Jumbo-Visma gaat op zoek naar grotere, internationale hoofdsponsor

Jumbo-Visma gaat op zoek naar grotere, internationale hoofdsponsor

foto: Cor Vos

donderdag 30 maart 2023 om 13:45
Analyse

Past Jumbo Supermarkten als hoofdsponsor nog bij de doelstellingen die de wielerploeg voor de komende jaren heeft? Teammanager Richard Plugge zegt het niet hardop, maar tussen de regels is hoorbaar dat hij twijfels heeft of Jumbo die ‘next step’ kan en gaat maken. Aan de top blijven, nog beter worden en de Tour nog vaker winnen is de missie van Plugge richting de toekomst.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Het nieuws dat Jumbo Supermarkten al enige tijd bezig is om het hele sponsorbeleid onder de loep te nemen is eigenlijk geen verrassing. Nadat voormalig CEO en eigenaar Frits van Eerd in opspraak kwam, lijkt een koerswijziging een logisch gevolg. Daarbij is de wielerploeg door het overlijden van Karel van Eerd medio december een groot fan van het wielerproject kwijt geraakt.

Een probleem om de sponsoring te continueren lijkt vooral de rol van de leveranciers in de sponsormodellen van Jumbo. Een verhaal van het Financieel Dagblad op 19 maart maakte duidelijk dat leveranciers van Jumbo vorig jaar 3,8 miljoen euro sponsorgeld aan het raceteam van voormalig topman Frits van Eerd betaalden. Accountant PwC onderzocht twee ‘significante frauderisico’s’, en vond geen aanwijzingen dat er iets mis was. Toch kondigde Jumbo begin dit jaar al aan te stoppen met een groot deel van zijn sponsoring van de auto- en motorsport.

Experts noemden de sponsoring van het raceteam van Van Eerd door leveranciers ‘niet fraai’ en ‘juridisch glad ijs’. Zakenrelaties zouden zich onder druk gezet kunnen voelen de portemonnee te trekken, om de band met de tweede supermarktketen van Nederland goed te houden.

Lees ook:
Jumbo Supermarkten heroverweegt hoofdsponsorschap wielerploeg Jumbo-Visma

Richard Plugge – foto: Cor Vos

Eenzelfde verhaal kan natuurlijk ook voor de schaats- en wielerploegen gelden want bedrijven als Heineken, Unilever, Campina, Gorilla’s en Hema zijn allemaal nauw verbonden aan Jumbo.

Het is daarom begrijpelijk dat Jumbo nu alle zaken goed onderzoekt, voordat het een beslissing neemt over het verlengen van het contract. Het Brabantse bedrijf tekende op 1 januari 2019 een contract voor onbepaalde tijd met een minimum van vijf jaar. Hierin zat de optie van een opzegtermijn van twee jaar. Jumbo zit nu contractueel in de fase dat het voor het eerst kan overwegen om de sponsoring na 2024 te stoppen. De wielerseizoenen 2023 en 2024 maakt het sowieso af.

Lees ook:
Plugge: “Megadeal met Jumbo voor onbepaalde tijd, minimaal vijf jaar”

“Op dit moment kijken we naar onze positionering”, laat een woordvoerder van Jumbo Supermarken aan de NOS weten. “Daarbij kijken we ook of ons sponsorbeleid nog aansluit bij onze visie.”

Plugge geeft aan dat hij de heroverweging wel voelde en zag aankomen. “Er is nog wel iets aan de hand bij Jumbo”, zo gaf hij aan.

Bij Jumbo was men not amused dat het nieuws van het overwegen van de sponsoring van de schaats- en wielerploeg naar buiten kwam. De supermarktketen wil het liefst een beslissing na de zomer maken. Wat ook te begrijpen valt omdat dan opnieuw de waarde van een Tour de France gemeten kan worden.

De Raad van Commissarissen van Jumbo-Visma met vlnr Robert van der Wallen, Jeroen Bijl, Ton van Veen en algemeen manager Richard Plugge.

Ook Plugge benadrukte voorbij de finish in Dwars door Vlaanderen dat hij niet blij was met de berichtgeving. Al is het voor de wielerploeg in de week van ‘Vlaanderens Mooiste’ wel de beste advertentie om de hele wereld te laten weten dat het eigenlijk een grotere, internationale sponsor zoekt.

Een bekend spreekwoord is dat je nooit oude schoenen moet weggooien voor je nieuwe hebt. Het was Jumbo dat in 2015/2016 de ploeg diep in de kelder van WorldTour oppakte en liet doorgroeien naar de absolute top van de wereld. Zelfs naar de nummer één positie in 2023. De supermarktketen zou volgens sportmarketeers de afgelopen jaren als ruim  honderd miljoen euro in de ploeg geïnvesteerd hebben.

Een groot aandeel hierin heeft de huidige CEO van de supermarktketen Ton van Veen gehad. Van Veen heeft binnen de Raad van Commissarissen van de ploeg samen met Robert van der Wallen en in een eerder stadium met Arno de Jong van de Nederlandse Loterij een cruciale rol gespeeld om de wielerploeg van het lachertje van het peloton naar de nummer één positie te laten groeien.

Christophe Laporte wint Dwars Door Vlaanderen – foto: Cor Vos

Volgens Plugge staat hij aan de vooravond van een volgende fase. “Hoe worden we nog beter dan onszelf”, sprak hij. Een uitspraak die arrogant klinkt wanneer je die uitspreekt op het moment dat je de totale concurrentie in vijf Vlaamse klassiekers naar huis hebt gereden. “Met Visma en Pon willen we de stap zetten naar nog meer en nog groter. Dus ook wij zijn aan het heroverwegen. Hoe gaan we de toekomst aanvliegen? Hoe gaan we als een internationaal team verder?”

Het is de vraag hoelang de internationale doelstellingen van de ploeg passen bij de marketingambities van Jumbo. De wielerploeg scoort wereldwijd, terwijl Jumbo alleen in Nederland en België belangen heeft.

Lees ook:
Sponsor Jumbo reageert: “Kijken of sponsorbeleid nog past bij onze visie”

Plugge vervolgt: “Hoe gaan we de volgende stappen zetten? Zonder of met Jumbo? Wij zijn aan het bouwen. Wij hebben ook meer partners dan alleen Jumbo. We hopen dat we met Jumbo, met wijlen Karel van Eerd in ons achterhoofd, nog jaren verder kunnen. Onze uitdaging is: Hoe worden we nog beter? Hoe gaan we nog vaker de Tour winnen? Daar hoort commitment van al onze partners bij. Wij hebben heel sterke partners achter ons die allemaal bereid zijn verder te gaan, dus ik maak me geen zorgen.”

De nieuwe fase van de ploeg die Plugge in zijn hoofd heeft, lijkt dus vooral een nieuwe fase in de verdere internationalisering van de ploeg. Voor Plugge het liefst met Jumbo, maar uit zijn woorden in Waregem werd duidelijk dat dit wat hem betreft zeker niet  noodzakelijk is.

Dit artikel delen:

113 Reacties

Kopinkas 29 maart 2023 om 20:37

Al in januari waren de cijfers bekend: Jumbo stagneert in Nederland, en verliest zelfs marktaandeel in Vlaanderen (als relatief recente speler dan nog) – en dat ondanks een succesvolle vaandeldrager als WVA.
Dan kan je het nut van verdere wielersponsoring met het oog op groeiend marktaandeel in een wielergek land als België zeker in vraag stellen.

5
Oblomov 29 maart 2023 om 21:07

Naamsbekendheid is één van de weinige zaken in de marketingwereld waarvan het effect onomstotelijk bewezen is. Toen Jumbo in Nederland nog in de groeifase zat werd die naam (waar niemand buiten Brabant van gehoord had) er met een niet aflatend reclame- en sponsoroffensief ingehamerd. Dit klinkt als opgeven.

0
Kopinkas 29 maart 2023 om 21:25

@Oblomov Het probleem lijkt me dat er met AH al een goed verankerde Nederlandse speler op de markt is.
Daar waar een Aldi en een Lidl zich niet als uitgesproken 'Duits' neerzetten, en elkaar dus niet rechtstreeks lijken te bekampen, zijn Jumbo en AH in Vlaanderen in een gevecht verwikkeld als grote Nederlandse speler, en dat gevecht lijkt AH al een hele tijd beslecht te hebben – ook doordat het al een betere balans gevonden heeft tussen de sterke Nederlandse 'exotica' in het aanbod, en een degelijk Belgisch basisaanbod.

-2
Oblomov 29 maart 2023 om 21:52

En heb ik ook niet ooit gelezen dat AH in België meer op prijs concurreert dan in Nederland (waar ze zich als luxe supermarkt profileren)? Dat zou ook een complicerende factor zijn.

-1
Aerts 29 maart 2023 om 22:42

@oblomov

Naar de tour kijken meer dan 1 miljard mensen. Ook al kijken de meeste een paar seconden. Dan is het voor mij volledig onbegrijpelijk dat topwielrenploegen zo moeilijk aan een sponsor komen.

0
Theo H 30 maart 2023 om 00:06

AH in België is inderdaad een heel andere speler dan in Nederland. AH is al tijden bezig met een gigantische prijzenoorlog in België waar het in Nederland aan de bovenkant van de markt zit qua prijzen. AH in België is bijv. een stuk goedkoper dan zusterbedrijf Delhaize. En zoals Kopinkas al zegt is hun assortiment veel beter afgestemd op de plaatselijke markt dan Jumbo.

0
Oblomov 30 maart 2023 om 10:09

@Aerts

Je moet Daam van Reeth volgen op twitter. Die houdt zich in Leuven bezig met sporteconomie en publiceert regelmatig over de echte kijkcijfers van het wielrennen. De fabeltjes die organisaties als ASO verkopen over kijkcijfers zijn volkomen losgezongen van de werkelijkheid. Er zijn maar een paar landen waar wielrennen echt een kijksport van betekenis is.

0
JosebaBeloki 29 maart 2023 om 20:08

Succes met het zoeken naar een internationale sponsor die Jorrit Bergsma en Antoinette de Jong tegen de klok in willen zien glijden.

4
Viktrodriguez 29 maart 2023 om 21:22

Ik denk dat als puntje bij paaltje komt, die schaatsploeg er als eerste uitvliegt.

2
Gr.R. 30 maart 2023 om 09:11

En daar is wel een (kleinere) Nederlandse sponsor voor te vinden. Helemaal als je Jutta Leerdam hebt.

2
Viktrodriguez 30 maart 2023 om 13:46

Gr.R. Ik denk dat je die interesse van ”kleine Nederlandse sponsoren” wat schromelijk overschat

Zelfs de Nederlandse topschaatsers hebben namelijk regelmatig grote problemen sponsors te vinden en moeten op kosten van de KNSB trainen. Jutta’s laatste privéploeg werd ook niet voor niets opgeheven.

0
havana 30 maart 2023 om 06:36

Coolblue zou interessant kunnen zijn. Die willen fors groeien in de EU en centen hebben ze ook wel.

4
AWestie 30 maart 2023 om 09:08

Ook goeie sponsorkleuren, blauw/oranje

0
Geit in mijn Kelderman 30 maart 2023 om 09:34

Coolblue maakt geen euro winst, haalt 98 procent uit z'n omzet uit Benelux en Pieter Zwart, de oprichter, wil zelfs zijn jeugdliefde Feyenoord niet sponsoren omdat hij er niet in gelooft op wat borden langs het veld na. Zou daar m'n centen niet op zetten.

0
Oblomov 30 maart 2023 om 10:58

Toch is dat wel het soort bedrijf dat je nodig hebt. Eentje met een radicale groeistrategie gericht op de Benelux en/of West-Europa. Voor dat soort bedrijven kan de sponsoring van een wielerploeg een rationele en goed te verdedigen keuze zijn, vanwege de naamsbekendheid die het je oplevert. Zowel Jumbo als Visma waren/zijn daar perfecte voorbeelden van.

0
Marik 29 maart 2023 om 20:54

De uitdaging is om een Nederlands bedrijf met internationale uitstraling te vinden. Denk aan ING, Ahold, Philips, Randstad enz.

3
Sjonge Jonge 29 maart 2023 om 21:24

ASML wellicht?

0
Gelei 29 maart 2023 om 21:32

Hela! Ahold-DELHAIZE!

1
VerstandOpNul 29 maart 2023 om 21:59

ASML heeft toch helemaal niks te winnen bij sponsoring (wel een heel indrukwekkend bedrijf natuurlijk)..

1
Explorer 29 maart 2023 om 22:13

En ahold ook niet meer, wereldwijd al bekend.

0
Patrick 29 maart 2023 om 22:55

Nou geweldig. Grote, ooit Nederlandse, bedrijven waarvan de Nederlandse ziel verdwenen is ondertussen. Maar ze zijn wel internationaal hoor!!

0
Zen Hooligan The Shakra Jugend 29 maart 2023 om 23:04

Dat is Heineken natuurlijk. Wel jammer, ik was echt wel gehecht aan m'n bijtjes inmiddels, maar ik denk dat ik wel ga wennen aan gifkikkertjes, vooral als ze een mooie dikke rooie ster op hun rug hebben. En bier en wielrennen gaan natuurlijk prima samen. Da's in elk geval goed herkenbaar. Als het maar geen booking.com wordt, blauw-wit is leuk voor tegeltjes, maar in het wielrennen nogal overgewaardeerd.

Verder had je geen beter moment kunnen hebben natuurlijk om een nieuwe sponsor te zoeken: tour gewonnen, net zo'n beetje het hele voorjaar opgerold, met afstand de beste ploeg in het peleton.

Ik denk dat Jumbo er ook goed aan doet om uit te stappen. Je wil niet de sponsor zijn van een ploeg die Wout zeges weg doet geven aan ploeggenoten die zelf ook prima kunnen winnen. Dat jaagt in België alleen maar klanten je super uit.

Mocht de ploeg toch overstappen op HEMA als hoofdsponsor dan hoop ik van harte dat Nijntje persoonlijk de hoofdsponsor wordt.

0
ken dcq 29 maart 2023 om 23:44

Wat heeft een ASML aan sportsponsering, niemand gaat wat halfgeleiders bestellen omdat ze wat bekender worden bij het grote publiek. En om door te steken naar een bedrijf dat ooit toonaangevend was maar alles heeft laten liggen op de halfgeleidermarkt. Ik denk niet dat Philips heel veel heeft aan een wielerploeg sponsoren, ze stoten al hun witgoed toch langzaam af, of het is toch het plan om meer in te zetten op hun medische tak. Ing is dan weer een bank en na het Rabobank debacle is wielersport voor een bank mss iets minder aangewezen. En Ahold heeft veel geld, maar dan is Jumbo meteen geen bijsponsor meer en is Hema ook weg. Qua imago voor de ploeg weet ik ook niet of een rechtstreekse concurrent wel ok is. Heineken is dan weer ‘alcohol’ en zijn daar geen regels rond in Nederland dat shirtsponsoring niet mag (cfr Bavaria en Vitesse).

Ik ben in elk geval benieuwd naar wat ze uit hun hoed gaan toveren:-)

0
Gerard Dekker 30 maart 2023 om 10:07

Wat dacht je van UNOX. Die kunnen nu gratis meeliften met de Noorse wielerploeg UNO-X

0
Massimo Bataille 30 maart 2023 om 12:01

Waarom niet een Shell of Douwe Egberts als sponsor erbij =D

0
re-cycle 29 maart 2023 om 20:58

Aan de top komen is moeilijk, zeer moeilijk. Aan de top blijven is bijna onmogelijk. Jumbo kan rationeel gezien het beste er na een decennium uitstappen. Stoppen op het hoogste punt ; het is weinigen gegeven.

3
Oblomov 29 maart 2023 om 21:42

Heb je het nu over het team of over de sponsor/ Het team bestaat al sinds de jaren ’80. Dit was de Ploeg Raas. Kwantum Hallen.

1
Oblomov 30 maart 2023 om 10:26

Sommige Jumbo (of Van Aert) fanboys hebben blijkbaar een lesje geschiedenis nodig, gezien de minnetjes. Het huidige Jumbo Visma gaat in directe lijn terug naar Kwantum Hallen – Decosol, waar Jan Raas na zijn vertrek bij Post eerst als renner en daarna als ploegleider actief was. Via een serie naamsponsors, zoals Yoko, Superconfex, Buckler en WordPerfect, brengt dat ons bij Rabobank.

Neem aan dat iedereen het spoor vanaf daar gewoon kan volgen? Dit was de Ploeg Raas (totdat hij er uit gewerkt werd). Juridische aanpassingen in de organisatiestructuur veranderen daar niets aan.

2
Mooie Sjors 30 maart 2023 om 10:54

Wat heeft Van Aert te zien met de historiek van de ploeg? :D Die minnetjes maken mensen hier paranoïde, al vaak gezegd maar je kan het maar beter afschaffen.

0
Patrick 29 maart 2023 om 22:52

Dus een nog verdere verbrokkeling van de Nederlandse sportploeg Jumbo-Visma, jammer. Ik ben liefhebber van alle Nederlanders, waar ze dan ook rijden maar een Nederlander bij een Nederlandse ploeg maakt(e) het nog mooier. Zo’n Roglic, van Aert etc. doet me helemaal niks. Krijgen we dan nu QatarAirways-Visma o.i.d? Vind het maar jammer allemaal. Trotse Nederlanderse renners en trotse Nederlandse ploegen moeten we hebben, bij welke sport dan ook.

3
Djaga Djaga 30 maart 2023 om 11:33

Als een WVA of Roglic niets doet hou je niet van de sport

3
AWestie 29 maart 2023 om 23:20

Hé Jumbo, als je nog op een lager niveau wil sponsoren: KNWU heeft nog een gat in hun begroting.

3
JaBo 30 maart 2023 om 10:12

Jumbo doet ook veel voor ondersteuning van de amateursport en de wielerclubs zou jammer zijn als dit ook wegvalt.

0
VincentK 29 maart 2023 om 20:30

Volgens mij is het probleem voor de schaatsers een stuk groter dan voor de wielrenners. Jumbo heeft inmiddels naamsbekendheid in veel landen waar dat voor het bedrijf helemaal niet nodig is (zit geen supermarkt). En nog hebben (/hadden) ze er een behoorlijk bedrag voor over. Voor bedrijven die wereldwijd op zoek zijn naar een grotere naamsbekendheid (omdat ze een geografisch veel grotere markt bedienen) moet de wielerploeg toch erg interessant zijn en misschien willen die nog wel meer voor betalen dan Jumbo nu doet. Het zou mij niet verbazen als de wielerploeg het stoppen van Jumbo voornamelijk als een kans ziet. Zelf hoop ik wel dat de wielerploeg in ieder geval een beetje Nederlands blijft (is nu ook al erg internationaal natuurlijk).

2
Oblomov 29 maart 2023 om 21:18

Je overschat het vermogen om van wielrennen om een bedrijf wereldwijde naamsbekendheid te bezorgen. Alleen in België, Frankrijk, Nederland, Italië, Denemarken en Spanje is wielrennen een significante kijksport. En dan spreken we bij België eigenlijk over Vlaanderen, schijnen de Spaanse kijkcijfers verrassend laag te zijn en houdt het in Nederland ook niet over tenzij de NOS het uitzendt.

Als we dan ook nog de vaststelling doen dat het gaat om een publiek op leeftijd, met alle vooroordelen die dat oproept bij marketingstypes, wordt duidelijk dat de multinationals echt niet zullen staan te trappelen.

3
mauri 30 maart 2023 om 08:49

Ken/ben zelf veel jonge wielerfans @oblomov in Vlaanderen is het wielrennen naar mijn inziens even groot dan voetbal en dat is bijna helemaal failliet.

0
Geit in mijn Kelderman 30 maart 2023 om 08:51

Oblomov. In de UK is wielrennen ook groot. British Cycling is gigantisch, en GCN heeft 30 procent van haar abbo’s uit de UK. Ook geen onaanzienlijke markt. Over Australie, Colombia kan ik niet oordelen maar vermoed dat men daar toch ook wel wat fans heeft.

Wielrennen is geen voetbal, maar ook zeker geen schaatsen. Het is een semi-mondiale sport.

0
Oblomov 30 maart 2023 om 10:37

Je moet het onderscheid maken tussen groot zijn als kijksport en groot zijn als participatiesport. In Engeland is wielrennen relatief groot als dat laatste, maar waren de kijkcijfers van de Tour zelfs in de hoogtijdagen Wiggins, Froome en Cavendish lager dan die in Nederland (in absolute cijfers). Dat terwijl Nederland een kleiner land is en de Tour al dertig jaar niet had gewonnen. Zelfde geldt voor Australië en Amerika, alleen dan met nog veel lagere kijkcijfers.

Een participatiesport zal alleen sponsors aantrekken gericht op die participanten, dus in dit geval de sport- en fietsindustrie. Een kijksport is voor een veel breder scala aan sponsors interessant, zoals bijvoorbeeld supermarkten.

Colombia was ik inderdaad vergeten. Daar moet ook een groot kijkpubliek zijn, maar dat land is relatief arm en staat zo ver af van de Europese markt dat ik me niet kan voorstellen dat je daar een sponsor gaat vinden of zelfs maar een sponsor voor wie naamsbekendheid in dat land een belangrijk doel is.

0
Gapenberg 29 maart 2023 om 20:46

Qatar en Oman hebben nog geen eigen team misschien daar is polsen

2
YogiBear 29 maart 2023 om 20:52

Zat ook heel even in die hoek te denken, maar hoop het niet.

1
oscarito1908 30 maart 2023 om 00:34

Doe maar lekker niet. Dan nog liever Lotto – brand loyalty

1
Panache 29 maart 2023 om 21:20

Ik denk dat 4Gold de nieuwe hoofdsponsor wordt :)

2
Wheely 29 maart 2023 om 21:23

Klopt. Wordt op 1 april aangekondigd.

5
Grote Plateau 29 maart 2023 om 22:07

gaat moeilijk worden die sneeuwballende verliescijfers

-2
Gerard Dekker 30 maart 2023 om 10:09

4Gold kan niet zomaar E20M ophoesten.

0
Blackcanyon 29 maart 2023 om 22:07

Voor Vingegaard zou t natuurlijk wel leuk zijn als een andere kruidenier die boodschappenjongens ging sponseren. Dan stond er het hele jaar DEEN op zijn shirt.
Maar goed, Deen supermarkten bestaat niet meer.
Dan maar Jan Pannenkoeken als sponsor of Action.
Zolang het maar geen Fisher Pluggen of Zeeman textielsupers wordt.

2
Gerard Dekker 30 maart 2023 om 10:13

De Action zou inderdaad heel goed passen op een Wielershirt, alleen zijn er weinig bedrijven meer uitgeknepen dan de Action.
Wout en de Action lijkt me geen goede combinatie. Over Jutta Leerdam nog maar te zwijgen.

0
paustovski 30 maart 2023 om 09:13

Een wat kleinere sponsor lijkt me ook prima. De Belgen en Slovenen eruit en inzetten op Nederlands talent en een enkele Scandinaviër.

2
Cycling 30 maart 2023 om 09:44

@Paustovski Door veel wielerfans wordt voorbij gegaan dat Jumbo Visma de ploeg is die Nederlans talent een kans geeft op het hoogste niveau dan wel een niveau daar onder. Als JV zich alleen richt op Nederlands talent zijn ze over 3 jaar geen WT meer. In afgelopen jaren heeft JV de volgende Nederlandse talenten prof laten worden Olav Kooij, Tim van Dijke, Mick van Dijke, Gijs Leemreize, Rick Pluimers en Van Belle. Ook Milan Vader geven ze een kans om WT te rijden. In het Development Team mogen renners als Tijmen Graat, Jesse Kramer en Lars Boven zich nu bewijzen. Ook deze renners stromen over 1 a 2 jaar door naar WT al dan niet bij JV. Dit zou niet gebeurd zijn als JV geen WT was met de absolute wereldtop. Van deze renners leren de Development renners namelijk heel veel.

1
Djaga Djaga 30 maart 2023 om 11:35

Dit is oprecht de domste opmerking.. Met jouw visie is er geen enkele wielerploeg meer

-1
Geit in mijn Kelderman 30 maart 2023 om 09:37

Misschien een onpopulaire mening, maar ik heb liever twee Nederlandse wielerploegen van het formaat Sunweb 2017, dan een giga ploeg als Jumbo. Voor doorstroming van talent lijkt me dat beter. Vrees dat als er nu voor een grotere internationale sponsor gekozen wordt het Nederlandse al helemaal verdwijnt.

2
Mooie Sjors 30 maart 2023 om 09:43

Denk dat dit op deze site net een erg populaire mening is. Alleen zie ik het niet echt gebeuren met de huidige ploegleiding, die net Harder, better, faster, stronger in gedachten lijkt te hebben, niet een stapje terugzetten. Kan je hen ook niet echt kwalijk nemen, gezien ze nu de absolute top in hun sport hebben bereikt en een stap lager niet helemaal past bij hun mentaliteit, vermoed ik.

Geen reden dat er geen ander Nederlands team kan komen, met daar meer nadruk op Nederlandse renners en talentontwikkeling.

0
Cycling 30 maart 2023 om 10:00

@Mooie sjors @Geit in mijn Kelderman Graag de Nederlandse talenten noemen die bij Sunweb / DSM reden die zijn doorgestroomd naar de WT. Ik ben erg benieuwd. Ik kom uit mijn hoofd op Cees Bol, Nils Eekhoff, Casper van Uden en Arensman. Dit zijn beduidend minder dan JV Ik verwacht helaas dat er weinig andere namen genoemd kunnen worden. JV is gewoon de ploeg die ook Nederlands talent ontwikkeld. In Sunweb/DSM rijden trouwens bijna geen Nederlanders.

0
Mooie Sjors 30 maart 2023 om 10:05

Gewoon ook wat kleinere wedstrijden rijden, waar die mannen koersen kunnen leren rijden/winnen. Volgens mij rijden ze bij Jumbo-Visma toch vooral ook de grote wedstrijden?

Ikzelf begrijp die zucht naar Nederlandse renners bij Nederlandse ploegen trouwens niet zo goed. Maar hier in België stroomt er sowieso genoeg talent door, misschien dat dat in Nederland moeilijker ligt.

0
thorsen 30 maart 2023 om 11:42

@Mooie Sjors: Nederland heeft 2 WT ploegen (die zich niet in het bijzonder op Nederlanders richten, in ieder geval niet in de mate waarin bv. een Rabobank dit vroeger deed en het Nederlandse wielrennen vrijwel in zijn eentje kon dragen). En we hebben 0 ProTeams! Dus of je moet je via een Continental ploegje in de kijker rijden, of via een WT development team naar de profs stromen, of je moet je eigen weg buiten Nederland zoeken. Het gebrek aan ProTeams maakt de doorstroom erg lastig.

Ter vergelijking: België heeft 3 WT ploegen, 3 ProTeams en ongeveer evenveel Continental ploegen.

0
fransestinkkaas 29 maart 2023 om 20:16

Och jee, als ze maar geen ethisch onverantwoord bedrijf als Shell kiezen ofzo, zoals bij Ineos

1
JohnDeere 29 maart 2023 om 20:24

Wat is er ethisch onverantwoord aan Ineos? Verklaar u nader…

-7
fransestinkkaas 29 maart 2023 om 20:29

Google maar eens op rechtszaken Ineos, een bedrijf dat zo met deze planeet omgaat werkt voor mij niet ethisch verantwoord.

9
Explorer 29 maart 2023 om 20:43

Betcity is geen haar beter. Maakt nog steeds gokreclame. Zet mensen aan tot gokken. Of “bp” met de miljardenwinst en daarnaast red bull de suikerbom etc etc ” is je eigen keus” blablabla, moraal ridders kom maar door.
Hopelijk gok je nooit heb je een electrische auto/fiets en een warmtepomp. Eet geen vlees en alleen biologisch voedsel..

Sponsor debat over of het ethisch verantwoord is om dit in de sport te gebruiken blijft hier een heikel punt.
Ik zou zeggen zie het los van de sport en zet dit door in een politiek debat over wat wenselijk is in sponsering van sport.

-4
fransestinkkaas 29 maart 2023 om 20:53

Klopt, vind het ook te absurd voor woorden dat wedkantoren zich op deze manier mogen laten zien, terwijl ik dit typ staat Toto hieronder te pronken in samenwerking met Wielerflits.

Ik kan er vier afvinken, overigens is het een misverstand dat biologische per definitie duurzaam is , daarbij hoef ik mij ook helemaal niet te verantwoorden tegenover anderen. Ik vind het alleen absurd dat bedrijven met miljoenen keer meer invloed dan een individu zich op deze manier kunnen aanbieden en doen alsof er niks aan de hand is. Het is gewoon voor de bühne en daar heb ik de schurft aan.

4
Explorer 29 maart 2023 om 22:09

@fransestinkkaas het is niet persoonlijk gericht hoor, ik zie alleen niet wat het zo erg maakt. Sponsering loopt nu via de sport. Niet via bv tv reclame of andere doeleinde. Hoe je het ook wend of keert de grote (vervuilende) bedrijven zullen altijd wel hun weg vinden naar het publiek. Binnen of buiten de sport.
Zie het los van elkaar, maak gebruik van die bedrijven door sport te promoten als drijfveer, niet het bedrijf.
De bobo's zitten in een tent te netwerken, wij staan aan de weg te netwerken. Who gives a fuck.
Zo gaat het al decennia lang, en dat zal het blijven doen. Het is naïef als je het anders wilt hebben dan de werkelijkheid is.
Jumbo heeft als sponsors: bp, betcity en redbull. Denk je dat iemand daar op let in de wedstrijd of bij winst??? I dont think so…

0
fransestinkkaas 29 maart 2023 om 22:42

Aha, excuus.

Klopt, daar kan ik je grotendeels in volgen. Wel heb ik moeite met het begrijpen van teams om zich zo gemakkelijk te laten lenen voor bedrijven als Ineos, DSM of zelfs complete landen als Bahrein, Astana of UAE om zich te te verkopen, bij mij gaat dat zelfs zo ver dat ik dat de renners bijna kwalijk kan nemen.

Ik fiets liever voor een onderwijsinstelling als EF, een shampoomerk als Alpecin of een uit de kluiten gewassen supermarkt als Intermarché dan voor een land met een discutabel regime of een multinational zonder verantwoordelijkheidsgevoel, maar dat is ook makkelijk praten zonder talent of ambitie vanuit m'n luie stoel.

Ik denk trouwens wel dat sponsoren in wielrennen enorm loont, ik ben altijd wel benieuwd wat voor bedrijf er achter een naam op een shirt zit. Met mij vele anderen die even Googlen wat er op de kont van een Italiaanse pro-conti renner staat.

3
oscarito1908 30 maart 2023 om 00:37

Wat is er onethisch aan Shell? Dat zijn inderdaad niet de wereldverbeteraars. Maar zonder Shell of een ander energiebedrijf zat iedereen nog rond het kampvuur van de honger om te komen. En vooral veel kumbaya te zingen.

0
Romāns Vainšteins 30 maart 2023 om 08:06

Zo’n kampvuurkumbayascenario is ergens wel fraaier dan kerosineslurpende, over bijtelling en hypotheekrenteaftrekking lullende bleekscheten die zich eerst tot een kreeft laten opbroeien en er vervolgens eentje naar binnen slobberen op Tenerife.

Heuh, overontwikkelde chimpansees die dankzij Shell met 8 miljard tegelijk in leven blijven. Overtuigd: op dat shirt!

0
Raul Alcala 30 maart 2023 om 09:45

Ik hoor jullie nooit over UAE als sponsor, of die haatbaarden die de ploeg van Groenewegen sponsoren. Maar wel beppen over Betcity en co

1
Explorer 30 maart 2023 om 16:42

Rauw ik heb het over de sponsor contracten van jumbo. Dit artikel gaat over jumbo niet over UAE.
Mensen henben hier juist twijfels bij de cosponsors van jumbo omdat in de samenleving een dubbele rol hebben. Ja ze financiere een top wielerploeg, en betalen daar veel geld voor. Maar in de samenleving maken ze er een teringzooi van door milieuregels te overtreden of ongezond eten te promoten.
Ik ben zelf altijd nog verantwoordelijk hoe en wat ik autorijd maar ook wat ik eet. Echter gaat dat helaas (financieel) niet voor iedereen zo in Nederland.
Maatschappelijk debat is nodig om te kijken of een ‘dubieuze’ sponsor in topsport wel wenselijk is.
Wij beslissen daar helaas indirect niet over…
Fijne avond nog!

1
Kopinkas 29 maart 2023 om 21:40

Visma… Hema… dan kom je haast onvermijdelijk uit bij – neen: niet Tour de Tietema – maar toch gewoon bij Bokma?
Met 'Wout, staat de Bokma koud?' krijg je er gratis een ijzersterke update van de aloude slogan bij, waardoor het jenevermerk een échte internationale doorbraak zal beleven, waar Pastis51, Aperol Spritz e.a. Campari's bij gaan verbleken…
Waar Merckx in de jaren 70 reclame maakte voor de nicotine- en teerarme sigaret R6, moet Bokma dan natuurlijk resoluut innoveren met een alcoholarme jenever, waar Nederland trots op kan zijn, en die naast bicarbonaat, ketonen en Hema-rookworst als regelrechte fuel kan dienen voor de Jumbo euh jets, de vliegende vaandeldragers van het Nederlandse wielrennen. Wout, Dylan en Christophe nemen er broederlijk slokken van, uit een gepimpte drinkbus.. Prosit!

1
Gerard Dekker 30 maart 2023 om 10:21

Volgens mij is Skoda een zeer goede opvolger van Jumbo.
Skoda Visma bekt lekker.

Ze zijn al autosponsor van TJV.
Pon is behalve fietsenfabrikant ook de importeur van Skoda.

Wout past in een Skoda, Jutta Leerdam ook.
Skoda is een stabiel en degelijk bedrijf.

Sommige reageerders stelden voor om Philips te paaien. Philips was eigenaar van PDM. De intralipid-affaire heeft het merk PDM de das omgedaan.

1
Dave Dubbeldammer 30 maart 2023 om 12:23

Philips is an end-of-life company

-2
Chippen 30 maart 2023 om 12:21

benieuwd wat ze gaan doen als die internationale sponsor bijvoorbeeld duits is en vraagt om dan wel even onder een duitse licentie te gaan rijden, sunweb-style

1
Blackcanyon 30 maart 2023 om 22:15

Tja, ik lees hier op het forum ING, maar die gaan het natuurlijk niet doen, die hebben de kater van Rabo met de Raboploeg gezien. Ahold zal er wel net de humor van inzien om de Jumbo-ploeg over te nemen (of contractueel verbod).

DSM is geen optie. Er zijn de laatste jaren veel grote bedrijven weg-gegaan zoals Unilever. Dan zijn de opties nog beperkt … maar er is er natuurlijk nog wel 1 die beursgenoteerd is: Aperam.

Lijkt met wel geinig als Karsten Kroon in het commentaar zegt: Jaaa daar zien we de Aperammers weer op kop van het peloton. De Aperammers zijn weer aan het sleuren. En wat krijgen de Tietematjes er van langs van de Aperammers. Gaan de Aperammers weer als eerste boven zijn op de Aperots?

1
Grote Plateau 29 maart 2023 om 21:38

" Accountant PwC onderzocht twee ‘significante frauderisico’s’, en vond geen aanwijzingen dat er iets mis was. "

haha jah, dan kun je op je beide oren slapen

je weet toch welke disclaimer die onderaan elke pagina zetten?

0
Zen Hooligan The Shakra Jugend 29 maart 2023 om 23:10

Misschien moeten we Willem-Alexander vragen. Fietsen is tenslotte zo’n beetje het nationale symbool en op die manier komt het geld van Oranje-Nassau toch nog een beetje goed terecht. Mag ie zelf kiezen hoe het shirt er uit komt te zien.

0
Jungle Man 30 maart 2023 om 09:47

Zou mooi zijn als de Nederlandse zuivel instapt, en ook wat meer terug gaat naar belang voor de Nederlandse wielrenners. Campina of Friese vlag lijken mij ideale merken voor een wereldwijdere reclame.
Het is alleen de vraag of de pr afdelingen van deze merken dit ook zo willen zien.

0
dakraamflats 30 maart 2023 om 11:17

Waarom niet gewoon de Action? Betere naam kun je niet hebben. Weet waar je het als eerste hebt gelezen.

0
Kopinkas 30 maart 2023 om 12:43

En waarom niet Mediamarkt? Ik ben toch niet gek?
En waarom niet Decathlon? Sporten toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen (gaap)

-1
Gerard Dekker 30 maart 2023 om 13:42

Mediamarkt lijdt een kwijnend bestaan. Maken al jaren verlies.

Decathlon zou een goede zijn.

0
EricV 30 maart 2023 om 13:56

Als hij wil dat het de topploeg blijft dan moet hij zorgen dat Zeeman niet vetrekt. En die zie ik binnen nu en 2 jaar wel een andere uitdaging aangaan.

0
Bart van Mourik 30 maart 2023 om 15:36

In welke grote van bedrijven wordt er nu gezocht?

Wat voor type bedrijven heeft hier nu interesse in? komt TJV nu uit bij internationale Nederlandse bedrijven zoals Heineken of Ing die zowel belang hebben bij een positieve merk affiniteit als naamsbekendheid? of zien jullie een ander soort bedrijven eerder instappen?

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone