Marc Hirschi kiest voor UAE Emirates
foto: Cor Vos
Koen Middendorp dinsdag 5 januari 2021 om 20:01

Marc Hirschi kiest voor UAE Emirates

Marc Hirschi komt dit wielerseizoen uit voor UAE Emirates. Dit heeft WielerFlits begrepen van bronnen dichtbij de ploeg. Via de Zwitserse connectie met teammanager Mauro Gianetti zijn de eerste contacten gelegd. De afgelopen weken werd een overgang van Team DSM bespreekbaar en heeft UAE Emirates heel snel gehandeld.

De ploeg van Tour de France-winnaar Tadej Pogacar had tot dusver nauwelijks versterkingen voor 2021 aangetrokken. Alleen Rafal Majka en Matteo Trentin zijn nieuwe grote namen. Financieel staat de ploeg uit de Verenigde Arabische Emiraten er sterk voor. De salariseisen van Hirschi waren dan ook geen probleem. De connectie tussen de drie Zwitsers Marc Hirschi, zijn zaakwaarnemer Fabian Cancellara en UAE Emirates teambaas Mauro Gianetti speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen.

Klassiek blok
In de klassiekers kan Hirschi in het Ardennen-werk een sterk blok vormen met Diego Ulissi, Davide Formolo, Rui Costa en eventueel Tadej Pogacar die op het WK aantoonde ook een goede eendagswedstrijd in zijn benen te hebben. In het Vlaamse werk kan de Zwitser van start gaan met Matteo Trentin, Fernando Gaviria en o.a. Alexander Kristoff.

Eerder vandaag werd bekend dat de 22-jarige Zwitser per direct vertrekt bij Team DSM, de ploeg van manager Iwan Spekenbrink. Waarom beide partijen hun contract voortijdig beëindigen is niet duidelijk. Na Marcel Kittel, John Degenkolb, Warren Barguil, Tom Dumoulin en Michael Matthews is Hirschi de zesde topper die zijn contract voortijdig met Spekenbrink ontbindt. Hij had nog een contract tot eind 2021 bij Team DSM.

Breitling
Waar de afgelopen periode al duidelijk werd dat INEOS Grenadiers, Trek-Segafredo, Deceuninck-QuickStep en Jumbo-Visma dit seizoen geen plek meer voor Hirschi hadden, was ook Qhubeka ASSOS een serieuze kandidaat om Hirschi in te lijven. Het salaris van Hirschi zou dan een extra bijdrage zijn die de Zwitserse sponsors van het team ASSOS, BMC en Breitling leveren. ASSOS is een groot Zwitsers sportkledingmerk. Zijn zaakwaarnemer Fabian Cancellara is ambassadeur van het fietsmerk BMC. Hirschi wordt persoonlijk gesponsord door het horlogemerk Breitling. En Hirschi is ook een vriend van Breitling CEO George Kern. Breitling maakte in november bekend dat het een samenwerking met Qhubeka start.

Het nieuwe Zwitserse wonder, Marc Hirschi – foto: Cor Vos

Hirschi maakte afgelopen jaar indruk door een etappe te winnen in de Tour de France en de Waalse Pijl op zijn naam te schrijven. Daarnaast werd hij tweede in Luik-Bastenaken-Luik en derde op het WK op de weg.

Tijdens de Tour de France wist WielerFlits al te melden dat Hirschi in 2019 reeds door Cancellara bij diverse andere WorldTour-teams was aangeboden, wat aangeeft dat hij zich destijds al niet meer helemaal thuis voelde bij het toenmalige Team Sunweb.

‘Ik beschouw mezelf als eendagscoureur’
In een onlangs verschenen eindejaarsinterview met WielerFlits blikte Hirschi vooruit op 2021. Nu de rasaanvaller zich in de wereldtop genesteld heeft in de heuvelkoersen, zal hij niet meer alle ruimte krijgen. “Dat maakt er de opdracht niet eenvoudiger op. Het zal een stuk moeilijker zijn om dezelfde resultaten te behalen. Andere jongens zullen sneller naar mij kijken”, voorspelde hij.

“Ik beschouw mezelf nu als eendagscoureur”, aldus Hirschi. “Daar blijf ik op focussen. De rest komt dan vanzelf. Met de jaren rijd je meerdere grote rondes, waardoor je ook groeit op dat vlak. Hoe zich dat ontwikkelt, zullen we dan wel zien. Maar ik zal mezelf absoluut niet dwingen om mij in het keurslijf van een ronderenner te duwen.”

 
196 Reacties
Sorteer op:
5 januari 2021
Het ging dus om geld
  5 januari 2021
  Daar gaat het in het profwielrennen altijd om. Programma's en rol in de koersen komt daarna. Alleen doen ze uitschijnen dat dit belangrijkste reden is.
  5 januari 2021
  jep deze keer volledig om geld @arie nee niet altijd geld is 60-100% van de beweegreden, die 0-40% kan ook door andere dingen zijn.
  5 januari 2021
  Primos Roglic had elders makkelijk meer verdient maar is Jumbo al een paar keer trouw gebleven: Roglic zal goed betaald worden hoor, maar hij bewijst dat geld niet de enige drijfveer is.
5 januari 2021
Money!!!!!
5 januari 2021
Quote:
Na Marcel Kittel, John Degenkolb, Warren Barguil, Tom Dumoulin en Michael Matthews is Hirschi de zesde topper die zijn contract voortijdig met Spekenbrink ontbindt. Waarom beide partijen hun contract voortijdig beëindigen is niet duidelijk.
Omdat hij niet wilde gaan zitten en pootjes geven?
5 januari 2021
Lekker in het treintje voor Pogacar.
  5 januari 2021
  Nee joh gewoon lekker aanhaken bij Jumbo-Visma of Ineos. Lekker op de counter koersen.
  5 januari 2021
  Wheely, jij romanticus....
5 januari 2021
Pogacar - Hirschi - Formolo. Oh ja ik ben er klaar voor.
5 januari 2021
Bij qhubeka worden alle redenen gegeven waarom hij zou kunnen komen. Zelfs geld speelde geen rol, maar waarom dan toch uae?
  5 januari 2021
  Omdat Qhubeka een ontzettend zwakke ploeg is, daar hij bij UAE de allerbesten in het vak om zich heeft.
  5 januari 2021
  Magicians idd
5 januari 2021
Zonde... leuke renner (b)lijkt geldwolf!
  5 januari 2021
  NEEEEEEE!
  5 januari 2021
  Het zijn profs, ze verdienen er hun boterham mee.
  5 januari 2021
  Om geld gaat het in het profwielrennen altijd. Programma’s en rol in de koersen komt daarna. Alleen doen ze uitschijnen dat dit belangrijkste reden is.
5 januari 2021
Die zal dus nog harder vliegen komend seizoen. Allang blij dat het geen INEOS is. En top dat Wielerflits de scoop had - gefeliciteerd, redactie!
5 januari 2021
Stuk over qhubeka is een opsomming. Daar staan nu punten, dat maakt het rommelig
5 januari 2021
Omdat hij geen heil zag in het lange termijn plan als grote ronde renner...
5 januari 2021
Daar ga ik dus nooit meer voor juichen. Hoe fraai de aanval ook.
  5 januari 2021
  Dat zal m leren!
  5 januari 2021
  Juichen doe ik sowieso niet voor renners die ik niet persoonlijk ken (of hun familieledeen moeten goede kennissen van me zijn) Ik heb overigens nog veel meer antipathie met figuren als Kruijswijk en Mollema. Landgenoten die er alles aan doen zo weinig mogelijk bij te dragen aan het functioneren van onze samenleving door in Monaco de belasting te ontlopen. Dat erger laakbaar geldwolvengedrag dan nu van Hirschi.
  5 januari 2021
  @Arie het valt mij op dat je onder de stukken die over veldrijden gaan goede inhoudelijke bijdragen hebt. Je hebt kennis van zaken en dat lees ik graag. Maar zodra het over wegwielrennen gaat dan druipt het negatieve er vanaf. Dat vind ik jammer.
  5 januari 2021
  Zo kennen we je weer @Arie, kort door de bocht en weinig genuanceerd. Prof renners wonen in het buitenland omdat ze daar beter kunnen trainen, dan kan je net zo goed in Monaco gaan wonen, je hoeft geen dief te zijn van je eigen portemonnee. @kkv81 Als je de vrouwonvriendelijke meningen van Arie over veldrijden inhoudelijk gefundeerd noemt plaats ik mijn kanttekeningen bij je beoordelings vermogen
5 januari 2021
Zoals ik had verwacht :) Door het uitvallen van Ulissi hadden ze een extra renner nodig. Volgend jaar Almeida ook nog? Of wou Hirschi gewoon het vaccin al?
  5 januari 2021
  Jep, leek mij ook het meest waarschijnlijke.
  5 januari 2021
  @lander luypaert Wanneer heb je dit hier voor het eerst geopperd dan? link pls
  5 januari 2021
  Credit where credit is due - reacties van Lander onder een bericht van verweggistan op de eerste pagina commentaren hier: https://www.wielerflits.nl/nieuws/marc-hirschi-per-direct-weg-bij-team-dsm/ (mijn eigen comment staat pas op de 2e pagina)
  5 januari 2021
  Ik bedoelde eigenlijk een vroege voorspelling. Dit is eerder een confirmatie via de Instagram check wat wel grappig is hoe vaak en lomp gemakkelijk ze tegenwoordig op die manier de scoop prijsgeven. Verder ging bij onze in huis UAE watcher natuurlijk direct het Ulissiballonetje op. Wat dat betreft: slim gezien.
5 januari 2021
Onder leiding van Cancellara op jacht naar geld. Gianetti, een gezwel in de wielersport. Altijd al geweest.
  5 januari 2021
  Poeh ja, wat een duistere ploeg is dat eigenlijk toch. Veel geld en een losse moraal.
  5 januari 2021
  Fascinerend dat die man nog mag rondlopen in de wielersport.
  5 januari 2021
  soms is gewoon ‘ons Rotterdams’ wel lekker duidelijk.
  5 januari 2021
  Niets minder duister dan Jumbo.
  5 januari 2021
  Klopt, niet minder..
  6 januari 2021
  Mwoah, bij Tjv lopen geen mensen rond die in coma hebben gelegen door doping..
5 januari 2021
Duidelijk geen sportieve, maar een financiële keuze. Treurig, zeker in ogenschouw nemend dat hij pas 22 jaar is. Hij had zich uitstekend kunnen ontwikkelen bij DSM. Mooie scoop is het wel!
  5 januari 2021
  Geldzucht terzijde is er natuurlijk geen enkele reden waarom hij zich niet uitstekend verder zou kunnen ontwikkelen bij UAE.
  5 januari 2021
  Met al die dubieuze figuren daar zijn goede resultaten niet uit te sluiten.
  5 januari 2021
  Ik steek mijn hand voor geen enkel team in het vuur (noem mij één ploeg waar je geen staf met een link naar de epo-jaren terugvindt...) maar onschuld staat tot het tegendeel bewezen is.
  5 januari 2021
  Heeft een arts niet gewoon al gezegd dat hij Gianetti in het ziekenhuis moest behandelen na uit de hand gelopen experimenten met EPO-achtige middelen?
  5 januari 2021
  Ik heb het over het nu. Zoals ik eerder zei, bij elk team vind je mannen met een link naar de duisterste periode uit het wielrennen.
  Daarvoor hebben we Frank Heijnen: https://hetiskoers.nl/vergeten-wielrenner-gianetti-mauro/
  5 januari 2021
  https://www.bikeradar.com/news/blog-gianetti-is-ingrained-with-doping/
  5 januari 2021
  Als ik zo lees over die Gianetti lijken Lefevere en Bruyneel opeens keurige kostschooljongens. Ongelofelijk dat dit soort figuren(dan heb ik het over Gianetti, Lefevere krijgt van mij net het voordeel van de twijfel) nog steeds werkzaam mogen zijn in onze mooie sport. Ondanks dat ik het terecht vind dat Bruyneel en Armstrong voor het leven geschorst zijn vind ik het jammer dat naar mijn mening die twee moesten hangen voor de zonden van allen en alle andere mannen die zich ook flink hebben misdragen er met hele korte of zelfs geen schorsingen vanaf zijn gekomen. Jammer dat zo'n schitterende renner als Hirschi(en dus helaas ook de Tourwinnaar) voor de ploeg van dit onverlaat gaat rijden.
  5 januari 2021
  Oh, ik ben het helemaal eens dat figuren als een Gianetti veel beter niet meer in het wielermilieu actief zouden zijn. Ik ga echter niet automatisch álle renners in zijn huidige team verdenken van ongure praktijken vanwege zijn verleden. Bij UAE denk ik in de eerste plaats toch aan sportdirecteur Allan Peiper - je gaat ook bij hem wel links naar dopinggevallen kunnen vinden, maar die komt mij toch altijd over als iemand met een enorme 'métier' die het goed voorheeft met zijn renners. Was ik een jonge renner, dan zou ik graag bij hem rijden. Iemand geïnteresseerd in een stukje statistisch verantwoorde onderzoeksjournalistiek om te kijken aan welke teammanagers/sportdirecteurs/verzorgers de meeste dopinggevallen gelinkt kunnen worden? https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_doping_cases_in_cycling Tot ik zo'n totaalanalyse zie van de laatste 10 à 15 jaar (en er vanuitgaand dat dopinggebruik zich ook druppelgewijs vertaalt in een fractie positieve testresultaten...) steek ik voor niemand mijn hand in het vuur en veroordeel ik ook niemand.
  5 januari 2021
  Niet noodzakelijk, Emirates heeft met Pogacar wel bewezen dat talentontwikkeling geen probleem is voor die ploeg en in zijn koersen zal Hirschi ondersteund worden door een sterke ploeg.
Iemand een idee hoeveel geld Team DSM hiervoor krijgt?
  5 januari 2021
  Nee Team DSM kreeg van Gianetti vaccins voor de hele ploeg. Ook kregen ze 5 bakken bier en wat Toblerone :D
  5 januari 2021
  "Wat Toblerone"? Vier van de vliegveld megarepen! Niet zo'n stemming maken zeg.
  5 januari 2021
  Een betere vraag zou zijn, heeft DSM überhaupt tijdig een contractverlenging cq. verbetering, aangeboden? Dit had namelijk direct na de Tour al moeten gebeuren. Anderzijds begrijp ik dat als de hoofdsponsor zich aan het eind van het seizoen terugtrekt, dit niet evident is. En dan nog is het de vraag of ze kunnen concurreren met UAE. Maar als je als DSM zijnde voor één renner de hoofdsom wil uitbetalen, dan moet dat Hirschi zijn.
5 januari 2021
Had hem liever bij DSM zien blijven, maar kan hier wel mee leven.
5 januari 2021
Slechte zaak. Van een nette ploeg naar een dubieuze ploeg.
5 januari 2021
De tandem Pogacar-Hirschi in de Ardennenklassiekers, de concurrentie mag de borst alvast nat beginnen maken.
  5 januari 2021
  Met dr. Gianetti op de bagagedrager.
  5 januari 2021
  Goh, dat zou wel héél straf zijn...
  5 januari 2021
  Dr. Gianetti is een straffe hoor. Die jongens merken niet eens dat hij achterop zit.
Dit team is het gewoon een goede keuze voor de renner die het nu is en onder Gianetti is er qua marginal gains nog wel wat extra’s te behalen ook. Dus niet alleen qua geld maar ook sportief een te begrijpen overstap. De hoogste ambities hebben gaat gepaard met ruimdenkendheid, en denk maar niet dat UAE op dat vlak veel scheelt met Ineos en Jumbo anno21.
  5 januari 2021
  Hmmm, zou kunnen idd
  5 januari 2021
  Voor ruimdenkendheid zit je bij Gianetti inderdaad goed. Vraag maar aan Ricco en Piepoli.
  5 januari 2021
  Ach die connecties kun je bij veel ploegen wel maken. Genoeg die nog een dokter of ploegleider hebben die bij een 'foute' ploeg hebben gezeten.
5 januari 2021
De 2.6 mil per jaar die Aru ving zinvoller investeren?
5 januari 2021
Nu is het alleen de vraag nog hoe lang het duurt voordat Soren Kragh Andersen weggepikt wordt.
5 januari 2021
De connectie Quebecka/Breitling is een verzinsel van de auteur...
  5 januari 2021
  Denk ik ook.
  5 januari 2021
  https://www.breitling.com/be-en/partnerships/qhubeka/
  5 januari 2021
  Dat breitling beiden sponsort dat is zo. Maar ik denk niet dat het een serieuze optie was voor Hirschi om naar die ploeg te gaan.
5 januari 2021
Eerlijk gezegd denk ik dat het probleem hier juist is dat er drie man aan werkte.
5 januari 2021
Scherp opgemerkt!
5 januari 2021
Als je ziet waar Hirschi zich mee inlaat, dan is het slim dat het anti-dopingmanneke Iwan hem laat vertrekken voordat hij moet stoppen

Reacties zijn gesloten.