Mathieu van der Poel superieur in de modder van Niel

maandag 11 november 2019 om 15:58
Mathieu van der Poel superieur in de modder van Niel

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft daags na het behalen van zijn Europese titel ook de Jaarmarktcross in Niel gewonnen. Er stond ‘ouderwets’ geen maat op de regerend wereldkampioen, die zich een kwartier inhield en daarna toesloeg. Het is voor Van der Poel zijn derde zege in drie wedstrijden dit seizoen.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De wereldkampioen wacht een kwartier
Van der Poel (die vanmorgen van Italië naar België vloog) besloot in de openingsronde nog even uit het gedrang te blijven. Thijs Aerts had de kopstart, maar hij kon niet voor verschillen zorgen in de voorste gelederen. In de tweede ronde reed David van der Poel even weg, maar dat duurde niet lang.

Zijn jongere broer Mathieu reed gecontroleerd en nam in de derde ronde de koppositie over, waarna hij voor het eerst een demarrage plaatste. Zonder omkijken reed hij in de stromende regen weg bij Jens Adams en de rest. Het beslissende gat was daarmee nog voor halfweg cross geslagen.

Soeverein
Van der Poel breidde vervolgens beetje bij beetje zijn voorsprong uit, onder meer door foutloze passages door de zandstroken, modderstukken en over de balkjes. De strijd om de andere podiumplaatsen was daarachter interessant om te volgen. Laurens Sweeck, de nummer drie van het EK van zondag, voerde de forcing in een ruime groep met achtervolgers.

foto: Cor Vos

Sweeck bezette daardoor de tweede plaats in de wedstrijd, vlak voor Thijs Aerts. De twee Belgen reden op ruime achterstand achter Van der Poel, die zich kon uitleven en weer het crossgevoel terug kon krijgen. Dat was wat de Nederlander na zijn EK-titel aanstipte om nog te kunnen verbeteren de komende weken. Met weinig risico maar toch op de limiet kon Van der Poel zich klaarmaken om te gaan vieren. Hij liep dan ook steeds verder uit op de concurrentie, voor hij alle tijd nam om te juichen.

Sweeck en Aerts mochten mee het podium op met Van der Poel. Het is voor het tweede jaar op rij dat Van der Poel de Jaarmarktcross wint. De twee seizoenen daarvoor ging Toon Aerts met de zege lopen in Niel.

Afwezigen
Diverse deelnemers van het Europees kampioenschap van zondag in Italië ontbraken aan de start in Niel. Onder meer zilverenmedaillewinnaar Eli Iserbyt was er niet bij, evenals Michael Vanthourenhout.

Jaarmarktcross Niel 2019
Uitslag elite mannen

1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Laurens Sweeck op 1m20s
3. flag-be Thijs Aerts op 1m36s
4. flag-be Tom Meeusen op 1m42s
5. flag-be Diether Sweeck op 1m42s
6. flag-be Jens Adams op 1m42s
7. flag-de Marcel Meisen op 1m42s
8. flag-nl David van der Poel op 2m03s
9. flag-be Wietse Bosmans op 2m30s
10. flag-be Yannick Peeters op 2m35s

Dit artikel delen:

23 Reacties

Dolfy 11 november 2019 om 16:11

Van der Poel weer op bijna op zijn niveau. Het gat op Sweeck leek even niet al te groot te gaan worden maar dat werd het toch zonder dat je het idee had dat Van der Poel doorversnelde. Leuk voor Thijs Aerts op eens podium te rijden, en niet een terugval te kennen in de laatste rondes. Een stap naar hoger!

0
Romāns Vainšteins 11 november 2019 om 16:11

Ik begrijp uit het artikel dat Iserbyt niet meedeed vandaag ?

0
Dolfy 11 november 2019 om 16:14

Klopt, en nog paar toppers ontbraken.

0
nickdt 11 november 2019 om 16:18

Enige toppers zijn VDP en Van Aert. Rest is subtop vergeleken met hen.

0
sooike 11 november 2019 om 16:30

Jou kennende stel je deze vraag niet zonder reden. Graag een toelichting !

0
Kelder is de Man 11 november 2019 om 16:45

Klopt RV.. dat heb je heel goed gelezen. Chapeau!

0
HoofdIsVrij 11 november 2019 om 16:19

Mathieu leek weer op niveau te zijn. Ijzersterk hoe hij door de zandbak reed.

0
Franco Ballerini 11 november 2019 om 16:20

Enkele random observaties:

1. De tegenstand was totaal onvergelijkbaar met gisteren, maar het is duidelijk dat Mathieu vandaag een veel beter ritme had. Zie bijvoorbeeld hoe hard hij tot in de laatste ronde door de zandbak vloog.

2. Het publiek was niet massaal (Wat ook niet te verwachten viel) maar vol enthousiasme voor Mathieu. Bij koersen met meer publiek, zoals bij Ruddervoorde vorige week, zijn er altijd weer wat (waarschijnlijk aangeschoten) cross hooligans die het nodig vinden Mathieu uit te jouwen. Vandaag zag ik uitsluitend respect.

3. De Belgen zijn in staat om zelfs een kleine koers als deze perfect in beeld te brengen. Geen meter parcours valt buiten het bereik van de camera’s. Gisteren was bijna de helft van de koers niet te volgen. Als men de sport internationaler wil maken, dan beter overal Belgische regisseurs en camera teams inzetten graag.

0
TjerkR 11 november 2019 om 18:55

Heel erg eens met punt 3.

0
Peter Lippens 11 november 2019 om 19:35

ook het parcours was helemaal niet vergelijkbaar met dat van gisteren, hier kon Mathieu alvast beter zijn power en techniek kwijt

0
sooike 11 november 2019 om 16:29

Mee eens. Ook bij internationale wegwedstrijden worden steeds meer Belgische teams ingezet om de wedstrijd te volgen. Zij doen hun naam als wielerland wat dat betreft alle eer aan en brengen de koers in beeld zoals het moet met regisseurs die de koers kunnen “lezen”, dit gevoegd bij deskundige en gevatte wielerverslaggevers. De NOS vormt in al deze opzichten een schril contrast, maar dat weten we nu onderhand wel. Alles went !

0
west 11 november 2019 om 16:32

Beetje tricky om dit ook weer “superieur” en “soeverein” te noemen: Het gaat nergens om, zijn directe tegenstand doet niet mee en het is geen hele gekke uitslag. Ja, het is waar, maar wat voor superlatieven ga je gebruiken als het er echt toe doet en als de beste andere renners meedoen? In MvdP-termen was het zowel vandaag als gisteren niet superieur en niet soeverein. Alles is immers relatief.

0
theking 11 november 2019 om 16:57

Klopt de tegenstand was niet hetzelfde als gister. Maar Sweeck was gister derde en een week eerder 2de. Hij rijdt hier dus wel een van van jongens die gezien mag worden als een van zijn grootste belagers op 1 minuut 20. Zegt toch wel wat lijkt me.

0
Ardoisier 11 november 2019 om 17:26

Wat ik vooral bijzonder vind aan de winst van vandaag is hoe MvdP zo´n vliegreis op de dag van de wedstrijd verteert. Ok, het is geen uren vliegen, maar toch. Een “normaal” mens heeft daar toch wel iets last van lijkt me, maar hij staat om 05.00 uur op, gaat vliegen rond 08.00 uur (of zoiets) en is dan rond 10.00 uur thuis. Als alles meezit. En dan in de middag aan de start staan om te ploeteren in de blubber, en weer winnen. Tegenstand was minder sterk, ok. Maar de prestatie wordt er niet minder om wat mij betreft.

0
Hollow Knight 11 november 2019 om 17:48

Al over de 40 zeges dit seizoen. Heel mooi. Al stelt deze natuurlijk niet zoveel voor, maar winnen is winnen (en cashen).

0
salb 11 november 2019 om 19:22

Ja zege nummer 44 dit jaar als ik mij niet vergis. Hij wint dus gemiddeld 1 keer per week. En er zijn nog 16 TV crossen In 2019. Dat wordt dus gemiddeld 1 zege elke 6 dagen…

0
Pol 11 november 2019 om 20:43

Voor de zoveelste keer stelt dit weer niets voor, stop nu eens met die onzin. Ga dan naar je favorieten sport kijken. Dat in mijn ogen niets voorstelt.

0
peervaneynthoven 11 november 2019 om 19:30

Vaak die opmerkingen van “ja maar”……… de tegenstand, het parcours, de beste Belg was er niet bij, de windrichting, het weer, de zon, de tijd van het jaar. Kom op zeg, deze Mathieu van der Poel is overal en altijd superieur en niemand kan aan hem tippen! Totdat hij misschien zijn prioriteiten gaat verleggen (als hij dat al doet).Hij reed het EK als zijn derde cross dit seizoen en werd Europees kampioen.Dat zegt voldoende. Hij reed, met zijn huidige niveau, van die kleine Belg weg toen hij de tijd rijp achtte en won. Dat hij nog leuke/mooie woorden over had voor de nummer 2 typeert Mathieu, die ook wel weet dat deze woorden erin gaan als God’s woord in een (Belgische) ouderling.

0
Peter Lippens 11 november 2019 om 19:36

mee eens behalve met die beste Belg, Mathieu is meer Belg dan Wout … ;)

0
jan jansen 11 november 2019 om 19:36

Typisch nederlands. Die Ollanders hebben eindelijk een fenomeen in hun land en dan is het nog niet goed,

0
ParijsTours2004 11 november 2019 om 20:30

Zeg Peter Lippens, op een gegeven moment is het punt wel een keer gemaakt toch?

0
Kelder is de Man 11 november 2019 om 20:41

Peter.. geniet toch gewoon. Als M een Spanjool, Italiaan of Sloveen was geweest, had ik net zoveel van hem genoten. Nam je eerst wel serieus, maar begint zo langzamerhand behoorlijk zielig te worden.

0
thorsen 12 november 2019 om 09:44

Het gaat niet om de tegenstand, Mathieu zag er weer goed uit en het leek alweer meer op de Mathieu van vorig seizoen. Oftwel superieur.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone