Total Direct Energie ziet af van WorldTour-licentie

zaterdag 5 oktober 2019 om 10:42
Total Direct Energie ziet af van WorldTour-licentie

foto: Cor Vos

De UCI heeft een lijst gepubliceerd met twintig ploegen die een aanvraag hebben ingediend voor een WorldTour-licentie voor 2020. Verder hebben zeventien teams een ProTeam-licentie aangevraagd, terwijl acht vrouwenploegen interesse hebben in de eerste Women’s WorldTour-licenties.

De internationale wielerunie publiceerde in april ook al een lijst met daarop 23 ploegen die een aanvraag hadden ingediend voor een WorldTour-licentie. Het grote verschil is dat de Franse ploegen Total Direct Energie en (nu nog) Vital Concept-B&B Hotels niet meer in de race zijn voor een WorldTour-licentie. Beide teams blijken toch een ProTeam-licentie te hebben aangevraagd, de nieuwe naam voor een ProContinentale licentie.

Enkele dagen geleden werd ook bekend dat de deal tussen Israel Cycling Academy en Katusha-Alpecin officieel is beklonken. Dit betekent dat de Israëlische ProContinentale formatie de Zwitserse WorldTour-licentie overneemt en op deze licentie de stap zal maken naar het hoogste niveau. De twee andere Franse ploegen – Arkéa-Samsic en Cofidis – hopen binnenkort wel een WorldTour-licentie te ontvangen van de UCI.

De wielerunie zal op donderdag 19 december bekendmaken welke ploegen daadwerkelijk een WorldTour-licentie krijgen.

Aanvragen voor WorldTour-licentie 2020
flag-fr AG2R La Mondiale
flag-fr Arkéa-Samsic
flag-kz Astana
flag-bh Bahrain Merida
flag-de BORA-hansgrohe
flag-pl CCC
flag-fr Cofidis
flag-be Deceuninck-Quick-Step
flag-us EF Education First
flag-fr Groupama-FDJ
flag-nl Jumbo-Visma
flag-il Team Katusha-Alpecin-Israel Cycling Academy
flag-be Lotto Soudal
flag-au Mitchelton-Scott
flag-es Movistar
flag-za NTT Pro Cycling Team
flag-gb Team INEOS
flag-de Team Sunweb
flag-us Trek-Segafredo
flag-ae UAE Emirates

Arkéa-Samsic – de ploeg van Warren Barguil – mikt nog altijd op een WorldTour-licente – foto: Cor Vos


Burgos-BH en EPowers Factory Team ontbreken voorlopig 
Als we verder kijken naar de gegadigden voor een ProTeam-licentie, dan zien we afwezigheid van vier ploegen. Dan hebben we het uiteraard over Roompot-Charles en Euskadi-Murias, twee ploegen die binnenkort zullen verdwijnen uit het peloton. Opvallender is de afwezigheid van Burgos-BH en EPowers Factory Team. De Spaanse formatie van Jetse Bol beleefde onlangs nog een zeer succesvolle Vuelta a España, maar heeft nog geen aanvraag ingediend voor een licentie.

Hetzelfde geldt voor EPowers-Factory Team, het nieuwe wielerproject van zakenman Thomas Pocze en oud-renner Sandro Lerici. De Hongaarse ploeg heeft de ambitie om volgend jaar deel te nemen aan de Giro d’Italia, aangezien de ronde dan start in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het is echter maar de vraag of de ploeg ook daadwerkelijk van de grond komt, nu de internationale wielerunie nog geen aanvraag heeft binnengekregen voor een ProTeam-licentie.

Naast de traditionele aanvragen van bijvoorbeeld Androni Giocattoli-Sidermec, Caja Rural-Seguros RGA en Wanty-Gobert, zien we ook twee nieuwkomers: Fundacion-Orbea en Uno-X. De Noorse ploeg liet in april al weten een ProTeam-licentie aan te vragen, maar ook het Baskische Fundacion-Orbea wil de stap maken naar het op één na hoogste wielerniveau. Zowel Mikel Landa als oud-prof Jorge Azanza zijn nauw betrokken bij de ploeg.

Voorwaarden
Een belangrijke kanttekening: het gaat om aanvragen die voldoen aan alle benodigde documentatie. Het is kortom mogelijk dat er aanvragen ontbreken die formeel nog niet aan de voorwaarden voldoen. Zo moest Burgos-BH vorig jaar ook heel lang wachten op een ProContinentale licentie. De Spaanse formatie ontbrak toen eveneens op de lijst, aangezien het benodigde papierwerk niet op orde was.

Aanvragen voor ProTeam-licentie 2020
flag-it Androni Giocattoli-Sidermec
flag-fr B&B Hotels-Vital Concept
flag-it Bardiani CSF Faizane
flag-es Caja Rural-Seguros RGA
flag-be Corendon-Circus
flag-es Fundacion-Orbea
flag-ru Gazprom RusVelo
flag-fr Nippo Delko Marseille Provence
flag-us Rally Cycling
flag-dk Riwal Readynez
flag-be Sport Vlaanderen-Baloise
flag-us Novo Nordisk
flag-it Neri Sottoli-Selle Italia-KTM
flag-fr Total Direct Energie
flag-no Uno-X
flag-be Wallonie-Bruxelles
flag-be Wanty-Gobert

Euskadi Muras verdwijnt, Fundacion-Orbea komt? – foto: Cor Vos


Geen Boels-Dolmans
Tot slot zijn er acht vrouwenploegen die meedingen naar de eerste Women’s WorldTour-licenties. Zowel Mitchelton-Scott (de ploeg van wereldkampioene Annemiek van Vleuten), CCC-Liv (Marianne Vos) en Team Sunweb hopen in 2020 op een WWT-licentie te koersen. Boels-Dolmans maakt zoals bekend geen deel uit van het rijtje ploegen. De Nederlandse sterrenformatie moet na 2020 op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor en kan niet de vereiste garanties geven.

Aanvragen voor Women’s WorldTour-licenties 2020
flag-it Alé BTC Ljubljana
flag-de Canyon SRAM Racing
flag-nl CCC-Liv
flag-fr FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope
flag-au Mitchelton-Scott
flag-es Movistar Team Women
flag-nl Team Sunweb
flag-us Trek-Segafredo

Dit artikel delen:

11 Reacties

xistnc 5 oktober 2019 om 11:15

Dit roept toch wat vraagtekens op:
– Er zijn dus 20 WT-aanvragen, maar hoeveel beschikbare WT-licenties zijn er volgend jaar?
– Het gaat om aanvragen volgens de UCI, dat zou dus kunnen betekenen dat er aanvragen ontbreken omdat die formeel (nog) niet aan de voorwaarden voldoen. Dan lijkt het me iets te voorbarig om meteen te concluderen dat de ontbrekende ploegen geen aanvraag ingediend hebben.
– Wie maakt er op de achtergrond heel zachtjes geluid bij dit artikel, terwijl ik het geluid van de filmpjes uit heb staan?

Koers 5 oktober 2019 om 11:32

3e vraag is bij mij ook al een aantal dagen het geval

koos1 5 oktober 2019 om 11:17

Als er 20 WT ploegen zijn, iemand een idee hoe het dan zit met de regel dat de beste 2 PCT ploegen startrecht krijgen? Voor de grote rondes zijn er dan opeens geen andere wildcards meer, kan me niet voorstellen dat ze dat gaan doen…….

Rawolf 5 oktober 2019 om 11:33

Als ik het goed begrijp is die 2 beste ploegen enkel om tot 20 te vullen. Als je 19 WT ploegen hebt heb je 1 vaste invite naar het sterkste PCT team en als je 18 WT ploegen hebt 2.

En die beste PCT ploegen gaan ook invites afslaan omdat ze een te kleine ploeg hebben om alles te rijden waarschijnlijk

De overname door ICA licht nog onder de loep en ook Arkea Samsic zal nog niet 100% zeker zijn dus nog maar afwachten hoeveel het er worden

woutie 5 oktober 2019 om 11:58

Heb gehoord dat, als er 20 WT teams zijn, slechts 1 ploeg rechtstreeks wordt uitgenodigd. Dus als dit bv Corendon zou zijn, die eind 2019 als 1e staan, krijgen zij iedere wt koers automatische uitnodiging. Die kunnen ze ook weigeren als ze geen interesse hebben. Dus bv voor Giro kan dit betekenen dat er maar 1 Italiaanse ploeg zou zijn.

Weet nu ook niet of ze het aantal teams will verhogen in grote rondes. Want nu zijn er maar 22 teams van 8 renners. Volgens mij kan je ook weer naar 25 teams gaan om aan die 200 renners te komen. 200 of 176, wat maakt het uit, er werd zeker al niet minder gevallen.

Japsie 5 oktober 2019 om 11:23

Die laatste vraag van xistnc stel ik ook, heel vreemd.

west 5 oktober 2019 om 12:03

FYI; het vreet ook ongewenst en ongezien data…

Romāns Vainšteins 5 oktober 2019 om 12:06

Misschien moeten ze het dan gewoon uitzetten of zo.

Jean Dumas 5 oktober 2019 om 13:10

Corendon dus ProTeam en geen ProTour, bij deze bevestigd.

Israël met Dan Martin, Hugo Hofstetter, Sondre Holst Enger en de huidige kern Cimolai, Hermans, Brändle en Neilandts naar de ProTour. Mag nog wel wat breder.

jooprioolpijp 5 oktober 2019 om 13:14

Lijkt me verstandig van Total (en Corendon) om pro conti te blijven. De koersen die ze graag willen rijden en die voor hun sponsors interessant zijn mogen ze toch wel rijden, en geen WT worden scheelt stevig in de kosten en verplichtingen. Dat zouden wellicht meer teams moeten doen, ik denk dat iedereen hier wel een paar WT ploegen kan aanwijzen die in veel wedstrijden eigenlijk niks te zoeken hebben. Locale of simpelweg betere ProTeams zouden dan beter die plekken in kunnen nemen.
Edit: in mijn browser (Firefox) is het stil op deze site.

Polleke 5 oktober 2019 om 14:20

Circus UCI… nog steeds geen duidelijke regels maar wel al licenties verkopen…

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair