Jasper Philipsen geniet van Mathieu van der Poel: “Ik kom nog eens terug om zelf Parijs-Roubaix te winnen”

Jasper Philipsen geniet van Mathieu van der Poel: “Ik kom nog eens terug om zelf Parijs-Roubaix te winnen”

Philipsen versloeg Van Aert in de spurt om plek twee - foto: Cor Vos

dinsdag 11 april 2023 om 19:50
Interview

Jasper Philipsen groeide het laatste jaar uit tot misschien wel de beste sprinter van de wereld, maar dit voorjaar onderzocht Alpecin-Deceuninck of er ook een toekomst voor hem ligt in de klassiekers. Vlaamse media stelden dat hij dan een topresultaat nodig had in een echt grote klassieker. Philipsen antwoordde in Parijs-Roubaix: hij werd tweede. Achter ploegmaat Mathieu van der Poel, voor de vaderlandse wielerheld Wout van Aert. “Eén en twee, als ploeg kunnen we niet heel veel beter”, jubelt Philipsen.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Vooral de manier waarop de 25-jarige Belg van Alpecin-Deceuninck koerste, oogstte lof. In de finale beet hij zich vast in de kuiten van Wout van Aert, waarna hij op de wielerbaan van Roubaix twee rondjes aaneen kon juichen. Eerst omdat ploegmaat Van der Poel het achtervolgende duo net voorbleef en Philipsen dus in diens rug kon juichen om de overwinning. Een rondje later legde hij Van Aert erop in het sprintje om de tweede plek en volgde er opnieuw een vreugdekreet met gebalde vuisten. “Dit is echt een ongelooflijke prestatie, deze gaat lang bij mij blijven hangen.”

Philipsen zag ook dat zijn ploeg misschien wel de sterkste was in Parijs-Roubaix. Maar waren ze dat niet het gehele voorjaar, aangezien ze tot op heden twee van de drie monumenten wonnen en tweede werden in de Ronde van Vlaanderen? “Ik zeg niet dat we hét team van deze klassieke periode zijn, maar we kunnen wel heel trots zijn. Heel veel beter hebben we het niet kunnen doen. In de finale hebben we ook niet gesproken over een sprint op de wielerbaan in Roubaix. We droomden daar niet over. Om eerlijk te zijn is er weinig mogelijkheid om dan te praten. Maar ik ben wel heel trots!”

Iconisch beeld: MVDP wint, Philipsen juicht op de achtergrond terwijl hij nog een ronde moet – foto: Cor Vos

Genieten met Van der Poel, troost aan Degenkolb
Philipsen was dan ook vol lof over winnaar MVDP. “Mathieu is menselijk, geen alien. Maar wel een supersterke wielrenner, er is niemand die zo een bocht kan rijden zoals hij. Eentje uit de top-3 van de wereld, samen met Tadej Pogacar en Wout van Aert. Je weet dat ze iets extra’s hebben, waar ze ook komen. Zo’n moment waarop je weet dat ze gaan. Hoe hard je ook pedaleert, hen volgen is dan zo zwaar. Ook nu was duidelijk dat Mathieu en Wout de sterkste mannen in koers waren. Zij hadden de beste benen op de cruciale punten. Voor mij was het bijna onmogelijk om te volgen.”

De sterke sprinter nam aan het begin van Carrefour de l’Arbre zelfs de leiding van de kopgroep. Van der Poel versnelde vanachter uit, terwijl Philipsen net van de rug van de weg naar de zijkant stuurde. De twee ploeggenoten kwamen daardoor in botsing met John Degenkolb. De Duitser – bezig aan zijn sterkste wedstrijd in jaren – kwam daarbij onfortuinlijk ten val. “John wilde ook net voorbij, maar dit wil je niet. Ik weet niet wat er precies gebeurde. Ook dat is koers, helaas. Ik heb na afloop mijn excuses aangeboden, maar ik geloof niet dat we echt iets verkeerds deden.”

Lees ook:
Degenkolb blij met verontschuldiging Van der Poel: “Betekent veel voor me”

De Hel zelf winnen
In 2018 was Philipsen dicht bij een eerste zege in Parijs-Roubaix, in de beloftenversie wel te verstaan. De Belg was die dag veruit de beste, maar vier keer pech weerhielden hem van winst. Ontroostbaar was hij nadien, op de piste in Roubaix. Hoe anders was dat vijf jaar later. Want nu viel het kwartje de andere kant op. “Geluk is een factor in Roubaix. Dat was zondag aan onze zijde. Neem de lekke band van Wout en de valpartij van John. Eén en twee, als ploeg kunnen we niet heel veel beter Dit is echt een ongelooflijke prestatie, deze gaat lang bij mij blijven hangen.”

Opvallend: net als Van der Poel (dertien koersdagen) kwam Philipsen nog maar vijftien keer in actie in 2023. “Dat is bewust zo gepland”, legt de sterke sprinter uit. “Zware koersen als de E3 Saxo Classic en de Ronde van Vlaanderen heb ik bijvoorbeeld overgeslagen. Ik kies mijn momenten dit jaar, dat houdt me fris. We hebben ook een goede voorbereiding op hoogte gedraaid. Nu zijn we één en twee in Parijs-Roubaix… Zelf hoop ik de komende jaren nog een extra stap in mijn ontwikkeling te zetten. Ik kom hier nog een keer terug om zelf te winnen.”


Dit artikel delen:

11 Reacties

Cochise 10 april 2023 om 16:10

Ik gun het hem! Nuchtere jongen. Knap en beetje ironisch dat de ploeg waarvan gevreesd werd (ook door mij) dat ze niet streng/professioneel genoeg waren met hun renners nu toch twee jongens op 1 en 2 zet in Roubaix waarover in een niet zo ver verleden gezegd werd dat het hen wat aan beroepsernst en/of trainingsethos ontbrak.

Het lijstje met zij die nog eens terugkeren om hem te winnen (en het uiteindelijk nog nooit klaarspeelden) is wel een erg lang lijstje! Van Aert, Vermeersch, Politt, Moscon, Lampaert, Vanmarcke, Stybar, Stuyven en Hushovd, Ballan, Flecha in een verder verleden.

5
Romāns Vainšteins 10 april 2023 om 15:55

Voor mij toch wel een soort van revelatie gisteren hoor. Qua bouw is het ook precies goed voor deze koers die gast, ik zie er wel een winnaar van deze koers in en bij een ‘normale’ Sanremo moet ook kunnen. Pluim voor Alpecin hoe ze de Student hebben opgevangen en doorontwikkeld.

2
KopOverKop 10 april 2023 om 17:22

Bij Axeon Hagens Berman reed em al heel sterke koersen en won er al vaak afgetekend.
Toen al was de ruwe diamant al heel zichtbaar. Altijd gezegd wat sprinters betreft, een Merlier vergelijken met Phillipsen is geen vergelijking omdat Phillipsen gewoon meer kan.

1
Barry Batsbak 10 april 2023 om 19:59

Echt ontzettend verrast hoe goed hij het gedaan heeft zondag. Van Vermeersch wisten we wel dat hij als helper ver mee kon, maar dat Jasper tot op de streep als schaduwfavoriet mee kon was absolute klasse.

1
peerduell 10 april 2023 om 23:40

“Ik kom nog eens terug”.Degenkolb zal daar met plezier op wachten,sukkel! Samen met vd Poel verantwoordelijk voor zijn val en “uitschakeling”,of op zijn minst voor een goede positie.Wat hoor ik daar weinig over in de totale euforie.

-7
Giswerk 11 april 2023 om 07:59

Alsof er opzet achter zat. Volgens mij gewoon een ‘race-incident’. Zelf nam Degenkolb ook het nodige risico om de berm op te zoeken. Als iemand de lijn op de kasseistrook niet houdt is het logisch dat je de hekken in wordt gedrukt.

0
Ypuh 11 april 2023 om 08:03

Heb je de beelden gezien? Of probeer je alleen reacties uit te lokken?

1
Romāns Vainšteins 11 april 2023 om 08:11

Samenloop van omstandigheden.

En als het al iemand is die een wapperend vingertje zou moeten krijgen (wat ikzelf niet vind) is het natuurlijk MvdP die te Roubaix de randjes van de randjes opzoekt, niet Degenkolb en Philipsen die van de weg richting randje gaan.

-2
Koers 11 april 2023 om 08:26

ws gewoon vdp die roept ‘aan de kant’ waarbij vdp al een kant kiest. Alsof men met 2 renners even een ander gaat proberen uit te schakelen, ze lopen zelf ook veel risico. En voor wat? Beide Alpecins lijken mij een grotere kans op winst te hebben dan Degenkolb. Op de kasseitjes hoort dit er gewoon bij

0
Groetjesaandevoetjes 11 april 2023 om 10:32

Uiteraard totaal niet bewust en ook niet voldoende om Vd Poel en / of Philipsen uit koers te halen, maar ik verras me ook over het feit dat er vanuit de Nederlandse media niet heel kritisch wordt gekeken naar deze actie en er zelfs met lof wordt gesproken over het feit dat Vd Poel Degenkolb heeft getroost. Ik ben zelf Nederlander en fan van Vd Poel, maar het is toch echt Vd Poel die van lijn veranderd (vanwege het van lijn veranderen van Philipsen) en daarmee kegelen ze Degenkolb uit de wedstrijd. Het argument van 'Koers' dat Alpecins een grotere winst kans hebben slaat helemaal nergens op uiteraard als beoordeling of een actie mag of niet. Als een actie als dit in de sprint gebeurd, spreekt men schande en heeft men het weer over de veiligheid in het wielrennen, terwijl het nu allemaal wordt gebagataliseerd als race incident.

Ik weet de oplossing ook niet, maar ben gewoon verbaasd over het feit dat vele Nederlanders niet kritisch kijken naar dit incident (is het blinde adoratie?).

-1
In de waaier 11 april 2023 om 20:59

He Peer wat leuk weer die sneer, dat smaakt naar meer. Weet je wat trouwens Belg betekend??? Ben Eerst Limburger Geweest!!!!

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone