Mads Pedersen denkt na over groene trui in de Tour: “Zou ik graag aan mijn muur hebben”

Mads Pedersen denkt na over groene trui in de Tour: “Zou ik graag aan mijn muur hebben”

Mads Pedersen wint Gent-Wevelgem - foto: Cor Vos

donderdag 14 januari 2021 om 08:00
Interview

Mads (uitspraak: Mès) Pedersen is sinds enkele maanden wereldkampioen af. Toch lijkt hij er meer dan ooit klaar voor om zijn naam definitief te vestigen bij de allerbesten ter wereld. De 25-jarige Deen van Trek-Segafredo windt er voor 2021 in ieder geval geen doekjes om. “Ik ben op een leeftijd gekomen waarop ik me niet meer mag verschuilen achter het feit dat ik jong ben en moet leren”, stelt hij in gesprek met WielerFlits.

Pedersen verbaasde bijna de gehele wielerwereld met zijn WK-titel in Yorkshire, bijna anderhalf jaar geleden. Vanwege het coronavirus kon de Deen zich in 2020 echter maar kort tonen in de regenboogtrui. “Ik heb absoluut van dat shirt genoten”, vertelt hij. “Maar ik mis nog altijd de foto’s van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in dat tenue. Ik vind het echt jammer dat ik dat niet aan mijn kinderen – mocht het geluk me gegeven zijn dat ik ze ooit krijg, en dat hoop ik wel – kan laten zien: in de regenboogtrui op de Muur van Geraardsbergen, Carrefour de l’Arbre of de wielerbaan van Roubaix. Dat vind ik moeilijk.”

“Aan de andere kant: niemand van jullie zal over tien jaar herinneren hoeveel koersdagen ik in de regenboogtrui heb rondgereden”, gaat Pedersen verder. “Maar iedereen weet dan nog wel dat ik won in Yorkshire. Hoe ik over het komende WK in België denk? Ik ben daar nog niet echt mee bezig, moet ik eerlijk zeggen. Ik weet dat het parcours me goed past. Samen met Jasper Stuyven – wiens ouders bijna aan het parcours wonen – maak ik er veel grapjes over. Dat het voor mij genieten geblazen is als ik hem naar het zilver sprint, terwijl ikzelf win. Maar eerst moeten we ons focussen op de klassiekers en daarna de Tour de France.”

Geen foto’s in de regenboogtrui tijdens Vlaanderen of Roubaix – foto: Cor Vos

Waarom hij geen absolute kopman in de klassiekers wil zijn
In de klassiekers is hij door de Amerikaanse ploeg samen met Stuyven aangewezen als de kopman. “Net als vorig jaar, maar we hebben er wel over gepraat”, legt de Deen uit. “Het is tijd dat het voor ons de standaard is dat we in elke klassieker met z’n tweeën in de finale zijn. We hebben het ook al vaker gezegd: samen zijn we sterker dan wanneer we daar alleen zitten. Daar geloven we nog steeds in. Dat is het grote doel voor komend voorjaar. Het is ook onze kracht dat we heel goede vrienden zijn. Dat maakt ons anders dan andere renners, denk ik. Omdat we zo blij zijn als een van ons wint, motiveert dat ook onze ploegmaats.”

Hoewel Pedersen pas op 18 december zijn 25ste verjaardag vierde, vindt hij niet dat hij zich nog achter zijn leeftijd mag verschuilen. “De kaart dat ik nog moet verbeteren om te scoren in bepaalde koersen, wil ik niet meer spelen”, is hij duidelijk. “De tijd is daar dat ik in elke koers mijn beste niveau moet halen. Ik heb veel geleerd van dit corona-seizoen. Je wist nooit welke wedstrijd de laatste zou zijn. Ik reed dus elke rit of eendagskoers om ze te winnen, op mijn beste niveau. Die mentaliteit wil ik de rest van mijn carrière meenemen. Elke koers kan de laatste zijn om te winnen. Ik ben in 2020 enorm gegroeid. Mentaal, maar ook fysiek.”

Ondanks dat Stuyven vorig jaar uiteraard Omloop Het Nieuwsblad won, is het voor Pedersen – met zijn palmares – ook het moment om misschien het absolute kopmanschap op te eisen in de klassiekers. “Sommige mensen zouden dat inderdaad doen”, bekent hij. “Maar Jappe en ik hebben een goede band. Daarnaast kunnen we twee kaarten spelen, wat ons als team sterker maakt. Wij zijn een paar koningen, om in kaarttermen te blijven. Dat is geen slechte hand om te hebben in een pokerspel. Ik denk daarom dat het beter is om met twee sterke mannen over te blijven in de diepe finale. Het kopmanschap deel ik dus graag met Jasper.”

Stuyven en Pedersen tijdens de jongste Tour – foto: Cor Vos

Met winst in Gent-Wevelgem 2020 en een tweede plek in de Ronde van Vlaanderen 2018, liggen de Vlaamse hellingen Pedersen dus wel. In de Hel van het Noorden kwam hij nooit verder dan plek 51 (2019). “Toch kan ik die wedstrijd het beste aan”, vindt de jongeling. “Geen twijfel, ook al is dat nu gek om te zeggen. Dat komt ook doordat jongens als Julian Alaphilippe het op de een of andere manier leuk vinden om zich te meten in de Ronde van Vlaanderen. Dat maakt het voor mij een stuk lastiger om hen te volgen op de hellingen. Roubaix is ook mijn droomkoers om te winnen. Als junior is me dat al gelukt. Je krijgt dan zo’n kleine kassei als prijs. En daar zou ik thuis maar wat graag de grote kassei naast zetten.”

Dromen over de Tour de France
Na Parijs-Roubaix zal de ex-wereldkampioen zijn zinnen zetten op de Ronde van Frankrijk. Afgelopen seizoen sprintte Pedersen in de eerste en laatste etappe al naar een tweede plek. Dat sprinten ging hem in 2020 sowieso voor de wind. “Ik weet dat ik een goede sprint kan rijden, maar normaal gezien wel in kleinere groepjes na een zware koers. Massasprints winnen (zoals in de BinckBank Tour en de Ronde van Polen, red.) had ik niet meteen verwacht. Het maakt me overigens nog geen topsprinter. Als ik tien sprints rijd tegen Sam Bennett, zal ik ze alle tien verliezen. Maar ik geloof er wel in dat ik spurts kán winnen.”

Of dat goed genoeg is om massaspurts te winnen in de Tour, dat weet hij niet. “Mijn ambities liggen daar ook niet echt. Mijn liefde voor de klassiekers en de kasseien is daarvoor te groot. Als ik me vol op de sprint richt, ga ik kracht inboeten in het voorjaar. Ik ben er niet klaar voor om dat al op te geven. Ik houd veel meer van de klassiekers dan dat ik sprinten leuk vind. Neemt niet weg dat ik op dat vlak het allerbeste wil, zolang ik daarvoor maar niets hoef in te leveren in de klassiekers. Dat is op dit moment het belangrijkste voor mij. Maar wie weet heb ik het over vijf jaar gehad met de klassiekers en zet ik dan vol in op de sprints.”

Jagen op het groen in de Tour, zoals hier in de slotrit in Parijs – foto: Cor Vos

Met zijn capaciteiten als renner, zijn inhoud en zijn sprintkwaliteiten, zou Pedersen in de toekomst wellicht een uitdager voor Peter Sagan kunnen zijn in de strijd om de groene trui als winnaar van het puntenklassement in de Tour de France. “Dat zou ik zeker willen”, klinkt hij vastberaden. “Voor 2020 dacht ik er niet aan. Maar ik zie daarvoor nu de mogelijkheden. Ik ga je nog niet beloven dat ik die handschoen dit jaar al oppak, maar ik zeg er ook geen ‘nee’ tegen. Als de Tour perfect voor mij is, waarom zou ik het dan niet eens proberen? Het is toch gaaf als er straks een groene trui aan de muur hangt, als je ooit stopt met koersen.”

Rijst meteen de vraag of hij ook niet die andere trui wil bemachtigen. In 2022 start de Ronde van Frankrijk immers in Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. “De gele trui zou nog mooier zijn”, droomt hij hardop. “Heel diep in mijn achterhoofd speelt dat wel. Ik ga er álles aan doen om volgend jaar het geel te pakken tijdens de openingsrit. Tijdens de tweede rit passeren we op tweehonderd meter van mijn eigen huis. And men, it would be a good story to say I passed – in the biggest bikerace in the world – ín the leadersjersey down there. Dus ja, het speelt in mijn hoofd. Maar laten we eerst het komende seizoen maar even afwerken.”

En als hij dit jaar één koers moet aanwijzen die hij per se wil winnen, is hij resoluut. “Het WK. Kan ik alsnog die foto’s in Vlaanderen en Roubaix realiseren”, knipoogt Pedersen.

Voorlopig programma flag-dk Mads Pedersen in 2021
flag-fr Ster van Bessèges
flag-pt Volta ao Algarve
flag-be Omloop Het Nieuwsblad
flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne
flag-fr Parijs-Nice
flag-it Milaan-San Remo
flag-be E3 Saxo Bank Classic
flag-be Gent-Wevelgem
flag-be Dwars Door Vlaanderen
flag-be Ronde van Vlaanderen
flag-fr Parijs-Roubaix
Geen hoogtestage

Dit artikel delen:

50 Reacties

assen 13 januari 2021 om 08:25

Opvallend, die fascinatie voor de groene trui die steeds meer renners lijken te hebben en krijgen. Jarenlang leken er paar heel weinig wielrenners in geinteresseerd, en was er geen klap aan in de Tour, aan die strijd om groen. Misschien wordt het leuker als er tien renners alles aan doen om m te winnen.

Massimo Bataille 13 januari 2021 om 09:06

Met Sagan had je een renner die de heuvels kon overleven en die sprint kon winnen ( of lastige sprint bergop) en die top-5 kon sprinten op de vlakke massasprints. En je had eigenlijk geen enkele andere renner die dat kon. Renners als Matthews, Van Avermaet etc zijn niet snel genoeg in de massasprints en Cavendish/Greipel/Kittel etc kunnen de heubels niet overleven.

Nu heb je met een Van Aert en bij uitbreiding Pedersen wel renners die kunnen meesprinten en die heuvels overleven.
Mogelijks VdPoel ook, al moet ik hem wel nog eens een echte massasprint zien doen (en wat met Merlier/Philipsen)

CechRepublic 13 januari 2021 om 10:24

Ik begrijp helemaal niets van deze fascinatie voor dit zinloze klassement, maar ik heb er ook geen last van dus dit is de laatste keer dat ik dit persoonlijk stokpaardje van stal haal.

Michelangelo 13 januari 2021 om 10:41

Ik denk dat de groene trui ook een nieuwe sponsor heeft: Sporza!

Ik heb echt de indruk dat de groene trui voor heel veel mensen een dingetje is geworden door het constante gezaag hierover van Wuyts, Eddy P en Jose. Allemaal omdat er eindelijk een keer een Belgische kanshebber is.

Ik kan me niet actief herrineren dat ze zo lyrisch waren over groen in de Saganjaren of de Zabeltijd. Waarbij ik me overigens afvraag hoe geinteresseed Pedersen echt is in deze trui, zie opmerkingen van Panache hierover.

Beer 13 januari 2021 om 11:12

Groen heeft natuurlijk een traditie in België met Maertens, Hoste, Vanderaerden, Planckaert, Boonen… Logisch dat de interesse in België weer aanzwengelt zodra er een Belgische kanshebber is. En voor de snelle klassieker-specialisten is groen naast de regenboogtrui één van de weinige mogelijkheden om het palmares te verbreden. Dat maakt de groene trui gewoon een vette vis om te vangen.

Massimo Bataille 13 januari 2021 om 11:40

Vele renners maken wel een doel van nevenklassementen. En de groene trui is natuurlijk wel prestigieus, voor een sprinter ook een van de hoogst haalbare doelen.
Vorige jaren was er gewoon geen spankracht in het klassement omdat Sagan gewoon dubbel zoveel punten haalde als de tegenstand. Dan is de interesse er inderdaad wat uit.
Dit jaar waren zijn ‘vlakke’ sprints wat slechter en deed Bennett consequent mee voor de tussensprints, dat maakte het gewoon spannender.
Tevens had je inderdaad het gevecht van Bora om de koers hard te maken vanaf het omhoog ging om deze te lossen.

Het klinkt toch ook veel leuker: 2 ettapezeges in de tour of 2 etappezeges in de tour en de groene trui

CechRepublic 13 januari 2021 om 11:57

@Massimo, ik ben van deze zomer regelmatig terecht gewezen over mijn aanname dat het een sprintklassement zou zijn. Het gaat om een regelmatigheidsklasssement. Daar zou je m.i. op zich ook gewoon het algemeen klassement voor kunnen nemen, maar dat is pas echt een verkeerde aanname. In praktijk is het nu een klassement voor sprinters die net voldoende een berg over kunnen om de tussensprinten in bergetappes te winnen.

Derrick 13 januari 2021 om 21:01

Groen is veel prestigieuzer dan de bollen. Het wordt altijd gewonnen door een topper in tegenstelling tot de bolletjestrui. Al moet ik wel zeggen dat ik de laatste winnaar wat minder vond. Mooi dat veel kampioenen er geïnteresseerd in zijn.

elrio 13 januari 2021 om 08:31

Hij heeft trouwens wel over de Muur gereden in zijn WK-trui tijdens de Binckbank, dus daar zijn vast foto’s van.

Massimo Bataille 13 januari 2021 om 09:01

Binckbanck tour : 29september – 3 oktober 2020
WK: 27 september
Dus neen, hij was al wereldkampioen af

adelaarvanantwerpen 13 januari 2021 om 11:16

Hij reed in de Omloop over de muur met de wk trui

Marik 13 januari 2021 om 08:35

Als hij er zijn doel van maakt, dan maakt hij een grote kans. Ik zou het toejuichen, dat doet de spanning in de koers goed.

Panache 13 januari 2021 om 09:00

"Als de Tour perfect voor mij is, waarom zou ik het dan niet eens proberen? "
Klinkt meer als: wanneer ik 50 euro op de grond zie liggen ben ik best bereid om te bukken (en niet echt als een doelstelling).
Ondanks dat ik van mening ben dat Pedersen onderschat wordt, zie ik hem niet als grote kanshebber voor het Groen. Meer als een garantie op een berg punten en meedoen in de top-3 van dat klassement a la Trentin (2020), Colbrelli (2019), Kristoff (2018).

Massimo Bataille 13 januari 2021 om 11:35

Tegenwoordig moet je al geen topsprinter zijn om hoog te staan in het groene klassement.
Dit jaar:
1)Bennett 380 pt, 45% in tussensprint – 55% aan finish (172pt/208pt) (2xwinst – 5xtop-3)
2) Sagan 284pt, 56% in tussensprint – 44% aan finish (160pt/124pt) (2x top-3 – 6x top5)
3) Trentin 260pt, 81% in tssprint – 19% aan finish (212pt/48pt) (2x top-10)
4) Coquard 181pt, 50%/50% , (91pt/90pt) (1x top-3, 7x top-10)
5) Van Aert 174pt, 9%/ 91% aan finish (16pt/158pt) (2x winst, 5x top-3)
6)Ewan 170pt, 11%/89% aan finish (18pt/152pt) (2x winst, 5x top-10)
Pedersen 91pt, 1%/99% (1pt/90pt) (2xpodium/4xtop-10)

Dus 3 van de top-5 halen meer punten in tussensprints dan finish. Trentin zijn hoogste notering was een 7de plaats.
Als je consequent meedoet met de tussensprinten en effectief meedoet voor top-5 plaatsen aan de finish, kan je al meedoen voor de groene trui

CechRepublic 13 januari 2021 om 11:59

@Massimo, thnx. Typte mijn bovenstaande commentaar zonder dit gelezen te hebben. Deze feiten onderbouwen mijn mening mooi.

Romāns Vainšteins 13 januari 2021 om 09:20

Met een verlengende van Aert in de slaafstand en MvdP in HeinikuhHousuh-modus alvast 2 halve concurrenten/outsiders minder.

Chris Van Uden 13 januari 2021 om 10:29

Slaafstand… Zucht…..

osca freire gomez 13 januari 2021 om 10:40

Weer lekker aan het trollen Romans

Romāns Vainšteins 13 januari 2021 om 11:33

Definieer 'trollen'.

Ik concludeer simpelweg vast dat hij van de meetschrijdtbroeders geen last heeft, een objectieve vaststelling.

CechRepublic 13 januari 2021 om 12:01

Het zal wel weer aan mijn beroerde taalbeheersing liggen, maar wat is een “verlengende Van Aert” (“van” met een hoofdletter in deze constructie in correct Nederlands overigens)?

CechRepublic 13 januari 2021 om 12:05

“Meetschrijdtbroeders”?! Uit welk geinig brabbeltaaltje komt dat woord of zijn we hier nu gewoon nieuwe woorden aan het bedenken?

Chris Van Uden 13 januari 2021 om 12:14

Woord slaaf is ook waanzinnig misplaatst naar mijn mening. Inappropriate ten eerste gelet op de geschiedenis en ten tweede ga ik ervan uit dat WvA gewoon betaald krijgt van zijn werkgever.

Verweggistan 13 januari 2021 om 12:14

Ik ben wel fan van de taalverrijking van Romans.

Romāns Vainšteins 13 januari 2021 om 12:15

Taalontleders, welk forum is er niet moe van geworden?
Ik hou gewoon van plakken en knippen, dit is een vrij forum.

CechRepublic 13 januari 2021 om 12:19

Ik ontleed Romans’ taalgebruik omdat ik soms geen idee heb waar de beste man het over heeft. Wtf is een “verlengende Van Aert”?

rogierb 13 januari 2021 om 12:28

Gevolg van het hebben van een klein vocabulaire, dat je zelf maar woorden gaat verzinnen.

Marik 13 januari 2021 om 12:39

@RV, originele reacties plaatsen is natuurlijk zeer welkom. Kijk wel uit dat het nu niet woorden verzinnen wordt puur om het verzinnen. Een karikatuur van jezelf is snel gerealiseerd en als het zo ver is, probeer er dan maar weer vanaf te komen.

Panache 13 januari 2021 om 12:45

Een verlengende Van Aert = een contractverlenging bij TJV.
Slaafstand = een knechtende Van Aert.
Meetschrijdtbroeders = 'zoon' van een Apache, oftwel Mathieu van der Poel.
HeinikuhHousuh-modus = focus op Tokio.
Inappropriate = een witte broek met rode bolletjes a la Pierre Rolland.

CechRepublic 13 januari 2021 om 12:50

Dat laatste was inderdaad zeer misplaatst, Panache :)

Wheely 13 januari 2021 om 13:01

Dank Panache!

Romāns Vainšteins 13 januari 2021 om 13:11

Zo weinig moeite als ik doe om mijn woorden te vormen, eenzelfde hoeveel energie gaat naar het in acht nemen van andersnman visie in deze.

CechRepublic 13 januari 2021 om 14:30

Ah, dat verklaart het. Misschien dan toch iets meer aandacht geven aan het verwoorden van je mening, Romans. Scheelt een hoop discussie over wat je nou eigenlijk zegt.

Romāns Vainšteins 13 januari 2021 om 16:39

Gelukkig is dit een discussieforum.

ratajan 13 januari 2021 om 17:07

Ik lees de reacties van RV altijd graag. Maar ik lees in de krant ook altijd eerst de strips… Dus wat weet ik ervan.

Chris Van Uden 13 januari 2021 om 10:30

Met alle respect voor Mads, maar ik denk niet dat hij dit klassement kan winnen. Wel zeer goede renner die vast nog wel wat aansprekende koersen aan zijn palmares zal gaan toevoegen.

HoofdIsVrij 13 januari 2021 om 10:58

Ik vind de strijd voor groen juist vaak de leukste strijd in de strijd.

Bora die in heuvelritten al vroeg oorlog maakt om de echte sprinters te lossen. Waaiers die getrokken worden door ploegen van groene trui kandidaten. Matthews die in 2017 nog de groene trui van Kittel weet af te snoepen doordat Sunweb constant oorlog maakt. Vaak ook met uiteindelijk een impact op de gele trui.

Hopelijk komt de toenemende rol van de groene trui dan ook de strijd ten goede.

Koers 13 januari 2021 om 11:27

Normaal was die strijd toch wel vaak al gauw gestreden. Maar afgelopen tour konden we idd genieten van het ploegenspel van bora, enorm mooi om te zien.

joowii 13 januari 2021 om 11:35

+Froome die wegspringt met Sagan en Bodnar (?) in die waaierrit enkele jaren geleden. Koers in een koers – altijd mooi.

Wheely 13 januari 2021 om 13:04

Groen is het ingrediënt wat vaak een interessante koers oplevert inderdaad, hoe meer belangen die door elkaar lopen hoe beter.

Beer 13 januari 2021 om 11:08

Mooi om te lezen dat er internationaal gezien aandacht is voor de groene trui en dit als een mooi doel en toevoeging aan het palmares wordt gezien. Kan nog interessant worden met Sagan, Matthews, WvA, VDP, Pedersen en de rassprinters.

Marik 13 januari 2021 om 11:16

De grote vraag voor komend jaar is natuurlijk, mag WvA zich gaan mengen om het Groen? Ik verwacht eigenlijk van niet, denk dat de ploegleiding sowieso nog 1x alles op alles wil zetten om het geel naar Parijs te brengen.

Beer 13 januari 2021 om 11:46

Ik denk ook dat geel het hoogste doel wordt voor Jumbo volgend jaar. Ik betwijfel wel of ze het met dezelfde tactiek gaan doen. Ik verwacht dat ze iets minder dominant gaan rijden en vaker naar de concurrentie gaan kijken om het initiatief te nemen. Dat zou er voor kunnen zorgen dat van Aert iets meer mogelijheden voor zichzelf krijgt. Bijvoorbeeld dat hij een rit of 3/4 gegarandeerd moet knechten, dat hij stand-by staat voor noodgevallen, maar verder eigen succes mag nastreven.

Marik 13 januari 2021 om 12:36

Het zou kunnen, denk wel dat Van Aert het dan in zijn eentje moet bewerkstelligen.

rogierb 13 januari 2021 om 12:36

Begint dat gezeik nu alweer.

Marik 13 januari 2021 om 12:55

Wat?

CechRepublic 13 januari 2021 om 13:05

Dat gezeik over die groene trui van Van Aert.

Beer 13 januari 2021 om 13:18

Als hij mag, zal hij het idd alleen moeten doen; denk ik ook.

CechRepublic 13 januari 2021 om 14:33

Als je eigenlijk alle grote eendaagse wedstrijden en kleinere rittenkoersen kan winnen ga je toch geen energie steken in de groene trui?!

Beer 13 januari 2021 om 14:39

Waarom niet? Mooie prijs in de grootste koers ter wereld, ver weg van de klassiekers, het WK en het veldritseizoen, verenigbaar met de strijd om ritzeges.

Derrick 13 januari 2021 om 21:06

Zou dat niet in zijn nieuw contract staan? Ook de gele trui in het openingsweekend sprak hem erg aan. Ik ben benieuwd hoe ze het gaan aanpakken.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair