Mathieu van der Poel zoekt nog het ritme van de cross: “Ik had wel beter verwacht”

maandag 11 november 2019 om 06:00
Mathieu van der Poel zoekt nog het ritme van de cross: “Ik had wel beter verwacht”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel is ondanks zijn titel op het EK veldrijden nog altijd op zoek naar de feeling van de cross. De wereldkampioen heeft daarom ook gekozen voor een ander veldritseizoen dan de jaren voorheen. Vandaag start hij bijvoorbeeld in Niel, daags na een EK in Italië. “Ik heb het nu nodig om weer die typische veldritinspanningen terug in mijn lichaam en benen te hebben”, zegt Van der Poel.

De wereldkampioen en zijn ploeg Corendon-Circus hadden rekening gehouden met een ietwat moeizame start. “Ik heb een vrij korte voorbereiding gehad op het veldritseizoen. We wisten dat ik niet honderd procent ging zijn, maar ik had wel beter verwacht”, geeft Van der Poel toe. Dus wil hij veel crossen rijden om het ritme weer te vinden. “Dat is voor mij nu het belangrijkste.”

“Ik denk dat iedereen ziet dat vorig jaar beter was dan nu. Ik moet de koers ondergaan en mijn momenten kiezen”, aldus Van der Poel, die ook op het EK dat plan uitvoerde. “Ik had er vertrouwen in dat het moest lukken, maar ik kon niet wegrijden op de plekken waar ik wilde. Ik heb wel geprobeerd om soms te versnellen, omdat ik dat nog wel mis.”

“Als ik naar mijzelf kijk, dan voel ik mij nog niet zoals vorig jaar. Ik kan nog niet heel erg diep gaan, dus daarom besloot ik te volgen en mij te focussen op die laatste ronde. Ik ben blij dat ik nog kan winnen in deze situatie”, zegt hij.

Van der Poel omringd door Belgen – foto: Cor Vos

‘Ik kan niet altijd alles blijven winnen’
Na twee gereden veldritten in het seizoen 2019-2020 is Van der Poel nog wel ongeslagen: hij won in Ruddervoorde en in Silvelle. De concurrentie heeft hem dus nog niet verslagen. “Dat gaat er wel eens van komen. Ik kan niet altijd alles blijven winnen. Vandaag waren ze dichtbij en ze zullen er ook wel eens helemaal bij zijn”, zegt Van der Poel. “Voor hun was het een unieke kans, dus het is in mijn winst dat ik veel zelfvertrouwen had.”

De concurrentie van Van der Poel kwam van de Belgische ploeg. Eli Iserbyt was altijd bij hem in de buurt, maar bij het ingaan van de slotronde was de wereldkampioen omringd door zes Belgen. “Ze hebben goed gereden als blok en ze hebben het mij zo moeilijk mogelijk gemaakt. Het liefst win ik vaker zoals vorig jaar. Het is leuk om nu een direct duel te winnen, maar ik rijd liever met een iets beter gevoel rond”, aldus Van der Poel.

Dit artikel delen:

13 Reacties

assen 11 november 2019 om 08:59

Explosiviteit kan ie toch echt niet missen als ie weer gaat rijden op de weg. Zonder explosiviteit win je veel minder wedstrijden. Ben benieuwd naar de komende weken!

0
Wheely 11 november 2019 om 09:58

Winnen is winnen, dat het niet vanzelf gaat doet hem allicht pijn maar maakt het voor ons alleen maar mooier om te zien.

0
Jooop 11 november 2019 om 10:26

Ben toch altijd benieuwd of al die verschillende disciplines en het hele jaar op hoog niveau koersen toch een keer zijn tol gaat eisen. Wellicht zijn dit de eerste tekenen. Zou niet vreemd zijn ook.

0
Pietspeed 11 november 2019 om 10:41

Zo zie ik het ook een beetje. Hoe meer hij wint in welke disciplines dan ook, hoe meer er door de buitenwacht verwacht wordt. En stiekem hij ook wel een beetje van zichzelf, ondanks dat zijn omgeving alles in perspectief probeert te houden. Daarbij komt dat het niveau wellicht stijgt (in welke sport niet?), dus moet hij weer beter zijn dan vorig seizoen, etc.
Minder fietsen en meer rust. Sagan lijkt me goed bijvoorbeeld.

0
jibi verboort 11 november 2019 om 12:01

Lars van der Haar heeft gelijk gehad (Wielerflits 27 oktober 18:41)

“Ik denk dat Eli nu op het niveau van Mathieu van der Poel van vorig seizoen rijdt”, vertelt Van der Haar in het flashinterview. “We zullen zien wat Van der Poel volgende week kan, in zijn eerste cross zal het voor hem heel lastig zijn.”

Mijn reactie:
Het werd voor Mathieu ook ook in Silvelle lastig en dat zal wel in zijn kopje bleven steken. Veel waardering voor Eli Iserbyt. Wat reed die een sterke koers!

0
Jooop 11 november 2019 om 12:22

Volgens VDP rijdt hij zelf niet op het niveau van vorig jaar. Alsnog wint hij 2/2 van Iserbyt. Dan lijkt het er toch nog niet op dat Iserbyt op het niveau van VDP van vorig jaar rijdt.

0
skylimit 11 november 2019 om 12:01

De rest kan beter een andere sport gaan doen of wedstrijden uitkiezen waaraan VDP niet meedoet. Als hij nu ook nog in zijn ritme gaat komen, dan kan helemaal niemand hem in het veld meer bijhouden. Dit verschil is alleen toe te schrijven aan het uitzonderlijke talent van VPD of mogen de andere renners zich afvragen wat zij anders moeten doen qua training etc. ? Het kan toch niet zo zijn dat iemand die 1 cross in de benen heeft, de rest weer zijn hielen laat zien…..

0
Wheely 11 november 2019 om 12:35

We kunnen ons afvragen hoe serieus die competitie in het veld daadwerkelijk is, slechts een groep Belgen, een handjevol Nederlanders en een Brit die er serieus mee bezig zijn. Het is al knap dat ze al enigszins weerstand kunnen bieden, VdP hoort namelijk bij de top 10 beste allround wielrenners ter wereld. (vrij random lijstje natuurlijk)

0
jibi verboort 11 november 2019 om 12:22

Het was lastig voor van der Poel ; blijft dat?

Mathieu van der Poel was zowel in Ruddervoorde-als in Silvelle niet in staat zich echt te ontdoen van de twee jaar jongere Eli Iserbyt. Zelf geeft hij aan dat hij er ook niet een goed gevoel aan heeft overgehouden.

Bij een volgende confrontatie weet hij wat hem te wachten staat. En nogmaals: Lars van der Haar heeft dat eerder goed ingezien: " “We zullen zien wat Van der Poel volgende week kan, in zijn eerste cross zal het voor hem heel lastig zijn.”( einde cit.)
Bij de tweede ook….en verder?

0
Tripodboom 11 november 2019 om 13:23

Eli Iserbyt reed een uitstekende cross maar ik meen dat in de tweede ronde MVDP zo verschrikkelijk hard op het rechte eind wegreed dat iemand ook maar de illusie moet hebben dat hij een keer kan winnen. Tenzij malheur of ziek zwak en misselijk.

0
Romāns Vainšteins 11 november 2019 om 13:42

Ik dacht al, wat zou ie vandaag denken (?)

0
skylimit 11 november 2019 om 15:51

Vandaag zal hij ook denken hoe in Niel te winnen….

0
kleomantre 11 november 2019 om 15:11

Van der Poel heeft een flinke jas uitgedaan, maar die vindt hij links- of rechtsom wel weer terug.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone