Mathieu van der Poel soleert op magistrale wijze naar winst in Milaan-San Remo
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 18 maart 2023 om 16:42

Mathieu van der Poel soleert op magistrale wijze naar winst in Milaan-San Remo

Mathieu van der Poel heeft de 114e editie van Milaan-San Remo gewonnen. De Nederlander reed net voor de top van de Poggio weg bij Filippo Ganna, Tadej Pogacar en Wout van Aert en soleerde vervolgens naar de zege. Filippo Ganna werd tweede, Wout van Aert derde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het parcours van Milaan-San Remo onderging dit jaar een opvallende wijziging. De renners startten namelijk niet in Milaan, maar in het nabijgelegen Abbiategrasso. Voor het hoogteprofiel veranderde dit weinig, want na dertig vlakke kilometer kwamen de renners alweer op de originele route. De Passo del Turchino, de Tre Capi, de Cipressa (5,6 km aan 4,1%) en de Poggio di Sanremo (3,7 km aan 3,7%) – de traditionele scherprechter – zaten dus gewoon weer in het 296 kilometer lange monument.

Vroege val van Pogacar, vroege vlucht met Maas
Bij het uitrijden van Abbiategrasso, nog in de neutralisatie, was er al een valpartij. En niet van de eerste de beste: topfavoriet Tadej Pogacar ging onderuit. De Sloveen kon zijn weg echter snel weer vervolgen, de schade leek beperkt tot wat vuil op zijn shirt. Vervolgens werd het officiële startsignaal en ontstond al snel een kopgroep van negen renners. Daarbij ook de Nederlander Jan Maas.

De 27-jarige renner van Jayco AlUla had vooraan het gezelschap van zijn ploeggenoot Alexandre Balmer, Aloïs Charrin (Tudor), Alexandr Riabushenko (Astana Qazaqstan), Samuele Zoccarato, Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Samuele Rivi, Mirco Maestri (EOLO-Kometa) en Negasi Haylu Abreha (Q36.5). Zij kregen zo’n drie minuten voorsprong van het peloton, waar Jos van Emden (Jumbo-Visma), Silvan Dillier (Alpecin-Deceuninck) en Jacopo Mosca (Trek-Segafredo) het tempo bepaalden.

De kopgroep met Jan Maas – foto: Cor Vos

De koerssituatie bleef lang ongewijzigd. Pas op de Passo del Turchino was er even opschudding: er was een valpartij met Julian Alaphilippe als grootste naam. De oud-winnaar van Milaan-San Remo kwam er ogenschijnlijk ongeschonden uit, maar moest wel van fiets wisselen. Vervolgens was het even aanpoten voor de Fransman om terug te keren. In de afdaling van de Turchino, waar Maciej Bodnar ten val kwam en uit de wedstrijd stapte, had Trek-Segafredo de snelheid namelijk wat opgekrikt.

Op naar de Capi
Eenmaal beneden, keerde de rust terug. De voorsprong van de vluchters, die even was teruggelopen tot anderhalve minuut, groeide weer tot een kleine drie minuten. Ondertussen had ook UAE Emirates plaatsgenomen op de voorposten om de overige ploegen te helpen in de achtervolging. Het tempo ging verder omhoog toen de Capo Mele, de eerste van de drie Capi, zich aandiende en nog meer teams zich van voren mengden. Het verschil met de vluchters was aan de voet geslonken tot een minuut en tien seconden.

Op de Capo Mele moest Cherrin voorin afhaken, maar voor de rest gebeurde er niets op deze helling. Op de Capo Cervo zagen we eenzelfde beeld. De Capo Berta zorgde voor iets meer actie: de kopgroep dunde uit tot vijf renners -met nog altijd Jan Maas – en ook in het peloton waren de eerste slachtoffers. Zo moesten Mark Cavendish en Jonathan Milan al passen. Alex Aranburu was op dat moment al teruggekeerd, nadat hij even daarvoor onderuit was gegaan.

La Primavera levert altijd prachtige plaatjes op – foto: Cor Vos

Maestri, Rivi, Tonelli, Balmer, Maas en de teruggekeerde Zoccorato werden net voor het begin van de Cipressa ingerekend door het peloton, waar in deze fase nog meer valpartijen te melden waren. Bij de eerste valpartij ook Sam Bennett (BORA-hansgrohe), die samen met een handjevol renners tegen het asfalt ging. Later lag ook Jan Tratnik (Jumbo-Visma) op de grond, terwijl Michal Kwiatkowski werd opgehouden.

Cipressa en Poggio
Op de Cipressa namen de troepen van UAE Emirates de kop. Felix Großschartner leidde de dans en zorgde voor wat schifting, maar veel renners konden nog volgen. Arnaud De Lie kwam wel in de problemen. Net voor de top schoof Mathieu van der Poel naar voren om als eerste aan de afdaling te beginnen. De Nederlander kwam, samen met ploeggenoot Søren Kragh Andersen en Matteo Trentin, met een kleine voorsprong beneden, maar zette niet door. Nils Politt deed dat wel: hij koos in aanloop naar de Poggio het hazenpad.

Ver voor de voet van de laatste beklimming van de dag was de Duitser echter alweer tot de orde geroepen. Met een relatief groot peloton werd begonnen aan de helling. Bahrain Victorious – de ploeg van titelverdediger Matej Mohoric – draaide met meerdere renners als eerste op, maar ook de andere grote favorieten zaten goed voorin. Zo ook Tadej Pogacar, die op iets meer dan twee kilometer van de top het signaal gaf aan Tim Wellens om te versnellen.

Van der Poel gaat aan
De Belg trok vol door met Pogacar in zijn spoor. Halverwege de klim liet Trentin rond plek tien een gat vallen, waarna Pogacar zijn aanval inzette. Ganna reed het dicht, waarna ook Wout van Aert en Van der Poel de sprong maakten. Ze waren los met vier man. Daarachter vormde zich een groepje met Mohoric, Kragh Andersen en Mads Pedersen. Maar net voor de top was er ook voorin nog afscheiding: Van der Poel knalde er vandoor en begon met voorsprong aan de afdaling.

De Nederlander smeet zich naar beneden en had beneden nog steeds een gat. Sterker, het verschil was groter geworden. De zege kwam vervolgens niet meer in gevaar. Van der Poel draaide met ruime marge de Via Roma op en kon uitgebreid feestvieren. Ganna reed achter hem naar een tweede plaats, Van Aert pakte de laatste podiumplek.

RIDE Magazine
169 Reacties
Sorteer op:
18 maart 2023 17:42
Hij probeerde in de afdaling van de Cipressa wat er gebeurde als hij als eerste bovenkwam. Toen dacht ik al -dat gaat ie op de Poggio weer doen. Man man, geniaal uitgevoerd.
    18 maart 2023 18:20
    Hij wilde daar duidelijk al doorrijden. Maar wist dat het zonder POg of Van Aert mee toch te moeilijk ging zijn.
18 maart 2023 17:56
Van Aert die er toch hard afgereden wordt, samen met Ganna en Pogacar, zal toch niet al te gerust naar de Vlaamse klassiekers toewerken. En dan nog dik verslagen worden in de sprint door Ganna. Hij krijgt zo na het Wk veldrijden weer een knauw te verwerken, zal zijn zelfvertrouwen niet zo goed doen. Hij zag er ook behoorlijk afgedraaid uit.
    18 maart 2023 19:56
    Die sprint met Ganna was natuurlijk helemaal geen sprint. Ganna rijdt gewoon op vermogen weg voordat de sprint begint en nadat WvA in de achtervolging het meest heeft gegeven.
18 maart 2023 18:05
In de laatste 3km op het vlakke rijdt vdPoel een stuk harder dan drie erkende tijdritspecialist. Die jongen zou daar eens wat meer op moeten trainen, kan hij wel wereldkampioen worden.
    18 maart 2023 18:12
    Hij reed inderdaad weg van die drie hardrijders maar ik geloof niet dat die voluit zijn gegaan. Die probeerden nog iets over te houden voor de laatste honderden meters. Dat leek bij Ganna het geval.
18 maart 2023 18:20
Dat noemen ze leren. Twee jaar geleden met z’n krachten gesmeten in Tirreno en dit jaar een opbouwende aanpak. Geen idee waarom je vindt dat hij zich moet tonen in de voorbereiding?
18 maart 2023 18:39
De grote mvdp show treindendert verder volgende afspraak Parijs Roubaix nee niet rvv
18 maart 2023 20:15
Met WK veldrijden was al te zien dat de echte poef van Mathieu er weer is; ook favoriet voor RvV wat mij betreft. Ganna voor Parijs-Roubaix, wat een power ook!
18 maart 2023 16:51
Ik had al zo een vermoeden dat hij verstoppertje had gespeeld. Hij was echt gebrand om deze te winnen. Nette overwinning hoor!
    18 maart 2023 16:57
    Dat verstoppertje spelen zou ik eerder opbouwen willen noemen. Geen rare dingen doen op weg naar de vormpiek is geen verstoppertje spelen.
    18 maart 2023 22:55
    Had al vaker aan na hoogtestage nog wat koersdagen nodig te hebben om op punt te staan.
    Daarvoor was TA nodig. Niets verstoppen. Gewoon effect van zware hoogtestage met nog geen optimaal herstel na hoogte en nog niet top zijn. Pieken is ook een talent.
18 maart 2023 17:04
Vond hem in z'n interviews afgelopen week al opvallend relaxed. Die heeft (deels) verstopopertje gespeeld in T-A, maar dat is helemaal prima.
18 maart 2023 17:24
Ik weet niet meer welke onverlaat het was die recent zei dat Van Aert dit seizoen Van der Poel ging verpletteren, maare haha
    18 maart 2023 17:59
    Het seizoen is toch niet enkel Milaan-San Remo.
18 maart 2023 17:32
Geweldig wat een klasbak!!
Krijgen we straks weer de negatieve reacties,als het misschien weer ietsjes minder gaat.
Om met Louis tespreken;hij leverd altijd.
18 maart 2023 17:35
62 jaar geleden heeft mijn opa op de MSR zaterdag violen in zijn tuin gezet. Vandaag deed ik hetzelfde. Verder houden de vergelijkingen wel op!
18 maart 2023 16:53
Ik heb je geplust. Moest toch ff lachen.
18 maart 2023 16:45
Matje was toch echt niet goed? Toen ik zei dat hij zich weer wegstak, kreeg ik vele minnetjes. Awel, zie je wel.

Superzege btw, well done!
    18 maart 2023 16:58
    Pieken noemen ze dat
    18 maart 2023 17:45
    @Djerkson maak je geen zorgen om de minnetjes. En laat je daardoor vooral niet leiden.
    Edit: zie bij mij het bewijs...
18 maart 2023 17:34
Vdp heeft het niet gestolen. Absoluut de sterkste van het hele pak.

Van aert dan weer de domste. Heeft die niets geleerd van vorig jaar? Dicht nu weer het gat met vdp in zn wiel. En nu kwam hij zelfs vanuit 10-15e positie. Over alles en iedereen van het peleton, om dan vdp mee te nemen in het wiel richting pogy en ganna. Onbegrijpelijk
    18 maart 2023 17:44
    van aert is niet explosief genoeg, die kan niet speculeren en afwachten of iemand anders het gat dichtrijdt, want als dat dan ook zo'n springveer is, kan hij toch niet mee en moet hij sowieso op eigen tempo achtervolgen.

    dus dan kan hij beter meteen aan dat eigen tempo beginnen sleuren, dan verliest hij tenminste geen overbodige seconden door nutteloos gokwerk.

    je kan je natuurlijk wel afvragen of een renner, die elk jaar opnieuw tussen zijn kader hangt bovenop de poggio (zelfs in het jaar dat hij won), wel moeten wachten tot de poggio
    18 maart 2023 18:09
    edit wf: pas je toon aan
    18 maart 2023 18:20
    een renner die won in agr, strade, milaan-san remo, e3, het nieuwsblad en gent-wevelgem en al podium reed in de ronde van vlaanderen, parijs-roubaix, luik-bastenaken-luik, ek, wk en op de os zou ik toch niet omschrijven als een echte ronderenner

    goed, degenen die hij niet won, staan stuk voor stuk hoger aangeschreven dan wat hij wel won (behalve het ek dan), maar hij lijkt me desalniettemin toch relatief goed in het eendagswerk
    18 maart 2023 18:53
    Ach Van Aert is hier derde, ook niet mis toch? Op waarde geklopt omdat er eentje duidelijk beter was… Komen nog mooie koersen aan, waar hij weer kan meespelen voor winst. Hij weet nu ook duidelijk hoe goed de conditie van VDP is, nu zien hoe hij (en zijn ploeg) het de komende koersen aanpakt.
    18 maart 2023 20:27
    D’r watt - je legt iets teveel nadruk op winnen, maar een goede koers rijden en toch verliezen is altijd mogelijk. WVA kan alles, inclusief klassiekers alleen is er 1 iets gehaaider soms, dat maakt WVA geen slechte klassieker coureur. (Al lijkt hij tactisch soms een steekje te laten vallen)
    18 maart 2023 22:20
    Wat een rare discussie eigenlijk, Van Aert heeft MSR al eens gewonnen. Alsof hij iets na zou streven wat niet binnen zijn mogelijkheden ligt.
    18 maart 2023 23:01
    Ja, Wheely ik ben redelijk op de hoogte van het palmares van Van Aert.

    Ik heb heel het draadje verwijderd.
    Beter zo.
18 maart 2023 16:47
Mocht er nog enige twijfel zijn bij sommigen: in de klassiekers mag Wout de schoenveters nog niet strikken van Mathieu.
    18 maart 2023 16:48
    Wielerschoenen hebben geen veters.
    18 maart 2023 17:01
    @guy, heb je de laatste tijd nog voor wielrenschoenen geshopt?
    18 maart 2023 17:14
    Wel zijn schoenen poetsen toch??
    18 maart 2023 17:16
    Meeste wielerschoenen niet.
    18 maart 2023 18:31
    Zou VDP zijn eigen schoenveters niet gewoon strikken? Of anders Gianni Vermeersch. Denk dat hij dat zelfs niet zou durven vragen aan VA.
    18 maart 2023 22:10
    Ga snel je mond spoelen. Wout is geen B garnituur en heeft ook aardige resultaten in de klassiekers. Gaat nogal ver om dan zo'n boude uitspraak te doen. Verder, hup Thieu
18 maart 2023 17:11
Mooie zege, al kan ik zijn jaarlijkse comedy (rug, vorm,..) niet pruimen.

De slimste maar ook de sterkste vandaag. Sowieso

Van aert rijdt het gat weer toe voor Mathieu. Aanloop richting poggio viel jumbo/Wout ook weer wat tegen.

Knap van gana, benieuwd naar zijn Parijs Roubaix.

Sterkste belg voor mij wellens
    18 maart 2023 17:49
    En de 'jaarlijkse comedy' van Wout (ben ziek geweest, nog niet 100%), kan je die wel pruimen? Of heb je daar bepaalde criteria voor?
    18 maart 2023 21:01
    VdP had zoveel overschot dat hij het zelf had kunnen doen en nog had gewonnen. Maar wat is er mis om mee te liften als VA toch dezelfde richting opgaat. Tijdens de RvV zat VA een kilometer lang in de wiel van VdP. Hij ging ook dezelfde kant op, dus waarom niet.

    Maar uit je posts van enkele dagen terug, had je alleen vrede gehad met VdP als hij voor VA de sprint had aangetrokken, of nog beter voor Philipsen voor de 15de plek.
18 maart 2023 16:44
Van Aert die met zijn acties ervoor zorgt dat van der Poel de koers wint. Waar hebben we dat nog gezien…
    18 maart 2023 16:45
    Toch leek WvA vandaag wat moeite te hebben. Moest meerdere keren een gaatje laten.
    18 maart 2023 16:46
    WVA is duidelijk naar Vlaanderen en Roubaix aan het pieken. Hij is helemaal nog niet in bloedvorm.
    18 maart 2023 16:46
    Eerder Trentin.
    18 maart 2023 16:50
    In de Belgische media wordt Van Aert net iets te veel gehyped, en Mathieu net iets te veel gedownplayed. In België is de laatse tijd de tendens dat Van Aert de betere renner van de twee is, ik denk dat ze daar nu weer wat van terug gaan komen. Het palmares van Mathieu begint zich nu toch wat meer af te tekenen met drie monumenten. Wout verlopig nog wel de betere ronderenner.
    18 maart 2023 16:52
    Denk daar in principe ook 2 x spurten voor de meet in 2021 bij, MvdP een puur eendaagscoureur.
    18 maart 2023 17:21
    @apemantus

    Vergelijk hun palmares eens op PCS ;)
18 maart 2023 16:47
Een beetje wieltjeszuigen bij Van Aert, maar slim gereden.
    18 maart 2023 16:50
    Oei, dit klinkt een beetje zuur. Misschien dat van Aert maar eens meer moet gokken?
    18 maart 2023 16:52
    Hij zat stuk, waardeloze reactie..
    18 maart 2023 17:01
    Wieltjeszuiger zelfs..‍♂️
    18 maart 2023 17:32
    Haha bij de jump naar voren. Sorry maar dat korte moment is niet echt hulp. Ieder ander staat stil behalve Ganna en Pogi ervoor. Puur omdat ze goed waren konden ze.
    18 maart 2023 17:42
    Als van Aert nou had wieltjes gezogen bij van der Poel had hij wellicht kunnen sprinten voor de zege.
    Blijkbaar is niet ieder goed genoeg om wieltjes te zuigen...
    18 maart 2023 18:36
    Neenee niet zuur. Van Aert reed (alweer) een domme finale. Liet zich erna nog ringeloren door Ganna ook.
    18 maart 2023 19:55
    Beetje slappe reactie. Als WvA zo goed was dan had hij het gat daarna wel dichtgereden. Beste heeft vandaag gewonnen. Volgende keer weer een andere renner. Heb een mooie finale gezien

Reacties zijn gesloten.