Mathieu van der Poel leerde in 2021 hoe hij Milaan-San Remo kon winnen

Mathieu van der Poel leerde in 2021 hoe hij Milaan-San Remo kon winnen

foto: Cor Vos

zondag 19 maart 2023 om 18:20
Analyse

Op de Poggio als een straalvliegtuig wegrijden bij de allerbesten en vervolgens met een grote voorsprong alleen aankomen op de Via Roma in San Remo. Het is alleen de allergrootsten in de rijke geschiedenis van Milaan-San Remo gelukt om op deze manier te winnen. Zeker in het moderne wielrennen is het een vrijwel onmogelijke opdracht geworden om met zo’n heroïsche solo het eerste Monument van het jaar te winnen. Behalve als je Mathieu van der Poel heet.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

In de laatste 29 edities van Milaan-San Remo is het alleen Vincenzo Nibali (2018) gelukt om met een aanval op de Poggio de Italiaanse openingsklassieker Milaan-San Remo solerend te winnen. Al bedroeg de voorsprong van de Siciliaan op de meet welgeteld acht meter en sloeg hij dus niet een kloof van 15 seconden die MVDP in de finale op de gerenommeerde tijdrijders Filippo Ganna, Wout van Aert en Tadej Pogacar wist te realiseren. Dit palet van grote kampioenen achter zich te laten, maakt deze zege alleen maar grootser en mooier.

We zijn het ondertussen gewend dat een handelsmerk van Mathieu van der Poel is om het schijnbaar onmogelijke te presteren. Hijzelf was overtuigd dat hij Milaan-San Remo ondanks een matige start van het wegseizoen kon winnen. Vorig jaar was de klassieker aan de Bloemenriviera immers zijn eerste koers na een hardnekkige rugblessure en toen zat hij al dicht bij de zege met een derde plek.

foto: Cor Vos

Dat MVDP echter zo dominant zou koersen en Pogacar op het zwaartepunt van de Poggio de spreekwoordelijke verkoudheid bezorgde met zijn demarrage had hij zelf ook niet durven dromen. Pogacar, die in dit prille seizoen al negen overwinningen op zijn naam heeft en bergop alle concurrenten tot dusver verpulverde, had op zijn terrein geen antwoord op de versnelling van de Nederlander. “Mathieu was té sterk. Hij sprintte naar de top, terwijl ik al kapot zat van mijn eigen versnelling”, antwoordde de Sloveen eerlijk.

Lees ook:
Pogacar kon ’te sterke’ Van der Poel niet volgen: “Hij sprintte naar de top van de Poggio”

De basis van deze zege in Milaan-San Remo ligt voor een deel in de editie van 2021 toen Mathieu van der Poel als vijfde over de streep snelde. In de tweede keer dat hij de Primavera reed, groeide het vertrouwen dat hij het eerste Monument van het jaar ooit kon winnen. Bovenal leerde hij dat voorjaar hoe je je conditie richting de grote afspraken in het voorjaar moet opbouwen.

In de eerste Italiaanse wedstrijden van 2021 was Van der Poel immers een klasse apart. Een overtuigende zege in Strade Bianche en liefst twee ritzeges in de Tirreno-Adriatico demonstreerden zijn vormpeil. Het hoogtepunt was zijn zege in de zware rit naar Castelfidardo waar hij in de regen en kou na een solo van 51 kilometer Tadej Pogacar tien seconden voorbleef.

foto: Cor Vos

Net als Wout van Aert (die in die Tirreno eveneens twee ritten won en ook nog eens tweede in het klassement werd) kwam Van der Poel er later in het voorjaar 2021 achter dat heel diep gaan in de Strade Bianche en Tirreno zijn prijs kent. In de daaropvolgende Monumenten kwam hij net dat kleine procentje frisheid tekort wat nodig is om te kunnen winnen. Eigenlijk werd na dat voorjaar al binnen Alpecin-Deceuninck de balans opgemaakt dat hij richting de grote Monumenten beter gedoseerd moest werken. Dat deze koersen de laatste prikkel in zijn trainingstraject moesten worden.

Geen makkelijke opdracht voor MVDP. Hij koerst immers om plezier te maken en plezier maken staat voor hem nu eenmaal synoniem voor straffe nummers opvoeren. Toch lijkt dat speelse karakter steeds meer ingedamd te worden door zijn ambities. Die ene zin die hij voor het WK in Wollongong uitsprak, zegt heel veel: “Ik besef dat ik niet meer heel veel kansen krijg om wereldkampioen op de weg te worden.”

Lees ook:
Van der Poel sprakeloos na winst in San Remo: “Iedereen wil deze winnen”

Hoewel hij met een andere insteek aan dit wegseizoen begon, vielen zijn resultaten in zijn eerste acht koersdagen van dit seizoen tegen. Slechts vijftiende in ‘zijn’ Strade Bianche en een dertiende plek als beste rituitslag in de Tirreno-Adriatico waren resultaten beneden zijn eigen verwachtingspatroon. Hij had zichzelf toch een paar ritten echt willen testen, maar juist op die afspraken kwam hij niet uit de verf.

foto: Cor Vos

Sterker, op de klimmen waar hij zich in de ‘corsa dei due mare’ kon laten zien, daar zagen we hem al vroeg happen naar lucht. In de vierde rit moest hij op scherprechter Tortoreto Alto, die vier keer bedwongen moest worden, al op vijftig kilometer van de streep diep gaan om on het eerste peloton aan te haken. In de volgende ronde werd hij er gelost om uiteindelijk als 63ste op 5’21 van ritwinnaar Primoz Roglic te finishen.

Lees ook:
Van Aert feliciteert Van der Poel: “Hij heeft laten zien dat hij supersterk was”

Van der Poel bleef in zichzelf geloven. Dat hij de Tirreno nodig had als de extra trainingsprikkel om er in Milaan-San Remo te staan. Twee keer trok hij in die ronde uiterst succesvol de sprint aan voor ploegmaat Jasper Philipsen, maar over zijn eigen vorm kreeg hij geen bevestiging.

Naar eigen zeggen bleef de vertrouwensboost uit. Al hechtte hij daar nauwelijks waarde aan. Hij weet dat de klimmetjes aan de Ligurische kust een stijgingspercentage van maximaal 5% kennen en niet te vergelijken zijn met de veel steilere en langere klimmen uit de Tirreno. En wel vaker in zijn loopbaan was een slechte generale geen voorteken voor een slechte prestatie in het hoofddoel. Zelf haalde hij zijn 58ste plaats in Dwars door Vlaanderen in 2021 aan, waarna hij vier dagen later maar nipt de sprint voor de zege in de Ronde van Vlaanderen van Kasper Asgreen verloor.

Foto: Cor Vos

Toch was Van der Poel achter het podium in San Remo eerlijk: “De manier waarop ik win, was buiten mijn verwachtingen.” Dat hij bergop kon wegrijden bij Pogacar en een nieuw record op de Poggio vestigde, had niemand verwacht. Met 5’40 heeft hij nu de recordtijd en is die van Laurent Jalabert en Maurizio Fondriest uit 1995 (5’46) gewist.

Precies op de dag 62 jaar na de zege van opa Raymond Poulidor in Milaan-San Remo (die na een afvalwedstrijd ook op de Poggio demarreerde, zie beelden op YouTube) overtrof Mathieu van der Poel zichzelf weer eens. En als hij dat doet, dan schrijft hij wielergeschiedenis die we alleen van de allergrootste ‘campionissimi’ kennen.

Lees ook:
1961-2023: Van der Poel wint Milaan-San Remo exact 62 jaar na opa Poulidor

Dit artikel delen:

32 Reacties

Panache 18 maart 2023 om 20:35

Nederland heeft 3 van de laatste 5 monumenten gewonnen, heel bijzonder.

10
Kartouche 18 maart 2023 om 21:24

Wat een weelde!

0
Ypuh 18 maart 2023 om 22:02

Moet ook af en toe even in m’n arm knijpen of ik niet droom. Wat een weelde, links en rechts slepen we de ene na de andere overwinning binnen. Als Groenewegen, Kooij of Jakobsen een keer wint, doet me dat al weinig meer. Een overwinning zoals die van Taco blijft me nog wel bij.

Dat Niki of Wout Poels een keer won vond ik al mooi, maar daar zat je dan ook 5 jaar op te wachten. Nu winnen de Nederlanders 5 mooie koersen per jaar, al is MvdP één van de weinige die blijft verrassen.

5
TheBigShow 18 maart 2023 om 23:18

Kan met nog de tijden van Gert Jakobs bij Tour du Jour herinneren

0
girardengo 18 maart 2023 om 20:10

Mathieu van der Poel maakt deel uit van een beperkt groepje Nederlanders dat meer dan één monument heeft gewonnen.
1-2: Hennie Kuiper en Jan Raas: 4 monumenten. Hennie Kuiper zelfs vier verschillende monumenten, Jan Raas 3.
3-4: Mathieu van der Poel en Jo de Roo: 3 monumenten (beide 2 verschillende).
5-6: Adri van der Poel en Niki Terpstra: 2 (verschillende) monumenten.

9
Wheely 18 maart 2023 om 19:46

Zoals hij tegen die verduvelde NOS zei – Hij heeft leren pieken!

4
Dahu 18 maart 2023 om 19:35

De Poggio wordt volgens mij wel een beetje overschat hier. Dat blijkt maar uit het feit dat het als het terrein van Pogačar wordt gezien terwijl hij daar sprinters als Philipsen en Ewan nog geen halve minuut voorblijft.

De Poggio is te kort en niet stijl genoeg voor Pogačar. Als aankomst zou ik het daar misschien mee eens zijn. Maar met dit parcours zal hij bijna altijd met een nog net betere sprinter moeten afrekenen.

3
Boomie1 18 maart 2023 om 20:49

30 sec op zo’n klimmetje met die 4 man aan dat tempo en in recordtijd doet mij eerder denken dat jij onderschat hoe straf dit was. Pogacar nog lossen terwijl het tempo al zo hels hoog was……

4
Dahu 18 maart 2023 om 22:14

Dit was ontzettend straf, ik denk niet dat ik dat onderschat. Maar dat Van der Poel in tijden de 1e is die met 15 seconde verschil wint zegt meer over die prestatie dan over hoe zwaar de Poggio is.

Pogačar kan na een zware koers op 20mn misschien wel de hoogste waardes trappen van iedereen, maar onder de 10mn, met relatief frisse benen, op een snelle klim, moet hij kennelijk zijn meerdere erkennen in VDP, Ganna en Van Aert.

Dus ik denk echt niet dat ik de prestatie onderschat, maar de Poggio is gewoon niet lastig genoeg voor Pogačar. Dat gaf hij van tevoren zelf al aan, en zelfs aangeslingerd door Wellens lukte het niet. Hij zal het anders moeten aanpakken

2
SoloSlim 19 maart 2023 om 08:57

Pogi zijn demarrage wordt hier wel onderschat vind ik. Hoe die het 2e deel van de Poggio opknalt is heel sterk maar tegelijk ook zijn dood. Mathieu blijft slim in het wiel tot het laatste stukje.. Dus denk wel dat Pogi even sterk was dan Matje, maar zichzelf overschat had en zijn pijlen te vroeg afgeschoten had.

2
Boomie1 19 maart 2023 om 09:17

Precies dat @SoloSlim. Plus moeten we niet vergeten dat de Poggio opdoemt na bijna 300km.

1
Dahu 19 maart 2023 om 12:08

En ondanks een verschroeiende demarrage weet hij het verschil niet te maken… omdat de Poggio niet lastig genoeg is

0
Boomie1 19 maart 2023 om 21:51

Het was niet verschroeiend genoeg nee. Maar stap nu eens een stapje terug en kijk eens objectief terug. Pogi en Wellens beginnen enorm hard aan de Poggio, Pogi neemt over en er kan nog 3 man mee. Dat zijn 3 wereldtoppers. Zelfs de winnaar van vorig jaar lost. Er komt een dag dat Pogi wel weg is.

0
Joop Zoetemelk 18 maart 2023 om 19:57

Een gereserveerde M.v.d. Poel is een heerser.
Ik hoop dat hij deze tactiek volhoudt en één vuurpijl per race blijft afvuren.
Zoveel races verkloot 2x op een WK 1x een hongerklop en 1x niet geslapen.

Puur qua talent en inhoud zal hij nog veel meer kunnen winnen dan zijn palmares nu spreekt.

3
Romāns Vainšteins 18 maart 2023 om 20:14

Anderzijds mocht een ontketende van der Poel in 21 zowel in Vlaanderen als Roubaix vd winst spurten. Het ging allebei net mis maar ook die had hij kunnen winnen.

Interessant wordt het waar hij nog aantreedt tot de ronde en Roubaix. Ik denk E3 maar hoop GW.

0
Boomie1 18 maart 2023 om 20:50

@RV tot op heden start Mathieu a.s. vrijdag in de E3. Wout pakt GW nog extra mee.

0
KopOverKop 20 maart 2023 om 17:47

Was voorspeld, zonder glazen bol:
17 MAART 2023 OM 10:50
Die gaat het zeker proberen op de Poggio omhoog al.

0
Kartouche 19 maart 2023 om 10:01

Was trouwens goed om te zien dat VdP in de finale kon rekenen op steun van zijn ploeg. Ook hoe op de Cipressa hij en SKA aan het overleggen waren. Je zag ook SKA ook op de Poggio een aantal keer achterom kijken waar VdP was. Door het nu en zo dominant af te maken zal zijn ploeg met extra geloof hem in de volgende wedstrijden ondersteunen. En het feit dat VdP had twee keer tijden TA een geweldige leadout voor een winnende Jasper P. deed, laat zien dat de ploeg op zijn steun kan rekenen.

3
Mooie Sjors 18 maart 2023 om 23:23
Quote:
Pogacar, die in dit prille seizoen al negen overwinningen op zijn naam heeft en bergop alle concurrenten tot dusver verpulverde, had op zijn terrein geen antwoord op de versnelling van de Nederlander.

De Poggio zou ik toch niet meteen Pogacar ‘zijn terrein’ noemen.

2
KevinK1986 19 maart 2023 om 09:20

Roubaix schrijf ik vdPoel vast op als winnaar in de komende jaren… maar met deze vorm moet een LBL toch ook absoluut haalbaar zijn en zelfs Lombardije acht ik niet onmogelijk als hij dit als hoofddoel aanstipt.

2
Kartouche 19 maart 2023 om 10:09

Laat hem maar eerst PR binnenhalen. Met deze vorm moet het een mogelijkheid zijn. Voor LBL en nog meer voor Lombardije moet hij het geluk hebben van een superdag en mindere dag van een Pogi, Evenepoel, enz. Misschien dat bij net als Mollema het kan doen.

1
Martino87 19 maart 2023 om 11:00

De ronde van Lombardije lijkt me te zwaar. Daar zitten te lange klimmen in en zie je echte klimmers als Mas en Landa voor in eindigen. LBL heeft hij al een keer bijna gewonnen dus dat zou wellicht mogelijk zijn. Al heb ik wel het idee dat hij klimmend ietsje minder wordt dan in zijn eerste jaren, een beetje zoals Sagan. Ik zou hem zelf graag eens in de Waalse Pijl willen zien.

4
Het Luipaard van Lent 19 maart 2023 om 17:04

Als Greg de OS kan winnen op dat parcours in Brazilie, kan MvdP zeker Il Lombardia winnen, mits de juiste voorbereiding.

0
Eroba 18 maart 2023 om 23:44

Ontsnappen loont nog steeds heel vaak omdat: a. de achterliggers maar moeten zien samen te werken. Zelfs een fractie aarzeling kan al de beslissing geven. b. De cameramotoren zijn er altijd en zoals we geleerd hebben van de Belgische professor in de aerodynamica, geeft niet alleen een voertuig voor je een aanzuigende werking, maar ook het voertuig achter je een duwende werking.

1
Groetjesaandevoetjes 19 maart 2023 om 00:58

Toch bleek uit onderzoek dat de renner die als eerste boven is op de poggio in de laatste 25 edities maar 1 keer had gewonnen (Nibali).

2
Blackcanyon 19 maart 2023 om 04:43

Pieken na de kerstperiode, het is een winstpakker

1
Het Luipaard van Lent 19 maart 2023 om 06:37
Quote:
..daar zagen we hem al vroeg happen naar lucht.

Ook niet helemaal waar. Telkens als ie gelost in beeld kwam zag het er uiterst gecontroleerd uit, alsof ie gewoon geen zin had om te hoge inspanningen te doen. Hij heeft de Tirreno gewoon uitermate gedoseerd gereden. Verstandig ook.

1
Titaantje 19 maart 2023 om 17:02

Gaat de schrijver er nu aan voorbij dat ookmohoric afgelopen jaar solo aan kwam?

1
Het Luipaard van Lent 19 maart 2023 om 17:04

Die reed weg in de afdaling, niet de klim.

2
Titaantje 19 maart 2023 om 19:33

Thieu pakte 3 seconden op de top en had er meer dan 15 aan het einde van de afdaling. Ik begrijp de nuance maar het neemt iig niet weg dat (1) mohoric ook solo aan kwam en (2) beide vooral een goede afdaling reden

1
Lalsacien 19 maart 2023 om 19:56

Ik meende dat MDVP er 3 had boven op de klim en 6 aan het einde van de afdaling. En 15 bij de finish.

0
zietemgaan 18 maart 2023 om 21:40

Hmmm maar wil je het record van de Jalabert van Once en van Fondriest wel breken …

-8

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone