Vingegaard snel geïsoleerd op slotklim naar Mende: “Alles onder controle”

Vingegaard snel geïsoleerd op slotklim naar Mende: “Alles onder controle”

foto: Cor Vos

zondag 17 juli 2022 om 11:14
Video

Een opvallend beeld aan de voet van de steile slotklim naar Mende. Steven Kruijswijk draait al vrij vlot als laatste man voor Jonas Vingegaard af. Dat terwijl voornaamste tegenstander Tadej Pogačar dan nog omringd is door ploeggenoten Brandon McNulty en Rafał Majka. Jumbo-Visma-ploegleider Arthur van Dongen en klimmer Sepp Kuss maken zich echter geen zorgen, vertellen ze aan WielerFlits.

Van Dongen hield rekening met het scenario dat Vingegaard op de korte slotklim op zichzelf was aangewezen. “Jonas werd de hele dag goed beschermd. Er is altijd een moment dat de besten in de koers samen overblijven en dat je een man-tegen-man-gevecht krijgt. Dus nee, ik vind niet dat de ploeg daarin tekortgeschoten is. Mende is een specifieke slotklim, een korte maar heel heftige inspanning. Ik denk dat we de controle hebben gehouden en we kijken met vertrouwen uit naar de komende slotweek.”

Aan het begin van de etappe zorgde Pogačar voor een verrassing door al na twaalf kilometer te demarreren. Niet voor Jumbo-Visma, dat daar naar eigen zeggen al rekening mee hield. “Het tempo lag best hoog, er waren verschillende groepjes verspreid over de weg”, legt Kuss uit. “Er waren wel meerdere klassementsrenners mee van voren. Maar we hadden het overzicht en toen was het alleen een kwestie van weer samen bij elkaar komen als team, om ervoor te zorgen dat we op een goed tempo terugkwamen.”

“Daarna hebben we ons geen zorgen gemaakt om de vroege vlucht”, gaat de Amerikaanse klimmer verder. “We wilden er een ietwat gemakkelijkere dag van maken, alleen lukte dat niet omdat het parcours toch vrij zwaar was. Richting de slotklim hebben we dan wat versneld (omdat Louis Meintjes te dicht bij het geel kwam, red.). En toen kwam het aan op de laatste drie kilometer. Nu is het vooral uitkijken naar de slotweek. We voelen ons goed en gaan met vertrouwen naar de Pyreneeën toe.”

Wat Pogačar door zijn vroege aanval wél voor elkaar kreeg, is de doodsteek geven aan zijn landgenoot Primož Roglič. De mede-kopman van Jumbo-Visma moest er daardoor vroeg af en had een enorm lastige dag door het Centraal Massief. Zondag gaat hij niet meer van start.

Sprintjes van Pogačar
Het leverde op Alpe d’Huez al een afkeurend-schuddende Geraint Thomas op en ook andere insiders hebben het erover: de sprintjes die Pogačar trekt. Of beter gezegd: wat het oplevert. “Die sprintjes ziet hij ook als een nieuwe kans, om toch maar te proberen een paar seconden te rapen. Ik probeer steeds gewoon zijn wiel te volgen. Tot op heden is me dat steeds gelukt”, stelt Vingegaard zelf vast. “Ik verwacht dat hij dat zal blijven doen.” Maar tot op heden lijkt het verspilde energie van de Sloveen.

“Klopt, het kost hem zeker energie”, denkt Kuss. “Maar misschien vindt hij het ook wel gewoon leuk, net omdat hij zo’n goed sprintje heeft”, lacht de Amerikaan. Van Dongen begrijpt het ook niet zo goed. “Zondag kostte het Jonas in ieder geval minder energie dan Pogačar, want hij zat goed op het wiel. Hij hoeft er ook niet overheen te komen. Natuurlijk doen die sprintjes pijn, maar je kunt dan beter in het wiel blijven zitten dan nog meer energie verspillen om eroverheen te komen.”

Vingegaard in het spoor van Pogačar – foto: Cor Vos

Zondag is het alvast niet de verwachting dat de Sloveen opnieuw alles uit de kast haalt om een paar extra secondes te nemen op de Deen, want normaal gesproken krijgen we dan een massasprint. Al gaat Jumbo-Visma daar waarschijnlijk geen bijdrage aan leveren. “Onze doelen vooraf waren het geel en groen naar Parijs brengen. Voor beide liggen we goed op schema. We verwachten een heel groot gevecht om in de vlucht van de dag te komen. Andere ploegen hebben ook gezien dat wij niet iedere dag voor de ritzege gaan rijden. Hoe we dat naar Carcassonne gaan aanpakken, zal iedereen tijdens de rit wel zien.”

Dit artikel delen:

4 Reacties

madeinstars 17 juli 2022 om 11:43

Het was een chaotische dag en bovendien zijn renners als Kuss en Kruijswijk sowieso meer geschikt voor etappes met meerdere lange en zware beklimmingen, zoals we zagen naar Alpe d’Huez, in plaats van het explosievere werk. Dus in de Pyreneeën verwacht ik op dat vlak eigenlijk geen problemen voor Jumbo.

0
YogiBear 17 juli 2022 om 11:50

Ja, Kruijswijk en Kuss haakten eerder af, maar het was niet alsof Pogacar nog kilometers lang meer knechten erbij had. Dat was hoogstens een paar honderd meter op deze klim. Vond het eerder slim, met een klein beetje risico vanwege bv een lekke band. Had ik de hoop dat vooral Kuss langer meekon, ja natuurlijk.

0
reusjen 17 juli 2022 om 12:33

Precies dit. Majka en Mcnulty deden allebei een halve beurt van 50 meter en stonden toen geparkeerd. Leuk voor de bühne dat ze er nog bij waren, maar die konden echt helemaal niets meer voor Pogacar doen.

0
Ray Haaier 17 juli 2022 om 13:19

Tadej gaat zo ontzettend onbevangen met zijn kracht en energie om, dat dat zelfvertrouwen maar weinig vertrouwen uitstraalt.

Speculatie, maar het lijkt wel of Tadej constant zelfvertrouwen probeert uit te stralen, om te veinzen hoe hij zich echt voelt. Het zou ook het toneelspelletje vlak voor die ineenstorting kunnen verklaren. Weet niet in hoeverre er een prestatiedwang is vanuit de ploegleiding, maar dat zou wel dit gedrag, plus die paar hectometer op kop voordat zijn knechten volledig parkeren, kunnen verklaren.

@redactie… in voorlaatste alinea staat dit: “Zondag kostte het Jonas in ieder geval minder energie dan Pogačar…”
Zondag hoort zaterdag te zijn denk ik.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone