidis, Israel Cycling Academy en het team van kopman Van der Poel. Cofidis heeft echter een aanvraag voor een WorldTour-licentie gedaan, waardoor zij er mogelijk tussenuit vallen. Israel Cycling Academy doet dat sowieso, aangezien zij de licentie van Katusha-Alpecin (dat al een WorldTour-licentie had) hebben overgenomen. Corendon-Circus zou dus virtueel op een derde plek kunnen staan.

In 2020 krijgen de nummers één en twee uit de Europe Tour Ranking automatisch een wildcard voor alle WorldTour-koersen. Dat is dus inclusief alle grote eendagskoersen én bijvoorbeeld de Tour de France en de Vuelta a España. De nummer drie in de Europe Tour Ranking krijgt gegarandeerd een wildcard voor alle eendaagsen. Grote kans dat Total Direct Energie daarom van een WorldTour-licentie afzag, omdat zij door de vierde in de rij amper meer te achterhalen zijn in de Europe Tour Ranking. Wanty-Gobert en Corendon-Circus strijden om de felbegeerde tweede en derde plaats.

Het verschil tussen de laatste twee op de jongste ranking (zondag 29 september) is 866 punten. Dat verschil lijkt aanzienlijk, maar schijn bedriegt. Om de een of andere manier ontbreken de punten van Merlier bij Corendon-Circus. Afgelopen zondag waren dat 482 punten, exclusief de derde plek in de Münsterland Giro (nog eens 125 UCI-punten en 18 voor Van der Poels twaalfde plek). Wanty-Gobert pakte geen punten in de Duitse klassieker. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat Corendon-Circus aast op die tweede plek, zodat ze zeker zijn van wildcards in de grote rondes. Het zou meteen de transfers van klimmers Louis Vervaeke en Floris De Tier verklaren.

Breinbrekers voor gevorderden in de situatie rondom Corendon-Circus – foto: Cor Vos

Regels niet helemaal duidelijk
Om het allemaal nog een stukje ingewikkelder te maken, zijn de regels omtrent die verzekerde wildcards nog niet helemaal duidelijk. De top-2 van de Europe Tour Ranking zou alleen gegarandeerde wildcards voor de grote rondes krijgen bij achttien WorldTour-teams. Bij negentien of twintig, blijft er daarvan maar eentje over. Eerder op zaterdag maakte de UCI de WorldTour-aanvragen voor 2020 bekend. Naast de huidige achttien teams (inclusief Katusha-Alpecin/Israel Cycling Academy), hebben ook Cofidis en Arkéa-Samsic een aanvraag gedaan.

Om duidelijkheid te scheppen in de wirwar aan regels, maakte WielerFlits (na een bezoek aan het UCI Congres in Yorkshire vorige week) een explainer video met de laatste ontwikkelingen. Deze is onder dit artikel toegevoegd. Daarnaast vind je hieronder de Europe Tour Ranking van 29 september en het resterende programma van Corendon-Circus, Total Direct Energie en Wanty-Gobert. Genoeg reden dus om met extra interesse de laatste wegkoersen van het seizoen 2019 te volgen op WielerFlits. Dat doe je via onze Volg Hier-artikelen en de wedstrijdverslagen.


UCI Europe Tour Ranking – per zondag 29 september
1. flag-fr Total Direct Energie – 4987,67 punten
2. flag-be Wanty-Gobert – 4817 punten
3. flag-fr Cofidis – 4593 punten*
4. flag-il Israel Cycling Academy – 4394,12 punten*
5. flag-be Corendon-Circus – 3951 punten**
6. flag-it Androni Giocattoli-Sidermec – 3788 punten
7. flag-fr Arkéa-Samsic – 2907 punten*
Volledige Europe Tour Ranking
*Vallen (waarschijnlijk/mogelijk) weg door een WorldTour-licentie in 2020
**Exclusief de punten van Tim Merlier (op het moment van de ranking 482 punten)

Resterend programma Corendon-Circus
flag-be Tour Eurométropole (1.HC) – 5 oktober
flag-be Famenne Ardenne Classic (1.1) – 6 oktober
flag-be Mémorial Frank Vandenbroucke (1.1) – 8 oktober
flag-nl Tacx Pro Classic (1.1) – 12 oktober

Resterend programma Wanty-Gobert
flag-be Tour Eurométropole (1.HC) – 5 oktober
flag-it Giro dell’Emilia (1.HC) – 5 oktober
flag-be Famenne Ardenne Classic (1.1) – 6 oktober
flag-it GP Bruno Beghelli (1.HC) – 6 oktober
flag-fr Parijs-Bourges (1.1) – 10 oktober
flag-fr Parijs-Tours (1.HC) – 13 oktober
flag-cn Gree-Tour of Guangxi (2.UWT) – 17 tot en met 22 oktober

Resterend programma Total Direct Energie
flag-be Tour Eurométropole (1.HC) – 5 oktober
flag-be Famenne Ardenne Classic (1.1) – 6 oktober
flag-fr Tour de Vendée (1.1) – 6 oktober
flag-fr Parijs-Bourges (1.1) – 10 oktober
flag-fr Parijs-Tours (1.HC) – 13 oktober
flag-cn Gree-Tour of Guangxi (2.UWT) – 17 tot en met 22 oktober
Noot: Niccolò Bonifazio pakte 35 punten in de Münsterland Giro, voor de volledigheid.

Explainer video veranderingen WorldTour 2020

Dit artikel delen:

14 Reacties

La Primavera 5 oktober 2019 om 13:54

Wielerflits hoeft straks alleen het woord ‘programma’ in de titel nog te vervangen door ‘palmares’. Slim gedaan!

EddyB1958 5 oktober 2019 om 14:29

Die gemiste beer van vorige zondag is al vergeten.

jan jansen 5 oktober 2019 om 15:56

Ik heb geen beer gezien

Covadonga 5 oktober 2019 om 14:17

Het gat tussen Wanty en Total direct is vrij klein, in ieder geval kleiner dan dat tussen Wanty en Correndon. Wanty rijdt nog heel veel en kunnen dus nog makkelijk eerste worden. Makkelijker nog dan dat ze worden ingehaald door Correndon, lijkt mij.

Youri IJnsen 5 oktober 2019 om 14:34

Ik heb het iets verduidelijkt en het programma van Total Direct Energie toegevoegd. Ik begrijp je opmerking goed, ik had het niet goed opgeschreven. Thanks.

Cyclinglife 5 oktober 2019 om 14:28

Het verschil is dus eigenlijk 241 punten. Tussen corendon en wanty.
Maar daar heb je toch geen fluit aan, als je niet direct energie inhaalt.
Want er zijn volgend jaar geen 18 maar meer wt ploegen. Dus niet 2 maar 1 wildcard voor de pro team ploegen.

Youri IJnsen 5 oktober 2019 om 14:36

Als de UCI meer dan achttien licenties afgeeft, is dat – voor de grote rondes – inderdaad het geval. Overigens mag je de gegarandeerde wildcard als ProContinental-ploeg wel afwijzen. Zo heeft Wanty-Gobert al aangegeven niet te kunnen deelnemen aan én de Giro én de Tour én de Vuelta. Dan krijgt de organisatie de wildcard terug en mogen ze hem naar eigen invulling uitdelen. Hoe dat bij Total Direct Energie zit, weet ik niet. Voor Corendon-Circus ook niet, al kan ik me goed voorstellen dat zij na de OS in Tokio met Mathieu van der Poel wellicht willen start in de Vuelta a España. Die start natuurlijk in Utrecht.

Marik 5 oktober 2019 om 15:21

Och kerel neem toch ook eens gas terug. Het is het hele jaar vol met de gashendel open.

Verweggistan 5 oktober 2019 om 15:31

Weer een hoofdstuk in " de UCI sloopt de PCT teams."

hanzul 5 oktober 2019 om 16:12

Mooi stuk. Ga er trouwens vanuit dat dit nog niet definitief alle wedstrijden zijn. Corendon zal toch nog wel memiral Rick van Steenbergen rijden in de kempen. Wanty zal hier normaal ook aan de start staan…

Volgens de website organisatie staan ze beide inderdaad aan de start. Zie website bingo goal cup

HoofdIsVrij 5 oktober 2019 om 17:11

@redactie, zou mooi zijn als we na het weekend weer een update van de stand krijgen. Zowel Corendon als Wanty vandaag weinig punten gehaald, als ik het goed heb.

flitsvolger 5 oktober 2019 om 17:38

Is Maxim diezelfde kerel die vroeger de video’s voor Klimtijd.nl maakte? Of vergis ik me nou? Hij doet me daar opeens aan denken.

Adrianus 6 oktober 2019 om 01:47

Toe,…. nu ook nog de Sluitingskoers Putte Kapellen!

Maillot à Pois 6 oktober 2019 om 13:06

Volgens het nieuwsblad zou VDP ook nog de Memorial Frank Vandenbroucke aan zijn programma toevoegen