Marc Hirschi kiest voor UAE Emirates

Marc Hirschi kiest voor UAE Emirates

foto: Cor Vos

Door Raymond Kerckhoffs, Nico Dick, Youri IJnsen
dinsdag 5 januari 2021 om 20:01

Marc Hirschi komt dit wielerseizoen uit voor UAE Emirates. Dit heeft WielerFlits begrepen van bronnen dichtbij de ploeg. Via de Zwitserse connectie met teammanager Mauro Gianetti zijn de eerste contacten gelegd. De afgelopen weken werd een overgang van Team DSM bespreekbaar en heeft UAE Emirates heel snel gehandeld.

De ploeg van Tour de France-winnaar Tadej Pogacar had tot dusver nauwelijks versterkingen voor 2021 aangetrokken. Alleen Rafal Majka en Matteo Trentin zijn nieuwe grote namen. Financieel staat de ploeg uit de Verenigde Arabische Emiraten er sterk voor. De salariseisen van Hirschi waren dan ook geen probleem. De connectie tussen de drie Zwitsers Marc Hirschi, zijn zaakwaarnemer Fabian Cancellara en UAE Emirates teambaas Mauro Gianetti speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen.

Klassiek blok
In de klassiekers kan Hirschi in het Ardennen-werk een sterk blok vormen met Diego Ulissi, Davide Formolo, Rui Costa en eventueel Tadej Pogacar die op het WK aantoonde ook een goede eendagswedstrijd in zijn benen te hebben. In het Vlaamse werk kan de Zwitser van start gaan met Matteo Trentin, Fernando Gaviria en o.a. Alexander Kristoff.

Eerder vandaag werd bekend dat de 22-jarige Zwitser per direct vertrekt bij Team DSM, de ploeg van manager Iwan Spekenbrink. Waarom beide partijen hun contract voortijdig beëindigen is niet duidelijk. Na Marcel Kittel, John Degenkolb, Warren Barguil, Tom Dumoulin en Michael Matthews is Hirschi de zesde topper die zijn contract voortijdig met Spekenbrink ontbindt. Hij had nog een contract tot eind 2021 bij Team DSM.

Breitling
Waar de afgelopen periode al duidelijk werd dat INEOS Grenadiers, Trek-Segafredo, Deceuninck-QuickStep en Jumbo-Visma dit seizoen geen plek meer voor Hirschi hadden, was ook Qhubeka ASSOS een serieuze kandidaat om Hirschi in te lijven. Het salaris van Hirschi zou dan een extra bijdrage zijn die de Zwitserse sponsors van het team ASSOS, BMC en Breitling leveren. ASSOS is een groot Zwitsers sportkledingmerk. Zijn zaakwaarnemer Fabian Cancellara is ambassadeur van het fietsmerk BMC. Hirschi wordt persoonlijk gesponsord door het horlogemerk Breitling. En Hirschi is ook een vriend van Breitling CEO George Kern. Breitling maakte in november bekend dat het een samenwerking met Qhubeka start.

Het nieuwe Zwitserse wonder, Marc Hirschi – foto: Cor Vos

Hirschi maakte afgelopen jaar indruk door een etappe te winnen in de Tour de France en de Waalse Pijl op zijn naam te schrijven. Daarnaast werd hij tweede in Luik-Bastenaken-Luik en derde op het WK op de weg.

Tijdens de Tour de France wist WielerFlits al te melden dat Hirschi in 2019 reeds door Cancellara bij diverse andere WorldTour-teams was aangeboden, wat aangeeft dat hij zich destijds al niet meer helemaal thuis voelde bij het toenmalige Team Sunweb.

‘Ik beschouw mezelf als eendagscoureur’
In een onlangs verschenen eindejaarsinterview met WielerFlits blikte Hirschi vooruit op 2021. Nu de rasaanvaller zich in de wereldtop genesteld heeft in de heuvelkoersen, zal hij niet meer alle ruimte krijgen. “Dat maakt er de opdracht niet eenvoudiger op. Het zal een stuk moeilijker zijn om dezelfde resultaten te behalen. Andere jongens zullen sneller naar mij kijken”, voorspelde hij.

“Ik beschouw mezelf nu als eendagscoureur”, aldus Hirschi. “Daar blijf ik op focussen. De rest komt dan vanzelf. Met de jaren rijd je meerdere grote rondes, waardoor je ook groeit op dat vlak. Hoe zich dat ontwikkelt, zullen we dan wel zien. Maar ik zal mezelf absoluut niet dwingen om mij in het keurslijf van een ronderenner te duwen.”

Dit artikel delen:

196 Reacties

Michelangelo 6 januari 2021 om 09:07

Is er al ergens bevestiging van deze overgang? Bij Sporza staat nog altijd dat er niet bekend is waar hij naar toe gaat…

lander luypaert 6 januari 2021 om 09:11

Gaat vandaag bevestigd worden.

Koersmaniak 6 januari 2021 om 09:13

Ik begrijp het wel. Hirschi was wel een talent bij de jeugd, maar welk salaris zou hij bij zijn eerste contract ontvangen? 200.000 per jaar?
Dan rij je een fantastisch seizoen: win je een Tourrit, een semi-klassieker.
Het seizoen van je doorbraak, je krijgt schouderklopjes van de ploegleiders, vuistje met de ploegmaats.

Dan volgt de afrekening van het prijzengeld van de Tour en krijg je de volle 4.334 euro (fictief). De ploeg belooft jou kopmanschap in de klassiekers, een vrije rol in de Tour, de druk komt meer op jou te liggen.
Je contract blijft nog een jaar verder lopen, je ploeg lijkt 4maanden na je exploten in de Tour niet van plan om je contract open te breken en je te betalen als een kopman.
Je hebt ondertussen het status dat je in Monaco zou moeten wonen, of tenminste ergens in een villa met zwembad. Je kan die niet betalen met de schouderklopjes, de vuistjes of de kudo’s…

Michelangelo 6 januari 2021 om 09:25

Dat is de tijdsgeest, en het “voetbal-virus”.

In het voetbal is het zo dat je ineens miljoenen waard wordt wanneer je als jeugdspeler 3 keer goed tegen een bal aan trapt. En staan zaakwaarnemers je hoofd gek te maken met interesse van buitenlandse clubs, hoge transfersonmen en dikke salarissen.

En zo’n jonge speler? Ja, natuurlijk ga je weg.
Maar hoeveel van deze spelers die op hele jonge leeftijd kiezen voor het grote geld maken het ook als voetballer? En hoeveel zijn er die via de Serie A of premier league uiteindelijk terug belanden bij Emmen of RKC?

Vroeger (ik voel me ouwe lul als ik dit zeg) speelde je eerst bij een middenmoter in de eredivisie. Als je daar structureel de beste was ging je naar Ajax, PSV of Feyenoord. En als je daar jezelf ontwikkeld had tot dragende speler ging je naar het buitenland. En was je eigenlijk altijd ook daar succesvol.

Die tijd is voorbij, maar ik denk dat die tijd niet zo gek was. En ik hoop vooral dat het wielrennen niet die kant op gaat, want het resultaat is een groot verschil in snelheden tussen de rijke topclubs en de minder rijke clubs die niet meer doen dan opleiden van jonge rennertjes.

Domestique 6 januari 2021 om 10:31

Ik begrijp best dat je niet de 'voetbal-richting' uit wil, maar om nu Hirschi scherp te veroordelen zoals sommigen hier vind ik eigenlijk ook wat vreemd. Wie zou hier in zijn geval nee zeggen tegen misschien wel x4, x5 qua loon? Kijk naar wat er met Jakobsen is gebeurd, wie weet hoelang zijn carrière nog duurt. Het is een gast van 22, en de moraalridders zijn al klaar om hem aan de schandpaal te nagelen.

Daarnaast verslechtert hij zich ook niet echt op sportief vlak, integendeel zelfs. Het kan overigens net zo goed zijn dat Hirschi zich niet goed voelde bij zijn huidig team, net zoals dat bij Dumoulin of van Aert zo was toen ze naar Jumbo kwamen. Hij heeft goed gepresteerd afgelopen jaar bij Sunweb, maar misschien stoorde hij zich aan vanalles binnen het team en had hij zelf het gevoel dat hij er nog veel meer kon uithalen. Dat weten we op dit moment niet.

Hirschi verkast om zijn carrière een boost te geven. Of dat nu financieel, sportief of mentaal is. Dat het blijkbaar mogelijk is om een bestaand contract te verbreken (zoals anderen dat voordien hebben gedaan), kan je moeilijk Hirschi aanwrijven vind ik. Het lijkt me eigenlijk volstrekt logisch dat elke renner opportunistisch handelt in het systeem waarin hij zich bevindt.

Dat Matje Alpecin trouw blijft, Alaphilippe DQS, Roglic Jumbo, enz. zal ook zijn redenen hebben en is wellicht niet zomaar pure loyaliteit. Ze voelen er zich goed, denken daar optimaal te kunnen presteren (wat op lange termijn ook weer financieel interessant is) en verdienen er toch ook miljoenen per jaar. En mijn gok is dat de meesten van die trouwe soldaten ook niet hun hele carrière lang bij dezelfde ploeg blijven.

Romāns Vainšteins 6 januari 2021 om 10:34

Toen ik vroeger als guppie in Monnikenhuizen naar Vitesse keek op de cornervlagjeugdtribune, 3 gulden, 1,5 voor een onbeschrijflijk goor, rubberen broodje bal in de pauze, speelden ze met 10 Nederlanders waarvan er een aantal uit de stad zelf kwam en veel anderen uit de provincie.

Michelangelo 6 januari 2021 om 10:57

En wat vond je daarvan Romans? Of heb je meer plezier in het Gelredome?

Michelangelo 6 januari 2021 om 11:07

@Domestique,
Natuurlijk ben ik benieuwd naar de beweegredenen van Hirschi, en of er naast de $$ ook sportieve redenen waren.
Maar wat mij stoort is dat, zeker met de komst van makelaars, er steeds meer “eenzijdige solidariteit” ontstaat. Een ploeg investeert in een jonge renner, en biedt hem kansen om stappen te maken. Succes niet verzekerd: niet voor de ploeg, en ook niet voor de renner. Maar je tekent willens en wetens een contract voor een bepaalde periode, succes of niet.
Als het geen succes wordt (vanwege te weinig inzet, talent, valpartij of welke reden ook) zal een renner vasthouden aan dit contract. En ik heb nog weinig ploegen gezien die renners zomaar op straat zetten en het contract ontbinden.
Maar als het dan de andere kant op valt, dan wordt dat gedeelte blijkbaar ineens heel makkelijk vergeten.

Nogmaals, ik wacht op de officiele aankondiging en motivatie, maar als het is zoals hierboven beschreven dan heb ik daar wel begrip, maar weinig respect voor. Zeker als je bedenkt dat veel wielrenners kunnen schitteren door hun (vaak minder betaalde) ploeggenoten, hoewel Hirschi vooral zelf heeft geexcelleerd.

Panache 6 januari 2021 om 11:43

“eenzijdige solidariteit”

+1

Domestique 6 januari 2021 om 12:01

Anderzijds heeft Sunweb met Hirschi dit jaar ook ‘meer’ gekregen dan waarvoor ze hem hebben betaald, dus die eenzijdige solidariteit volg ik niet volledig.

Romāns Vainšteins 6 januari 2021 om 13:22

Gelredome nooit in geweest, bij de verhuizing afgehaakt. Zuid is niet echt Arnhem naar mijn mening, tussen de volkswijken in tegen de heuvels aan was episch, in de rijnpolder tussen de gezinswoningen sfeerloos.

Michelangelo 6 januari 2021 om 13:25

Domestique,

Heeft Sunweb met Hirschi meer gekregen? Of Hirschi met Sunweb?

De Zwitser heeft enkele hele mooie overwinningen op zijn palmares bij kunnen schrijven; meer dan vooraf verwacht. En Sunweb heeft via Hirschi meer publiciteit gepakt dan vooraf gedacht.

Sunweb heeft geinvesteerd en de kaders geboden om een dergelijke ontwikkeling mogelijk te maken. Hirschi heeft de kansen gepakt. En daarmee zijn marktwaarde vergroot naar de toekomst toe.
Maar zoals het nu lijkt wil Hirschi NU METEEN oogsten en verzilveren. Al dan niet gestuurd door de mensen om hem heen. Schijnbaar vergetend hoe hij daar is kunnen komen

(maar nogmaals, laat eerst het hele verhaal naar buiten komen voor een definitieve (ver)oordeling).

Michelangelo 6 januari 2021 om 13:29

@Romans,
Er gaat niks boven blauwbekken op een sta-tribune, waar je zeiknat wordt als het regent en een beetje waait.
Die voetbal-theaters van tegenwoordig zijn comfortabel en commercieel interessant. Maar de stemming in de Arena is toch echt anders dan vroeger in De Meer.

Ik word oud…

Arie den Blanken 6 januari 2021 om 14:26

@Michelangelo. citaat: En zo’n jonge speler? Ja, natuurlijk ga je weg.
Maar hoeveel van deze spelers die op hele jonge leeftijd kiezen voor het grote geld maken het ook als voetballer? En hoeveel zijn er die via de Serie A of premier league uiteindelijk terug belanden bij Emmen of RKC?
Nou en , ik zou het wel weten. Zou me niet kunnen schelen na dat grote geld binnen te hebben uiteindelijk bij een kleine ploeg te belanden.

Romāns Vainšteins 6 januari 2021 om 14:38

Als het ging regenen werden we toegelaten op de overdekte zittribune, dat was standaard. Het was ook een jeugdvak hè. Toen Aalbers de boel naar zuid verhuisde voorgoed afgehaakt bij zowel Vitesse als voetbal in algehele zin. Ik kwam trouwens laatst in Deventer bij een fietstocht nog zo’n oud volksstadium tegen.

Lance4eva 6 januari 2021 om 10:37

Goede keus van Hirschi. Nu kan ‘ie ook goed aan zijn tijdrit gaan werken.

Merlinappa 6 januari 2021 om 10:46

Z’n tijdrit of z’n ‘tijdrit’? ;)

moa 6 januari 2021 om 11:01

haha ja, straks trapt ie ook 7w/kg. er zal inderdaad aan ‘gewerkt’ worden. als heb ik de vraag of ie op dat vlak al niet top geprepareerd is gezien zijn huidige mentor.

moa 6 januari 2021 om 11:00

Als je op deze leeftijd al contractbreuk wil plegen voor het geld zegt het genoeg. Geprepareerd door Cancellara en nu nog es naar de ploeg met de meest dubieuze medische staf.

Limal 6 januari 2021 om 11:28

Ik herinner mij een 22-jarige beloftevolle renner die ooit zijn contract bij US Postal eenzijdig opzegde om naar een ander team te gaan. Daar zou hij uiteindelijk de rest van zijn carrière blijven, ondanks dat hij in zijn topjaren bij andere teams wellicht een groter salaris had kunnen krijgen.

Zij die nu Hirschi veroordelen gaan iets te kort door de bocht naar mijn mening.

Dikke Vrouw 6 januari 2021 om 11:45

Pas 22 en zo’n geldzucht. Ipv van aan zijn carriere te denken zo in de trein van Pogacar. Jammer dit!

Panache 6 januari 2021 om 12:07

Twee aannames én een conclusie (ipv een verwachting) in één regel: best knap.

VespavanBern 6 januari 2021 om 12:03

Een kamnä’tje.

stalle 6 januari 2021 om 12:34

Goede keuze.
Verbetering op alle vlakken voor deze renner.

joowii 6 januari 2021 om 13:04

Wat een heerlijk topic in deze saaie tijd zeg

VerstandOpNul 6 januari 2021 om 13:07

Renners die een Nederlandse ploeg verlaten boeten snel in qua sympathie.. WvA zij gewaarschuwd..

Panache 6 januari 2021 om 13:55

Het is feitelijk geen Nederlandse ploeg (voor sommigen misschien gevoelsmatig wel) en ook geen frustratie die enkel bij Nederlandse ploegen speelt (zie Vlasov).

Shinzawai 6 januari 2021 om 14:17

Jammer dat Hirschi hier zoveel negatief commentaar krijgt: ik kan me niet voorstellen dat de meesten hier zelf nee zouden zeggen tegen fors meer salaris bij een succesvolle nieuwe werkgever.

Daarnaast kan het geen toeval zijn dat zoveel sterke renners bij Sunweb/DSM wegrennen: Kittel, Dumoulin, Degenkolb, Kämna, Kelderman, Barguil, Matthews en nu dus ook Hirschi. Niet allemaal voortijdig, maar de meesten waren duidelijk niet langer gelukkig in het stramien van de ploeg. Het lijkt me niet realistisch om al deze mannen met pek en veren af te voeren zonder ook eens te kijken naar de rol van de ploeg die er steeds weer in slaagt om zijn sterkste renners weg te jagen.

Ajvenema 6 januari 2021 om 14:22

Ik denk dat je inderdaad beter kritisch naar die ploeg kan kijken. Blijkbaar zijn ze zelf ook meer geinteresseerd in voor een dubbeltje op de voorste rij zitten, dan in het behouden van goeie rijders.

En leuk voor die jongen, lijkt me zowel financieel als sportief een prima ploeg!

moa 6 januari 2021 om 14:41

Het gaat erover dat hij een contract had en dat dus verbreekt, om meer te kunnen verdienen bij een van de meest dubieuze ploegen. Dat zegt wel iets over hoe iemand in elkaar zit. Het was perfect normaal geweest als ie na zijn contract weg wou.

Ajvenema 6 januari 2021 om 14:50

Tsja, Sunweb had ‘m niet hoeven laten gaan dan toch? Ze hebben blijkbaar een overeenkomst waar ze allebei oke mee zijn. Als ik een miljoen kan verdienen ipv bijv een half miljoen, zou ik ook alles doen om weg te komen hoor…

Pils 6 januari 2021 om 15:09

Het leuke is wel dat geen van de renners die hun contract voortijdig hebben verbroken beter zijn geworden na hun vertrek bij Sunweb. Hiermee wil ik niet zeggen dat alles goed gaat.

lander luypaert 6 januari 2021 om 14:21

https://www.blick.ch/sport/rad/das-steckt-hinter-dem-transfer-hammer-marc-hirschi-22-wird-jetzt-rad-millionaer-id16278332.html

Hirschi zou 1 miljoen gaan verdienen. Terwijl het bij Sunweb aan het minimumloon was van 29.370 euro.

Ajvenema 6 januari 2021 om 14:25

Ik ben wel benieuwd wat voor tegenbod Sunweb gedaan heeft. Als ik die ploeg was, was ik meteen na de tour aan tafel gegaan voor een veel beter contract, want die 30k was natuurlijk een lachertje vanaf dat moment.

moa 6 januari 2021 om 14:46

minimumloon ligt hoger in de WT. en Hirshi reed niet voor minimumloon, hij kon kiezen waar hij wou rijden.

Panache 6 januari 2021 om 15:04

Hirschi gaat naar 9 ton (volgens dit gerucht). Indien hij volgend jaar nog beter presteert is dat natuurlijk het volgende contract waar hij niet tevreden mee is (immers zou zijn belofte nog wel ietsje meer salaris inhouden). Breekt hij daarentegen zijn been dan is het doodnormaal om 75k per maand te beuren.

S. Morgenstern 6 januari 2021 om 15:18

De wereldkampioen bij de beloften die voor het minimumloon zou rondfietsen. Goede bron.

HoofdIsVrij 6 januari 2021 om 15:51

Wel wat beter lezen Lander. In zijn eerste seizoen als neoprof zou hij het minimumloon hebben verdient. Dan gaat het om 2019.

Ook een lekkere uitsmijter van Blick:
Fürs Image nicht förderlich
Für Hirschis Image dürfte der Wechsel trotz Vertrag wenig förderlich sein. Während Sunweb in der letzten Saison mit jungen, angriffslustigen Fahrern begeisterte, gilt das Team UAE trotz des Tour-de-France-Triumphs von Sloweniens Jungstar Tadej Pogacar (22) als wenig greifbar. Dass ihr CEO Mauro Gianetti – der Tessiner wurde 1996 WM-Zweiter – schon während seiner Karriere mit Doping in Verbindung gebracht wurde, hilft auch nicht. Und nun bricht Hirschi mit jener Mannschaft, die ihn gross herausbrachte.

harryjohan71 6 januari 2021 om 14:40

Dit verschil is ook te groot om bij DSM te blijven. Ik kan alleen niet beoordelen of DSM een verbeterd contract heeft aangeboden. Iedereen zou voor een miljoen meer verkassen, als je tot dat moment het minimum verdient. Ik geef hem in ieder geval gelijk als DSM niet met een bonus of salarisverhoging over de brug is gekomen, ook al was DSM dit contractueel waarschijnlijk niet verplicht

SoloSlim 6 januari 2021 om 16:52

Als je kan cashen doen zou ik zeggen.. Waarom zou je dat uitstellen.
Een wielercarriere kan snel voorbij zijn.
Pas als je ‘binnen’ bent, kan het sportieve doorwegen op het loon maar zover zijn we nog niet. Trouwens, UAE is toch zo slecht nog niet. Enkel in de tour moet hij misschien wat knechten, elders heeft hij het voor het zeggen met goeie helpers rond hem.

harryjohan71 6 januari 2021 om 19:53

Het wordt steeds vreemder. Wat kan in hemelsnaam een reden zijn dat een ploeg van zijn beste renner afwil. Er kan beter duidelijkheid gegeven worden om een eind te maken aan geruchten dan wel geruchten te voorkomen.

lander luypaert 6 januari 2021 om 20:01

Klopt, Ik vind het ook allemaal zeer raar. 1 ding kan gezegd worden Uae heeft een verdomd goeie zet gedaan om hem in te lijven!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair