Mathieu van der Poel slaat Wereldbeker mountainbike in Nové Mesto over

Mathieu van der Poel slaat Wereldbeker mountainbike in Nové Mesto over

foto: Cor Vos

dinsdag 25 april 2023 om 19:45

Mathieu van der Poel maakt komende maand niet zijn opwachting in de Wereldbeker van Nové Město na Moravě. Aanvankelijk was de 28-jarige Nederlander voorzien in Tsjechië, maar hij kiest voor een langere rustperiode na een intensief blok van het WK veldrijden tot en met Parijs-Roubaix. Vanaf 21 mei werkt MVDP een hoogtestage af in het Franse La Plagne.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Het oorspronkelijke plan voor Van der Poel was om in mei twee Wereldbekers op de mountainbike te doen. Een gloednieuwe in Valkenburg en daarna het inmiddels voor hem bekende interval-parcours in Nové Město na Moravě. De Wereldbeker in Limburg was een primeur, maar de organisatie aldaar juichte te vroeg. Het kreeg de benodigde vergunningen niet rond, waarna de Wereldbeker-manche kwam te vervallen.

Lees ook:
Valkenburg huisvest eerste Wereldbeker mountainbike 2023

Een hard gelag voor de organisatie in het Duitse Albstadt, normaal de eerste manche van het seizoen. Zij waren verbolgen over het feit dat de UCI koos voor een gloednieuwe wedstrijd in Valkenburg, die uiteindelijk dus niet doorgaat. Dat heeft er ook mede voor gezorgd dat Van der Poel niet voor slechts één Wereldbeker op de mountainbike stapt. Bondscoach Gerben de Knegt bevestigt aan WielerFlits dat MVDP niet meegaat naar Tsjechië.

De kopman van Alpecin-Deceuninck begint na een rustperiode aan zijn opbouw naar de Tour de France. Hij zal tussen een hoogtestage en de grootste rittenkoers van het jaar normaal gezien alleen de Ronde van Zwitserland rijden. Of hij afreist naar Sittard-Geleen voor het NK op de weg eind juni, is niet duidelijk. Zijn eerste wedstrijden op de mountainbike volgen pas ná het WK op de weg op zondag 6 augustus in het Schotse Glasgow.

Lees ook:
Dit is het programma van Mathieu van der Poel
Dit artikel delen:

22 Reacties

Sean Kelly 25 april 2023 om 10:11

Het wordt zo wel een uitdaging om plaatsing voor de OS af te dwingen. De achterstand op plaatsen die recht geven plaatsing is groot. Goed presteren op het aankomende WK MTB kan ook voor plaatsing zorgen, maar vraag me af of Mathieu een week na de wegwedstrijd meteen het MTB WK gaat doen…

4
Viktrodriguez 25 april 2023 om 10:14

Dat krijg je als het er slechts bij wil doen als een parttime hobby in een sport met een streng en beperkt plaatsingssysteem tegenover fulltime professional mountainbikers.

-1
YogiBear 25 april 2023 om 10:31

Het interessante is dat we waarschijnlijk prestaties en punten van Milan Vader daarvoor nodig hebben. Die dan vervolgens bijna zeker weet dat niet hij maar MvdP de plek gaat invullen. Waarom zou hij dan moeite doen?

1
Romāns Vainšteins 25 april 2023 om 10:44

Wil MvdP voor tegelijk de weg en MTB naar de OS? Lijkt me niet toch? Wat voor parcours gaan ze daar uberhaupt doen qua wegrit? Waar zijn die hele OS eigenlijk?

-7
Barry Batsbak 25 april 2023 om 11:30

Nederlandse fulltime professional mountainbikers moeten ook gewoon aan de selectie-criteria van NOC-NSF voldoen. Dus een kwestie van goede klasseringen overleggen. Zolang de profs ergens rond plaats 20 a 25 rondkoersen komen ze ook niet in aanmerking. Hier een linkje naar de selectie-criteria:

https://nocnsf.nl/media/6175/kwalificatiedocument-os-parijs-2024-mountainbike.pdf

Van der Poel en Vader zijn zo’n beetje de enigen bij de heren elite die in het profveld de gevraagde klasseringen kunnen overleggen als de deelnemen aan de voorgeschreven wedstrijden. Ik heb me niet ver genoeg verdiept om te zien of er ook nog zoiets als “aanwijsplekken” beschikbaar zijn zoals ze bij het schaatsen nog wel eens toepassen. In dat geval is Van der Poel natuurlijk ook gewoon een no-brainer.

0
Eroba 25 april 2023 om 13:23

Lijkt me echt een zeer negatieve insteek van Vader als hij om die reden niet op de mountainbike zou stappen. Misschien verzamelt MvdP wel de punten en raakt geblesseerd of maakt andere keuzes en Milan Vader mag alsnog naar de spelen gaan, of ze halen met alleen MvdP weer net niet genoeg punten om twee plekken te verdienen.
Verder vraag ik me af waarom Lars van der Haar geen mtb doet, die zou daarvoor toch uitermate geschikt zijn?

0
Boomie1 25 april 2023 om 20:48

Maar we praten nu over Milan Vader die net als Mathieu in een WT ploeg op de weg rijdt? Gaat die überhaupt genoeg punten halen voor zichzelf om zich te plaatsen voor Parijs?

0
Wilde Willem 25 april 2023 om 11:57

Ik zou het mooi vinden als MvdP zijn MTB droom gaat najagen. Hopelijk krijgt hij daarvoor de ruimte van het NOC-NSF. En moet hij niet een ingewikkeld kwalificatietraject door. Enige nadeel zal dan zijn startplek moeten zijn, maar dat is dan het geluk voor de fulltime MTB-ers die daar hard voor hebben gewerkt.

Dit jaar lekker op de weg, en volgend seizoen de focus op de MTB. Want laten we reeel zijn: als er 1 renner is die kans maakt op een medaille, dan is dat volgens mij Mathieu.

Sommigen genieten misschien van zijn capriolen op de weg; ik vind zijn veelzijdigheid juist prachtig om te zien. Hopelijk zien we hem ook nog ooit op het WK-driewielers, WK waterfietsen en allerlei andere nummers met trappers en/of wielen.

3
Sean Kelly 25 april 2023 om 12:12

Voordat NOC bepaalt wie naar de spelen mag bepaalt het IOC welke landen hoeveel atleten mogen afvaardigen. Om voor 1 mtb plaats in aanmerking te komen zullen Nederlandse MTBers eerst nog heel wat punten moeten scoren. Veruit de meeste punten zijn te verdienen op het WK en de wereldbekers. Naast MvdP zou Milan Vader voor punten kunnen zorgen. Het vervelende voor hem is alleen dat hij het risico loopt dat Mathieu naar de spelen mag en niet hij. 2 plaatsen veroveren is zo goed als onmogelijk gezien de huidige ranking. Mathieu zal eind dit jaar (na het wk op de weg) en ook begin volgend jaar nog vol aan de bak moeten om zich te plaatsen.

4
ken dcq 25 april 2023 om 12:27

Goeie uitleg Sean bedankt, want ik was hierboven even niet mee waarom Vader punten moet sprokkelen :-)

Het eerlijkste naar Vader zou dan zijn dat Mathieu nu al aangeeft of hij ervoor gaat of niet? Dan weet de eerste dat hij sowieso niet gaat en kan hij netjes pieken naar waar hij het meest resultaat kan halen, en anders weet hij dat hij alles moet rijden om punten te sprokkelen zonder uitschieter.

Kans als Mathieu gaat dat hij wel heel veel kans op goud of minstens een podium heeft.

0
kingofthemolehill 25 april 2023 om 15:07

Je vergeet BMX racing and gravel races. Als hij wat traint op zwemmen en hardlopen, kunnen er wellicht nog een paar triathlons bij ook. Cameron Wurf heeft een halve marathon gelopen direct na de finish van Parijs Roubaix. The sky is the limit.

-1
In de waaier 25 april 2023 om 18:01

Onderwater fietsen.

-1
DeGroteMolen 25 april 2023 om 19:06

WK Bierfietsen niet te vergeten

-1
westmalle1965 25 april 2023 om 18:19

Er telt nog maar een doel voor mvdp, wk Glasgow 14 korte en 44 bochten per lokale ronde, ideaal voor mvdp

1
Har77 25 april 2023 om 10:07

Volgend jaar paar kilo lozen in de winter, geen Vlaams blok, dan met Gaze naar de Cape Epic, Waalse koersen, Wereldbekers XCO en dan naar Parijs. Afsluiten met WK XCO en Lombardije.

;-)

0
In de waaier 25 april 2023 om 10:49

Ja hij moet zich alleen nog focussen op het wk, Lombardije en LBL volgende jaar.

0
Boomie1 25 april 2023 om 20:46

Gaat de sponsor nooit accepteren. Minimaal 1 grote ronde. Wellicht Vuelta-WK-Lombardije

0
Barry Batsbak 25 april 2023 om 10:10

Verstand komt met de jaren. Jammer dat we hem niet binnenkort al op de mountainbike te zien krijgen, mag daar graag naar kijken. Maar als je de Tour goed wil afsluiten en messcherp naar het WK wil, zul je keuzes moeten maken. Waarschijnlijk dus gewoon heel verstandig.

0
Har77 25 april 2023 om 11:17

Ik heb het niet duidelijk op mn netvlies, maar het zou zomaar kunnen dat ie dit jaar inzet op het WK XCM. Volgens mij tellen die punten mee voor de XCO. Aangezien daar niet het allersterkste veld aan de start staat zou dat nog een manier zijn om de startpositie in 2024 te verbeteren.

0
blix 25 april 2023 om 18:46

Dat wordt moeilijk. WK XCM en WK weg worden op dezelfde dag gereden

Kans dat Mathieu na WK weg ook nog WK XCO rijdt, lijkt me groter.

0
Wilde Willem 25 april 2023 om 13:03

Dank idd Sean.
Dus als ik het goed begrijp moet Mathieu veel kans zelf zorgen dat hij uberhaupt een startplek verdient voor Nederland (en daarmee voor zichzelf).

Mocht hij ECHT voor de OS willen gaan, dan zal dat dus hele duidelijke keuzes vragen in zijn programma voor volgend jaar (of zelfs al het laatste deel van dit jaar).

Da’s toch wel klote, als je alleskunner bent en iedereen je overal wil zien schitteren…

0
Rulifaller 26 april 2023 om 01:52

Denk dat het vooral kloten is dat het hele MTB niet bepaalt helpt bij z’n rugproblemen. Dus dat hij riskeert op geen enkele fiets meer lekker te rijden.

1

Headlines

Populair

Materiaalzone