Jumbo Supermarkten heroverweegt hoofdsponsorschap wielerploeg Jumbo-Visma

dinsdag 28 maart 2023 om 22:17
Jumbo Supermarkten heroverweegt hoofdsponsorschap wielerploeg Jumbo-Visma

Jonas Vingegaard won namens Jumbo-Visma de jongste Tour de France - foto: Cor Vos

Jumbo Supermarkten gaat haar sportsponsoring heroverwegen. De supermarktketen is onder meer actief in de auto- (Max Verstappen), schaats- en wielersport. Mogelijk verliest Jumbo-Visma na het huidige contract dat loopt tot 2024, haar hoofdsponsor. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Het familiebedrijf kreeg in 2022 een aantal klappen te verwerken. Grondlegger van Jumbo Supermarkten Karel van Eerd kwam in december op 84-jarige leeftijd te overlijden. Namens Jumbo-Visma bezocht Steven Kruijswijk nog zijn begrafenis. Daarnaast kwam ook zoon Frits van Eerd in opspraak, op verdenking van vermeende betrokkenheid bij een grote witwaszaak in de autosport. Naar aanleiding daarvan stapte hij terug als CEO van Jumbo Supermarkten en nam Ton van Veen het stokje over.

De supermarktketen hoopt nu in rustiger vaarwater terecht te komen en een van de zaken die het bedrijf nu tegen het licht houdt, is de sportsponsoring. Het AD schrijft dat er in commerciële kringen afgelopen week gezegd werd dat Jumbo Supermarkten nu al de contracten in het wielrennen, schaatsen en de Formule 1 zou beëindigen. Dat blijkt na navraag niet het geval. Het huidige contract met wielerploeg Jumbo-Visma loopt tot eind 2024. Een vroegtijdige beëindiging van die verbintenis is niet aan de orde.

Kopstuk Wout van Aert – foto: Cor Vos

Van hoofdsponsor naar co-sponsor?
Jumbo wikt en weegt de opties voor de sponsoring voor na 2024. De supermarktketen begon met sponsoring om haar naamsbekendheid te vergroten en op dat vlak valt er voor het bedrijf niet veel meer te winnen. Het AD stelt de vraag of een Nederlandse supermarkt met een klein belang in België nog wel de juiste hoofdsponsor is voor de beste wielerploeg van de wereld. Betrokken bevestigen aan de krant dat het terugtrekken van Jumbo als sponsor niet reëel is, maar dat het wel mogelijk is dat ze een stap terugdoen van hoofdsponsor naar co-sponsor.

De krant legde het gegeven ook voor bij het management van Jumbo-Visma. De ploeg volgt de heroverweging van Jumbo’s sportsponsoring op de voet, maar ze beschouwt het niet als iets verontrustends. WielerFlits begrijpt dat Jumbo Supermarkten op het moment dat ze bekendmaken te stoppen als hoofdsponsor, zij nog altijd twee jaar verder moet. Daarmee lijkt er voor de wielerploeg in ieder geval zekerheid te zijn tot en met het wielerseizoen 2025. Ondertussen heeft de wielerploeg wel al contracten met diverse renners, waaronder Wout van Aert, tot eind 2026 getekend.

Dit artikel delen:

66 Reacties

Federico Bahamontes 28 maart 2023 om 22:30

Ik lees vooral heel erg veel speculatie en suggestieve onzin van Thijs en heel erg weinig nieuwe feiten in dat stukje. Ja, no shit dat Jumbo een turbulent jaar achter de rug heeft en de hele bedrijfsvoering doorlicht naar aanleiding van wat er allemaal is gebeurd in de top van het bedrijf.

De ploeg heeft, zeker voor wielerbegrippen, een gigantisch breed netwerk aan sponsoren. Onder andere Visma, Cervelo, BetCity, Campina, Gorillas, AGU en SRAM betalen samen jaarlijks (tientallen) miljoenen euros. Ze zijn ook al volle bak bezig met de toekomst door allemaal langdurige contracten tot 2026 en 2027 uit te delen, een belofteploeg en traject als CyclingClassNL op te zetten én ze hebben net een state-of-the-art service course gebouwd. Denk niet dat er ook maar één andere ploeg in de WT is die zo'n stabiele basis heeft.

Dus zelfs al zou Jumbo zich volledig terugtrekken dan komt de toekomst van de ploeg geen seconde in gevaar lijkt me.

Verder klopt dit volgens mij al niet eens, zoals WF al aan geeft:

Quote:
Het huidige contract van Jumbo als hoofdsponsor van het wieler- en schaatsteam loopt eind 2024 af.

Heb het nog even opgezocht, en Plugge zei toentertijd inderdaad dat het een overeenkomst voor onbepaalde tijd was, met een mininum looptijd van 5 jaar(ze begonnen in 2019 dus eind dit jaar zijn die 5 jaar voorbij) en minimale opzegtermijn van 2 jaar. Dus als ze nu nog geen definitief besluit hebben gekomen, kúnnen ze het niet eens opzeggen na 2024 omdat dat binnen die 2 jaar valt.

Ben ook wel benieuwd naar al die zogenaamde "commerciële kringen" die blijkbaar dachten dat je zo maar even lopende sponsorcontracten kan opzeggen. Zo werkt het natuurlijk helemaal niet..

15
goldone123 28 maart 2023 om 22:33

Ja, ze weten wat ze doen daar wie weet is dit ook een kans, misschien een internationale sponsor?

0
Het Luipaard van Lent 29 maart 2023 om 06:35

Het lijkt mij meer dan logisch dat die minimale opzegtermijn alleen geldig is binnen de minimale looptijd, dus vermoedelijk kunnen ze nu gewoon 'per seizoen' opzeggen. Ik verwacht dat Thijs dit wel degelijk goed heeft onderzocht, al vermoed ik dat we allemaal niet het contract hebben gezien dus het blijft natuurlijk enigszins giswerk, helemaal van onze kant.

0
Martijn Arensman 29 maart 2023 om 09:10

Vraag maar aan Spekenbrink wat een onbepaald sponsorcontract waard is. #sunweb

2
Pietspeed 29 maart 2023 om 09:26

Een hoop tekst Frederico met een boel onzin. Als via het AD zo’n bericht de wereld in wordt gestuurd is dat vaak een soort van vooraankondiging (wat er wel degelijk wordt overwogen en of gethematiseerd wordt in de boardroom). Een (sponsor) contract is voor bepaalde of onbepaalde tijd, what’s in a name? 5 jaar is iig bepaalde tijd dus, wat er overigens ook van zij dat Plugge dat gezegd zou hebben. Gaat erom wat er op papier staat. En uiteraard zou TJV het contract nog tijdig kunnen opzeggen in jouw redenering. Vwb een stabiele basis is INEOS,Bahrein en bijv UAE wel wat stabieler. Kortom, dat wordt rekening houden met plan B: het tijdig zoeken naar een nieuwe hoofdsponsor.

1
EricV 29 maart 2023 om 10:17

Mooi dat je heel zo’n verhaal typt zonder dat er ook maar iets van klopt haha.
Jumbo is verweg de belangrijkste sponsor van het team en de overige sponsors lappen bij elkaar geen tientalle miljoenen. Ook je opzegtermijn van 2 jaar slaat natuurlijk helemaal nergens op.

1
Koers 29 maart 2023 om 10:22

Ik meen eigenlijk dat een boel contracten tot aan de eindtijd van Jumbo liepen. Al weet ik niet meer precies welke dat waren. En daar zit wel een reden achter natuurlijk, als de grote geldschieter weggaat krijg je ws minder kwaliteit aan renners waardoor jouw logootje ook minder vaak in beeld zal zijn.

1
Federico Bahamontes 29 maart 2023 om 10:55

@Pietspeed
Het contract met Jumbo is voor onbepaalde tijd met een minimale looptijd van 5 jaar. Dat is iets totaal anders dan een contract van 5 jaar.

Er wordt ook helemaal geen bericht de wereld in gestuurd vanuit Jumbo. Dit is gewoon standaard AD-clickbait van Thijs.

Verder hartelijk moeten lachen dat je aankomt met ploegen als UAE en Bahrain. Die zijn volledig overgeleverd aan de grillen van een oliesjeik..

@EricV
Goed argument wel.

De opzegtermijn van 2 jaar is letterlijk bevestigd door Plugge en wordt ook nog genoemd in dit artikel.

@Koers
Dat klopt niet. Om te beginnen heeft het contract met Jumbo al geen eindtijd. En de meeste andere grote sponsoren zitten er ook voor onbepaalde tijd in, die contracten staan volledig los van Jumbo.

1
re-cycle 29 maart 2023 om 12:56

je kunt je afvragen met wie ze eigenlijk het contract aangegaan zijn. Zal vast wel een bv-tje zijn die frits er tussengehangen heeft. dus als men verkeerd wil laat men die bv ploffen en wat heb je aan een opzegtermijn als de club daar niet meer is.

0
Theo H 29 maart 2023 om 19:55

Achterhaald door de werkelijkheid. Jammer Federico, volgende keer beter. Pietspeed zag het goed.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 29 maart 2023 om 08:59

Als je ziet wat plugge voor elkaar heeft gekregen met sidekick zeeman, dan verwacht ik een rustige doorstart met (idd) een meer internationaal georrienteerde sponsor. Dat zal wellicht iets effect hebben op aankoopbeleid, maar verder staat (de filosofie van) die ploeg als een blok

2
re-cycle 29 maart 2023 om 10:14

tja dat zat er aan te komen nu er geen wedstrijden geworden op broodjes met pindakaas. Supermarkten hebben weinig op met ketonen, en natriumbichromaat en allerhande voedingssuplementen

2
Eroba 29 maart 2023 om 11:11

En we gingen op hoogtestage van het geld van Ome Frits. En niemand vroeg zich af hoe hij aan al die centen kwam. Niet naar vragen, niks te klagen…

2
Raul Alcala 29 maart 2023 om 12:15

Ze hebben vast geen cash geld gekregen van hem

-2
KopOverKop 29 maart 2023 om 19:57

Dommere reakties bijna niet te vinden dan van Eroba

0
Gr.R. 29 maart 2023 om 11:58

Zou het niet wat voor de Rabobank zijn?

2
AWestie 28 maart 2023 om 22:30

Diee er laatste alinea is essentieel: de ploeg heeft ruim de tijd mocht er een beslissing genomen zijn van hogerop. En op dit moment staan er vast genoeg concerns klaar.

1
Lars Maden 28 maart 2023 om 22:32

Vast wel een partij die Jumbo wil opvolgen, al is het misschien voor een lager bedrag.

1
goldone123 28 maart 2023 om 22:34

Misschien wel hoger, want ze doen het best aardig op het monent.

1
Lars Maden 28 maart 2023 om 23:08

Als je ziet hoeveel moeite Patlef heeft om geld bij elkaar te sprokkelen in wielerland België, dan zou ik daar niet zo zeker van zijn. De grote sponsoren liggen niet voor het oprapen.

6
goldone123 28 maart 2023 om 23:11

Andere situatie, die mannen daar hebben wel contacten, ze weten wat ze doen, daar ga ik van uit.

0
mattje123 29 maart 2023 om 10:59

@Lars Maden. Nu zou ik Patrick Lefevre niet als benchmark willen nemen. Ik kan me heel goed voorstellen dat veel bedrijven zich niet willen verbinden aan de bijzonder uitgesproken persoon Patrick Lefevre. Er is altijd onrust om hem heen en hij doet vaak uitspraken die bij een deel van de mensen gewoon zeer gevoelig kan liggen. Voor een ploeg die veel minder in opspraak is, al jaren erg stabiel is en een stuk beter presteert momenteel vermoed ik dat het beduidend minder lastig zal zijn om een nieuwe hoofdsponsor te vinden.

1
Klootje Kriekeljon 29 maart 2023 om 02:38

Dirk vd Broek moet altijd subsponsor worden natuurlijk.

1
DunJay 29 maart 2023 om 07:21

Logo op de linker of rechter broekspijp?

0
In de waaier 29 maart 2023 om 15:40

fam van Uitenbroek??

0
Jungle Man 29 maart 2023 om 08:06

Vanuit oogpunt jumbo moet je je afvragen wat sponsoring van de wielerploeg een volgend jaar oplevert voor het bedrijf jumbo.
Lijkt me logisch dat een p&r afdeling dat probeert te onderzoeken.
Het lijkt mij wel een aderlating voor het wielrennen, mocht jumbo minder geld in de wielersport steken.

1
Martino87 29 maart 2023 om 08:25

Mee eens, vraag me sowieso af of het Jumbo veel opgeleverd zal hebben.

2
Laatste man 29 maart 2023 om 15:06

AD stuk is gewoon een uiteenzetting. De titel hier lijkt groter dan het nu is.

1
BasBelgie 28 maart 2023 om 23:07

Tijd voor RedBull als hoofdsponsor. De contacten zullen er wel zijn.

0
ghostwriter 29 maart 2023 om 00:31

Dat lijkt me geen gek idee. Het contact is er natuurlijk via Van Aert maar dan zou de ploeg waarschijnlijk zich niet meer op de Nederlandse markt richten. Dat geeft DSM dan weer de kans om zich als dé Nederlandse ploeg te profileren.

1
goldone123 29 maart 2023 om 00:44

Welke Nederlandse bedrijven zouden dit kunnen betalen dan?

0
Het Luipaard van Lent 29 maart 2023 om 06:39

Tata Steel kan dit prima betalen. Past mooi in het rijtje naast Ineos ;)

Verder Vitol, Unilever, Akzonobel, SHV.. Al zijn dat nou niet bedrijven die ik per se met de wielersport bezig zou willen zien.

-2
platteprijs 29 maart 2023 om 07:30

@Ghostwriter DSM als Nederlandse ploeg profileren … Hoe stel je je dat voor. Die ploeg is nog veel internationaler dan Jumbo. Bovendien is het allang duidelijk dat een Nederlands karakter van de ploeg Spekenbrink absoluut niet boeit.

1
ProScoritoManager 29 maart 2023 om 08:44

Ik kan er naast zitten, maar naar mijn gevoel is de gemiddelde leeftijd van wielerfans wat hoger dan de gemiddelde leeftijd van de doelgroep van Red Bull. Red Bull investeert dan wel heel veel geld in sport, maar het zijn allemaal zogenaamde extreme-sports; hartslag 220bpm adrenaline rush sport dat het mede daardoor ook nog eens goed doet op social media. Geen van dat alles gaat volgens mij op voor wielrennen.

1
Djaga Djaga 29 maart 2023 om 10:18

Redbull sponsort alles, ook een 8 tal voetbalclubs

0
Maenhout 29 maart 2023 om 17:19

Redbull zal nu alleen in TJV zitten omwille van de co-sponsoring door Jumbo van Verstappen.

0
Viktrodriguez 29 maart 2023 om 17:50

Maenhout, RB is ook een privésponsor van Van Aert. Dat zal er eerder mee te maken hebben.

0
goldone123 29 maart 2023 om 03:18

Dit kan verkeerd gaan of meer geld dan jumbo opleveren, spannend ik vetrouw de mensen daar komt vast wel nergens druk om maken mensen, anders kopen we het met zn allen wel

0
Romāns Vainšteins 29 maart 2023 om 07:04

Dus over 2 jaar hebben ze andere shirtjes, check.

0
Glorious 29 maart 2023 om 07:37

Komt wel goed met zoveel toppers en tijd genoeg.

0
Polleke 29 maart 2023 om 09:10

HTC won indertijd 2 seizoenen na elkaar 80+ koersen… toch viel het in een paar weken uit elkaar, recenter nog : het BMC team verschrompelde tot CCC en ging uit als een goedkope nachtkaars…altijd wakker blijven, geen geld = geen toppers, etc…

5

Sportsponsoring is altijd lastig te voorspellen. Jumbo is duidelijk liefhebber, waar Visma het meer voor de naamsbekendheid doet, net als Belkin wat jaartjes geleden. Mooiste zou zijn om een stabiel Nederlands bedrijf te binden, met passie voor de sport maar ook een goede reden om te sponsoren. Rabobank of zo.

0
re-cycle 29 maart 2023 om 10:17

banken en stabiel? dat is nu net niet de tijd daarvoor.

Wielrennen was het speeltje van herman wijffels en (wieler) sport van frits van eerd. Op het moment dat zij niet meer in de leiding zitten zal het daaropvolgend management de sponsoring altijd heroverwegen.

3
VerstandOpNul 29 maart 2023 om 10:27

Haha, het zou wel een stunt zijn als de Rabo weer instapt..

1
re-cycle 29 maart 2023 om 10:36

stoppen op het hoogtepunt: het is weinigen gegeven.

0
re-cycle 29 maart 2023 om 12:43

eigenlijk kunnen ze het nooit veel beter doen dan zoals het nu gaat, rationeel denkend kan het alleen maar minder worden en dat moment gaat ook hier zeer zeker komen. een co-sponsorschap zou in de toekomst nog kunnen. al vraag ik mij af wat de pr waarde er dan nog van zal zijn. ik denk als ze stoppen en dat zou een rationele keuze zijn dat ze dan ook volledig stoppen al dan niet ingegeven door een veranderde conjuctuur. Ook het supermarktwereldje gaat vast weer eens veranderen en de aan de tijden van stijgende prijzen en dito winsten komt ook weer een einde. Dat is altijd al zo geweest en dat zal ook altijd zo blijven.

2
paustovski 29 maart 2023 om 17:05

Een keer met een Nederlander een grote ronde pakken zou toch het summum zijn.

1
thenewGOAT 30 maart 2023 om 00:21

@paustovski, ja dat kan ik geloven dat zoiets het summum zou zijn, alleen heb je daarvoor een renner nodig die daartoe in staat is. Ken jij er 1?

0
Explorer 29 maart 2023 om 13:42

Prachtig zeg een journalist schrijft dat een sponsor ""misschien wel mogelijk bedenkelijk" gaat stoppen of co- sponsor gaat worden.. Wat een fakenieuws dit( sorry voor de trumptaal).
Niemand heeft ooit een contract in kunnen zien, niet de journalist, en niet de mensen die hier reageren.
Zullen we gewoon even afwachten wat jumbo over een paar maanden hier over zegt??
Speculatie op en top.

0
girardengo 29 maart 2023 om 18:04

Als de term ‘heroverwegen’ valt weet je hoe laat (en hoe ver) het is.

0
Dikke Kater 29 maart 2023 om 20:16

Ik lees net op nos.nl dat het contract eind 2022 al is aangekondigd. Is dit artikel wel actueel?

0
speervanger 30 maart 2023 om 06:58

Kunnen ze supermarkt prijzen weer naar beneden als ze stoppen!

0
Gelei 28 maart 2023 om 22:43

Albert Heijn kom er maar in

-1
Limal 28 maart 2023 om 22:55

Dit zal voor sommigen als heiligschennis klinken, maar het AH-blauw zou ik alvast mooier vinden dan het huidige geelzwart :-)

1
Theo H 28 maart 2023 om 22:58

Beursgenoteerd bedrijf dat nooit zoveel geld in een wielerploeg gaat stoppen. Bij Jumbo vindt besluitvorming op heel andere wijze plaats.

4
ChefSpijker 28 maart 2023 om 23:21

Albert Heijn heeft al een schaatsploeg, het team van Anema.

1
Wheely 29 maart 2023 om 12:07

Krijgen we hier dan ook een blauwe site? ;-)

2
Kopinkas 29 maart 2023 om 13:58

Een AH-Erlebnis in de koers. Warum nicht…

1
De Bezemwagen! 28 maart 2023 om 22:46

Zou zeer jammer zijn mocht jumbo daadwerkelijk stoppen. Hebben toch wel wat op neergezet.. Anders wel een mooi moment voor asml om in te stappen

-1
De Ezel van Eindhoven 28 maart 2023 om 23:05

Haha, zou mooi zijn als ASML hier voor €100 miljoen per jaar zou instappen. Gewoon omdat het kan.

0
the student 29 maart 2023 om 08:45

Dat zou mooi mijn. Ze zullen alleen wat minder welkom zijn in tour de Guanxi aan t eind van t jaar.

2
Explorer 29 maart 2023 om 13:51

Asml, onderbouw deze eens. Of is dit “de wens is de vader van de gedachte” ?

0
KopOverKop 29 maart 2023 om 20:05

Wanneer de board bij ASML plots met wielervirus behept is.

Anders never nooit. Hebben dat niet nodig. En er is geen consument te vinden die een machine van hun koopt.

0
Rapido47 29 maart 2023 om 09:46

Hoop dat Hema maar blijft want die zitten in zwaar weer.

-1
Maenhout 29 maart 2023 om 12:39

@Rapido47: Hema is, net als Laplace, een bijwagen van Jumbo. Als Jumbo stopt, dan Hema ook.

2
theking 29 maart 2023 om 10:27

Als de berichten lees dan gaat iedereen er vanuit dat Jumbo de ploeg gaat verlaten. Er staat heroverwegen. De uitkomst kan dus ook nog zijn we gaan gewoon door.

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone