Kevin De Weert weg bij Lotto Soudal, Maxime Monfort vervangt hem

dinsdag 18 augustus 2020 om 10:10
Kevin De Weert weg bij Lotto Soudal, Maxime Monfort vervangt hem

John Lelangue en Kevin De Weert (rechts)foto: Cor Vos (archief)

Update

Het huwelijk tussen Kevin De Weert en Lotto Soudal komt na dit seizoen tot een einde. De voormalig bondscoach was de afgelopen twee jaar performance manager bij de WorldTour-ploeg. Oud-renner Maxime Monfort volgt hem op binnen de begeleidingsstaf.

Naar verluidt zou De Weert de afgelopen weken tijdens Strade Bianche en de Ronde van Lombardije gezegd hebben niet bij Lotto Soudal te blijven. Hij beschikt over een aflopend contract dat niet verlengd zal worden, ondanks een (financieel verminderd) aanbod van de ploeg.

Vertrek als bondscoach
De 38-jarige De Weert, twaalf jaar lang prof bij Rabobank, Cofidis, Quick-Step en LottoNL-Jumbo, besloot na het WK 2018 te vertrekken bij de Belgische bond om aan de slag te gaan bij Lotto Soudal. Daar begeleidde hij in 2019 tijdrijder Victor Campenaerts naar het werelduurrecord.

Eind augustus van dat jaar werd De Weert geschorst door de ploeg na een incident met drankmisbruik in de Ronde van Spanje. “Het was dom van mij. Dit is vooral het gevolg van een maandenlange frustratie omdat ik mij niet welkom voelde binnen het team”, reageerde hij daar destijds op. Van ontslag kwam het uiteindelijk niet, wel leidde het tot een gedeeltelijke herstructurering van de rollen binnen het management van Lotto Soudal.

Maxime Monfort
De rol van performance manager bij Lotto Soudal wordt vanaf 2021 ingevuld door Maxime Monfort, de 37-jarige ex-coureur die vorig seizoen stopte met koersen. “Performance is en blijft van groot belang binnen ons team. We hadden dit graag nog verder uitgebouwd in samenwerking met Kevin maar samen zijn we niet tot een constructieve overeenkomst gekomen die voor iedereen goed zat”, legt Lelangue uit.

“Om het belang van ons Performance Department te onderstrepen trokken we met Maxime Monfort een zeer sterke opvolger aan die verder zal bouwen op de sterke basis die er reeds is […] We hebben intussen gezien hoe groot de rol is van een Performance Manager in het geheel van de ploeg. Onze ploegleiding bestaat uit een mix van ervaren en jonge sportdirecteurs en dat werkt. Onze wetenschapper daartussen is het ideale verbindingspunt. Onze renners hoeven enkel nog te denken aan fietsen”, aldus Lelangue.

Monfort was sinds dit seizoen al actief als ploegleider bij Lotto Soudal, de ploeg waarvoor hij van 2014 tot en met 2019 koerste.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Boomie1 18 augustus 2020 om 10:03

Waarschijnlijk meer aan de hand. Is niet de eerste keer dat ie wegens lastig gedrag ergens weg moet.

horsm 18 augustus 2020 om 10:09

Lotto-Soudal draait ook niet super. Maar goed, Lambrecht wordt natuurlijk nog steeds gemist.

bartp25 18 augustus 2020 om 10:36

Draaien zeker niet super of dat een een performance manager ligt betwijfel ik, realistisch gezien ook gewoon een mindere ploeg buiten Ewan. Gilbert is nog steeds een goede coureur maar flink op leeftijd, Wellens heeft soms een dag dat hij alles kan zelfde als de Gendt. Degenkolb is nooit meer op niveau gekomen. Voor de rest als ik de ploeg zo bekijk valt het niet mee.
Al bij al een matige ploeg.

FDJ 18 augustus 2020 om 10:45

Het overlijden van zo’n jonge renner heeft zeker invloed denk ik. Je hoort regelmatig dat sporters na zoiets ergs gaan relativeren en dat dit dan de absolute focus weer ondermijnt.

Zelfde gevoel heb ik een beetje bij Ineos. Ik las in de Duitse Procycling een interview met Bernal, maar ook met Froome, en beiden merk je aan wat voor impact het verlies van Portal in die ploeg heeft. Die man was zo belangrijk voor die ploeg als je hun mag geloven. Bernal ziet hem zelfs als de sleutel tot geloven in Tourwinst vorig jaar. Als zo iemand dan wegvalt is het goed te verklaren dat je prestaties wat minder worden.

Murcia 18 augustus 2020 om 10:31

De Weert zat natuurlijk al op de schopstoel na zijn alcoholische akkefietjes, maar het resultaat van zijn werk was ook minimaal. Lotto Soudal drijft op Ewan en de incidentele bevlieging van De Gendt. De rest van de ploeg presteert bijzonder matig. De Tour van verleden jaar was geweldig maar de rest van het seizoen nogal teleurstellend. En dit seizoen is tot nog toe ook vrij kleurloos.

kaalpani 18 augustus 2020 om 10:33

Wat mij bij veel sporten opvalt is dat men “ex-sporters” die men kent rondpompt. Daarbij vraag ik mij af in hoeverre deze personen de kwaliteiten hebben die nodig zijn voor specifieke functies!

Je zou bijna zeggen “wij kennen iemand die”, terwijl ze eindelijk “niemand kennen” met die kwaliteit!

jappe666 18 augustus 2020 om 11:54

In de podcast van ‘De Tribune’ op Sporza legden José de Cauwer en Christophe Vandegoor het grootste pijnpunt al bloot. Daar waar Lotto vroeger de logische volgende stap was na Topsport-Vlaanderen voor beginnende Belgische talenten, grijpen ze nu constant mis bij deze talenten waar ze op zouden kunnen bouwen.
Een Wout van Aert, Jasper Philipsen, … konden ze niet eens verleiden om bij hen te beginnen, en de andere talenten die ze hadden, zoals een Tiesj Benoot of nu Stan Dewulf laten ze zonder slag of stoot gaan.

Lotto moet zijn transferpolitiek toch dringend eens gaan analyseren, want een godsvermogen betalen aan salaris voor overjaarse vedetten als Degenkolb en (met alle respect) Gilbert, en terwijl de grootste Belgische talenten laten gaan of niet kunnen binnenhalen omdat je ze maar peanuts wil betalen…

Amper 19 top-5 plaatsen dit seizoen voorlopig, waarvan meer dan de helft door Caleb Ewan en waar je ze vroeger ook voortdurend in het offensief zag rijden, is ook dat volledig weggevallen.

bartp25 18 augustus 2020 om 11:58

Mooi geschreven, goede conclusies +1

zietemgaan 18 augustus 2020 om 12:04

Idd, totaal mee eens, en tja: als je een manager binnen haalt die komt herstructureren, krijg je spanningen. Ik denk dat ze nog paar jaar door het moeras gaan gaan voor er weer een lijn zal inzitten…

sooike 18 augustus 2020 om 23:51

De Vlaamse geruchtenmachine: directie Belgische Lotto druk in overleg over voortzetting verbintenis na dit seizoen .

djerkson 18 augustus 2020 om 12:29

Lotto heeft geen enkele visie. Tijdens de corona-lockdown zette Lotto de renners op economische werkloosheid? Hallo, de Nationale Loterij is een staatsbedrijf, mensen zijn niet minder op ‘de lotto’ gaan spelen tijdens corona he?
Een van hun absolute uithangborden De Gendt wordt beloond met een loonsverlaging? Stan Dewulf, toch een groot talent, laat men zonder problemen naar AG2R verkassen terwijl men een Degenkolb op zijn retour binnenhengelt? Hun enige klassementsrenner Hagen is ook alweer weg.

boenk 18 augustus 2020 om 13:46

Lotto is al heel lang voornamelijk een ploeg door en voor simpele zielen. De ene nitwit vervangen ze met een andere nitwit. Geen visie, niks tactisch denken, nul strategie, binnen noch buiten de wedstrijd.

Jeugd die het voortreffelijk doet bij de U23, wordt bij de profs stiefmoederlijk behandeld. Van Wilder wist heel goed waarom hij meteen elders prof moest worden, “zelfs” bij Sunweb. Alle ballen op buitenlandse spurters, renners met klassementsambities worden niet ondersteund, zelfs al rijden ze 2x top 5 in de Tour.

Nu, dat ze die Hagen laten vertrekken, is denk ik niet het einde van de wereld. Er zitten er in hun U23 inderdaad enkelen die binnen 2 jaar al beter zullen zijn. Een gast als Vanhoucke heeft trouwens volgens mij ook een stukje meer talent. Hopelijk fnuiken ze die zijn ontwikkeling niet verder.

Headlines

Materiaalzone

Populair