Marc Hirschi: “Ik wil mezelf niet in een keurslijf van ronderenner dwingen”

Marc Hirschi: “Ik wil mezelf niet in een keurslijf van ronderenner dwingen”

Het nieuwe Zwitserse wonder, Marc Hirschi - foto: Cor Vos

zondag 27 december 2020 om 07:00
Interview

Marc Hirschi vestigde zijn naam in 2020 stevig in het wielerfirmament. Hij is amper 22 jaar, maar hij won een etappe in de Tour de France, stak de Waalse Pijl op zak en stond op het podium van Luik-Bastenaken-Luik én het WK. “Dat brengt druk met zich mee voor volgend jaar, maar dat heeft juist een goede invloed op mij”, vertelt de rijzende ster van Team DSM in een interview aan WielerFlits.

Wat opvalt: de immense rust die de jonge Zwitser uitstraalt. Kalm beantwoordt hij – met een licht Zwitsers accent – de vragen die op hem afkomen. Op een serieuze toon, boordevol zelfvertrouwen en flair; de jongeling verkoopt zijn glimlach pas na een directe vraag waarom hij zo rustig is. In alles lijkt hij nu al een wereldtopper. Na een prima debuutjaar bij de profs in 2019 en een nog beter 2020, is de aandacht voor Hirschi dan ook groot. “Ik had absoluut niet verwacht dat ik het voorbije jaar zo succesvol zou zijn geweest”, begint hij zijn verhaal. “Hier kan ik mezelf aan vastklampen. Aan mij om nu op hetzelfde niveau te komen.”

Er meteen staan bij de profs
Hirschi is de volgende in een rij met toptalenten die er al meteen staat tussen de profs. Twee jaar geleden werd de Zwitser immers nog wereldkampioen bij de beloften. “Het is duidelijk dat veel teams tegenwoordig zien dat jonge renners meteen voor resultaten kunnen rijden. Dat was voorheen minder het geval, dan had je toch een paar jaar nodig om naar dat niveau toe te groeien. Daarnaast zijn jonge renners vandaag de dag ook verder dan voorheen. Op een jonge leeftijd krijgen zij al super professionele begeleiding en ontwikkelen zich sneller. Dat heb ik althans zelf ervaren in de opleidingsploeg van Team Sunweb.”

Hirschi werd als belofte wereldkampioen – foto: Cor Vos 2018

Volgens de jongeling is de stap van de U23 naar de profs daardoor niet meer zo groot. Wat dat betreft spant Team DSM wel de kroon, want maar liefst vijftien renners van de selectie in 2021 zijn op 1 januari jonger dan 24 jaar. “Het is bij ons ook gemakkelijker om te integreren als je het vergelijkt met andere teams”, vindt Hirschi. “Omdat de ploeg zo jong is, is het ook buiten de koers eenvoudiger om jezelf ertussen te nestelen. Je hebt vaak dezelfde interesses en je kunt aan tafel vaak over twee of drie onderwerpen meepraten. Dat is een stuk lastiger als de gemiddelde leeftijd van een team dertig is.”

Een van de jongens waarmee hij al jaren de degens kruist, is de jongste winnaar van de Tour de France – Tadej Pogačar. “Hem ken ik al heel lang”, vertelt Hirschi daarover. “Al bij de junioren kwamen we elkaar tegen. Daar haalden we beiden al een hoog niveau en streden we vaak tegen elkaar voor de zege. We spreken elkaar ook best vaak als we elkaar tegenkomen in het peloton. We schieten goed op. In mijn jonge jaren kwam ik ook vaak Nils Eekhoff tegen, die nu mijn ploeggenoot is. Dat geldt overigens ook voor Felix Gall. Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma was er ook vaak bij tijdens die gevechten.”

Natuurlijke deken van rust
Wat Hirschi volgens een aantal van zijn ploeggenoten kenmerkt, is de ijzeren wil om te willen winnen.  “In het verleden wilde ik alle details weten rondom een koers, voeding en een tijdritpositie. Daar kreeg ik stress van”, legt Hirschi uit. “Tegenwoordig probeer ik daar niet te veel aan te denken. Ik probeer te focussen op de basis, zodat ik dat helemaal op orde heb. Ik probeer nu niet te veel stress te hebben van de wedstrijden. Normaal ben ik voor de koers behoorlijk relaxt. Ik houd er ook van om dan andere zaken te doen, vooral ook omdat ik weet dat dit me helpt.”

Hirschi in race-mode – foto: Cor Vos

Vóór wedstrijden sluit Hirschi zich af, belt hij met vrienden over van alles en nog wat – maar vooral niet over wielrennen – en kijkt hij graag naar series op Netflix. Zodra hij daarna op de fiets stapt, gaat hij in wat hij zelf noemt race-mode. “Voor mij heeft het niet zo veel zin om te veel te praten voor een koers”, legt hij uit. “Ik vind het prettiger om eerst in de wedstrijd te komen en daarna op instinct te koersen. Daar hoef je vooraf ook niet over na te denken. Buiten de sport ben ik behoorlijk rustig, tijdens de koers iets agressiever. Als je voelt dat er tijdens een koers iets te halen valt, verander je in een ander persoon. Ik weet wat ik wil.”

Gevraagd naar waar die rust vandaan komt, antwoordt Hirschi dat hij dat te danken heeft aan zijn ouders. In zijn tijd als belofte was hij goed in meerdere type wedstrijden, zo ook in de zwaardere rittenkoersen. Maar meedoen voor het klassement in grote rondes, ziet hij nog niet meteen zitten. “Ik beschouw mezelf nu als eendagscoureur”, stelt hij. “Daar blijf ik op focussen. De rest komt dan vanzelf. Met de jaren rijd je meerdere grote rondes, waardoor je ook groeit op dat vlak. Hoe zich dat ontwikkelt, zullen we dan wel zien. Maar ik zal mezelf absoluut niet dwingen om mij in het keurslijf van een ronderenner te duwen.”

2021 is knokken geblazen
Nu Hirschi na het seizoen van de bevestiging zich definitief bij ’s werelds besten heeft genesteld, zijn de blikken in 2021 nog meer dan ooit op hem gericht in de finales. “Dat maakt er de opdracht niet eenvoudiger op”, voorspelt hij. “Het zal een stuk moeilijker zijn om dezelfde resultaten te behalen. Andere jongens zullen sneller naar mij kijken. Ik heb met de ploeg nog niet in detail besproken welke koersen ik ga rijden en met wie dat gaat zijn. Het enige dat ik nu kan doen is trainen en mezelf nog sterker maken. Ik heb eigenlijk nog niet aan die verandering gedacht, maar het zal hoe dan ook zwaarder zijn.”

Hirschi tegen Alaphilippe gaan we vaker zien – foto: Cor Vos

Binnen Team DSM is Hirschi samen met Romain Bardet, Tiesj Benoot en Søren Kragh Andersen de kopman voor de klassiekers. “We maken elkaar sterker, omdat we bereid zijn elkaar te helpen. Dat moeten we uitbuiten. Wat het voor mij betekent dat ik op deze leeftijd al een van de leiders van een WorldTour-team ben? Het is een leuke uitdaging. Maar de verwachtingen liggen nu ook hoger. Ik moet ook nog leren om me uit te spreken. Ik heb altijd een mening, maar nu verwacht de ploeg ook dat ik die uit. Dat gaat me niet altijd even gemakkelijk af. Maar daarvoor krijg ik de tijd om te leren en daar kijk ik naar uit.”

Hirschi wil zich komend jaar ook graag op de Olympische Spelen richten. “Ik ken mijn programma nog niet, maar het staat vast dat de Spelen een groot doel voor mij zijn”, is hij daar duidelijk over. Hij zal daar andermaal de degens kruisen met wereldkampioen Julian Alaphilippe. “Hij is ongelooflijk explosief, vooral in de eerste meters van een inspanning. In de eerste vijf tot tien seconden is hij extreem snel. Daar creëert hij het gaatje en daarna is het – zeker met tegenwind – enorm moeilijk om terug te keren op zijn wiel. Julian is daarin de beste ter wereld. Maar ik train er hard voor om ook op dat niveau te komen”, waarschuwt de jonge Zwitser.

Dit artikel delen:

36 Reacties

Marik 26 december 2020 om 11:04

Wat een heerlijke renner. Heeft het juiste karakter en de fysieke mogelijkheden om de wielerfans de komende jaren te verwennen. Ik kijk er naar uit.

FritsvanHoefelen 26 december 2020 om 11:23

Mooi stuk, Youri

Ook een fijne renner om te interviewen denk ik. Ik kijk er graag naar iig

boehoe 27 december 2020 om 10:10

Vind je echt? Ik trek de stijl maar matig. Veel bijzinnetjes en een overdaad aan bijvoeglijk naamwoorden. Een passage als "De jongeling verkoopt zijn glimlach pas na…" doet mij vermoeden in een kasteelromannetje beland te zijn. En met "we schieten goed op" wordt vermoedelijk bedoeld dat ze goed met elkaar kunnen opschieten maar in feite staat er dat de vaart er goed in zit. Misschien eens wat reportages van Marcel van Roosmalen lezen om te zien hoe het zonder tierelantijnen kan.

LB108 26 december 2020 om 11:39

Hoop dat sunweb – als bekend is dat hij vertrekt na het seizoen – hem niet van alle koersen die hem liggen weghouden zoals ze bij anderen ook deden..

S. Morgenstern 26 december 2020 om 11:59

Zoals? Naar mijn weten hebben alle vertrekkers een mooi programma kunnen rijden.

john 26 december 2020 om 12:00

En waarom zouden ze bij hem een uitzondering doen, hij (als hij slim is) pas laat bekend maken dat hij naar Ineos gaat fietsen ,want niemand anders kan hem betallen

LB108 26 december 2020 om 12:04

@Morgenstern, is maar wat je een mooi programma kan noemen… ik denk dat Bling wel aan ander programma in gedachten had en eigenlijk ook Keldermann al is het bij hem misschien wel goed uitgekomen..
@John, ik denk dat er heel wat dik betaalde renners vrij komen in 2021 dus zal hier en daar wel genoeg geld vrij komen

S. Morgenstern 26 december 2020 om 12:10

Renners die zelf een ander programma voor ogen hebben dan de ploeg, is heel iets anders dan renners weghouden uit alle koersen die ze liggen. Het eerste is iets waarvoor je niet hoeft te vertrekken om er tegenaan te lopen (zeker niet in een gek corona seizoen dat alle plannen overhoop gooit), het tweede verraad twijfelachtige motieven van de ploeg. Het eerste zal zeker ook voorkomen bij Sunweb, het tweede (wat je ze verwijt) is niet voorgekomen bij die ploeg.

Wim Kruithof 26 december 2020 om 12:10

S. Morgenstern, een koers laten rijden en daadwerkelijk je renner steunen bleken vorig jaar niet per se parallel te gaan.

Ik heb aanzienlijk meer vertrouwen in het kopmanschap van Hirschi, dan dat van de revelatie van de Giro, wat Sunweb / DSM betreft. Zou mooi zijn als hij eendagscoureur blijft, ronderenners zijn er zat.

S. Morgenstern 26 december 2020 om 12:15

Dat is een andere discussie. Dit gaat over de stelling dat een programma rond de Giro afgelopen seizoen geen mooi programma zou zijn en zou betekenen dat je renners weghoud uit de koersen die ze liggen.

CechRepublic 26 december 2020 om 13:02

En eendagsrenners zijn er te weinig, Wim?

LB108 26 december 2020 om 13:16

Morgenstern, ah man, als je met een Matthews Tour – Klassiekers kan kiezen of enkel Giro.. moet je even eerlijk zijn..

CechRepublic 26 december 2020 om 13:23

Je had het over andereN. Dan alleen Matthews noemen vind ik een vrij lichte onderbouwing van je argument,

S. Morgenstern 26 december 2020 om 13:25

Het parcours van de Giro was geschikter voor Matthews, dan dat van de Tour. Zaten in de eerste veel meer koersdagen die hem liggen (!). Daarnaast heeft hij de klassieker die hem het meest ligt kunnen rijden.

De manier waarop het is beslist was lelijk, maar de keuze zelf onderstreept je stelling niet.

LB108 26 december 2020 om 13:30

Uiteraard, prima

Wheely 26 december 2020 om 12:32

Denk wel dat DSM de laatste ploeg is die rekening gaat houden met de wens van renners om de Spelen te rijden.

CechRepublic 26 december 2020 om 13:02

Want?

Wheely 26 december 2020 om 14:26

Alles voor t team.

CechRepublic 26 december 2020 om 14:52

De OS winnen is ook best aardig voor een team.

Wheely 26 december 2020 om 15:10

Ja maar dan rijdt ie wel voor t Zwitserse team.

CechRepublic 26 december 2020 om 13:04

Krijgen we geen “Mooiste overwinning can Marc Hirshi” poll?

Checco 26 december 2020 om 13:13

Poll met 1 bolletje?

CechRepublic 26 december 2020 om 13:20

Minimaal twee.

Checco 26 december 2020 om 13:22

O ja de Flèche, die was ik zelfs al vergeten.

CechRepublic 26 december 2020 om 13:29

De Tour zege overtrof die WP-zege by far wat mij betreft.

Dolledriesoldebroek 26 december 2020 om 13:08

Vrees dat het keurslijf voor een ronde renner niet het grootste probleem zal zijn voor hem de komende jaren, het keurslijf van de ploeg KAN een groter obstakel gaan vormen…

Laten we hopen dat ze daar niet te arrogant en eigenwijs zijn, en lering uit het verleden trekken. Ze hebben met hirschi een pareltje in handen

VespavanBern 26 december 2020 om 13:31

Om heel eerlijk te zijn denk ik dat het beter is dat Hirsch binnenkort vertrekt bij DSM, in het verleden is niet gebleken dat dergelijke renners daar het beste van zichzelf hebben laten zien. Zo’n kämna bijvoorbeeld heeft toch wel nog een stap gezet bij Bora, mss had hij die Sunweb ook wel gemaakt, en je weet ook niet hoe Hirschi zich voelt bij DSM, maar krijg toch wel echt de indruk dat de filosofie van de ploeg niet bij een renner zoals hij past.

Dolledriesoldebroek 26 december 2020 om 13:44

Dat hoeft natuurlijk niet he, er rijden daar genoeg talenten rond op dit moment, die ook wel weten dat hij buitencategorie is. Ik denk dat een aantal van die jongens wel bereid is zich op te offeren voor hirschi in de toekomst.
Als je daar dan als ploeg slim op inspeelt, heb je een gouden klassiekerploeg in handen voor de toekomst.
Doen ze dat niet, dan kan die beter vertrekken naar bora of een andere ploeg… laten we toch hopen dat ze leren van het verleden

FritsvanHoefelen 26 december 2020 om 16:51

@VespavanBern Wat een overtuigende opmerking over Kämna. Een jonge renner die nu doorgroeit, dat had overal gekund

Wim Kruithof 26 december 2020 om 13:11

Cech, zeker niet… maar dit type avonturier met panache en koerslef zie ik graag in zijn kracht blijven. En niet – zoals hij zelf stelt – het keurslijf in.

CechRepublic 26 december 2020 om 13:21

Eens hoor, maar het klonk wat raar alsof er alleen nog maar ronderenners zouden zijn. Zei Hirschi overigens niet echt voor me als ronderenner met zijn bouw, maar ik kan moeilijk ontkennen dat hij best aardig een berg op kan rijden.

VespavanBern 26 december 2020 om 13:28

Zit een goede kop op, gaat mooie tv opleveren komende jaren schat ik in. Denk dat hij sws Luik en Amstel kan winnen maar denk dat hij ook de Ronde en mss Roubaix aankan. Geinig trouwens dat Cancellara zijn mentor is, zijn solo in de tour leek er in ieder geval aardig op.

HoofdIsVrij 26 december 2020 om 13:28

Hopelijk weet hij komend jaar te bevestigen!

Ook erg benieuwd of hij bij DSM blijft of bijvoorbeeld naar Bora vertrekt als Sagan zijn motor niet meer op gang krijgt.

Kannibaal van Schepdaal 26 december 2020 om 17:59

Hirschi is inderdaad Duitstalig, maar Schachmann is een Duitser, heeft een contract tot eind 2024 en is qua rennerstype zowat hetzelfde als Hirschi. De kans lijkt mij dan ook klein dat Hirschi naar Bora gaat zolang Schachmann ook op doorbreken staat en bij Bora rijdt.

Ook wat vreemd dat je zijn komst aan het minder presteren van Sagan verbindt, tenzij je bedoelt dat een type Hirschi/Schachmann pas kopman in de Tour (voor de explosieve aankomsten) kan zijn als Sagan er niet meer kopman is voor groen. Die mening deel ik namelijk.

Frank V 26 december 2020 om 21:53

Die heeft van alles genoeg dat het zichzelf wel zal uitwijzen en het eindresultaat zal een van vele overwinningen zijn durf ik wel te stellen.

FDJ 27 december 2020 om 12:44

De revelatie van het seizoen deze jongen. Aanvallend koersen waar het kan en op het allerhoogste niveau zich getoond. Zonde van die val in de Tour waar hij misschien wel een eventuele bolletjestrui verspeeld.

Headlines

Materiaalzone

Populair