Tour 2020: Driemaal is scheepsrecht voor Marc Hirschi in Sarran

donderdag 10 september 2020 om 17:09
Tour 2020: Driemaal is scheepsrecht voor Marc Hirschi in Sarran

foto: Cor Vos

Marc Hirschi werd al eens tweede en derde in deze Tour de France, maar vandaag was het eindelijk raak voor de jonge Zwitser. De beloftevolle renner van Team Sunweb wist dit keer wel een succesvolle solo uit zijn benen te schudden, na een attractieve finale richting Sarran. Primož Roglič kende onderweg geen problemen en blijft leider.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Na twee sprintetappes ging de Tour de France vandaag verder met een overgangsetappe naar Sarran. Onderweg lagen vier beklimmingen, waarvan twee heuvels in de laatste vijftig kilometer. Het leek een uitgelezen kans voor de aanvallers, maar kregen ze ook de ruimte van het peloton? De renners kregen de langste etappe (218 kilometer) van deze Tour voorgeschoteld, meteen ook de enige rit van boven de tweehonderd kilometer.

Vier renners rijden weg na razendsnelle start 
Plaatsvervangend Tourdirecteur François Lemarchand zwaaide om 12.00 uur met de vlag, voor heel wat renners het sein om in de aanval te gaan. Matteo Trentin, wereldkampioen Mads Pedersen en Thomas De Gendt bemoeiden zich met de eerste schermutselingen, net als Peter Sagan en Sam Bennett. De Slowaak en Ier zijn verwikkeld in een strijd om de groene trui en dus sprong Bennett telkens mee op het wiel van een aanvalslustige Sagan.

foto: Cor Vos

De eerste aanvallers slaagden er echter niet in om de goede vlucht op poten te zetten en moesten na tien kilometer koers lijdzaam toezien hoe vier renners wegreden. Imanol Erviti, Luis Léon Sánchez, Nils Politt en Max Walscheid wisten met bloed, zweet en tranen één minuut voorsprong bijeen te fietsen. In de achtergrond probeerden verschillende renners nog de oversteek te maken, twee tegenaanvallers wisten dit kunstje nog te flikken.

Asgreen en Burgaudeau sluiten aan, BORA-hansgrohe controleert 
Kasper Asgreen en Mathieu Burgaudeau moesten zich binnenstebuiten keren om de aansluiting met de vier koplopers te vinden, wat uiteindelijk lukte met nog 154 kilometer te gaan. We reden dus met zes koplopers naar het eerste klimmetje van de dag, de Côte de Saint-Martin-Terressus van vierde categorie. De voorsprong bleef echter beperkt tot twee minuten, aangezien de mannen van BORA-hansgrohe op kop reden in het peloton.

Sagan leek, een dag na zijn declassering vanwege een veelbesproken sprint in Poitiers, met revanchegevoelens rond te koersen. De Slowaak liet zijn ploeggenoten dus het vuile werk opknappen, maar BORA-hansgrohe kreeg na verloop van tijd steun van de mannen van CCC. De Poolse formatie had met Greg Van Avermaet en Matteo Trentin twee kandidaat-winnaars in huis. De ploeg moest ondertussen wel afscheid nemen van Ilnur Zakarin, die te veel last had van een ribbreuk.

foto: Cor Vos

Een ode aan ‘PouPou’
Met nog 114 kilometer te gaan begonnen de zes vluchters aan de Côte de Saint-Martin-Terressus, één kilometer later raapte Burgaudeau het eerste bergpuntje van de dag op. De koplopers trokken vervolgens over glooiende wegen naar Saint-Léonard-de-Noblat, de stad van de vorig jaar overleden Raymond Poulidor. De inwoners van het bescheiden plaatsje hadden hun uiterste best gedaan om PouPou nog een keer in het zonnetje te zetten.

De renners reden onverstoorbaar verder richting de tweede klim van de dag (de Côte d’Eybouleuf van vierde categorie), met zijn top op 96 kilometer van de streep. Burgaudeau wist ook op deze bijna drie kilometer lange klim als eerste boven te komen, maar dit zette niet echt veel zoden aan de dijk. De koplopers leken een vogel voor de kat en dus besloot Nils Politt te demarreren uit de kopgroep. De lange Duitser werd echter meteen weer gecounterd.

Sprinters haken af, kopgroep spat uiteen 
Door de versnelling van Politt was de samenwerking in de kopgroep wel een beetje zoek, waardoor het verschil met het peloton nog maar een halve minuut was met nog vijftig kilometer te fietsen. Vooraan probeerde Asgreen zijn medevluchters uit het wiel te kletsen, maar de ervaren Erviti bleek in staat om het gaatje te dichten en met de Deense kampioen rond te draaien. De twee aanvallers reden in een razende vaart naar de voet van de volgende klim.

In de grote groep nam de nervositeit ook toe in aanloop naar de Côte de la Croix du Pey (4,8 km aan 6%), achterin het peloton stond de deur wagenwijd open. Zo moesten snelle mannen als Pedersen, Caleb Ewan, Elia Viviani en groene trui Sam Bennett passen. Voor Sagan stond er nu veel op het spel, aangezien hij zijn achterstand in het puntenklassement kon verkleinen. De vroege vluchters werden op de Côte de la Croix du Pey ingerekend door enkele aanvallers.

Team Sunweb laat zich zien
Team Sunweb probeerde een putsch te plegen op de klim en gaf Tiesj Benoot en Søren Kragh Andersen de vrijheid om aan te vallen. Benoot en Kragh Andersen kregen niet veel later het gezelschap van Marc Soler, terwijl steeds meer renners probeerden weg te rijden uit de groep der favorieten. Soler bleek na een tegenvallende eerste Tourweek over goede benen te beschikken en ging er alleen vandoor, maar liet zich na het oprapen van de bergpunten weer inlopen door een groepje aanvallers.

Soler wist samen met Benoot, Kragh Andersen, Maximilian Schachmann, Marc Hirschi en Quentin Pacher de voorsprong uit te diepen tot driekwart minuut op een achtervolgende groep met daarin alle klassementsrenners en sterke klassiekerrenners als Greg Van Avermaet en Matteo Trentin. Alejandro Valverde kende enkele stressvolle momenten na materiaalpech, maar de Spanjaard wist op tijd weer zijn positie vooraan in te nemen.

Hirschi toont andermaal zijn klasse 
Helemaal vooraan begonnen we met de kopgroep aan de laatste en zwaarste klim van de dag, de Suc au May (3,8 km aan 7,7%). Daar ontplofte de wedstrijd helemaal. Soler probeerde opnieuw weg te rijden bij zijn mede-aanvallers, maar werd onherroepelijk gecounterd door Hirschi. De zeer talentvolle Zwitser werd al eens tweede en derde in deze Ronde van Frankrijk en wilde vandaag eindelijk als eerste over de streep komen. Hij moest alleen nog wel bijna 30 kilometer afleggen.

foto: Cor Vos

Hirschi klom gezwind naar de top van de zeer steile en onregelmatige Suc au May, maar begon toch serieus af te zien richting de bergsprint. De Zwitser kreeg bovendien in zijn oortje te horen dat Julian Alaphilippe in de achtervolging was gegaan. De Fransman kon nog rekenen op een beresterke Dries Devenyns, die zich volledig leeg reed om het verschil te verkleinen. In dit groepje reden ook mannen als Jesús Herrada, Pierre Rolland en Pello Bilbao.

Driemaal is scheepsrecht voor Hirschi na knappe solo 
Op de top van Suc au May was het verschil tussen de eenzame koploper en eerste achtervolgers Soler/Schachmann goed twintig seconden. De groep Alaphilippe/Devenyns volgde met nog 25 kilometer te gaan op driekwart minuut, de groep der favorieten (met een spartelende Sagan) kwam anderhalve minuut later boven. In die laatste groep besloot Jumbo-Visma het tempo te onderhouden en geen risico te nemen, de Nederlandse ploeg had geen interesse in de ritzege.

In de technische en verraderlijke afdaling van de Suc au May wist Hirschi alsmaar verder uit te lopen. De jonge renner van Team Sunweb liet zich opnieuw als een baksteen naar beneden vallen en de twee achtervolgers verloren steeds meer terrein. In de derde groep probeerde Alaphilippe het nog met een ultieme demarrage, maar de Franse springveer bleek niet sterk genoeg om nog helemaal naar voren te rijden.

Alaphilippe wist met zijn medevluchters nog wel Soler en Schachmann op te rapen, maar Hirschi terughalen bleek een brug te ver. De beloftenwereldkampioen van Innsbruck begon met driekwart minuut voorsprong aan de laatste tien kilometer en dat bleek genoeg om uit de greep te blijven van de eerste achtervolgers. Hirschi had uitgebreid de tijd om van zijn eerste Tour- en profzege te genieten. Pierre Rolland eindigde knap als tweede, voor Kragh Andersen.

foto: Cor Vos

Roglič blijft leider 
Geletruidrager Roglič kwam samen met de overige klassementsrenners binnen op 2:33 van ritwinnaar Hirschi. In het klassement zijn er dan ook nauwelijks wijzigingen. Morgen staat opnieuw een zware etappe op het programma met finish op Le Puy Mary.

Dit artikel delen:

64 Reacties

Franco Ballerini 10 september 2020 om 17:11

God heeft mijn gebeden verhoord. Wat een prachtige renner, die Hirschi! En veel respect voor het spektakel wat Sunweb biedt.

0
Guushovd 10 september 2020 om 18:55

Als God zou bestaan (en naar gebeden zou luisteren) zou jouw wens dat een willekeurige wielrenner een etappe zou winnen denk ik niet heel hoog op zijn prioriteiten lijstje (moeten) staan.

Maar als je het als een uitdrukking bedoelt, hij verdiende het wel ja.

0
Verweggistan 10 september 2020 om 17:12

Super van de Sunwebjes.

0
Wheely 10 september 2020 om 17:12

Mooiste zege deze Tour tot nu toe!

0
Wildebert 10 september 2020 om 18:58

Voor mij ook.

0
sven241 10 september 2020 om 17:13

Staande ovatie, renner van de Tour tot nu toe samen met Van Aert

0
Dolfy 10 september 2020 om 17:13

Sterke overwinning, tweede keer zo aanvallen, heerlijke renner. Ook mooi Kragh Anderson nog derde wist te worden.

0
HoofdIsVrij 10 september 2020 om 17:14

_O_

0
Limal 10 september 2020 om 17:14

Fantastische overwinning! Een grote motor à la Cancellara in een kleiner frame, dat gaat nog veel moois geven in de toekomst. Beginnende morgen met missie bolletjestrui?

0
Chris Van Uden 10 september 2020 om 17:15

Dikverdiende overwinning natuurlijk, en gegund

0
Murcia 10 september 2020 om 17:16

Echt ronduit schitterend!!
De hele ronde al zo sterk en dan nu het op deze wijze afmaken. Beter kan niet. De ploeg ook tactisch geweldig gereden en een speciaal woordje dank voor Roche als je na zijn val ziet wat hij vandaag doet. Bij Bora dat de situatie vandaag creëerde lukt echt niets meer. Schachmann niet goed genoeg en Sagan rest alleen kruimels. De AK-renners rustig achter elkaar aan gereden wat te voorspellen was.

0
Franco Ballerini 10 september 2020 om 17:22

Roche rijdt geweldig. Maar ik zag een foto van zijn gehavende rug en vroeg me onmiddellijk af: werken die Dyneema outfits wel?

0
Murcia 10 september 2020 om 17:32

@Franco Ballerini
Ik dacht dat ook want bij het akkefietje van Benoot met die railing in de eerste week leek de kleding en Tiej nog helemaal intact dit in tegenstelling tot zijn fiets LOL

0
Romāns Vainšteins 10 september 2020 om 17:16

Ritwinsten van gedreven jagers zijn altijd mooier na eerdere, net gemiste pogingen.
Sunweb doet hier een zeer goede zaak vandaag om Herman en Henny terug te verwelkomen, nu is het ook helemaal goed dat Kelly, The Omen en Bling thuisgelaten zijn, let maar op.

Vraag die wel rest is, wie was de laatste Zwitserse tourwinnaar?

0
vanSpringel 10 september 2020 om 17:18

Tony Rominger ?

0
Kosmonaut 10 september 2020 om 17:20

Koblet toch?

0
KennyKlimmen 10 september 2020 om 17:57

Herman en Henny?

0
Joaquim Agostinho 10 september 2020 om 18:37

Henny Huisman? Welk sterk spul gebruik jij…?

0
Lalsacien 10 september 2020 om 18:49

Koblet en Kübler hebben als enige Zwitsers de Tour gewonnen volgens mij. Ergens in het begin van de jaren vijftig na elkaar. Wie eerst weet ik niet meer.
Rominger sowieso niet. Was er dichtbij net zoals Zülle. Beat Breu stond ook ooit eens op het podium.

0
girardengo 11 september 2020 om 00:25

Ferdi Kübler 1950, Hugo Koblet 1951, en daarna niemand meer. Rominger en Zülle waren wel toprenners in de Tour.

0
boehoe 10 september 2020 om 17:18

Echt heel erg verdiend. Hirschi is toch echt genieten, aanvallen met kracht en durf. Dat is toch een stuk straffer dan controlerende en sprintende Jumbots.

0
Groningen 10 september 2020 om 17:18

Mooie overwinning, en zelden zozeer gegund.

Waar wilde Van Avermaet nog naartoe? Sprint alsof hij voor de overwinning rijdt

0
sven241 10 september 2020 om 17:21

Greg heeft het niet meer. Rijdt alleen maar in de achtergrond

0
Murcia 10 september 2020 om 17:23

Ik denk dat Greg mee ging sprinten omdat zijn ploeg heel hard heeft gewerkt vandaag, maar het zag er wat zielig uit inderdaad.

0
vanSpringel 10 september 2020 om 17:20

Hirschi’s overwinning van vandaag staat snel in z’n prestatielijst op Wikipedia vermeld.

0
Maenhout 10 september 2020 om 17:23

Nog sterker: hij staat ook al op de pagina van het nietige Sarran.

0
Franco Ballerini 10 september 2020 om 17:24

Meesterlijk! Dat is een echte fan.

0
Etio 10 september 2020 om 17:22

Rolland ook knap tweede ondanks dat dit niet zijn ideale terrein is. Die gaat zich in de Alpen vast nog een of twee keer laten zien.

0
Frank V 10 september 2020 om 17:23

Verrukkelijke opzet van Sunweb. Twee voorop en er dan naartoe springen. Hirschi slim genoeg om op het juiste moment te springen en sterk genoeg om op niemand te hoeven wachten. Gaat 'r nog veel winnen. Hoop datie niet meer plakt zoals in Nice. Alleen z'n stijl gaat 'r bij mij moeilijk in. Baard, rare bril, no gloves, Swaggalicious.

0
Wildebert 10 september 2020 om 18:40

Stijl van een aanvaller. Dat boeit mij.

0
Kelder is de Man 10 september 2020 om 19:03

Zonder handschoenen zie je wel meer tegenwoordig. Die dingen irriteren alleen maar. Eind jaren tachtig heb ik een soortgelijke bril gekocht, met de pootjes aan de onderkant. Draag m nog steeds. En baard.. Gaviria.. dat is een baard.

0
Merlinappa 10 september 2020 om 21:39

Baard +1, bril +1, stijl +1, solo winnen +10.

0
S. Morgenstern 10 september 2020 om 17:25

Heerlijke overwinning! Heb op de een of andere manier meer met deze prestatie, dan met vergelijkbare uitpakkers van andere (hele jonge) wereldtoppers. Wellicht omdat er toch een soort underdog sausje overheen zit.

Prachtig element van deze overwinning overigens dat hij zijn start vond op een plek die dor vele te vroeg en dom werd genoeg, want het was toch op die laatste klim te doen. Tactisch dus een mooi moneyball-moment om daar te gaan.

0
Sephiroth 10 september 2020 om 17:26

Super mooi voor Hirschi en het is Sunweb ook gegund. Rolland was trouwens ook goed om weer eens te zien

0
bobby bobsma 10 september 2020 om 17:32

Deze overwinning is toch een grote verrassing. Ik had al mijn geld op Mohoric gezet na de voorbeschouwing te hebben gelezen.

0
lander luypaert 10 september 2020 om 17:36

Mohoric 88e op 13 minuten. Hij was dichtbij! xd

0
tendam 10 september 2020 om 17:35

Heel mooie renner, een ouderwetse rittenkaper. Het zag er even lullig uit toen Soler de drie Sunwebs eraf leek te rijden, maar dat maakte Hirschi vervolgens ruimschoots goed.

0
Turtlehead 10 september 2020 om 17:41

Heel knap ploegwerk, maar dat was er meer te zien. Zijn sterke benen maken het verschil.

Benieuwd of er nog eentje volgt deze Tour….

0
Tripodboom 10 september 2020 om 17:44

Top van Hirschi. En wat is Alaphilippe toch een vreselijk mannetje. Probeert drie keer weg te komen wat niet lukt en gaat dan aan zijn fiets zitten sjorren alsof er iets mis mee is.

0
Lalsacien 10 september 2020 om 18:52

Alaphilippe heeft vermoedelijk ADHD, daar hoef je verder niets achter te zoeken!

0
Stevo1 10 september 2020 om 20:30

Beide prachtige renners. Alaphilippe heerlijk aanvallend altijd en zo heerlijk nerveus.

0
girardengo 11 september 2020 om 00:31

Het leek mij inderdaad theater – doen alsof het aan zijn fiets lag – maar daarna bedacht ik dat het eenvoudigweg zijn stijl is. Hij dacht dat de fiets een reden voor het niet kunnen terugkomen kon zijn, en kwam tot de conclusie dat het dat niet was.

0
Tom Bidon 10 september 2020 om 17:55

Dik verdiend na Nice en Laruns. Hij lijkt me nu toch ook wel in pole position te liggen voor de superstrijdlust, hoewel het uiteraard nog vroeg is.

0
Jacco van Stierop 10 september 2020 om 17:56

Mooie etappe met een mooie winnaar. Had wel iets van een klassieker, er werd in ieder geval koers gemaakt. Knap dat Sunweb zich zo weet te herpakken. Zie die Hirschi nog wel een keer iets proberen deze Tour, die heeft nog meer in het vat lijkt het.

0
Joaquim Agostinho 10 september 2020 om 18:10

Mooie overwinning mede dankzij voortreffelijk teamwork.
Hirschi, een sterke en dappere avonturier, laat niet de minste toppers achter zich.

0
vanuit de kantlijn 10 september 2020 om 18:16

Just a little bit….. R.E.S.P.E.C.T. PFFF wat een coureur, gaat er nog 1 of 2 pakken deze Tour….

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone